Na svadbu v botaskách
Mamicky,ideme na svadbu a zistila som ze topanky ktore sme kupili pred rokom su uz chlapcom male.mali ich raz na svadbe.mozem im dat botasky na snurovanie?ci sa to na svadbu nehodi?maju sest a osem rokov.nove topanky nechcem velmi kupovat lebo uz nebude prilezitost ich vyuzit.ale tak nechcem aby vyzerali nevhodne.je to svadba muzovho bratranca.
noo tak trochu som si to pocitaala ja som sa vydavala pred rokom a ja ako nevesta som mala na nohach tenisky aj na zabavu ak s muzom ideme nosim tenisky a aj sesterniciam na svadbach som bola v teniskach a inu obuv ako tenisky a papuce ani nepoznam nie zeby som nechcela alebo nemohla si dovolit kupit elegantne topanky ale zo zdravotnych dovodov si inu obuv na nohu nedokazem obut a nikto nikdy neriesil co mam nakolko ked som mala modre saty kupila som si aj modre tenisky ak som mala cervene saty tak aj cervene tenisky a takto a snazila som sa aby boli aspon trosku elegantne a aby som tym nikoho neurazila ale vsetci co ma poznaju vedia ze mam zdravotny problem a pre mna je aj problem niekedy zohnat si tenisky aby som si ich dokazala obut takze nikoho to uz neprekvapuje 😀
@soniaa23 my ideme buduci rok kamoske na svadbu a sme sedeli na kave mi ukazala ale botky si objednala na svadbu a som skoro odpadla, ked mi ukazala conversy s nejakymi krystalikmi ci s cim 🙂 je to nieco ine ale myslim ze ak sa to cloveku paci tak preco nie, ved je to ich svadba ako si urobia tak budu mat 🙂
@yonce aj my sme boli teraz v lete sesternici a aj ona aj jej manzel uz mali obute conversy... nakolko mali svadbu v style ... Hlavne pohodlne.. a to aj hostom vraveli hned pri pozyvani ze ked sa pohodlne citia v pyzame nech pridu aj v pyzame nakolko im je jedno co maju na sebe hlavne ze prisli..
@dorotka202 jasne ze moze ist. Nas mal na svadbe dokonca gumaky chvilu 😄 lebo bola vonku a prsalo 😊 potom mal tenisky. Vobec si s tym nelam hlavu hlavne aby detom bolo pohodlne 😊
@m.i.r.i veď nepíšem, že je horší, ani do toho neťahám hodnoty. Ty máš problém pochopiť, že to nie je ani o dôležitosti, ani o tom, kto je aký papaláš,ani o posudzovaní podľa oblečenia...nevieš sa toho pustiť, ale ja sa bavím výlučne o tom, že v rámci nejakého pochybného individualizmu (v mojom ponímaní je to len obyčajný egoizmus), sa vytráca to, čo bolo súčasťou našej kultúry už dlhé roky. Nejaké zvyklosti a normy. Aj naše prastaré mamy sa inak obliekali na pole, inak na svadby. Nikto to nepovažoval za obmedzujúce a nemali naše možnosti ani zďaleka. Naopak - tešili sa, keď sa mohli raz za čas pekne upraviť, mali nádherné slávnostné kroje a nikto ich nepodozrieval z márnivosti, ani z povrchnosti. Čo je zlé na kráse? Či je to kus oblečenia, alebo obraz, alebo kus nábytku. Napadlo by ti zavesiť si v byte na stenu niečo odpudivé? Asi nie. Dáš si na stenu niečo, čo sa ti páči. Tak z toho istého dôvodu ľudia odjakživa inklinovali k pekným veciam a vymedzili osobitné udalosti, ktorých dôležitosť potvrdili oblečením. Zvlášť, ak šlo o nejaký obrad. Dnes to nie je také dôležité, ok...ale na čo nám bude extrém, v ktorom bude všetko jedno a každý si bude robiť čo chce? Myslíš, že v tom je sloboda? Zabudni. Ono práve zánikom najprv tých zdanlivo nepodstatných zvyklostí a pravidiel začína zánik kultúry ako takej.
