Musíme byť zosobášení, keď chceme pokrstiť dieťa?
Je potrebne byt zosobaseni ked chceme maleho pokrstit?
ahoj nikolabulkova, ja s manzelom sme krstni rodicia dietatu ktoreho rodicia este nie su zosobaseni. Myslim ze s tym problem nemali. Zavisi podla mna aj od knaza.
Iba viem ze krst nebol pocas omse ale len tak sukromny obrad 🙂
Rodicia davaju dieta krstit vo viere, ktoru aj oni prezivaju. Aj pri krste knaz vravi, ze rodicia maju byt dietatu prvymi svedkami viery. Tak to je potom dost tazke, ked to oni nedodrziavaju... Ak nemozu byt sobaseni v kostole, mali by zabezpecit, aby aspon krstny rodic/rodicia mali VSETKY sviatosti, aby boli dospeli krestania (t.j. dospelym krestanom sme po prijati sviatosti birmovania). Ak rodicia neplanuju chodit s dietatom do kostola, vychovavat ho vo viere (na to je potrebne, aby sami chodili do kostola a prijimali sviatosti - spoved, prijimanie) tak mozno by bolo lepsie, nech sa dieta same rozhodne ked bude dospele, resp. starsie...
a načo ho chcete krstiť, keď očividne veci viery sú vám srdečne ukradnuté? Je vám jasné, že vy ste síce pokrstení, ale očividne to nič neznamená.
Ako chcete svoje dieta viest k viere, ked vam nic viera nehovori, kedze nie ste pobrati.
@nikolabulkova urobte si 2 v 1 ako my - svadbu aj krst naraz a bolo to super 😎
@worker_falcon zdielam Tvoj nazor...nechapem...ludia su bud neveriaci...nechcu sa sobasit( co pred Bohom ked veria a ziju v zvazku mali by v to verit a byt teda manzelia) ale deti by krstili..neviem z akeho dovodu :-O nepisem teraz o rozvedenych a inych pripadoch..
@nikolabulkova Prečo chceš dať svoje dieťa pokrstiť?
@nikolabulkova vsetko zavisi od farara. My sme neboli zosobaseni, priatel nemal birmovku, krstny otec dokonca nemal nic a je evanjelik. Vzdy sa najde nejaky normalny farar ktory nema problem pokrstit dieta, ked nechce jeden treba ist za druhym
asi zalezi od farara a jeho liberalnosti /pokial viem, aj papez sa vyjadril, ze sa maju krstit aj deti nezosobasenych rodicov/.. moja sestra davala krstit svoje dve dcery, nie je vydata a za krstnu si vybrala v druhom pripade mna s mojim vtedy priatelom /takze vtedy sme este ani my neboli zosobaseni/..
ja som teda len krstny svedok, lebo ja nie som pokrstena /este k tomu som aj ateistka/ ale moj muz ma aj birmovku.. takto isto sme potom krstni aj synom nasich najlepsich kamaratov, tiez nie su zobrati..
@lenkad26 predpokladam, ze z dovodu nutenia sirsej rodiny.. my pokrstene deti nemame, pretoze sme ateisti, ale tiez sme si presli dlhym vysvetlovanim, preco sme nekrstili.. zda sa mi tiez minimalne zvlastne krstit dieta, ak viem, ze ho k viere nebudem viest..
tak som to povedala aj mojej sestre ked si ma vybrala za "krstnu" ale chcela to, tak som nakoniec neodmietla.. moja krstna dcera je nakoniec veriaca /ma uz 9 a tieto veci ju velmi bavia/, ja sa jej snazim v ramci svojich moznosti vysvetlit co o viere viem, nech si teda splnim svoju "povinnost", ktoru som slubila, hoci som ateistka..
Ja s Tebou suhlasim...nemam co k tomu napisat zachovala si sa podla svojho presvedcenia...to vidim pozitivne 🙂
Nie,nemusíte byť zosobášení,mám pokrstené obe deti a bez problémov.
Nie nemusite byt...ale babky z dvadsiateho piateho kolena vas v zuboch roznesu a to bude haaaaaaanba.....chodte za knazom a pokecajte s nim.....
