Na svadbu v botaskách
Mamicky,ideme na svadbu a zistila som ze topanky ktore sme kupili pred rokom su uz chlapcom male.mali ich raz na svadbe.mozem im dat botasky na snurovanie?ci sa to na svadbu nehodi?maju sest a osem rokov.nove topanky nechcem velmi kupovat lebo uz nebude prilezitost ich vyuzit.ale tak nechcem aby vyzerali nevhodne.je to svadba muzovho bratranca.
Na svadby chodime blizkym ludom...vieme v akom style svadba bude ,ja som napriklad nebola na svadbe,kde bol niekto v rifliach.Nie je to o tom,ze sa niekto ukazuje,ale ked viem kolko namahy si mladomanzelia dali s pripravami a ,ze im vobec zalezi zdielat svoj den s ostatnymi,tak sa neobleciem ako von na pivo.Pokial nie je dress code - rifle.😉Takisto ked ja idem na oslavu svojej babky,ktora vzdy bola za elegantnu,tak sa primerane obleciem.Keby som prisla vo svojich oblubenych rifliach...to ako keby som jej facku dala.
Dobre sposoby nikdy nevyjdu z mody.☺
Na margo divadla musim povedat,ze rada chodim do SND a ludia byvaju naozaj pekne obleceni.Samu ma to prijemne prekvapilo.Moj muz prezije cely rok v teniskach,ale do divadla ide bez problemov 'za pekneho'.
Myslim,ze sme trochu poznaceni dobou v ktorej sme vyrastali-krystal za virtinou a pilo sa z horčičákov.Vsetko so vsetkym suvisi.♲
Ale k veci: dieta s kludom moze ist na svadbu v teniskach.😊
@m.i.r.i @m.i.r.i Spoločenské udalosti ako plesy, divadelné predstavenia, alebo opera, sa vždy od bežných udalostí odlišovali tým, že boli pokladané za slávnostné príležitosti. Za niečo, čo nie je bežné, ani denné, ani obyčajné a ľudia to vyjadrovali aj tým, že na tieto slávnostné udalosti zvolili slávnostné oblečenie. Ak do divadla príde ženská v šľapkách, je to akoby svojou nedbalosťou dávala najavo, že pre ňu to nie je žiadna dôležitá udalosť, že je to vlastne to isté, ako keď sedí doma na gauči a pozerá na svojej plazme film stiahnutý z internetu. Nevidí medzi tými dvomi vecami rozdiel. Pridaná hodnota divadelného predstavenia jej zjavne nič nehovorí. A takto pomaličky sa naša spoločnosť mení na tlupu buranov. Nič už nebude mať hodnotu (okrem hmotných statkov). Áno, je to neúcta k hercom. O hádzaní vajec sa ani nejdem rozširovať...Ešte stále verím, že deň, keď budú chodiť ľudia do divadla rovno z kúpaliska, snáď nepríde. Na margo kúpaliska - a teda hlavne reštaurácií v areáloch kúpaliska. V civilizovanom svete si ľudia na seba prehodia niečo, ak sa idú najesť. Župan, pareo, tričko...U nás asi platí pravidlo - čím nechutnejšie telo, tým menšie zábrany a my ostatní musíme chtiac nechtiac aspoň letmo, alebo periférne registrovať všetky nedostatky starého, chorého tela, zatiaľ čo obedujeme. V Podhájskej je to hotové panoptikum...Ale keď sa oni dobre cítia, tak my ostatní si môžme dať klapky na oči a keď sa mi prešuchne veľké pivné brucho s tromi jazvami a psoriázou v úrovni očí, keď si práve dávam šalát, tak asi mi neostáva iné, než rozjímať nad prirodzenosťou nahoty a učiť sa spracovávať tienisté stránky života aj počas obeda 😎 Veď nech sa všetci, ktorý sa proste silne potrebujú byť pohodlne, hlavne dobre cítia...a my ostatní to už nejak vydržíme 😀
@angelos rada počujem, že aspoň do SND ešte chodia ľudia, ktorým ostala nejaká súdnosť 🙂
baby,ale tak ako pisala @sardinka336 , neverim,ze ked idete na svadbu,ze musite vsetko kupovat na kompletku nove...a detto detom...