@dorotka202 no neboj, celá rodina otec, mama, 3 deti mali pekne jeden za druhým ovčie kiahne, až v určitom momente ich mali všetci naraz, začínajúci a končiaci a nedostali sa na psychiatriu
@sardinka336 moje šaty 59, topánky 39, puncochy 6, oblek 170, košeľa 30, topánky pre malého 27, nohavice plus košeľa 24, pre malú mi šaty uhackovala babi, pančušky pre malú 4, zvyšok pohltil svadobný dar, kaderníčku, nechty a pod pre mňa som už ani neriešila a to do toho nerátam benzín, keďže sme išli mimo nášho mesta. Preto hovorím, že tenisky pre dieťa by som v dnešnej dobe vôbec neriešila. Lebo su to strašne pálky, keď to vsetko poratas...
@dorotka202 moja..moji chalani dostali vsetci takmer naraz...v juli...nemala som daleko od tej psychiatrie 😀 ale prezili sme..inak mne sa bieke tenisky (samozrejme ciste neokopane) na chlapchoch pacia ked su zladene..je to sucast popkultury..nejake tie reci o bontone v obliekani..no..neviem neviem..moda sa prirodzene vyvija..aj to co je teraz povazovane za "slusne" oblecenie bolo na zaciatku svojej existencie prilis novatorsle a neslusne...teraz tu x ludi vzdych nad lakovkami a tukavickami 20tych rokov min. storocia..len wi uz malokto uvedomi ze v dobe vzniku boli rovnako zatracovane ako tie biele tenisky k obleku dnes..
🙂
@m.i.r.i - mňa by to neurazilo, ale pomyslela by som si o dotyčnom svoje - že sa jednoducho nevie obliekať. Alebo je ignorant. To sa dá vycítiť aj zo správania daného človeka - hovorí sa, že šaty robia človeka. Ja to vnímam tak, že niekedy to, ako sa človek oblečie, vie napovedať o ňom. A nie je to vôbec o tom, či sú šaty drahé alebo nie (lebo aj tie najdrahšie môžu byť absolútne nevhodné), či o tom, či sú moderné alebo nie. Je to o človeku, tým, čo na seba dám, ukazujem svetu, kto som - podvedome. Nemyslím teraz situácie, že vedome idem šatami demonštrovať niečo konkrétne. Proste každý máme nejaký štýl, ktorý o nás niečo hovorí.
Ja si doma tiež sadnem v teplákoch či legínach na gauč pred telku či ku knihe, aj tie smeti v nich idem vysypať. Ale k vianočnému stolu sa oblečiem slávnostne. Ja, manžel aj deti. A nemám preto pocit, že ma niekto núti dodržiavať nejaký nezmyselný bontón. Mňa tak rodičia vychovali, že na slávnostnú chvíľu sa aj slávnostne upravíme. Príde mi to úplne prirodzené, tak ako ísť slávnostne upravená na svadbu či oslavu (napr. okrúhle výročia v reštauráciách či krsty a pohreby - tiež neprídem v rifliach) alebo aj do divadla. A to chodím bežne denne v rifliach - rada - pre deti do škôlky a školy, do mesta na nákup, na kávu s kamoškou či na ihrisko. Len do toho divadla nie.
@sirinka - no neviem, ale dávnejšie som počula ako sa vari Marína Kraľovičová a ešte nejaká iná herečka presne na túto tému vyjadrovala v nejakom rozhovore - že z divadla vymizol ten punc elegancie, ktorý tam bol, že ľudia v rifliach chodia na predstavenia atď. a že je to škoda, že sa to hercom (možno tej staršej generácii) nepáči. Takže zrejme si to všímajú.
Tak ale to, že niekto nevie, čo je patričné snáď nemôžeme brať ako argument. Je fakt, že treba na to trochu snahy, aby sme na to prišli, ale v dnešnej dobe internetu by to nemal byť problém zistiť - čo sa patrí a sluší, a čo nie. To ako - nemám iné ako krikľavé farebné tričká, tak si ho hodím na pohreb, lebo sa mi neoplatí si na 1x kupovať čierne, lebo ho nevynosím? Alebo mi je proste nepohodlne v tej čiernej farbe? No neviem...
@m.i.r.i - ale to, čo si opísala s tými manažérmi je presne to, čo mnohým chýba - práve ten cit pre to, čo kedy áno a čo kedy nie. Nie vždy je nutné prísť v obleku - ale napr. u nás v práce bývajú rôzne konferencie (my sme kultúrna inštitúcia, tak takého druhu), vernisáže, vedecké podujatia - a poviem Ti, zahraniční hostia prídu vždy v oblekoch prednášať, aj naši Slováci. Aj tí, čo sa po budove plížia deň čo deň v "100-ročných" rifliach a vyťahanom pulóvri a vybavia v nich aj nemožné, prídu na takéto podujatie prednášať v obleku. Mnohokrát sa takéto konferencie konajú v v svetových hoteloch na medzinárodnej úrovni, a ešte som teda nevidela, že by tam účastníci chodili v rifliach. A sú to takí top manažéri - aj na svetovej úrovni - že by to teoreticky mohli mať "na háku" - no nemajú. Rifle si zoberú na sprievodné podujatia.
