icon

Na svadbu v botaskách

dorotka202
19. okt 2016

Mamicky,ideme na svadbu a zistila som ze topanky ktore sme kupili pred rokom su uz chlapcom male.mali ich raz na svadbe.mozem im dat botasky na snurovanie?ci sa to na svadbu nehodi?maju sest a osem rokov.nove topanky nechcem velmi kupovat lebo uz nebude prilezitost ich vyuzit.ale tak nechcem aby vyzerali nevhodne.je to svadba muzovho bratranca.

0silvia0
21. okt 2016

@alaguema nemyslím si, že ten môj odpor ku kostýmovým kreáciám je čisto psychologický. Mám postavu do riflí (úzke boky, som štíhla) a v kostýmoch sa jednoducho cítim ako teta a nesedia mi dobre, nemám na ne boky, nemám typickú ženskú postavu. Viem v čom sa dobre cítim, ale šaty na príležitosť v lete môžu byť, len nie tie elegantné gate a sukne, to mi fakt nejde... a mimochodom, do divadla v rifliach nechodím 😉

alaguema
21. okt 2016

@0silvia0 v kratšej úzkej sukni štíhla žena ako teta určite nevyzerá 😉 Teda ja sa tak v zrkadle nevidím..ako teta 😀 A to mám už po 40-tke. Závisí od strihu. Mne sa práve zdá, že štíhla postava v takej dobre ušitej sukni vyzerá fakt pekne a žensky. Ale to už je vec vkusu. Inak, na kostýmy nie som ani ja. Ale sukne milujem. Každého druh od hipisných, cez krátke elegantné až po úplne uletené. A som rada, že nechodíš v rifliach do divadla 😉

0silvia0
21. okt 2016

@alaguema príležitostne si elegantnú sukňu oblečiem, ale nie každodenne do práce a pre mňa musí mať dobrý strih a dobrý materiál, hocičo nemôžem navliecť, hlavne nie také tie beztvaré strihy... Mám prácu, kde sa elegantné oblečenie nevyžaduje. Aj ja mám rada sukne, ale len v lete a najradšej riflové 😀 😀 jednoducho radšej mám keď pôsobím športovo a nie elegantne. A ešte nemám rada šperky, bižutériu a takéto somarinky, toto ma bavilo keď som mala 25 🙂

katrinka8
21. okt 2016

@m.i.r.i - len to je presne to, o čom hovoríš - normálny človek sa nakoniec zrejme vždy oblečie, ako treba, to je asi fakt - asi je len minimum takých, čo fakt prídu jak burani doslvoa. Avšak mňa stále prekvapuje ten názor, aký k tomu majú všeobecne postoj, proste oni sa musia vzdať svojho pohodlia pre niekoho iného... Podľa mňa je to strašne egoistické a sebecké.
Veď napr. aj taký ženích sa nemusí cítiť pohodlne v tom obleku, alebo otec nevesty či ženícha, a napriek tomu tam v tých oblekoch stoja počas celého obradu, hoci je vonku cez 30 stupňov a polovica hostí si dala sako dole. Tak keď to dokážu títo ľudia, tak nechápem, prečo by to ostatní nemohli vydržať "raz za rok" bez tých rečí naokolo, ako strašne trpia. Tak ak trpia, nech sa na tú svadbu ospravedlnia, že nechcú trpieť, tak neprídu. Zaujímavé je, že takto "strašne trpia" len mladí, starších som nikdy ešte nepočula, že by mali takýto problém. Napr. môj otec nosí oblek tiež len na takéto príležitosti, určite nie bežne, nie je košeľový typ, doma chodí v teplákoch a aj vyhlasuje, že to je jeho najpohodlnejšie oblečenie. Ale v živote som ho nepočula hundrať či nadávať, že si musí na svadbu, oslavu či pohreb obliecť oblek (a to je teda uhundraný až až 😀 ).
Ženích a nevesta sú hostitelia, a ja ako hosť som snáď viac-menej povinná rešpektovať ich výber. Mám možnosť voľby - neísť na svadbu. Mne by nenapadlo sa ani v päte sťažovať, že menu bolo zlé alebo že som "povinne musela jesť segedíny, rezne...". Môžem si povedať, že sami to nepáčilo, nechutilo mi alebo čo, ale nenapadlo by mi to brať ako sebectvo ženích a nevesty. Snáď nebudú konzultovať jedálny lístok, výber reštaurácie, dátumu svadby so všetkými svadobčanmi len preto, aby náhodou niekto niečo nevnímal ako nátlak z ich strany. Prepánajána, ak má niekto s týmto problém, tak to je asi problém niekde ale úplne inde.
Sa mi zdá, že dnes chcú ľudia rozhodovať absolútne o všetkom, len žiadne hranice, mantinely, nech si každý robí len to čo jemu vyhovuje bez ohľadu na to, aký to má dopad na iných. Nedajboh aby niekto obmedzil ich teritórium, nedajboh, aby sa museli niekomu alebo niečomu prispôsobiť. Takíto ľudia budú spokojní len opustenom ostrove.
Myslím, že súdny človek sa nemôže na svadbe zle cítiť preto, že "neznáša" oblek, v ktorom "musí byť". Keď som v dobrej spoločnosti, tak sa tam budem dobre cítiť asi aj v skafandri, nie? Ale dokážem si predstaviť, že sú typy ľudí ktorí si sami vedia znechutiť hocičo.

