Pozvanie na svadbu poštou
Dobry den,
ako by ste reagovali na skutocnost, ked pride pozvanie na svadbu postou, pricom viete, ze ostatnú rodinu pozyvali osobne?
Ani navsteva, ani telefonat, nič, len papier o tom, kedy a kde….
A k tomu este dodatkom napisane, ze chcu financnu hotovost, nie vecné dary.
Absolútne by som sa nad tým nepozastavila. Keď máš číslo na nich, zavolaj ze si pozvánku dostala, poďakuj za pozvanie a oznam ci prídeš alebo nie. Hotovo.
Toto riešis na MK ?
Ja osobne na tom nevidim nic zle, my sme tiez dostavali pozvanky postou a telefonicky sme len nahlasili ci prideme/neprideme, aby vedeli kolko stolov a miest potrebuju. Takisto aj ked sme sa brali sme mnohym len postou poslali a ptm zistili ci pridu/nepridu, aby sme vedeli nahlasit presny pocet hosti. A to, ze chcu financie je dnes uplny standard. Myslim si, ze netreba zbytocne robit z komara somara, mnohi ludia ziju dost uponahlany zivot. Zalezi vsak aj od vasich vztahov, mozno to pozvanie je z cistej zdvorilosti, ale aj o tom su svadby. Ked nepojdete, netreba riesit financie, je to podla mna celkom jednoduche.
@igiana tazko povedat co je "obycajna" svadba..iny kraj, iny mrav, ine zvyky, ine vydavky.. svadba, ktora je inde nez doma a jej sucastou je obrad, vecera, hudba, fotograf, nevesta ma svadobne saty (nie letne biele na ramienka) a je na nej cca 70 ludi sa uz pod 6000E spravit neda (ak teda nemas na vsetky sluzby nejakeho znameho). Neviem co su pre teba zavratne vydavky, ale aj toto je pre niekoho cely majland..
A mladomanzelia si nerobia svadbu luxusnu pre seba, ale pre hosti.. A ano, nam zalezalo na tom, aby bolo jedlo pre hosti kvalitne a prostredie prijemne, takze sme si za to priplatili, nechceli sme do konca zivota spominat na gordon blú v kulturaku (aj ked svadba nie je o jedle..).
to vazne sa toto riesi??? :D
V zahraničí je bežné že sa na pozvánky píše číslo účtu kam poslať peňažný dar, detto smútočné oznámenia, adresa kam sa majú posielať kondolencie a iban (aj dva rôzne) na inštitucie organizácie kam poslať peniaze namiesto desiatok vencov, kytic
Mne by sa to nepáčilo, keby som vedela, že celú rodinu pozvali osobne a len mojej rodine poslali poštou oznámenie + s dodatkom o finančnej hotovosti. (vrchol trápnosti aspoň pre mňa)...pekný deň 🙂
Ved to sa normalne tak robi ze sa posielaju pozvank postou. Ved to je ovela viac ako len letmy telefonat ze dojdite na svadbu. A to ze dali do pozvanky ze chcu peniaze vobec neznamena ze "nechodt, iba peniaze poslite". Aj takyto komentar je uplne bezny a normalny a slusny ked sa to da do pozvanky.
Mi prie ze si asi trochu zaspala dobu, alebo zijes niekde kde je doba poriadne pozadu.
Nikdy v živote by mi nenapadlo, že sa niekto môže uraziť, keď pošlem pozvánku poštou. 🤨😄 Neviem, či ste miliardári a na svadbách dávate po 10k, že zrovna vás pozvali kôli peniazom a vytrhnete ich z biedneho života. Každá žena ti tu napísala, že riešiš blbosti, skús sa nad tým zamyslieť.
P.s. V dnešnej dobe si veľmi často svadbu platia mladomanželia, čiže sú to v konečnom dôsledku len náklady. Nám sa pred pár rokmi vrátila asi polovica z cca 5000€. Riadna zlatá baňa.