A svadba je teda dosť o inom ako tráviť denne xy hodín v nepohodlnom teda obleku - to sú neporovnateľné veci. Prepánajána je to 1 deň, to ani tej 1 deň sa niekto nedokáže vzdať svojho pohodlia pre niekoho iného? Tak to potom už ozaj o niečom svedčí.
@sardinka336
@alaguema - ste mi pripomenuli môjho starého otca, ten ku nám na oslavu, keď sme mali niekto sviatok, neprišiel nikdy inak ako v obleku a kravate - stará škola proste 🙂 Až mi slza vyšla normálne, taká spomienka milá 🙂
@katrinka8 myslim, ze vacsina sa na ten jeden den dokaze vzdat pohodlia..aj to urobi..len sa neciti dobre...to je cele..ja osobne by som radsej bola aby sa na mojej svadbe ludia citili dobre ako ze si uz pri obliekani hovoria, ze sa nemozem dockat kedy to zobleciem a na svadbe kedy uz skonci lebo mi nie je dobre...skor o to mi ide...ved tych co nerespektuju tie " pravidla " obliekania nie je zas tak vela..provokaterov je par, rebelov tiez, takych so svojskym stylom co nepopustia tiez nevidis vsade..vacsina sa prisposobi...mne osobne ale ide o to, aby sa ti ludia na danej akcii citili dobre a ked to jedna cast pretrpi s tym, kolko penazi ich stala svadba, ze ani chodit nemuseli, lebo obleict celu rodinu cosi stoji, potom aby rozmyslali co s tymi vecami spravit, ked uz ich nevyuziju a mnohi aby tam sedeli a cakali kedy sa budu moct prezliect..tak o com to je...ja sa na to asi pozeram inak trosku...ze pohodlie a egoizmus...hmm..z ktorej strany...tak ako tu bol ten clanok co som davala vcera, kedy sef firmy povie, ze on respektuje SVOJICH ZAMESTNANCOV a vyjadruje im tym respekt a pochopenie, ze ich nebude nutit pracovat v oblekoch a vyhadzovat peniaze za kosele a kravaty a saty...to iste si ja poviem na tej svadbe, ze mne ide o to, aby sa hostia dobre citili a nebudem sebecky trvat na tom, aby boli obleceni ako ja ...ja som napriklad na mojej svadbe nechala ludi vybrat si jedlo z menu este pred svadbou....ziadne rezne, segediny a gulase po polnoci povinne...cezpolnym sme platili hotel, dali vybrat z jedalneho listka jedlo...neriesili sme absolutne kto v com pride...velmi mi na pritomnych zalezalo...ja som svoju svadbu povazovala za super preto, ze som mala dobry pocit ze sa vsetci dobre citili a ja tym padom tiez...
@m.i.r.i nikto asi sebecky netrvá na ničom. Ešte som nezažila, aby mi v rámci rodinných a kamarátskych akcií niekto diktoval, čo si mám na udalosť obliecť. Je to jasné z toho, aká svadba to je. A to aká udalosť je, sa rozhodne ten, kto ju organizuje. Teraz ak sa im páči formálna slávnostná gala svadba, tak ju neurobia podľa svojho, ale podľa tvojho vkusu, alebo podľa potrieb tvojho muža? A čo ak chcú pozvať 100 ľudí? Ako vyhovejú všetkým? Niekto sa do toho gala oblečie rád, niekto trpí...čo s tým? Ako som písala - my sme mali vyslovene neformálnu svadbu, čo sme aj oznámili. Napriek tomu nikto neprišiel v rifliach, ani v tričku. Išlo nám tiež o to, aby prišiel každý tak, ako mu vyhovuje. Čuduj sa svete, muži boli všetci v košeli a ženy v pekných šatách. Spoľahli sme sa na to, že sami budú vedieť vycítiť, ako sme to poňali a nemýlili sme sa. Pohodlne, ale pekne. Na margo toho tebou toľko omieľaného nepohodlia - nie každý muž trpí v košeli. Pre niektorých je to úplne bežný kus odevu. Ty to vykresľuješ, ako keby to bolo prinajmenšom kovové brnenie 😎 A pritom ako dobre sa ľudia vedia v tých strašne nepohodlných veciach baviť 🙂
@katrinka8 aj môj starý otec tak chodieval, ale to bolo jednoducho tým, že táto staršia generácia chodila v oblekoch stále, aj do práce. Oni poznali buď pracovné oblečenie (monterky, tepláky) alebo len tesilové gate a saká, príp. pulóvre nejaké. Oni nechodili v rifliach, príp. nejakých voľnočasových nohaviciach, len tesilky a koniec, kedysi rifle jednoducho u nás nefungovali. Takže pre nich bolo prirodzené prísť na oslavu v obleku a kravate, lebo ten oblekový štýl im bol normálny. Môj dedko bol úradník, potom na dôchodku vrátnik, ale inak ako v obleku ani nechodil. Samozrejme robotnícke profesie chodili asi inak oblečené, alebo prišli v tesilkách do práce a potom sa prezliekli?