katrinka8
21. okt 2016

@0silvia0 - mne sa zase bižu páči, teraz existuje toľko nádherných vecí, "handmade", ale ja mám tú smolu, že alergia na tie kovy, na ktorých to visí, resp. to má aspoň také zapínanie ☹ Tak mám z toho vždy zelený celý krk alebo opuchnuté uši z náušníc aj po 1/2 hodine, keď raz za 100 rokov niečomu neodolám.

rutie
24. okt 2016

@0silvia0 To je uplna iluzia, ze kostym vyzera dobre na zenskej postave. No, nevyzera. Aspon na mojej nie. Ak mas postavu vyrazne presýpacích a nedajboze uzke ramena k tomu, tak na nohavice mozes zabudnut takmer uplne - ked natiahnes cez boky a stehna - uplne ti plantaju na pase. Puzdrove sukne sa ti vytahuju nahor. Saka, ktore su tak akurát cez prsia, maju pridlhe rukavy. My - zenske postavy sme odkazane na saty, pripadne A-ckove sukne. Ja si nestazujem. V satach a sukniach sa citim dobre. Prave doplnkami sa da vela zmenit. Upletova seda A-ckova sukna a modrobiele namornicke tricko. Uplna nuda. No ked sa k tomu pridaju cervene koralky, cerveny opasok a cerveny ruz (alebo zlty náramok, nausnice a opasok), vyrazne sa znizi pravdepodobnost, ze ludia cumia na nie prave vystavne nohy.

Ale moznost obliekat si rifle a vyzerat pri tom dobre ticho zavidim. Naposledy som sa dobre citila v rifliach asi 10-rocna. Si nevies predstavit to utrpenie, ked mam ist niekam, kde si jednoducho so satami neporadim - napríklad na skolsku brigadu... Nakoniec aj tak skoncim v leginach a starych A-ckovych satach, ktore sa tvaria ako top... 🙂 Pre mna je opekacka narocnejsi event na oblecenie divadlo. V lete chodim aj na hory a na bicykel v A-ckovej sukni, no co na jesen a zimu, to som zatial nevymyslela ☹ a nostalgicky vzdycham za casmi, ked sa zeny lyzovali v sukniach...

alaguema
24. okt 2016

@katrinka8 celé trefné, čo si napísala, ale posledná veta obzvlášť. Ono to totiž naozaj je celé len a len v hlave. Každé fyzické nepohodlie sa dá prekonať mysľou. Ale to chce vôľu a niekedy aj trochu tréningu. Tí, ktorí cvičia jogu budú vedieť presne o čom píšem. No a k tým tendenciám, ktoré si opísala, je to novodobý hedonizmus - ten práve pevnú vôľu, disciplínu a ostatné veci s tým súvisiace v ľuďoch úplne udupáva. Na prvom mieste je on/ona a jeho fyzické pohodlie a jeho obľúbené jedlá a pitie, jeho slasti a hlavne žiadne nepohodlie. Čo z toho vyplýva, je asi jasné...

