Na svadbu v botaskách
Mamicky,ideme na svadbu a zistila som ze topanky ktore sme kupili pred rokom su uz chlapcom male.mali ich raz na svadbe.mozem im dat botasky na snurovanie?ci sa to na svadbu nehodi?maju sest a osem rokov.nove topanky nechcem velmi kupovat lebo uz nebude prilezitost ich vyuzit.ale tak nechcem aby vyzerali nevhodne.je to svadba muzovho bratranca.
@sardinka336 vies problém je v tom, že kým mne je jedno, ako sa ty na akciu oblecies, teba zaujíma aj to, čo si oblečie niekto iný a hodnotis to. A ja si nedovolím tu paušalizovať, ze kto s čím má mindraky, lebo ty sa v mnohých príspevkoch ubezpečujes si ok, krásna žena, tak ja ti to aj verím a som rada, že sú ženy, čo majú zdravé sebavedomie 😉
@sirinka vola sa to: vhodne sa obliect. Tak ako nejdem na turistiku v lodickach (nie preto, ze chcem zapadnut) tak si nejdem vo flip flops a letnych minisatach zabehat, tak si nedam combat boots k vecernym satam. A nie, nerobim to preto, aby som sa tym niekomu zapacila, alebo chcela splynut s davom. Ja to jednoducho volam mat cit primerane/vhodne sa obliect, btw ucim to odmala aj svoje deti. Ty si to kludne vysvetluj ako chces, ale mozem Ta ubezpecit, ze sa vhodne obliekam koli sebe, nie druhym
Nedala by som dieťaťu akéhokolvek veku botasky na svadbu,však topánky sa dajú kúpiť aj lacnejšie a potom predať,ale ja som stará vydra,tak možno preto nechápem tie "módne trendy" akurát len viem,čo je to obliecť a obuť sa na slávnostnú príležitosť.
@sisaka pochopenie,ze aj "vhodne sa obliecť" nemusí vždy znamenať to isté... lebo môže byť rockerska svadba a combat boots budú v pohode a môže byť beh v lodičkách, avon či kto to organizuje a topánky na opätkoch sú žiadané atď... to sú samozrejme celkom už extrémy, ale aj tie sú občas ok 😉 ľudia radi používajú voju normu na všetkých ostatných okolo, trochu rešpektu nikomu z nás neublíži a už vôbec nie čisté tenisky na detských nozkach
@sisaka no to su také prirovnania ktore sa daju aj obrátit... ja nechodim na turistiku v lodičkách ani nie preto ze je to vhodne/nevhodne, ale preto lebo je to nebezpecne a nepohodlne. Takisto behat.... pokial sa mi lepsie beha naboso, znamena to ze som "nevhodne" oblecena na behanie? 🙂
To uz je také slovickarenie. Ja si myslim, ze pokial obujem dieta do pohodlných cistych kvalitních topanok tak sa nemam zaco hanbit. Ovela menej teda jako keby som kupila nejake "jednorazove smradlave" topanky u cinana
@m.i.r.i ty trpíš,ked si slávnotne oblečená,obutá? ja nie,oblečiem si sláv.šaty,v ktorých sa cítim dobre a potom sa celkovo cítim ako kráľovná...aj na ples sa človek ide zabaviť,tam bysi tiež došla v rifliach,lebo však tak sa cítiš dobre?...je to o akejsi kultúre a chcem k tomu vychovávať aj deti
podla mna to tu klasicky ako vzdy hrotite do extremov. Dnes sa neucta a neomalenost skryva za ,,rešpekt,,. Sak behajte aj bose aj nahé pre mna za mna, do divadla chodte v maskačoch ked vam to ulahodi. 😀
Dokonca ja som mala spoluziačku čo prišla na turisticky vylet v tých lodičkách. Ona proste bola vzdy vstajlovana a vymalovana ako kraslica a pritom to bola krasna baba ale s tými šminkami to prehanala. Samozrejme profka ju poslala domov a my ostatní ekne šlapat na Sandberg...vtedy som aj lutovala ze nemam tie lodičky ... 😀
Nie, botasky na svadbu k saku urcite nie. Je to nevhodne, demonstrujes tym to, ze nie si ochotna ani kupit z bazaru, ani u conaka a nieto nove na nrpodstatnu vec a absolutne ti nezalezi na tych, ktori ta na svadbu pozvali. Tymto vlastne hovoris, mam vas v pazi, dlabem na nejaku vasu udalost a nie, nestojite mi ani za namahu zhanat topanky a anivza tych par Eur. Navyse to vyzera dost sedliacky a nepomoze ani to, ze sa budes tvarit velmi cool. Mna by to ako nevestu i ako napr. svadobneho rodica urazilo.
