Odmietnutie pozvania na svadbu
Ako by ste reagovali na moju situáciu? Sme s priateľom pozvaní na svadbu z mojej blízkej rodiny. Priateľ mi pár dní pred svadbou oznámil, že tam ísť nechce a pravdepodobne ani nepôjde. On je taký konzervatívnejší typ, nerád sa zabáva, netancuje, nevypije si, sedí ako za trest.. No a moja rodina - presný opak. Neviem, ako sa mám k tomu teraz postaviť, mám tam ísť sama? Alebo neísť vôbec? Nútiť ho nechcem. Je mi to trápne ísť tam sama, keďže s priateľom sme spolu už zopár rokov a každý očakáva, že sa tam ukážeme spolu. Nechcem sa s ním hádať pre také "banality", ale príde mi to, ako keby si nevážil moju rodinu. Na jednej svadbe sme už spolu boli, no bolo to také ako za trest a nedokázala som sa tam uvoľniť, pretože on celý čas len sedel ako na ihlách a každú pol hodinu sa ma pýtal, kedy už konečne vypadneme. Bolo mi ho ľúto, lebo som videla, že sa absolútne nebaví a tým pádom som sa kvôli nemu nebavila ani ja. Miestami som mala pocit, ako keby som bola na svadbe s malým dieťaťom, s ktorým treba utekať domov.
@autorka tak to je potom smutné, že máš taký jednostranný pohľad a nerozmýšľaš nad tým, že to možno naozaj nie je len o tom, že sa mu nechce. Ak by som bola na jeho mieste, asi by som ti tiež zamlčala reálne pocity, lebo sa na to očividne pozeráš len svojimi očami a on je lenivé hovädo, ktoré si nectí tvoju rodinu, no proste na smiech. A keď čítam ako celá tvoja rodina spolu s tebou hrotí, že je to hanba, tak sa nečudujem, že ti nič ani nepovedal. 🤦♀️
Vyššie niekto písal, aby si prehodnotila vzťah a ja súhlasím, chcelo by to pre neho niekoho empatickejšieho. Tu očividne nejde len o túto svadbu ale nejaký dôvod, že sa polroka nechcel priznať, že tam vlastne ani nechce ísť v niečom tkvieť bude. A ak máš pocit, že sa pred svojou rodinou musíš hanbiť za svojho chlapa, tak s ním nebuď. Podľa mňa sa ako malé deti chováte všetci tam, nie len on tým, že ti to nepovedal.
Pre pána veď choď sama a konečne sa poriadne zabavíš. Keď sa budú na neho pýtať tak povedz pravdu, že on je taký domased a že sa tu aspoň nemusíte dívať na ten jeho odutý ksicht. Alebo kompromis nech ide aspoň na chvíľu a nech sa potom poberie domov, môže povedať že mu nie je dobre. Ale ty sa nepováž ísť s ním, ty sa ostaň baviť ako sa patrí a on nech si ide het. No chová sa jak malé decko.
Takýto bol občas bývalý, niečo mu sadlo na nos a už nemal náladu ísť. Okej, zariadila som sa, išla sama. Keď som mu to isté spravila na oplátku ja, aby vedel aké to je, tak som bola sebecká a robila som sa podľa neho zaujímavá 😃😃
Tiež by ma zaujímalo ako máte dohodnuté takéto spoločenské udalosti keď plánujete svadbu. Lebo týmto to len začne, to odmietne každú oslavu narodenín, svadbu, krstiny, posedenie keď sa mu nebude chcieť? Myslím že každý by pochopil ak by bol ťažký introvert, prípadne ako sa tu už písalo, mal sociálnu fóbiu, úzkosť atď. - ale píšeš že jemu sa len nechce 🤷♀️ vôbec ti nezávidím takéto "zbytočné" problémy, snažila by som sa ho ukecať aspoň na pár hodín a potom sa ospravedlniť s tým že ty zostávaš a zabavíš sa
Mala so takého ex všade sedel zduty a unudeny, mojej sesternici na svadbe so mnou nebol a ja som sa veru zabavila ako nikdy. Pretancovala som celú noc, v živote má tak po tancovanie nebolelo nohy ako vtedy, zo svadby som odchádzala ráno o siedmej. Po tejto svadbe som si uvedomila, ze tadiaľto cesta nevedie a ja sa nebudem celý život prispôsobovať niekomu kto sa nevie zabaviť. A ten somár ešte ziarlil, ze co som tam robila do rána asi čakal, ze sa z neho po..... A o desiatej pôjdem domov.
