icon

Oslava narodenín dieťaťa sa zmenila na rodinnú oslavu. Čo by ste spravili?

mia93
Včera o 12:37

Zdravím,
neviem ako sa mám zachovať v tejto chvíli. Pred týždňom som sa zoznámila s mamičkou z našej dediny, ktorá má o pol roka mladšie dieťa ako ja. Boli sme na prechádzke spoločne dvakrát, nepoznáme sa tak dobre.
Jej dieťa bude mať o dva týždne 1 rok a boli sme spolu s manželom aj našou malou pozvaní na oslavu.
V ten víkend prídu naši svokrovci na návštevu tak som jej povedala, že nesľubujem nič.
Nakoniec sme sa s mužom dohodli, že dobre, pôjdeme na takú hodinku-dve, už som kúpila aj darčeky, tak som jej teda napísala, že prídeme.
Odpísala mi, že super, rovno oslávia aj jej meniny, ktoré bude mať o týždeň na to.
A dnes mi napísala že ona aj jej muž majú v septembri narodeniny, že oslávia aj to.
To mi už príde zvláštne, pretože pozvaní sme boli kvôli tomu, že povedala, že jej rodina nepríde lebo bývajú na druhej polovici Slovenska a chceli od nej aby to preložila, ale ona to chce mať presne na synove 1. narodeniny. Doslova mi povedala, že je smutná, že z 20tich pozvaných tam bude 5. A tak nás pozvala.
Mne to teraz príde čudné, akoby chcela, aby sme tam prišli a doniesli niečo aj im na narodeniny a meniny, ktoré iba budú ma. My dopredu neoslavujeme, pochopila by som, keby tam príde jej rodina z veľkej diaľky, že sa vidia raz za čas a urobia veľkú oslavu.
Ale my sa vôbec nepoznáme a nemáme peniaze na to kupovať darčeky prakticky cudzím ľuďom.. neviem, ako by ste sa zachovali vy? Ja sa mám chuť vyhovoriť a zagratulovať malému potom deň na to alebo tak.

Strana
z2
mia93
autor
Včera o 14:02
@muchotrafka298

@mia93 uvazuj nad celou situaciou. Zavolala by si si domov osobu, co si ju videla parkrat a poznas ju tyzden? Nie, nezavolala, lebo nevies co je to za cloveka. Jasne,ze Ta vola kvoli darcekom, si myslis, ze kvoli comu inemu? A zrazu povie ze su to tri oslavy roznych ludi. Stoji Ti to za to nechat sa takto odzubat? Ak ano, tak nech sa paci, kludne tam chodte, nakupte darceky za stovky EUR, lebo sa to patri, len aby si nebola sama a bavili sa ludia s tebou.

@muchotrafka298 veď práve preto sa pýtam, čo spraviť. Áno, je pre mňa dôležité zachovať aspoň aký taký vzťah s jedinou mamičkou v okolí, nech je aká chce, hlavne keď vidím ako aj moja malá ožije keď je pri nej druhé dieťa. Naše deti budú chodiť do tej istej škôlky do vedľajšej dediny. Ani ja nie som svätá a nezištná a vidím v tomto kamarátstve vzájomné benefity, aj do budúcnosti. Oslava malého mi nepríde vôbec ako niečo nad čím by som sa pozastavila, aj keby bola trebárs hoc aj na druhý deň, je leto, samozrejme, že v horúčavách s malými deťmi skôr zakotvíme na našich záhradách v altánkoch ako sa motať po hlavnej ceste. Aj oslava bude na záhrade, takže do domu sa nikomu sáčkovať nebudem. Iba to, že zahlásila tú spoločnú oslavu ma zaskočilo a viem, že darčeky im určite kupovať nebudem, ani gratulovať dopredu. Ako tu ale písali viacerí, nakoniec tam zrejme vôbec nepôjdeme a na ďalší deň zagratulujeme malému.

rozculena
Včera o 14:07

absolútne by som nešla oslavovať prvé narodeniny so ženou,s ktorou som 2x kočíkovala a poznáme sa týždeň.So susedmi sa poznáme 50 rokov a neoslavujeme spolu nič🙄
Ak si povedala,že nič nesľubuješ,tak tam nechoď.