katrinka8
24. okt 2016

@alaguema - ale čudujem sa, ako k takémuto stavu "spoločnosti" došlo, lebo toto je vlastne akoby najviac prítomné u dnešných 30-kov, 40-kov - táto generácia (tí mladší už môžu byť v tomto vychovávaní, tam ma to až tak neprekvapuje, bohužiaľ) - prečo práve tu, keď generácia našich rodičov takáto nie je, a predpokladám, že k tomu ani neviedla svoje deti - čiže tú generáciu 30 a vyššie. Či to je nejaký následok zmeny režimu, že tam kdesi sa to zlomilo, či čo. V mnohých veciach také to sebectvo pozorujem u tejto generácie, tiež tá neslušnosť napr. v škôlkach, školách (nezdravenie sa a pod.), taký ten čudný spôsob výchovy detí, že si robia niekedy absolútne čo chcú...

luciferkax
24. okt 2016

Chlapa by som v botaskách nepustila.... ale u detí je to podla mna úplne jedno a nik to nebude riešiť (ak nemáš megapánsku rodinu)
ja som mojim chcela kupiť na bazáre, ale za takú cenu kupim nové.. šli v botaskách a nik neriešil :P
samozrejme botasky novšie, nederavé, čisté :D :D
pred dvoma rokmi topánky mali kúpené, ale to nás čakalo viacero osláv a svadieb, kvôli jednej by som určite nekupovala

0silvia0
24. okt 2016

@rutie nuž, každá postava má svoje úskalia. Ale aspoň chodíš stále slušne a elegantne oblečená, keďže nosíš stále sukne... Ja mám výhodu, že kupujem malé veľkosti riflí väčšinou vo výpredajoch, lebo tie bežné veľkosti sa hneď minú, akékoľvek rifle oblečiem, nič nemusím skracovať, zužovať, mne to sedí ako riť na šerbel... ale zasa na druhej strane nemám boky a nemám prsia, tak si vyber čo je výhodnejšie 😝

0silvia0
24. okt 2016

@katrinka8 tak z môjho pohľadu to vidím tak, keďže som generácia štyridsiatnikov, z rozprávania mojich rodičov ti môžem napísať, že generácia našich rodičov búrala mantinely... či dobre, či zle, či to neprehnali neviem, ale moji rodičia sa sťažovali na nezmyselnú prísnosť a dodržiavanie pravidiel u svojich rodičov, dostávali bitky, nemohli si obliecť, čo bolo moderné (minisukne), rodičia im zasahovali do osobnej slobody, puritánstvo rodičov im taktiež prekážalo, dieťa nemalo priestor vyjadriť si svoj názor atď. Preto si povedali, že pri výchove svojich detí toto svojim deťom robiť nebudú - a ani nerobili... Ja za seba hovorím, že moji rodičia mi boli skôr priateľmi ako autoritami, jasné, v každej rodine je iný systém výchovy, ale podľa mňa toto bol spúšťač tohoto zlomu, to uvedomenie si, že nebudem striktne dodržiavať nejaké všeobecné pravidlá bez toho, aby som sa nad nimi zamyslel... len sa to časom akosi nabaľovalo a nabaľuje ďalej...

katrinka8
24. okt 2016

@0silvia0 - to chápem, ako myslíš, naši nás nikdy napr. nebili, snažili sa viac-menej o dohodu, mne sa zdá, že taký normál (no nebolo to doslova kontaktné rodičovstvo ako sa dnes pozná, ale rozhodne sme nemali doma studený odchov a mega prísnosť) Ale zase nás videli k tomu, aby sme boli slušní, rešpektovali aj iné názory ako len ten svoj, boli úctiví k starým, chorým, pomohli, keď treba a pod. Asi to tak bude, že sa to len nabaľuje, nabaľuje - možno to začalo až tou našou generáciou tak "gradovať" - tak aspoň sa mne zdá, možno to súvisí aj s tým, že razu tu vpadol aj ten "americký štýl", naraz sme proste nevedeli, čo s tým, s tou slobodou, čo tu zrazu vpadla, ktovie. Mne tá absencia slušnosti dnes strašne vadí, a také to sebectvo, že tehotnú nik nepustí v autobuse sadnúť, starého človeka s paličkou nechajú v pokoji stáť, idem do škôlky, to nieže sa mi nepozdravia niektorí, ale ani neodzdravia a také tie každodenné veci... A s tým potom súvisí aj ten problém so svadbou ☹