Hanba, natlak, ocakavania rodiny, co sme kde?
Ked si poznas toho svojho a on neni na taketo druhy osláv s hromadou ludi, tak ho nenut a ty si sprav podla seba, ci pojdes.
Ked chces chod a bav sa.
Ked nechces, nechod.
Ale nerob veci podla ocakavani a natlaku inych, oni neziju tvoj zivot.
Ďakujem za odpovede aj za iné názory aké mám ja. Hneď sa na to pozerám z inej perspektívy. Zvažujem to, čo ste písali viaceré - dohodnúť sa, ísť spolu a keď bude chcieť, môže odísť skôr a ja zostanem poprípade odídem s ním. 🙂 Ak aj napriek tomu odmietne ísť, pôjdem sama a ospravedlnim ho. Ale asi nás čaká rozhovor, pretože si stojím za názorom, že toto je trošku taky "varovný prst" a nechcem v budúcnosti riešiť to, že ho budem musieť pred každou rodinnou oslavou/svadbou/akciou prehovárať ako malé dieťa alebo chodiť stále sama. Ja som tiež musela veľa situácii prekusnuť a robila som to len kvôli nemu.
išla by som a poriadne sa zabavila... možno by som si pozvala aj niekoho aby som tam nebola sama. to teraz kvôli nemu budeš žiť ako v kláštore? To sa ti nevie troška prispôsobiť? asi by som si rozmyslela vzťah s týmto chlapom - mňa by to urazilo že si to len tak rozmyslí pár dní pred svadbou....
Ved nebudes mat vedla seba prazdnu stolicku, to ides na pohreb?
Ved na svadbe sa budes bavit raz s tym, potom s tou,….. isto uz potom nik nesedí podla menoviek, to som este nezazila.
A tiez neverim,
ze by si sa s nim rozisla iba kvoli tomuto. Ak mate nezhody, tak to nehadz na jednu svadbu.
@opica_skorica nehadžem to na svadbu a rozchádzať sa tiež nejdem, o tom tu nepadla ani reč. Popravde už sme boli na pár väčších oslavách, na svadbe a dokonca na stužkovej.. z jeho strany stále ten istý prístup - ,,a to musím ísť aj ja? Nechce sa mi, nejdem...." Nakoniec išiel ale musela som ho prehovárať ako dieťa.. snáď chápete aj mna, ako som sa potom zle cítila, keď vedľa mňa sedel odutý človek , ktorý sa nebaví a chce ísť domov..
Šla by som sama a riadne by som si to užila. 😄
Chapem ta. Ale zas vies, koho mas doma. Je asi introvert a nebaví sa na týchto akciách.
Mať doma baviča, chodil by s tebou na vsetky svadby,….. ale to on neni. A chapem ta, lenze nezmenis ho.
Bud to tolerujes alebo to netolerujes.
Laska je pestovaná ako
KVET:
Komunikacia, vernost, empatia a tolerancia.
@mikadooo tak tak
@bilberryday mozno to chapat aj opacne, ako ze ho nevyzreta egoistka taha sa bavit, lebo co povedia ……. Osoby z jej rodiny? Ze to s kym zije?
Co povedia, ze nejde?
Preco by sa nemohla ist zabavit ona? Ma kukat na zduteho? To sa nezabaví.
@opica_skorica nepovedala by som, že je introvert. Má svoj okruh priateľov, s ktorými sa stretáva. Nemá problém naväzovať nové kontakty. Nie je ten typ, že nevytiahne nohy z bytu. Roky pracoval na rôznych pozíciách v zahraničí a aj odtial získal množstvo známosti.. keby bol taký silný introvert, asi by to vyzeralo úplne inak.. Skôr sa prikláňam k názoru @bilberryday ...
@bilberryday a este daco, komunikovat o tomto musia v prvom radi oni dvaja sami doma a nie na konovi.
Keď ti hovoria ze je sebec a neváži si vašu rodinu, vezmi si to z opačnej strany vieš ty a zrejme aj tvoja rodina ze je taky typ ako je, tak naco ho nútiť, nked je on sebec a nechce to pretrpieť, nie ste aj vy sebci ze hoci viete že je aký je tak po ňom žiadate ze ist musí alebo žeby sa to patrilo.
Už si na svadbe s nim bola a trpel on a ty si tiež nebola ôk s tou situáciou aká je. Co tak viac vzájomného rešpektu. Chod sama a jednoducho ked sa spýtaj prečo neprišiel tak povedz pravdu ze jednoducho je introvert, ze to s úctou nemá nič spoločné ale jednoducho sa na hromadných akciách necíti dobre.