@0silvia0 nie je celkom pravda, že robotnícke profesie chodili inak, spomínam si teraz na pána, ktorý keby žil mal by už cez 90 rokov. V nedeľu a vo sviatky chodil v obleku, v lete svetlejšom, v pochmúrnom počasí tmavšom , košeľa, kravata, nikdy nešiel do kostola v košeli. V jeseni nosil dlhý baloniak svetlo hnedej farby, k tomu takej istej farby klobúk, v zime dlhý vlnený kabát. Bol murár, jeho pracovnou uniformou boli montérky. Vo všedné dni nosil manchestrové a riflové nohavice, ale šité, ktoré mu ušil kamarát krajčír a on mu dal obrať jednu čerešňu zo svojej záhrady. Pamätám si ho ešte v nohaviciach z výpredaja vo vojenských skladoch. Jeho žena bola pôvodne družstevníčka, vždy doladená do puntika, veľmi elegantná. Ako vyzerá muž - manžel je zrkadlo jeho ženy - manželky
@mijo53 napísala som "asi", takže to presne neviem, lebo som robotnícku profesiu v rodine nemala, vôbec som nenapísala že chodili furt v monterkách - viď moju poslednú vetu 😉 Môj dedko sa narodil v r. 1923, u neho si žiadne riflové ani menčestrové nohavice nepamätám...
No a s tým posledným výrokom - manžel je zrkadlo jeho ženy - si ma potešila, lebo môj manžel odkedy sme spolu vyzerá stále lepšie a lepšie :D :D :D
@0silvia0 ani v USA sa v tom čase, keď naši dedovia boli mladíci, rifle nenosili bežne. Spopularizovali sa v 50-tych rokoch. Asi vieme všetci, že to bolo len pracovné oblečenie na hľadanie zlata a ku kravám 🙂 Dnes sú vraj vhodné aj do divadla 😉 Inak, ja rifle nepovažujem vôbec za nejaké extra pohodlné oblečenie.
@alaguema no veď rifle boli vlastne monterky a akú dieru do sveta urobili. Ja zasa na rifle nedám dopustiť, pre mňa najpohodlnejšie oblečenie, fakt a okrem toho na mne vždy dobre ukážu. Pre mňa zasa elegantné šaty, blúzky, sukne, lodičky sú totál nepohodlné. A najväčší odpor mám k elegantným nohaviciam a sakám... Ale športové sukne, hlavne riflové mám rada, nuž, každý to máme inak 🙂
@0silvia0 ten odpor je asi len psychologický, lebo rifle, ktoré nie sú elastické, sú rovnako (ne) pohodlné, ako ktorékoľvek iné nohavice z pevnej látky. Ale dieru do sveta teda urobili a to hlavne vďaka reklame (myslím, že to bol nejaký film, ktorý to celé spustil), ktorá v sebe mala prvok rebelanstva. Koncept, ktorý ide proti nejakej väčšinovej vlne, sa v pravý čas vždy dobre chytí, lebo ľudia si radi sami seba predstavujú ako romantických rebelov a ak ničím iným, tak sa v tomto smere vymedzia aspoň oblečením. Ale prázdnymi gestami svet ešte nikto nezmenil 😎
@alaguema ...krasna posl.veta....a velmi trefna

@sardinka336 No vieme o čom hovoríme. Ale ja sa čudujem, ako normálni ľudia v nedôchodcovskom veku počúvajú ojebávačikov v oblekoch čo drístajú až sa hory zelenajú. A ja tetula krásna a guľatá, až keď ma spoznajú, vedie, že sa vyznám. Ale ja ich nechám popáliť, trúbeľkov snobkov. 😀