a este na margo toho,ze si niekto neda koselu,lebo mu to je nepohodlne atd. Tak potom moze chodit aj do prace v teplakoch a tak,lebo vsak su pohodlne. Nikto predsa nemusi nasledovat najnovsie trendy,byt tip top zladeny a podobne, ale obliect sa slusne a primerane by malo byt normalne pre kazdeho. Do divadla slusne, na ples slusne,na svadbu slusne (ak nie je vyslovene dane v pozvanke,ze stacia rifle a pod). Aj na pohovor do prace idete slusne obleceni,aj ked vam su podpatky nepohodlne alebo sukna alebo muzom kosela. A z mojej svadbovej a plesovej skusenosti, po takom druhom pohariku som si nikdy nevsimla,ze by niekomu tie saty,podpatky ci kosele boli az take nepohodlne. 😀
@m.i.r.i - ja Ťa chápem, ako to myslíš s tou úctou, ale prejavy úcty sú nielen také tie na vzťahovej, psychickej úrovne, ale existujú nejaké spoločenské normy na jej prejav - najmä iným ako veľmi blízkym osobám. Jasné, že keď Tvoj muž neznáša kravatu a košeľu, nebudeš ho nútiť, aby si dajme tomu na oslavu Tvojich narodenín toto obliekol. Ak Vás však na takúto oslavu pozve Tvoj šéf, a všetci tam prídu v spoločenskom odeve, tak ako sa tam asi bude cítiť Tvoj muž v tričku a rifliach, a ako Ty, keď ho Ty vyobliekaná budeš takto sprevádzať? Neviem, či by Ti bolo jedno, ččo si budú o Vás myslieť v takom prípade kolegovia, príp. ostatní hostia, s ktorými sa, dajme tomu denno-denne potom stretávaš v práci. Mne osobne by bolo veľmi nepríjemné prísť na nejakú udalosť nevhodne oblečená len preto, že "necítim sa inak dobre" - pretože ja osobne mám pocit, že ten druhý si zaslúži, aby som aj ja venovala určitú pozornosť udalosti, na ktorú ma on pozval a na ktorú sa aj dotyčný náležite pripravil a považuje ju za dôležitú. To, že pohreb sa inde možno berie inak ako u nás, je v poriadku - iný kraj, iný mrav. Ale presne o tom to je. My žijeme tu, tu sa čierne oblečenie na pohrebe berie ako vyjadrenie nášho smútku, našej spoluúčasti na smútku pozostalým, určitý druh úcty voči tomu mŕtvemu človeku (chápem, že nemusí byť človek najmä vzdialený príbuzný či známy - od hlavy po päty v čiernom, keď nemá také oblečenie, ale aspoň snaha by byť mala sa patrične obliecť). Myslím si, že ak nie sme schopní toto pochopiť a jedenkrát sa premôcť, je to istý druh neohrabanosti a sebectva - len ja, ja, ja.. . Mne ako cudziemu človeku by nedalo si takéto veci vopred zistiť - keď idem do neznámeho prostredia. Mimochodom, v Amerike sa na pohreby chodí v čiernom, ale potom sa už do čierneho neoblieka ako u nás - tu pozostalí aj dlhšie takto vyjadrujú smútok. Proste zvyky sú iné v rôznych kútoch sveta, to však neznamená, že keď ja žijem tu, budem chcieť od okolia, aby sa prispôsobili mne v tom, že ja žijem podľa zvykov z inej časti sveta, tak nech si ich aj oni berú za svoje.
