icon

Peniaze alebo vecný dar na svadbu. Čo je vhodnejšie?

24. apr 2025

Ahojte
Potrebovala by som poradiť
Manželov brat má budúcu sobotu svadbu, obrad je v kostole a potom sa ide na posedenie do reštaurácie. Bude nás 21 nakoľko len veľmi blízka rodina
Budúci mladomanželia nám povedali len toľko, že konzumné si každý hradí sám,resp.každá rodina si zaplatí za seba(večera,káva,alko-nealko,koláč)
Moja otázka znie - dať do obálky peniaze alebo kúpiť vecný dar?
Nepýtajte sa prečo si všetko platíme pretože odpoveď nepoznám 😀

really8
24. apr 2025

Jezis baby zase nebudte pysne. Je to brat. Keby je riadna svadbe date kolko? 300? 500? Tak si odratam stovku za to co prejem a zvysok dam.

biba_18
24. apr 2025

ja to nevidím tak že manželov brat chce svadbu aj posedieť by chcel, ale nechce to zaplatiť. skôr mi to príde že to nechcú z nejakého dôvodu ale chcú vyhovieť napr. rodičom že dobre, ak už chcete tak spolu ešte posedíme, ale my to platiť nebudeme ... keďže tam je tá formulácia, že každá rodina si to zaplatí sama...
takže ja by som to robila tak, že by som prispela aj na obed ale aj im by som dala dar...
lebo dar by som švagrovi dala aj keby veselku nerobil, že ...

darina77
24. apr 2025
@nataliik

@zuzanita1609 aj to sa stalo. Asi 2 roky dozadu bola taka téma, ze ženích po večeri pýtal účet a začal pýtať od hosti 😁

@nataliik aj mne sa niečo marí. A chudak starký nemal pri sebe tolko penazi, a bol tam nestastný z toho

brrunetkaa
24. apr 2025

Predpokladám že brat očakáva že ai zaplatia hodia jedlo a ešte sa mu vyzbiera nejaká pekná sumička 😀 hanbila by som sa riadne. Dala by som kyticu a bratovi nejakú fľašu k alirnejsiejo alkoholu a na večeru ani nešla, ako píšeš, najest sa môžete aj doma 😀

123467
24. apr 2025

A ja som si myslela, ze uz som videla vsetko 🤣🫣

natalka13
24. apr 2025

divne pozvanie, ale divne je aj davst peniaze-aby sa im vrstilo cize sj tak si to platite vzdy vy hostia.
ked je blizka rodina brat synovec...aj ked niesom na svadbe davam dar.

malaopicka
24. apr 2025

Neveste malú kytičku a ženíchovi žreb do obálky za 10€. Keď im nestojíte ani za to, aby vám zaplatili jedlo za 30€, tak by som tiež nevenovala tomu viac času, úvahy ani financií. Áno, svadba nie je o peniazoch, hostine, ale toľko pre najbližšiu rodinu by sa patrilo “obetovať”. Ich hanba…

nyusika
24. apr 2025

Neveste kvety a bratovi by som vycistila zaludok...strasny trapas toto

isli by sme iba na obrad

lukbe
24. apr 2025
@lucia13022023

@lukbe úprimne neviem ako to funguje, koľko co stoji. Mysela som si, že na úrade je to lacnejšie 😁

@lucia13022023 asi je to na dobrovoľnosti, ale nie som si istá. Aj keby bol nejaký poplatok, nebude strašný.

nyusika
24. apr 2025
@really8

Jezis baby zase nebudte pysne. Je to brat. Keby je riadna svadbe date kolko? 300? 500? Tak si odratam stovku za to co prejem a zvysok dam.