0silvia0
24. okt 2016

@katrinka8 určite aj "americký" štýl má na tom svoj podiel, dobre sa pamätám, ako v deväťdesiatych rokoch začali u nás vysielať tie americké seriály a my sme ich vtedy hltali, lebo to bolo niečo nové... ono to išlo pomaly a postupne, človek si to vlastne ani nevšimol, ako sa tie medziľudské vzťahy nenápadne zmenili... ja tu absenciu "slušnosti" až tak nevnímam, ja nemám problém pozdraviť aj mladšieho, ani nemám pocit, že by bol niekto vyslovene arogantný... mne sa vždy niekto prihovorí, mladší, starší, to je jedno, keď som v čakárni napr., takmer vždy sa so mnou dá niekto do reči a ja sa snažím zdvorilo komunikovať, keďže vidím, že niekto sa potrebuje jednoducho rozprávať...
moje deti som vždy učila aspoň slušne pozdraviť, minule ma veľmi potešila bývalá učiteľka z MŠ, keď pochválila môjho syna, že jediný jej bývalý škôlkar ju vždy pozdraví a pochválila ho, aký je slušný. A to pritom môj syn je týpek na entú 😝

mijo53
24. okt 2016

@katrinka8 toto máš svätú pravdu, cestovala som asi pred týždňom autobusom plným študentov, neuveriteľne ja sama som bola dospelá, všetci boli mladší ako moje deti, autobus natrieskaný, šofér má s kufrom pustil na stredné dvere, samozrejme žiadne voľné miesto, mladí páni sedeli, dievčatá aj so mnou v uličke medzi sedadlami. Otočilo sa náhodou jedno dievča a ponúklo mi miesto, hovorím jej ďakujem veľmi pekne, ďakujem, ale je tu dosť mladých pánov, len seďte. Jeden, pri ktorom som stala sa postavil s otázkou"chcete si sadnúť", ja že áno a hovorím tomu pred ním a vy mladý pán uvoľnite miesto tej slečne, čo stojí vedľa Vás, ani ho nepohlo, slečna sa usmiala. Tak som im dala odkaz na pol autobusa, všetci ste vyholení, vystrihaní, vyfúkaní, nagelovaní, len slušnosť žiadna, nikoho nepohlo, aby sa postavili a ponúkli miesto dievčatám, ktoré stáli v uličke medzi sedadlami

katrinka8
24. okt 2016

@0silvia0 - heh, Beverly Hills 90210 a Baywach - to boli časy 😀 😀 😀
Ja sa tiež zdravím každému, napr. aj v areáli škôlky, nielen v budove (máme 2 pavilóny) keď idem, nemám problém, hoci nepoznám každého rodiča - ale, bohužiaľ, nájdu sa takí, čo ani obraz, ani zvuk, a nie raz, ale opakovane... Neverila som, že takto to je, keď o tom hovorili maminy tuto na fóre ešte keď som nemala deti v škôlke, a bohužiaľ, presvedčila som sa, že aj u nás to tak je. Ale zase sa mi zdá, že pri dcérke to bolo také markantnejšie, teraz pri synčekovi je to už oveľa lepšie. Dcérka je už prváčka, a tam sa napr. v areáli školy rodičia vôbec nezdravia - iba známi, cudzí nie, a pritom veď tak keď tam idú, podľa mňa by sa pozdraviť mohli, veď je zrejmé, že tam máme všetci deti. Ja keď pozdravím, kukajú na mňa ako z Marsu 😀 To sa mi stáva často aj napr. v autobuse, keď si pýtam lístok u šoféra (málo chodím teraz MHD, tak si lístok vždy tam kupujem), tak sa najprv pozdravím, až potom pýtam lístok - a tiež na mňa väčšinou tak pozrú, že odkiaľ si prišla... 😀 A s tým prihovorením sa, to poznám, mne sa často aj na ulici cudzí ľudia prihovoria, ale to obvykle teraz kvôli synovi, lebo ten sa tiež prihovorí hocikomu a začne čosi rozprávať, že či jedol/nejedol v škôlke a že má nové topánky a pod. (ale tak on bude mať ešte len 3 roky) 😀

katrinka8
24. okt 2016

@mijo53 - na to sa ani nedá nič povedať ☹

natalym
24. okt 2016

@mijo53 nO TAK TO JE.