Divadlo ako osobitná kapitola - no, ja návštevu divadla rozhodne neberiem ako každodennú záležitosť preto sa tam ani neoblečiem tak, ako vo všedný deň. Pre mňa je to jednoducho niečo výnimočné - a tak sa patrične k situácií aj oblečiem. Netvrdím, že idem v róbe, ale cítila by som sa ako "pitomec", keby som tam nabehla v rifliach. To je taký problém si zobrať miesto riflí napr. elegantnejšie nohavice či sukňu a nejakú blúzku či elegantný top, pre chlapa miesto trička košeľu? Dnes, keď sú obchody plné handier, keď aj v práci je predpísané mnohokrát dress code, máme problém 1 deň vymeniť rifle a tričko za spoločenské oblečenie kvôli niekomu inému.
Tu nejde o botasky k obleku - ale o ten princíp, náš sebecký postoj k tomu, že ani za toho otca boha nepopustím, len aby som sa nebodaj kvôli niekomu inému necítil jeden deň nepohodlne - v oblečení. Napr. aj tie botasky môžu v reále vyzerať ako topánky a ani nie je vidno, že sú to botasky a popri obleku vyzerajú spoločensky prijateľne, a maminka nemusí deťom na 1x kupovať nevyužiteľné topánky.
Napr. aj na tej svadbe - no mňa by to neurazilo, najmä čo sa detí týka, tak to dokonca viem aj pochopiť, a sú to naozaj len deti a rastú rýchlo - pre mňa za mňa nech idú aj v tých legínach a tričku (ak sa olejú, okydnú, zamočia, aj tak v tom skončia nakoniec asi, hoci som ešte nezažila, že by nejaké dieťa takto bolo oblečené na spoločenskej udalosti), ale tí dospelí by mali mať v sebe trochu pokory, lebo aj ten ženích a nevesta ich pozvali na svoj výnimočný deň, a zrejme by chceli, aby to ako niečo výnimočné brali hostia, resp. aby sa tam výnimočne cítili. Je to len raz za život v takej zostave, to je také ťažké sa premôcť kvôli nim a ukázať im, že som sa na to aj ja nejak špeciálne nachystala? Ich svadba predsa nie je o mne, o mojej rodine - je to o nich.
ja mam polovicu rodiny v cechach - aj v meste, aj na dedine, male velke, stred, juh... a vsade sa chodi na pohreb v ciernom a slusne. ziadne rifle...
a prihoda z divadla tu v bratislave - sice v kulturnom dome, ale divadlo - neznama ceska sedadlo za mnou - kym chodili divaci pred zaciatkom, tak sa nestacila cudovat, ako je mozne, ze tu sa chodi do divadla v rifliach, ze u nich je to udalost a kazdy vytiahne najlepsie saty ake doma ma...
s dcerou som bola v narodnom na luskacikovi, pred vianocami, 5 rokov mala, stoj co stoj chcela ist v rifliach, lebo sa citi v nich najlepsie a toto ju tlaci tu, toto tam - nakoniec som ju donutila dat si saty a sama potom uznala, ze aj vsetky ostatne dievcatka mali saty a ze v rifliach by bola jedina. prosto bola jeden vecer za velkacku ...