@really8 😀 😀 😀 😀 😀
nebude pat kil sibnutemu bratovi malo ??

nyusika
24. apr 2025
@nin12345

Baby toto je ono ak sa chcete pobaviť

@nin12345 tak asi sa uz dobre yemy minuli a vytahuju tie popularne spred par rokov 😀

stranka musi zit, instrikcie jasne 😀 😀

autor
24. apr 2025
@nataliik

@zuzanita1609 aj to sa stalo. Asi 2 roky dozadu bola taka téma, ze ženích po večeri pýtal účet a začal pýtať od hosti 😁

@nataliik to nemyslis ale vazne toto 😀 😀

alickapusinka
24. apr 2025

Vôbec by som do rešaurácie nešla najesť načo jesť môžeš aj doma.Zablahoželať im pred kostolom kvety fľašu a išla by som domov.Srať aj na ich reštauráciu aby som si jedlo platila sam.ONI čajkaju že okrem utraty za jedlo ešte im date aj obálku.Riadne prešpekulovane.Len aby zarobili chudáci.Nie nešla by som do reštaurácie za svoje peniaze určite nie.Ak ste im núkali svadbu u vás doma nechceli tak ide im iba o jedno aby ste priniesli fináncie o nič.Iné to nie je svadba nedaju vám nič a očakavaju obálky.Riadne prešpekulovaní.Sálu zaplatia s toho jedlo vy.Príklad idete 4 do rána ked by ste tam boli tak na jedlo vám treba koľko eur.Káva alko nealko tak to nič nedostanete ani sa nezabavite a mate ešte aj dar dať čosi.A tvoj manžel na to hovori čo.Rodičia súhlasia s tým že pôjdu na svadbu a jedlo si na komplet zaplatia.Len o peniaze o obálky im ide o nič ine.

autor
24. apr 2025

Keby bolo na mužovom bratovi je aj hostina, veselka ako má byť, pretože on má rád zábavu tohto typu, tradície ale tak asi chcel spraviť kompromis aby bolo na všetky strany dobre a takto to poňali s nastávajúcou, lenže sú už spolu dlho, boli pozvaní na všetky rodinné oslavy a nikdy nikde nič neplatili za seba. Mali sme aj prijímanie je krstný nášmu synovi ani tam nemusel za seba platiť..S nápadom na večeru prišli oni, oni chceli aby sme sa všetci zišli pri jednom stole "a oslavovali" ale v takomto duchu a takto vyriešené takže len kvôli rodičom to nerobia...

simona92101
24. apr 2025

Zablahozelat pred kostolom s kyticou a pohladnicou a odist.naco mate ist na hostinu ked ju treba platit?nic ine by som nedavala..

slavomira236
24. apr 2025

Ja by som sla s kvetom pod kostol/urad zablahozelala a cau pa

evcagabi
24. apr 2025
@simona92101

Zablahozelat pred kostolom s kyticou a pohladnicou a odist.naco mate ist na hostinu ked ju treba platit?nic ine by som nedavala..

@simona92101 dat obalku s pohladnicou je skvely napad 😁😅

saxana000
24. apr 2025

Kytica flaska a max fotoalbum.. akoze chapem ze svadba je financna atomovka ale toto uz je maximalne cez ciaru..

mamina7070
24. apr 2025

za mna dost divne nemam rada lakomcov

kup kyticku v tesco (mavaju aj celkom pekne) a to staci max mozno nejaky ramik na fotku zabalit

ci ist do restauracie by som zvazila aj podla rodicov a tak nerobila by som dramy len si dobre eviduj co ste si objednali vy aby vam nenauctovali aj utratu inych svadobcanov

abbey1
24. apr 2025

Dobre to majú vymyslené. Žiadne starosti, žiadne finančné náklady. Pozvaní si zaplatia.
Dajte kytičku a hotovo. Možno by som i tu reštauráciu zvážila.