@marcah myslím si ze Sagan je v pozicii ze kebyze pride v skafandri tak mu to kazdy prepači.
@sardinka336 nooo to sa mylis, na konikovi mu to urcite nie každý prepaci 😀
@marcah konik si myslím ze ma kazdy hlboko v paži. 😀
@cannella a čo keď niekto nie je ochotný dieťaťu kupovať lacné už použité topánky,pripadne lacné potencionalne jedovaté čínske topánky? Dúfam, že tomu vážne neveris, že takto sa preukazuje niekomu, že ti na ňom záleží, či naozaj stačí prísť v luxusných topánkach vhodné zladenych?
@sisaka na turistiku v lodickach ani ja nejdem,, ale nie preto, ze niekde je udavane, ze do hor sa chodi v sportovej obuvi, ale preto, ze mi to je nepohodlne..vo flip flops si tiez nepojdem zabehat a tiez nie kvoli tomu, ze je to uvedene ako nevhodna obuv, ale preto, ze by som sa asi prizabila, lebo v tom behat nie je pohodlne...ale tenisky na svadbe su predsa pohodlna obuv, nezda sa mi, ze v lodickach sa nejako lepsie chodi..to len na margo toho prirovnania
Ja chapem co chces povedat, extravagantnost a vyclenovanie z davu je uz mozno extremny pojem, ale proste ja si myslim, ze vacsine ludi ide o to, aby sa citili pohodlne...uz tie extremy su ina vec...asi by nik neprisiel do kostola ci na svadby v plavkach...napriklad..to je uz extrem...ale ked sa niekto oblecie cisto a pohodlne, riesit ci je podla trendu, mody, co je respekt, ucta a neviem co je podla mna povrchne a malomestiacke....potom sa mozeme cudovat aj na tom co z nasich deti rastie, ked si ludia takto potrpia na obleceni..ja ucim syna skor tomu, ze nema ludi posudzovat podla oblecenia a ma kazdeho akceptovat aky je...ani jeho nenutim nosit veci v ktorych sa zle citi, len preto, ze to splna nejake modne kriteria...v zime nosi bundu a cizmy preto, ze by mu v tricku bola zima, nie preto, ze je to vhodne oblecenie v katalogu...preto ho ucim aby sa obliekol vhodne v tom zmysle, aby mu bolo teplo, aby sa citil pohodlne a spokojne... slovo "moda" je pre mna synonymum schopnosti istych ludi manipulovat konzumnou spolocnostou, kde nezladim topanky s kabelkou a uz ma niekto ohovori, kde fialova farba ktora bola in minuly rok uz teraz nahradila hneda, tak aby som fialove veci vyhodila a kupovala hnede...a podobne.....ja uznavam ludi, ktori aj napriek tomu ze su velmi bohati , neukazuju sa...najnovsou modou, autom najnovsej kolekcie a podobne..pre mna naopak su ti ktori toto potrebuju presne ti, co maju komplexy, ktore potrebuju zakryt dokonalou vizazou podla najnovsej mody a ucesom podla Carmen Geiss..
@sardinka336 rovnako aj Sagan nazory ludí,ci je nieco vhodne alebo sa to pači niekomu,alebo nie :D
@sardinka336 inac nechodim do divadla v maskacoch, snazim sa obliekat vhodne ale zaroven pohodlne - na taku nudaplaz nechodim vobec lebo by som sa nevedela "vhodne obliect", ale sorry ked tu niekto tvrdi ze ked obujem detom nieco sportovejsie a vhodne to skombinujem tak ze nevesta sa ma urazit?? to kde sme?