@moncicatko - haha, ja som si na svadbu teraz ozaj musela nakompletku kúpiť nové šaty - lebo sme dávno neboli na svadbe, a nič vhodné som teda doma nemala. Ale tentokrát mi to až tak nevadilo, trochu ma to aj po počiatočnom rozladení, že koľko peňazí miniem na 1x potešilo, lebo som našla také, čo snáď využijem aspoň 1-2x v práci na výnimočnú udalosť, a neboli vôbec drahé, rátala som s vyššou sumou. A dcérke som sa vyslovene potešila, že "musím" kúpiť, lebo som si jedny vyhliadla už predtým, a dumala som, načo by som ich asi tak mohla použiť okrem začiatku školského roka, na ten 1x s mi ozaj zdalo veľa dať 35€ za detské šaty 😀 Synčekovi okrem nohavíc a topánok som kupovala košeľu, vestičku a motýlika, lebo som zistila, že tie, čo mal doma, boli "od veci" - ale tak košeľu v bazáriku za pár eur, tú vynosí ešte určite, motýlik 4€ ma nezabije, akurát, paradoxne, najdrahšia bola vesta, ale hádam jej nie je koniec, a keď čosi, predám ju. Jedine muž sa zaobišiel s novou kravatou - oblek a košeľu má svadobné ešte, sú to nadčasové veci, tak tam to riešime na oslavy obvykle len zmenou kravaty. Inak, mne aj muž vraví, že mi šiši, lebo mám rada, keď ideme aj my ako rodina zladení aspoň ako - tak. Alebo aspoň ja s mužom, ideálne aj deti 🙂
@katrinka8 pekne si to napisala a ja aj v mnohom suhlasim....my tiez ideme na tie udalosti tak obleceni ako je treba...premoct sa premoze aj moj muz, lebo ja sama ho zvyknem prehovarat...ale je to proste o com, ked ides niekam, lebo sa premahas? Ze ides sa obetovat nejakymi handrami kvoli niekomu lebo sa to " tak patri" Mne to proste cele pride zle, ze preco si v zivote diktovat taketo veci...my zeny to este vacsinou lahsie zvladneme, predsa sa aj radi paradime, mnohe maju aj zmysel pre detaily, zladenost..ale pre chlapov je to v drvivej vacsine naozaj utrpenie...su vynimky samozrejme, ja sama az obdivujem ked chlap sa sam chce pekne obliect a zalezi mu na tom ako vyzera, ale povacsine ked ides na taku udalost, tak vidis tych chlapov ako trpia kvoli nejakemu bontonu...nehovoriac o tom, ze v horucave si musi dat dlhy rukav a sako a zena silonky,lebo to je nevhodne mat hole nohy..ze uplne na hlavu kvoli nejakemu zauzivanemu trendu...je super sa citit tak, ked sa potis, robia sa flaky pod pazuchou, potia sa nohy...to su take rozne postoje ktomu a ja proste sama sice tiez dodrziavam tieto predpisy aspon co sa tyka zvyklosti ( na ples v spolocenskych satach a lodickach, na svadbu tiez,na pohreb v ciernom atd), ale uz neriesim ci su tie saty 5 ci 10 rocne a ci som lodicky mala uz poslednych 10 rokov na 5 akciach...kazdopadne som ale presvedcena, ze aj ti muzi by sa tam citili lepsie, ak by mohli byt v pohodlnom obleceni, primeranom pocasiu a nie predpisu napriklad..
@m.i.r.i lebo bonton bol odjakziva...a zase netreba tych chlapov tak lutovat, oblecie oblek a je vybaveny za 10 min... Moj na 40 st. vonku chodi v obleku cele leto a nic mu neni, z jednej svadby sa ani chlapovi nic nestane....
PResne pre taky pristup, dnesne decka chodia do divadla oblecene v rozparanych dzinsoch...ziadna ucta k nicomu...
nemusí to byť pohodlie versus estetika...Dnes sa už naozaj dá nahodiť aj športová elegancia, na mnohé udalosti je úplne v pohode, materiály sú oveľa pohodlnejšie, než boli. Môj muž je milovník pohodlia, ale košele nosí často kvôli práci a nevadí mu to. Treba si vybrať kvalitné veci a môže sa cítiť aj pohodlne. Samozrejme, nie ako v teplákoch, ale tak nikto asi život netrávi v teplákoch na peci 😀
Keby sme sa riadili len osobným pohodlím, neviem si dosť dobre predstaviť, ako by to celé vyzeralo. Na porovnanie pre tých, ktorí si myslia, že estetika nám iba bráni slobodne dýchať... 😉 Ktorá fotka je zraku milšia, je asi jasné 🙂
@sirinka herec nie je úctyhodné povolanie? Ty si prišla z ktorého storočia? 😉 Nič v zlom. Ale v našej kultúre sú herci a zvlášť divadelní herci, považovaní za umelcov. Ja mám z divadla obvykle hlboký zážitok a áno - mám úctu k tomu, čo robia.