muchotrafka298
Včera o 14:13
@mia93

@muchotrafka298 veď práve preto sa pýtam, čo spraviť. Áno, je pre mňa dôležité zachovať aspoň aký taký vzťah s jedinou mamičkou v okolí, nech je aká chce, hlavne keď vidím ako aj moja malá ožije keď je pri nej druhé dieťa. Naše deti budú chodiť do tej istej škôlky do vedľajšej dediny. Ani ja nie som svätá a nezištná a vidím v tomto kamarátstve vzájomné benefity, aj do budúcnosti. Oslava malého mi nepríde vôbec ako niečo nad čím by som sa pozastavila, aj keby bola trebárs hoc aj na druhý deň, je leto, samozrejme, že v horúčavách s malými deťmi skôr zakotvíme na našich záhradách v altánkoch ako sa motať po hlavnej ceste. Aj oslava bude na záhrade, takže do domu sa nikomu sáčkovať nebudem. Iba to, že zahlásila tú spoločnú oslavu ma zaskočilo a viem, že darčeky im určite kupovať nebudem, ani gratulovať dopredu. Ako tu ale písali viacerí, nakoniec tam zrejme vôbec nepôjdeme a na ďalší deň zagratulujeme malému.

@mia93 ty vobec nevies, co bude v buducnosti. Dnes byvate v jednej dedine, o pol roka nemusite. Vobec sa nemusite ani bavit o par rokov a uz vobec nemusia vase deti chodit do vzdelavacich zariadeni tych istych. Predpokladam, ze su to malicke deti a nikto nevie, co prinesie zivot. Takze by som sa na tvojom mieste neupinala na veci, co sa nikdy nemusia stat.
Kamaratstvo nema byt o benefitoch a ani o tom, co je pre koho vyhodne. Mas sa s ludmi bavit nezistne, lebo Ti vyhovuju a citis sa dobre v ich spolocnosti. Primarne. To, ze deti sa pohraju, OK, ved to je bezna socializacia. O tom je kamaratstvo, nie o tom, ze s neznamou zenou ides 2x v on a uz je to kamaratka do konca zivota a ides k nim na oslavu, lebo vyplakava, ze tam nikto nebude.Ale nemusis hned kazdeho vodit domov, pozyvat na rodinne oslavy, travit s nim dovolenky. A so zenou, co vidis parkrat, vlastne Ti ani nepasuje, ale tak nie je nikto iny, dobra je aj ona, uz si planujes buducnost.

valria
Včera o 14:15
@mia93

@mia93 Ročné deti nepotrebujú ešte " kamošov", hrajú sa vedľa seba, nie spolu, až cca od 2 sa socializujú. Tu ide skôr o teba a tvoje socializovanie sa, len mi to príde too much po týždni. O pár mesiacov budeš nariekať, akú otravnú kamošku máš alebo bude nariekať tvoj muž, že len vysedávaš u kamošky alebo bohviečo iné. Rodinné oslavy prenechaj rodinám, ak bude treba, neskôr vás ešte osud dá dokopy.

anonym_dcc042
Včera o 14:32
@ivik4

Kks ze septembrove narodky 😃
Vyhovor sa a nechod
Zagratuluj malemu dodatocne

@ivik4 Načo gratulovať ročnému cudziemu decku? Má to u prdelky!;)

marca12
Včera o 14:54
@mia93

@muchotrafka298 aj ja som si to pomyslela, že nás zavolali kvôli darčekom, lebo je to divné. Na oslavu mi to neprišlo až také divné, chceme aby sa deti kamáratili, oni sa nedávno prisťahovali a veľmi som sa potešila lebo iná mamička s dieťaťom v dedine nie je. Ale po tomto mi veru naskočili červené vlajočky tak sa chcem zachovať tak aby jej bolo jasné, že sa nenechám takto využívať ale zase nechcem to ani utnúť keďže inak by ma zase čakala len samota..

@mia93 Neries. Dietatu zober darcek a im si aj tak planovala doniest flasu a nieco sladke,tak to im uplne staci. Ked sa urazia,ich problem. Ak nechcem davat drahe darceky,tak mna nikto k tomu nedotlaci. Mozno to nemysleli tak zle ako to vyznieva. U nas si medzi kamaratmi ani nedavame darceky. Jedine flasa vina,whisky podla toho,co kto pije a cokolada k tomu. Kazdemu to staci.

anonym_2cc702
Včera o 15:00

Tak táto rodinkaje dosť divná. 🫪 Asi by som radšej dala ruky preč. Doniesla by som dieťaťu darček a že im potom zablahoželáš až keď budú mať narodeniny. Určite by som im nič nekupovala. Max víno zo slušnosti že k ním idete na návštevu. Aby ste potom nemali problém sa ich zbaviť. 🫣

lienka.7
Včera o 15:11

@mia93 darček daj iba tomu dieťaťu, ostatným vezmi fľašu a bonbonieru. Nemyslím si, že očakáva dary pre celú rodinu

sidicek
Včera o 15:50

Pre pana, zas co z toho robis taku vedu.Normalne chod k susede zablahozelate , lepsie sa spoznate a bude.ved to bude neformalne stretnutie na zahrade , darcek uz mas kupeny doniest vino s cokoladu je slusnost , kludne im s tym zablahozelaj.Este budes rada, ze ma tvoja mala kamaratku ,kedze pises ,ze je to sirokodaleko jedine dieta v jej veku.A ak ti nebudu vyhovovat tak kontakt obmedzite.