@nikolabulkova krstit chces preco?Preto aby si dieta vychovavala v krestanskeh viere a jej neodlucitelnou sucastou je sporiadany zivot podla sv.prikazani.Ked nieste zosobaseni tak co?Tahate niekoho za nohy.V ociach ludi super ze je dieta pokrstene ale tomu tam hore na smiech.Je super ze dieta chcete pokrstit ,zaistit mu tak zivot vecny ale treba pochopit aj knaza ktory odmietne krst aj ked je jeho povinnost deti krstit,mladych sobasit a mrtvych pochovavat.Do toho ja nevidim co podla vymyslenych pravidiel smu a nesmu ,mozu a nemusia.Na jednej strane tak akosi chapem,na druhej by som za tym videla vyssi ciel a to je snaha a vola dieta pokrstit
@nikolabulkova Najdi si na internete stranku farnosti. Mozno tam maju info ku krstu. U nas je to takto: http://www.rkfarnost-sl.sk/krst.html
my sme nase dieta krstili v kostole v Petrzalke, kde nas aj sobasili, no a keby sme neboli zobrati a nasi krstni rodicia nemali vsetky nalezitosti, tak by maleho nepokrstili☹
@bianca presne ako píšeš - ludia nechcu žiť podla pravidiel cirkvi je jedno akej lebo každá či je to evanjelik, katolik , greko, protestant ,,vyzaduje,, sviatostne manželstvo aspon podla tých základných pravidiel ako su ,,sviatosti,, v kostole sobáš nemali lebo nechceli...ale krst v kostole zrazu ano. A načo?
Slubuju pred Bohom čo často ani neplnia.... 🙂
Ako sa vraví ,,Pána Boha za nohy a čerta za rohy,,.
@sardinka333 velakrat sa clovek len prisposobi, lebo na to tlaci rodina. moj manzel je z veriacej rodiny a nechcem aby cely zivot do neho svokra rypala, tak sme sa v kostole zosobasili, aj ked ja nie som katolicka aj sme deti pokrstili. mne to osobne vobec ku stastiu nechybalo, ale zas potesila som tym asi 8 ludi, tak preco nie 😀 teraz som aj rada, lebo dcera chodi do katolickej skoly, tak aspon neriesi taketo veci, aj ked sa ma obcas pyta, preco nie som veriaca 😉 ale to sme si uz vydiskutovali a chape ze to je kazdeho osobne rozhodnutie a treba ho respektovat. krstnych rodicov mame veriacich, takych tych poctivych, co chodia do kostola z presvedcenia a nie klebetit.
@moni244 ani u nas to nebolo take tragicke, ale nejaku energiu ma to stalo 😀 mna zas najviac prekvapil moj brat, ktory ma rovnako stareho syna ako ja.. ked svojho syna davali krstit /ani moj brat nie je doteraz krsteny, pokial viem/ tak ma par krat lamal na to, aby som dala "aspon pokrstit" toho svojho.. ked bolo jeho presviedcanie moc caste a mna to znervoznovalo, tak som sa ho opytala, ci mam dat synovi aj obriezku spravit, ved ani zid nie som 😀 😀 potom ho to preslo..
Pri krste sa rodičia zaručujú, že dieťa budú vychovávať vo viere, veď krstia preto, že sú veriaci. A ako chcú rodičia žijúci bez sviatosti manželstva dávať príklad svojim deťom k sviatostnému životu? Nikoho ani nesúdim ani neodsudzujem, nikdy neviem, ako ešte v živote dopadnem ja. Ale krst je sviatosť, nie nejaké privítanie do života na úrade. A preto k tomu tak pristupujú aj zodpovední a nie zaostalí kňazi. Samozrejme, niečo iné je, keď sú rodičia rozvedení a žijú šťastne v civilnom manželstve, lebo pred oltár už nemôžu.
My sme krstili s tým, že o pol roka nato sme sa brali, jednoducho sme to dovtedy nijak nestíhali anechceli sme mať svadbu len kvôli tomu, že sa nám narodila dcéra.
Kazdy krestan by mal vediet, ze krst nie je ziadne uvitanie do zivota, krstom sa dieta zbavuje dedicneho hriechu, tuto zakladnu vec by ste mali teda vediet.
@nikolabulkova Ked som sa ja narodila, nasi boli sobaseni, ale len na urade. Prvý farar ich odbil, druhy tiez.. a treti ma pokrstil s tym, ze nasi museli slubit, ze sa v kostole vezmu dodatocne. Ked sa narodila segra, pokrstil aj ju aj nasim dorobil sviatosti 🙂
Takze ano, da sa to aj bez sobasa, ale musis narazit na ochotneho farara, lebo su aj taki, co budu robit problemy. Podla mna, by mali pokrstit kazde dieta, ktoreho rodicia maju o to zaujem, bez ohladu na ich stav. Lebo ak rodicia veria v krst, tak je to ovela dolezitejsie, ako ci sa brali v kostole, alebo na urade, alebo vobec...
@anik56 prepac ale sviatost manzelstva nic nezarucuje..mozno viac parov len zijucich spolu ,ziju krajsie ako manzelia zobrati pred bohom..a ak chcu dat pokrstit dieta farar by to nemal odmietat,ved pred bohom sme si predsa vsetci rovni,ci nie?

@nikolabulkova krstny rodic musi mat birmovku, rodicia nemusia byt zosobaseny