Ešte doplním - ak nemáš úctu k hereckému umeniu, tak nemáš dôvod do divadla chodiť, nie? Môžeš ležať doma v bavlnenom tričku a užívať si telenovelu. Ale čo nepochopím je človek v divadle oblečený, ako keby ležal doma pri telenovele. Inak nemám vôbec nič proti bavlneným tričkám...naopak 🙂
@dorotka202 U malých chlapcov nevidim taky problem v tom, ze nemaju lakovky a oblekove topánky. 8-rocne dieta vsak predpokladam, ze obcas navstivi divadlo, galeriu, ide si po vysvedcenie, ma nejake vystupenie, tak mozno by nebolo na skodu, kupit mu decentnejsiu obuv. Pokojne o cislo vacsiu, aby ponosil neskor do skoly. Nebudu to vyhodene peniaze.
Aspon taketo nieco:
http://3-sk-cdn.bata.eu/gallery/1/5/d/c/0/5.jpg
Vkus je nieco, co detom vstepujeme my. V dospelosti to uz nikdy nedobehnu. Nie je to o peniazoch. Ked vidim na rodicovskom zdruzeni matky od hlavy po paty v znackovych teplákoch a teniskách, tak nerozumiem. Vacsinou to bohuzial koresponduje s tym, co vypustia z ust. Ale ich vec...
@alaguema naopak, dôvodov chodiť do divadla viac než dosť, len ma akosi zaráža,ze povolanie herca je podľa tohto meritka jedno z najuctihidnejsich, lebo asi nikam inam sa ľudia tak neparadia... takze určite by som outfit do divadla nespajala s úctou k hercom, lebo by som potom mohla predpokladať, že ide o najdôležitejšie povolanie pod slnkom.
@lucinocka ono zas uz tu toho "odjakziva" bolo kedysi dost..vy sa pohorsujete teraz,ze kam to svet speje a ach ta dnesna mladez, lebo ide v rifliach do divadla, o 200 rokov si budu ludia v knizkach pozerat obrazky ako kedysi ludia chodili vyfinteni do divadla, lebo to bol prejav "ucty"..tak ako my uz len citame v knihach, ze dohodnute sobase boli bezna vec a prejav "ucty" k rodicom, ktori ma vychovali a vybrali pre mna vhodneho zenicha, ved to bolo "odjakziva" a je vrchol neucty a nerespektu vzopriet sa rodicom...ved to je bonton, predpis, co si druhi pomyslia...to ma len napadlo ako priklad, kolko tu toho uz bolo odjakziva a kolko sa toho zmenilo a vacsinou prave vdaka tomu, ze nie vsetci ludia stadovito nasleduju nejake konvencie, etikety a ine vymysly tej ktorej doby...za komunistov boli zakazane rifle do skoly a chlapcom dlhe vlasy a x inych veci a nechapem, co sa niekto dovolil proti tomu ozvat..ved to tak robili vsetci a bol to prejav ucty k nasmu rezimu....pre mna argumenty - lebo to tak je, lebo tak stale bolo, lebo je to prejav ucty - nie...je to samozrejme ale aj vecu priorit u kazdeho cloveka...ja osobne si myslim, ze samozrejme kazda spolocnost potrebuje usmernenie, deti potrebuju pravidla, ale nemyslim si, ze urcovanie co si ma kto obliekat a na akych autach sa treba vozit a podobne je prave to, co by malo byt tym, co chceme nase deti ucit...ucta k ludom svojimi cinmi je urcite o inej hodnote ako to, ci si ja pol roka po jeho smrti obliekam cierne ...