anonym_24ab6a
Včera o 16:09

@mia93 išla by som na pol hodinu, aj jej to vopred oznámila. Malému zagratulovať a dať darček a jej by som zagratulovala k tym meninam a kúpila jednu ružu prípadne bonboniéru do 5€.
Po pol hodine odišla s tym že máme iný program.

anonym_0671c8
Včera o 17:10

@mia93 ja by som sa asi odstahovala z dediny bo toto je dajake psycho

motylik2559
Včera o 19:11

@mia93 Mne to pride take, ze tym,ze nedojde 20ludi ako cakali, co by bolo cca 20 darcekov, tak ti rovno oznamila co budu vsetko oslavovat, aby si tymto stylom nahromadila darceky od tych 5tich co pridu😂😂😂 No mne to pride od nej take vcelku vychcane takto zrazu oznamovat vsetky sviatky😄 Mas 2 moznosti, ist tam a teda len ozaj s tym co mas (nie je absolutne dovod kupovat aj nieco im, kedze povodne ste mali ist len kvoli jej dietatu) alebo sa ospravedlnis,ze to nevyjde nakoniec lebo k vam pride rodina (a to ju rovno picne, lebo k nej rodina nepride, teda aspon nie tak ako cakala)🤷‍♀️😄

anonym_04d121
Včera o 19:37

@mia93 Tak na rovinu, je vychcana. Ty mas asi podla jej predstav vynahradit tie dary co ocakavala ze dostane od tych 15 ludi 🙈 Zabudni. 2 mesiace dopredu oslavovat narodeniny je nonsens. Kludne uz moze ziadat od teba aj darceky k Vianociam a prispevok na silvestrovsku oslavu ktoru bude chciet stravit s vami 🙊 V ziadnom pripade by som jej ani jej muzovi k septembrovym narodeninam neblahozelala. Ak uz velmi chces, chodte zablahozelat tomu malemu a zober akoze na zvitanie sa flasu vina a bonbonieru, nie ako gratulaciu ale to ze idete na navstevu. Bezne sa to tak nosi. A pokial chces byt asertivna, tak jej odpis, ze bohuzial nepridete, vysvetlovat nemusis preco-tie vysvetlenia nech ziada od svojej rodiny, Darcek co si kupila daj svojmu dietatu a vybavene, Tu by mi blikali cervene kontrolky, lebo jej spravanie je dost divne. A do skolky predsa bude chodit dalsich 20 deti, nemusis si vytvarat vazby prave s nou a co ze ste z 1 dediny. Stopni to v zaciatkoch kym sa da.

oskvarka
Včera o 20:34
@mia93

@muchotrafka298 aj ja som si to pomyslela, že nás zavolali kvôli darčekom, lebo je to divné. Na oslavu mi to neprišlo až také divné, chceme aby sa deti kamáratili, oni sa nedávno prisťahovali a veľmi som sa potešila lebo iná mamička s dieťaťom v dedine nie je. Ale po tomto mi veru naskočili červené vlajočky tak sa chcem zachovať tak aby jej bolo jasné, že sa nenechám takto využívať ale zase nechcem to ani utnúť keďže inak by ma zase čakala len samota..

@mia93 možno to takto zvyknú robiť že oslávi nakopu mám takých susedov aj keď oni to robia len dozadu nikdy nie dopredu ale to je len sila zvyku ale teda darčeky neber veď ja mám 4 deti a rodičia kamosoch mojich detí sú moji kamoši keď majú sviatok popri dieťati tak im len potrasiem rukov Max čokoláda .. dospelý u nás nieje zvykom sa takto obdarovavat medzi kamarátmi. Príde mi trochu nefér dopredu ich odsudzovať že niečo čakajú...a s tým že sú radi že prídete to je ako jasné keď sa len nasťahovali a sotva niekoho poznajú na tom mi nič zle ani využívajúce nepríde. Dala by som drobnosť dieťaťu a prišla sa chvíľku zabaviť s ním to je všetko.

anonym_dc7c8c
Včera o 20:36

pozor, aby to nebola nejaka psychopatka

anonym_220799
Včera o 20:43

potom daj vediet, zaujima ma koniec

Strana
z2