959touareg
24. okt 2016

@dorotka202 jasne ze daj decku botasky. hadam by si ho nenavliekla do stareckych topanok, ako ostarok by vyzeral. .....podla nazvu prispevku som si myslela, ze budes nevesta a pytas sa, ci si mas dat ku svad. satam botasky...tak som ti chcela dat palec hore za odvahu, ze super. ja sama by som mojej dcere povedala, ci nechce converse ku svad. satam si obut. sice sama vravi, ze ine ako convery by si anineobula. ona sa chce aj v ciernych svad. satach vydavat. mne sa take ulety na mladych ludoch pacia. ved preco nie? su mladi, tak nech sa obrazne povedane dogabu. ved kedy potom budu skusat na sebe take ulety ako ked su mladi....a koniec-koncov teraz je to in mat ku obleku botasky. ved to vidis bezne aj na moderatoroch, hocikom....moj syn pred XY rokmi mal ako jeden z mala botasky ku obleku na stuzkovej a ja som umierala od hanby....a teraz?sama som za taku obuv ku obleku. vzdy mi to nezabudne pripomenut, ze aky bol uz vtedy nadcasovy. vtedy, ked to este bolo velmi nepripustne to tak nosil. teraz je to normalne. teraz by som mu sama nedovolla si dat starecke, za mna sedliacke topanky , lakovky , alebo kozene topanky ku obleku. ved aj zeny takmer ku vsetkemu dnes nosia tramky, conversy, btasky. aj ku elegantnym sukniam, satam a je to super.

lenka_samorin
24. okt 2016

náš 3r. syn mal na bratovej svadbe čierne botasky a bolo to v pohode. A ostatné deti, teda chlapci, mali tiež tenisky a nikto sa nepohoršoval.

959touareg
24. okt 2016

@lucijja palec hore ako ste boli na svadbe obuti. toto ja mozem. byt ina od ostatnych a najma nikdy nesplynut s davom. a je mi jedno kto si co mysli. ani sa necudujem, ze vas mnohi pochvalili za to. lebo ste boli ini. a o to ide. ja uplne schvalujem aj mojej dcere ze nechce mat biele saty ako nevesta , az to raz pride...ale bude mat cierne a ku tomu vysoke conversy....a najma tu ciernu farbu jej chvalujem, nakolko o par rokov pochopi, ze v ten den ju ta farba vystihovala a ze si zbytocne dokaslala den, ktory inak mohla mat tak krasny....nebyt tej svadby. ale to pochopi po rokoch, ako vacsina z nas, ktore sa uz niekolko desatroci zozierame s tymi nasimi polovickami.. 😀

lucijja
25. okt 2016

@959touareg ďakujem za pochvalu. 🙂 A so šatami svojej dcéry si ma pobavila. Veru, netreba sa vydávať v bielej - tradičnej farbe kuchynských spotrebičov. 😀
Ale nie...v zásade som za to, aby sa každý vo svoj svadobný deň cítil dobre, aby sa vydával taký, aby ho to vystihovalo. Veľa žien sú proste princezné, cítia sa v tej roli fajn, tak ja sa nedivím, že sa chcú ako princezné vydávať. Ale ja som mala prvú svadbu tiež v krásnych bielych šatách, účes, make-up princeznej, črievičky, a áno, vyzeralo to pekne, ale to som proste nebola ja. Nikdy predtým ani nikdy potom. Na fotkách ma ľudia nespoznávali a ja som sa cítila neisto. 🙂 trochu mimo témy, ale tak to je. 😀

mijo53
25. okt 2016

@959touareg to aké sú sedliacke topánky, ? tie robotnícke, čo niekedy stali 35 SK, nemám rada výrazy sedliacky, sedliak, vidienčan, dedinčan, to je také ponižovanie, sama žijem v meste , ale rozlišovať ľudí, že z mesta a vidieku