@sirinka ja to trosku zlahcim, ale mne to nepripada ako ucta k hercom ale ako sa ideme predviest co si oblecieme...ked si tetky v kostle suskaju ktora ma aku suknu a ake drahe sperky, ked si v divadle obzerame co si dana suseda obliekla, ked na stretnuti zo skoly hodnotime ci spoluziacka po 30 rokoch pribrala, ci ma dost penazi ked ma taku smrncovu kabelku a perfektny uces a na svadbe sme dost sic a doniesli drahy dar..kazdy sa obzera, porovnava, posudzuje, na plesy a divadla ideme na modnu prehliadku...ved staci ked vidim "smotanku" kde sa komentuje ci ma dotycna dama robu za 100tis eur a hodinky za 50 tis, lebo sak hadam by si ich nepozicala z pozicovne...nase "celebrity" su uz extrem, ale u ostatnych ludi mam pocit, ze je to presne to iste, len v mensom...a potom sa cudujem ze spoluziacka nepride na stretnutie, niektora rodinka na svadbu, iny nejde ani na ples...lebo bud na to nema, alebo neznesie tie reci a pohrdanie ludi, lebo jedni ti povedia sice, ze ved nemusis vela penazi davat, staci z cinaka, ale potom ta aj tak vsetci ohovoria..tak radsej ani nikam nechod...tie hodnoty su proste uplne pomylene
@m.i.r.i tiež mi to tak často príde, že ľudia sa skôr obliekajú pre oko iných... navyše pokiaľ ide aj divadelná tvorba dole vodou, vulgarizmy a vyslovene stupidne komedie a podobne, predstavenia bez hlbšej myšlienky, či odkazu do buducna... tak ozaj ide len o vyvetranie norkoveho kozucha, lebo už kam inam ho obliecť...
@sirinka divné závery...Ja som tu neuvádzala žiadne merítka, ani sa nepokúšala určiť najúctyhodnejšie povolanie tejto planéty. Každá práca má svoj zmysel. No k lekárovi asi nepôjdeš vo večernej róbe. Divadlo je kultúrna inštitúcia. Divadelné predstavenie je spoločenská udalosť, ktorá sa odohráva večer a je to príležitostné kultúrne podujatie.
@m.i.r.i nikto ti neurčuje, čo konkrétne si máš obliekať na spoločenskú udalosť. Sú isté medze, čo sa ešte hodí a čo už nie. Rovnako ako máme nejaké hranice čo sa týka správania v spoločnosti. Napr. negrgáme a neprdíme pri stole, aj keď by to bolo nanajvýš pohodlné.
@sirinka suhlas...ale ved to zacina aj tu na koniku, ked sa tu riesi ze mamicka si dovoli ist na ihrisko s dietatom v teplakoch....kolke sa tu pohorsuju, ze v teplakoch nejde vyniest ani smet pomaly....neviem k comu to je potom ucta, asi k vzduchu vonku, lebo teplaky len za dverami domova alebo v posilovni...ale pre mna za mna, nech...ked sa niekto dobre citi v lodickach a slusnych nohaviciach , ma dlhe fesne nechty a make up, tak nech tak chodi aj tie smeti vyniest....je mi to jedno..mne tym nijak neublizi, nijako ma to neovplyvni..ale ked ja mam kratke ostrihane upravene nechty a nemienim ich lakovat a davat si gelove a nenalicim sa ked idem na nakup...a na ihrisko pojdem v teplakoch, tak nemusim byt za zaostalu mamicku co sa o seba nestara...ale pozor, co ak stretnem suseda vo vytahu....zlakne sa ma...uz trosku odbieham, proste len chcem povedat, ze bodaj by ludia ine veci mali na praci, riesili si vztahy s ludmi, v rodinach a nie ci brat dosiel v botaskach a siltovke
Môj názor je, ak nejaké nerušivé čierne ok, ale botasky na svadbu?? Nehnevajte sa tu na mňa nikto, no rodičia sa pekne oblečú a dieťa príde ako z ihriska? Ja si tiež na svadby kupujem šaty a topánky, ktoré si už možno nikdy nedám, pozri napr. bazár alebo kúp a potom ich predaj, možností je veľa....deti by sa už od mala mali učiť čo sa patrí a čo nie, bohužiaľ my samé ich vedieme k tomu, že sa zo spoločnosti vytráca akýkoľvek bontón....do divadla deti v rifliach, na svadbách samé botasky atď...ja byť napr. Saganovou matkou alebo ženou tak sa zaňho vyslovene hanbím, je jedno kto je čo je, on okrem toho že sa nevie vyjadrovať, ešte sa aj dogabe ako vodník....aj americký prezident si to "môže dovoliť"....a chodí snáď tak? nuž, asi tiež chodil ako dieťa na svadby v botaskách a nevie čo sa patrí a čo nie...