Ja som mala mini svadbu, 12 hosti ale na topanky som urcite ani jednemu nepozerala ...
@janinah ja tiez netrpim..v tych lodickach sice ano, pretoze ich inak nenosim a ked si ich dam raz za 5 rokov tak ma odlacia...ale inak sa aj ja rada pekne obleciem a na ples idem v tych satach a aj na svadbu...viem ale napriklad ako trpi moj muz a viem o velkom mnostve hlavne chlapov ktori trpia...a ja to proste beriem tak, ze ked ja sa potesim, ze idem za princeznu a dam si spravit uces a ma to tesi, tak nech..ale mojho muza musim spracovavat velmi dlho a vacsinou sa este aj pochytime uz aj kvoli tomu, ze na Vianoce ho prosim ci si nemoze obliect koselu....po par takych sviatkoch mi stacilo a som rada, ze sme ako rodina spolu a respektuju to aj moji rodicia, ze on si potom odtrpi cele sviatky a zduse to nenavidi, pricom to ma byt cas s radostou a v pohodli straveny s rodinou...a postupne som si aj ja uvedomila, ze o com to cele je, nech sa ludia obliekaju ako sa dobre citia..a ja hlavne absolutne neriesim v com niekto niekam prisiel..istym sposobom si to ani nevsimam, nie je to podstatne..a dieta uz vobec by som neriesila...
Na mojej svadbe sa naslo par ludi v teniskách a ani nahodou ma to neurazalo....bola som rada ze prisli....jednak zasadne neriesim oblecenie druhych ludi a jednak chapem ze v dnesnej dobe hypotek moze byt novy outfit pre 4 clennu rodinu spolu so svadobnym darom prilis velka polozka. A keby niekto kvôli tomu ze nema na novy odev pre deti radsej na svadbu neprisiel ako to tu niekto spominal, tak este len to by ma urazilo....Myslim si, ze ked niekoho pozyvam na svadbu tak preto, aby sa so mnou tesil v moj velky den , nie aby mi robil "vhodne" oblecenu kulisu. A ze sa daju zohnat veci z bazaru to neberiem, zhanala som toto leto pre deti na svadbu a nic vhodne v ich velkosti som nezohnala. 😒
Ja by som v prvom rade v prípade zakladateľky asi skúsila zhodnotiť, ako sa na to bude pozerať nevesta a ženích, resp. aká je to svadba. Ak sú to pohodoví ľudia, ktorí takéto veci neriešia, tak by som dala teda tie botasky, ale asi by som ich nedala k obleku.
Keby som to však brala za seba, tak mne by to môj vkus a cítenie nedovolilo, ja som na toto u seba, u mojich detí a muža trochu citlivá, u mňa musí všetko ladiť 🙂 To sa však nevylučuje s tým, že mi to u iných nevadí. Proste dokážem pochopiť, že taký komplet rodinný outfit na svadbu nie je lacná záležitosť, navyše ak sa to používa maximálne raz za rok, prípadne aj raz za 5 rokov, môže to rodine spôsobiť škrt cez rozpočet, a to nerátam dar, dopravu a pod. Potom si tu prečítame témy na "streche" o tom, že nejaká vzdialenejšia rodina nechcela prísť na svadbu kvôli tomu, že je to pre nich pridrahé a aké je to nehorázne od nich... Zvlášť asi maminy vieme, ako je to kupovať deťom nové oblečenie.