anketkarka
24. apr 2025

No každá rodina si platí za seba. Takže nie nevesta, ale švagor ženích asi vymyslel, že si budete platiť. Keby to bol môj brat, tak mu určite slušne poviem svoje. Ak platia rodičia, tak svokrovci chcú ušetriť na rodine druhého dieťaťa. Je to trapas, alebo ste sa nerozumeli. Možno čakali, že v tých daroch im aspoň tie náklady pokryjete, len sa zle vyjadrili. Alebo Tvoj manžel zle rozumel a teraz je z toho trapas na celý Koník...

zobaka
24. apr 2025

aspon pripitok mohli zaplatit, asi nemaju peniaze, ale vtedy sa ludia predsa nepozyvaju, dala by som nejake kvety a 20 eur a dva zreby😂

kukuk29
24. apr 2025

Takému páru je ešte aj kytica veľa 😂🤦🏽‍♀️🤷🏽‍♀️By som už pre pokoj v duši dala jednoduchú kyticu do 20€ ,zablahožela pred kostolom a išla svojou cestou..

nin12345
24. apr 2025

Inak ženy ja preto verím že je to real lebo ja presne takúto lakomú osobu poznám. Na vlastnej oslave vypýtala vstupné od pozvaných za to že urobila pohostenie (povedala to až na mieste) a potom jej kamarát pomáhal na dome a ona mu za to ponúkla domáci med.. on si myslel že sa mu chce revanšovať tak povedal že jasne že si vezme a keď mu ho priniesla tak ho zaň skasírovala ja už dopredu ľutujem človeka čo s ňou bude žiť😄😄

misicka31
24. apr 2025

Pozve vás na svadbu,čaká dar,ale jedlo a pitie si maté hradiť vy???Kytica pred kostolom a čau,ani by som nešla.

mima172
24. apr 2025

Ufff, tak toto mi "odpálilo dekel".
Čiže v preklade na hostinu pozvaní nie ste. Ja by som šla len do kostola, po obrade by som im zaželala všetko dobré do spoločného života, darovala kyticu + možno fľašu alebo kvalitnejší dezert a šup s rodinkou domov.
Len zo zvedavosti - sú snúbenci nejaký veľmi sociálny prípad? To by situáciu menilo.

mima172
24. apr 2025
@nin12345

Inak ženy ja preto verím že je to real lebo ja presne takúto lakomú osobu poznám. Na vlastnej oslave vypýtala vstupné od pozvaných za to že urobila pohostenie (povedala to až na mieste) a potom jej kamarát pomáhal na dome a ona mu za to ponúkla domáci med.. on si myslel že sa mu chce revanšovať tak povedal že jasne že si vezme a keď mu ho priniesla tak ho zaň skasírovala ja už dopredu ľutujem človeka čo s ňou bude žiť😄😄

@nin12345 Vstupné na vlastnú oslavu? 🫨🫣🤔🤨

nin12345
24. apr 2025
@mima172

@nin12345 Vstupné na vlastnú oslavu? 🫨🫣🤔🤨

@mima172 áno akoze ja keď som to počula tak som sa schuti smiala a tí čo tam boli boli v takom šoku že jej to naozaj zaplatili a nezmohli sa na slovo

autor
24. apr 2025
@mima172

Ufff, tak toto mi "odpálilo dekel".
Čiže v preklade na hostinu pozvaní nie ste. Ja by som šla len do kostola, po obrade by som im zaželala všetko dobré do spoločného života, darovala kyticu + možno fľašu alebo kvalitnejší dezert a šup s rodinkou domov.
Len zo zvedavosti - sú snúbenci nejaký veľmi sociálny prípad? To by situáciu menilo.

@mima172 nie nie, núdzu o peniaze nikdy nemali, skôr naopak, ťažko púšťajú peniažky z ruky 🙂 budúca švagriná určite, ona nikdy nepozvala na kávu, nepriniesla nikdy nič spontánne, aj na babkin pohreb za veniec si nechala do centu vrátiť a samozrejme si zarátala aj náklady autom keď ho išla vyzdvihnúť ( podotýkam 3e za cestu) ale toto je predsa len o kus iné