@m.i.r.i tak každý premýšľa svojim spôsobom, že áno? 😉 Tebe to tak pripadá a predsa to tak nie je u každého. Chodíme do divadla s kamoškou, lebo nás to baví. A obliekame sa primerane preto, že sme k tomu boli vychované a tak to považujeme za správne. Kožuchy nenosím vôbec žiadne a suseda vo vedľajšom sedadle obvykle ani nevnímam. Ťaháš to niekam úplne inam...pohŕdanie, závisť a norkové kožuchy 😀 Ale ja píšem o estetike, o nejakých zvyklostiach, ktoré neboli celkom od veci. A je úplne jedno, či máš šaty zo sekáča (ja ich mám niekoľko), alebo si si ich sama ušila, alebo kúpila za drahé prachy v butiku.
@sirinka ak ideš na stupídnu komédiu, je to tvoja voľba. Divadlo, ani herci za to nemôžu. Treba si vyberať.
@alaguema paci sa mi ako pises a pekne...pre mna ale je prirovnanie prdenia a grgania asi taky, ze by som prisla do prace ci do divadla naha...prist nahy je uz prejav neslusnosti, tak ako to grganie...nevidim ale nic neslusne na tom, ak si niekto oblecie ciste tricko a ciste rifle napriklad, slusne sa sprava, nie je vulgarny atd...je rozdiel byt neslusny a "nevhodne" obleceny podla nejakych ocakavani
vymienanie nazorov pre nič..nech sa pači,sudte ludi podla oblecenia a vhodnosti na tu ktoru udalosť a nazyvajte si to kludne aj nerespektovanim,alebo akokolvek...nie,clovek nie je taky,ako sa oblieka a ani vztah k niecomu alebo niekomu nevyjadruje na zaklade oblecenia.Saty robia cloveka?Fráza...Nie,šaty len dotvaraju vizáž človeka.Cloveka robi clovekom charakter a nie šaty.To,ci sa rifle hodia na nejaku spolocensku udalost,alebo do divadla je ( bolo ) vytvorene statusom "dolezitosti" a urcite nie respektom,ci nerespektom k niekomu druhemu..Bullshit,zakoreneny v minulosti
@alaguema ach zrazu ty nič. Ty si predsa spojila oblečenie do divadla s úctou voči hercom. Preto ja som sa pozastavila, že čo je na tej práci až také úctyhodné, že ľudia vyberajú coje najlepšie kúsky zo šatníka doplnené luxusnými šperkami, či neexistujú na svete iné povolania, ktoré by si zaslúžili prejaviť minimálne rovnakú keď nie väčšiu úctu? Proste to spojenie je o ničom a kto môže za to, aké predstavenie herci v divadle hrajú? Oni nemajú účtu voči svojim divákom, keď im ponúkajú braky? A o.moju voľbu sa nestrachuj, divadlo už dávno nie je čo bývalo.