My sme boli na svadbe mm sesternici v septembri, a mali sme všetci "róby", ale snažila som sa napr. dcérke kúpiť šaty, ktoré si ešte niekde oblečie aj inde ako na túto udalosť (predsa len investovať 35€ za šaty, ktoré si 6-ročné dieťa raz oblečie...) - podľa mňa boli dostatočne elegantné, balerínky tiež asi mala len raz - možno jej teda ešte na jar budú, neviem. Šaty mala ešte prvý deň v škole aj s balerínkami (hoci lialo ako z krhly, takže od auta do školy šla veru v gumákoch, prezula sa až v škole). Synček nemal oblek, má necelé 3 roky, on by v ňom ani nevydržal, vonku bol nesmierny hic, už len to, že bol v košeli s dlhým rukávom (nechcel si ho ani vyhrnúť) mu spôsobilo, že bol spotený ako myš, navyše deti sa počas celej svadby naháňali, tancovali, jašili, takže si vieme predstaviť výzor ich "outfitu" v závere večera. Inak, muža som doma asi 2 dni presviedčala, že je vrcholne trápne prísť tam v košeli s krátkym rukávom (bol ozaj hic, môj chlap sa potí ako kôň, a to nepreháňam, chudák, on aj v zime chodí v krátkom rukáve, svetri a jarnej vetrovke - takto to nahodí až keď je asi 5 stupňov von. Keď je vyše, ani sveter vari nedá, jemu je vkuse horúco). Musel si dať košeľu s dlhým rukávom s tým, že si ho vyhrnie (hahaha, ja som šiši na toto, kedysi som aj kvôli práci študovala etiketu a bontón). Tvrdila som mu, že by tam jediný s krátkym, že fest trapas... No prehovorila som ho. Na mieste mi "nadal", lebo bol asi jediný chlap s dlhým rukávom, navyše sa potil a bolo mu horúco. Ale hlavne, že bol podľa bontónu... Ale nech mu ku cti slúži, že nebol za trápneho 😀
Ale súhlasím s tým, že v dnešnej dobe sa mnohí ľudia nevedia (alebo proste nechcú vedieť) obliecť na príležitosť. Mne sa, napr. nepáči, keď sa do divadla chodí v rifliach. Proste ja som asi stará škola, hoci tento trend už trvá dlhšie, nikdy sa mi to nepáčilo. Ale zase som nedávno čítala diskusiu jednej Češky, ktorá prišla s rodinu na pohreb na Slovensko, a cítili sa tu totálne trápne, lebo prišli v rifliach, a tu všetci slušne, v čiernom. Pointa bola, že v ČR sa to tak nerobí (vraj) a ona povedala, že jej sa to páči, tento náš zvyk, napriek tomu, že boli nevhodne oblečení (a všetci na nich zazerali vraj) - vraj vopred o tom netušili.
@blevka nemyslím si, ze ak niekto pozve niekoho na svadbu, do divadla neviem kde tak teraz cela rodina sa musi obliecť od hlavy po päty niekde v butiku. Ci chceš povedat ze zena nema ani jednu elegantnu vec v skrini nie? Tomu sa aj ťažko verí.
@m.i.r.i tak to je jasne - tvoj muz nie je schopny sa prisposobit tak sa prisposobiš ty aby bol pokoj v rodine a zaoablíš to do toho ze ,,co je dolezite,,. Ak ma muz problém obliecť si košelu sem tam a robi doma ,,sceny,, tak to tiez svedčí o jeho neprisposobivosti lebo on chudačik trpí - no male decko je šuvix čo ti poviem.
@katrinka8 tak divadlo je kapitola sama o sebe...Chodievam pomerne pravidelne a teda ide to dole vodou. Na konci minulej sezóny už aj plažáky som videla obuté jednej "neformálnej slečne". Je to presne o tom...čo si asi tak myslia tí herci, ktorí nechávajú na javisku svoju dušu a nabehne tam taká trúba v šľapkách...Divadlo kedysi dávno bolo len forma ľudovej zábavy, ale postupne sa stávalo vyjadrením kultúry národa a podľa všetkého to klesá opäť k tej ľudovej zábave. Ignorantovi nevysvetlíš, že v tričku a kraťasoch sa on možno cíti pohodlne, ale tým prejavuje neúctu k tej inštitúcii, k hercom a už fakt keď ide o nejaký klasický kus, tak snáď aj k autorovi, ktorý už dávno nežije. U mňa je to idiot a nech sedí doma, ak trpí v košeli (ani len tú kravatu si už dnes nemusí dať, ak nejde o premiéru).
@m.i.r.i to "utrpenie" poznám. Našťastie nie u manžela, ale u otca. Z tejto skúsenosti môžem len povedať, že ide o maximálnu neprispôsobivosť a tvrdohlavosť. V normálnej, kvalitnej bavlnenej košeli nemôže nikto naozaj trpieť. Je to povahou, nie košeľou.

@natalym
@laurita285 Kazdej po 100 body.