959touareg
25. okt 2016

@mijo53 to uz je tvoj problem,ze taky vyraz nemas rada. co ja vsetko nemam rada, tie vyrazy, slovne spojenia co tu citam na MK a pretrpim to...a to, ze si z mesta, alebo hocikto ini este neznamemna, ze nie je sedliak. castokrat v meste ziju vacsi parasti a sedliaci, primitivi ako na vidieku. vsak ludia migruju. z mesta na vidiek a naopak. kukni na nase hlavbe mesto. praveho bratislavcana uz takmer ani nevidis tam....3/4 ludi je tam z vychodneho SK nastahovana. a vacsina z nich si mysli, aki su len velki mestania....ale to je uz ina tema. trosicku sme odbocili. 😀

alaguema
25. okt 2016

@959touareg no, ako tak čítam, ty si presne prototyp človeka, ktorý chce "vytŕčať z davu"...(ak už nijak inak, tak aspoň "dogabaným" oblečením, že áno 😉 😎 To sedí presne 🙂

959touareg
25. okt 2016

@alaguema 😀 ano, ano. nic ine som ani necakala. teraz pride sprska krutych reakcii na mna zo strany dalekeho vychodu. ale vies, ze mi je to uuplne jedno?

alaguema
25. okt 2016

@959touareg to, že som spomenula návštevu divadla v KE, neznamená, že žijem na východe 🙂 A nebola to kritika. Iba konštatovanie, ktoré neprichádza z ďalekého východu, ale zo západu, ak už ti tak na tých svetových stranách záleží 😉

959touareg
25. okt 2016

@alaguema jaaj a este som zabudla...jasne, mas pravdu. som casto aj ja ako parast dogabana. a co na tom? ja vzdy poviem, ze kazdy z nas sa obcas dogabe. ale nevadi mi to. ked sa to mne paci a citim sa v tom dobre, na okolie kaslem. to mi ver. a ci veris, ci nie ja bezne na seba, rodinu nasu poviem, aki sme parasti...co je na tom? aj taki musia byt a zit medzi ludmi. ja sa za to nehanbim. a tiez hc zijem v meste je to pre mna skor diera ako mesto. cize za mestana sa nepovazujem ani nahodou. no co uz. som paras z diery. 😀

959touareg
25. okt 2016

@alaguema neviem kde si slovko divadlo pouzila...az tu v tejto diskusii tak sorry. necitala som ju vobec celu. a teba tiez tu neregistrujem, cize neviem odkial si, iba som vydedukovala z toho, ako si sa rychlo ozvala na moju reakciu...bola to bleskova reakcia, tak preto. 😉

alaguema
25. okt 2016

@959touareg v pohode 🙂 Poznám dosť ľudí, ktorým v hlboko v srdci na oblečení absolútne nezáleží. Je to aj vidieť, ale mám ich rada takých, akí sú. Poznám aj takých, ktorí sa zámerne vyčleňujú z davu (pre mňa) smiešnym, alebo nevhodným oblečením (napr. opasok coca cola, trendy šiltovka, oblek a botasky...veď aj nejaký moderátor to takto mal 😀 )..tých je mi ľúto, lebo som si istá, že v každom je niečo viac, než len takáto smiešna póza 🙂

959touareg
25. okt 2016

@alaguema suhlasim. vsetko treba brat s rezervou a vsetkych treba brat takych aki su. ja som tiez vzdy nad vecou a je mi jedno kto si co oblieka, co robi atd. nech si kazdy robi co len chce. jeho zivot, jeho rozhodnutie. obcas vidim na ulici pobehovat nejakeho cloviecika velmi extravagantne obleceneho, doslova az tak, ze sa neda neotocit a pousmiat , popriade ma na have doslova metelicu.. ale vtedy si vzdy poviem - no a co, .super, je to jeho styl, je to on. toto ho vystihuje, vyclenuju z davu a aspon je jedinecny, originalny...a co na tom, ze je doslova hrozny, alebo dogabany. ked sa to jemu paci, tak prosim.