Mladi ludia v rifliach v divadle mi nevadia. Viem to pochopit, ked som zila na intraku, casto som mala u seba len oblecenie na najblizsie dva tyzde a ziadnu zehlicku. Boli sme divadelni maniaci, casto sme len tak sponatanne po ceste z kniznice zasli do divadla opytat sa ci niekto, kto mal kupene listky nezostal doma a tety nas pustali tesne pred zaciatkom, pripadne na poslednu chvilu hore na balkon. Videli sme vsetky predstavenia sezony, niektore 2x. Casto v tom, v com sle sli rano sko sloly - rifle, tricko, martensky, my sme boli nezavislaci, nechodili sme v sportovom 🙂 Aj studenti VSMU tak fungovali a od kamaratky, ktora je clenkou suboru viem, ze to hercom ani autorom nevadilo. Boli radi, ze tam prichadzaju ludia kvôli divadlu, nie kvôli tomu aby sa predviedli pred kolegami a vyvetrali rodinu sperkovnicu. Ak sme divadlo planovali, dali sme si aspon koselu zo sekaca a sako, alebo sveter. Samozrejme na operu a balet sme sa chystali dopredu, to sme presli aj cely intrak, kym sme nezohnali aspon bielu bluzku 🙂
U tridsiatnikov a starsich ludi sa prepoklada, ze mali roky na to aby si nejaky satnik vybudovali. Mat v satniku jedny male cierne saty nikoho nezruinuje, jednofarebne cierne baleriny sa daju kupit v Lidl za 6 EUR a malu ciernu kabelku vam azda rada pozicia aj babicka (ja mam nadhernu nadcasovu prave z toho zdroja.) Pokial tie male cierne saty maju aj rukav, mozu sluzit aj na pohreby. Je to vec osobnej zrelosti vediet sa obliect na danu prilezitost, nie penazi. Ked to niekto ignoruje, v urcitom veku uz nie je nazavislak, ale buran.
Svadby su nieco ine, tam treba prihliadat na celkovy styl svadby a zivotny postoj mladomanzelov. Inak sa obleciem na svadbu, kde viem, ze nevesta uz rok riesi, ako zladit servitky s tortou a kyticou, inak na svatbu na luke a inak na folkloristicku svatbu v skanzene.
@baaambulkaa nie, americký prezident si to nemôže dovoliť, kým sagan je úspešný športovec a prezentuje sám seba, usa prezident je predstaviteľ ľudu a štátu a musí vo svojom povolaní rešpektovať a dodržiavať isté pravidlá. Nezmyselné prirovnanie, ale môžeš porovnať s nejakým arabským sejkom, čo svoj status zdedil a všade a premáva vo svojom domovskom outfite, ktorý sa síce v našej európskej kultúre príliš nehodí, ale nikto mu to nevytkne, že áno....

@sardinka336 on sa prisposobi ked musi, ale o com to je potom..mne naozaj zalezi na tom, aby sa ludia dobre citili a nie na tom aby vyzerali ako si myslim ja, ze je spravne alebo ako diktuje nejaka modna diktatura..
Praveze mne to otvorilo oci...tiez som vo vela veciach bola taka, ze toto nikdy, toto je spravne, vsetko podla predpisov a zakonov, teraz uz aj vdaka dietatu a aj vdaka manzelovi a inym ludom v okoli som sa naucila tomu, ze manipulacia ludmi je aj takymto sposobom ako je "moda" a ze nikoho nebudem posudzovat podla toho ci ma topanky zladene s nohavicami ci s kabelkou...a nerozumiem stale aka neucta ..pre mna je neucta ak niekomu ublizim, ak v divadle niekto do hercov hodi vajicka, ak im vynada, ak vylezie na podium a da hercom po papuli alebo na nich vytasi holy zadok, ale ze si pride pozriet predstavenie, slusne sa sprava, zatlieska a este odporuci x dalsim znamym aby sli tiez - to je aka neucta? mne celkom staci, ze clovek ide za hranice a uz neucta neexistuje...Slovaci sa pohorsuju, ze Irky napriklad chodia v zime v slapkach a v lete v hunatych cizmach kludne..ze bezne chodia v teplakoch, ze tam nik nic neriesi...krestansky narod, ale nie vycipkany v kostole..bola som tam aj na pohrebe a teda v ciernom som sla len ja.....boze aka neucta k rodine a zosnulemu..lebo niekto na SK povie, ze to je neuctive, par kilometrov dalej, mozno ako spominali tu uz aj v CR to uz neuctive nie je...cize vsetko je len o nastaveni nejakych trendov a co sa ma a co nie a co povedia ostatni, reci o neucte a nerespekte...zi a nechaj zit..ked teba nik nenuti a neposudzuje, nemusis ani ty...