A najprv píšeš ze je konzervatívnejsi à potom ze je lenivý. Tak aký vlastne je... Spravte kompromis choďte na 2-3hodiny a bude aj vlk sýty aj ovca cela
Presne
@sense
@bilberryday mam kamosku, co nechodi ani na svadby ani na pohreby, je to z jej povahy a ja to akceptujem.
@opica_skorica ja tiež nechodím na pohreby, mám z toho fóbiu od detstva. V jeho rodine som bola už na dvoch pohreboch. Premohla som sa, kvôli nemu, kvôli jeho rodine v ťažkých časoch. A ani na chvíľu som mu nedala pocítiť, že sa mi tam "nechce ist", nebola som nepríjemná , odutá..
@bilberryday "Po svete chodi mnoho introvertov, ktori si dokazu uvedomit co je slusnost a zucastnit sa spolocenskych akcii, aj ked sa na nich necitia uplne komfortne " 🤦♀️ Za 1. nie, poznám mnoho introvertov, ktorí žijú v harmonických vzťahoch, majú skvelé vzťahy s rodinou a veľkých osláv sa nezúčastňujú, pretože sa tam nedokážu pretvarovať, týždne pred tým majú veľký stres, ktorý sa prejavuje najmä fyzicky a mnohým trvalo, kým sa naučili takéto pozvania odmietať automaticky, vynahrádzajú si to posedením v úzkom kruhu. Takže takto generalizovať pri introvertoch je totálna blbosť.
A za 2. jediné neslušné čo urobil je, že to odmietol pár dní pred svadbou, ak by to odmietol včas, tak by to bolo maximálne slušné a ak má niekto v okolí skreslené predstavy o slušnosti, tak bohužiaľ, absolútne ma nezaujíma ako sa na mňa bude pozerať, asertivita takýmto ľuďom nič nehovorí. Neísť na svadbu je niečo úplne iné ako na pohreb, neísť podržať milovaného je nemorálne ale to, čo predvádza jej rodina, že je hanba neprísť na svadbu je strašne primitívne.
Tu im chýba asertivita, ja by som odmietla ak by som to tak cítila a určite by som sa im nedoprosovala a nežiadala ich o odpustenie. To je proste o úrovni tolerancie, ktorú máte a znovu, ty sa na to tiež pozeráš jednostranne. On je egoistický lebo nechce plniť želania svojej partnerky? ja by som od chlapa nikdy nechcela, aby zapieral samého seba keď viem, že toto je fakt jedna z mála vecí, ktoré sú pre neho ťažké. Takého človeka som si vybrala aj s tým, že zažijem menej osláv. A ak autorke takýto vzťah nevyhovuje, tak jej nikto nedrží nôž pri krku, nech idú od seba. Či aj to bude hanba pred jej rodinou? mám pocit, že keby autorka bola týraná a jej rodina nepodporuje rozvody, tak by s ním ostala len aby na ňu rodina krivo nepozerala.
možno by som skúsila prehodiť "vieš, za môjho partnera už zaplatili a keď sa ty kvôli mne nedokážeš premôcť a ísť tam aspoň na nejaký čas, asi si budem musieť zohnať nejaký náhradný doprovod" - možno ho tá nechuť zázračne prejde
@cocolino234 😁 lenže on vôbec nie je taký, ako ho vy opisujete. Preháňate to a zveličujete.
@danica2711 skúsim, myslím, že to zaberie, haha

Napísala si že sa nerád zabáva, nepije atď. Mám to podobne a takéto akcie nenávidím tiež sa im vyhýbam. Vadí mi hlasná hudba a ludia pod vplyvom alkoholu čo sa ma snažia roztancovať, zabaviť atd. Tiež som zvykla rušiť na poslednú chvílku lebo mi to bolo vždy trápne pretože ako píšu hore to sa nepatrí odmietať. Tak som kvoli tomu vždy stresovala a nakoniec sa vyhovorila. Teraz už viem povedať nie hneď na začiatku. A je mi jedno či sa niečo patrí alebo nie, nebudem robiť niečo na silu len aby som uspokojila niekoho iného. Takže tvojho partnera úplne chápem. Ja napríklad nechcem ani vlastnú svadbu presne z toho dôvodu. Ja by som na tvojom mieste išla a partnera by som ospravedlnila. Nemyslím si že to je z jeho strany neúcta ku tvojej rodine. Môže poslať aspoň blahoželanie alebo ísť na obrad. Jedine do budúcna by som ho poprosila aby to povedal skôr 🙂