Pozvánka poštou je milé prekvapenie od ludi, s ktorými nie som v častom kontakte,pripadne sú z väčšej diaľky. Určite nie je vhodné poslanie poštou od človeka, s ktorým sa stretávam denne. Co sa týka tých dotatkov o hotovosti na pozvánkach...mne toto príde absolútne nevkusne a hlúpe, na pekne oznámenie o začatí spoločného života vypisovať nejaké "zobrania" o hotovosť. Ja si myslím, že keď niekoho pozývam na svadbu, tak ho pozývam zo srdca, pretože ho na tej svadbe chcem mať a chcem s nim zdieľať spoločnú radosť. A nechcem ho tam preto, že však čím viac ľudí, tým viac peňazí 🤦♀️🤦♀️ Áno, určite je lepšia hotovosť pre novomanželov, než nejaké veci, čo budú zapadať prachom 👍 Ale diktovať hosťom, čo nám majú doniesť, je fakt nevkusne a hlupe. Osobne, keby mi prišli priatelia na svadbu aj s holými rukami alebo s kyticou kvetov nazbieraných na lúke...bola by som vďačná za to, že vôbec mohli prísť, že sme sa mohli stretnúť všetci v zdraví a v šťastí, zvlášť v dnešnej zlej dobe. Dary predsa nie sú dôležité, ale spoločne chvíle s dôležitými ľuďmi. A keď chce niekto doniesť dar, nech prinesie podľa svojho uváženia. Ved ak sa nám nehodí, môžme ho darovať neskôr niekomu, komu sa veľmi zíde a komu veľmi pomôže 🤷♀️ Píšem len za seba, svoj názor, svoj postoj 🤷♀️☺️ Strašne sa mi prieči táto doba, ktorá je len o financiách, pritom pekne a dobre vzťahy medzi ľuďmi vymieraju 😔 Radšej mat na svadbe desať milovaných, blízkych ľudí, ako pozvať sto ľudí, ktorých vidím raz za rok a ktorí si inak ani nespomenu, len keď sa niečo deje.
Ja dom žila dlhšie v zahraničí. Tam je úplne bežne že novomanželia majú niečo ako “ wish list “ v nejakom nákupnom centre a tí, ktorí nechcú dať peniaze tak kúpia darček podľa zoznamu z wish listu
Je to veľmi fajn a viete presne čo novomanzeliv poteší a vo potrebuju.
Aby sa nestalo že dostanete 3 rýchlovarnej kanvice, sadu hrncov ktoré nefungujú na indukcii, postelne prádlo ktoré rozmerovo nesedí na vade periny a paplony, ….
Tam presne už vidíte čo je kúpené a čo ešte nie, ak je to drahšia pokožka kľudne sa 2-3 hostia spoja a kúpia to spolu
Žiadny problém
Ruku na srdce, v niektorých rodinách nevhodne dary a darčeky putujú z navstevy na návštevu, nikto ich nechce a ten čo kúpil blbosť je ešte aj urazený, lebo veď venoval čas a energiu
Kde mam v paneláku skladovať 2 vysávače, 3 kanvice? Najmä ak tieto veci už dávno mam
V tejto diskusii sa pekne zas ukázala malosť nás Slovákov (zmýšľania)
Čo je na tom zle že si vypýtali peniažky?
@igiana ak mam slabšiu financí situáciu tak sa zo svadby jednofucho ospravedlním
Alebo ak je to blízko tak prídem len pogratulovať pred kostol či úrad. Ak ďaleko tak pošlem kartu
Neverim že nemáš doma žiadne slušne oblečenie aby di nemohla ísť zagratulovať. Tam nemusíš byt vyparádena ako na ples. Stačí slušne oblečenie
@tom_i tie male karticky nie su volovina.
my sme mali na svadbe tusim okolo 80 ludi dokopy, z toho ale len polovica bola pozvana aj k svadob. stolu - najblizsia rodina, ti dostali pozvanky aj s tymi malymi kartickami, druha polovica - kamarati, znami - ti dostali len pozvanku - info o konani svadby, teda prisli na miesto konania svadby zagratulovat - do kostola.
@pribinak presne tak, my sme aj v pozvankach priamo, jemne a vtipne naznacili, presne toto, ze nechceme dary, ale radsej financie a co potrebujeme, si kupime. (samozrejme nebolo to tam napisane takto, aby sa zas niekto nechytal za slovicka, ale presne znenie si nepamatam) a kazdy to aj ocenil, ze nemusi hladat, kupovat a potom aj vlacit na svadbu velke kramy
Ja si myslím, že to trošku preháňaš. Hovoríš, že si nedali žiadnu námahu. To nie je pravda. Veď predsa museli tú pozvánku vybrať, vytlačiť, ísť na poštu, to všetko stojí čas aj peniaze. Tiež už len to, že na vás mysleli a pozvali vás aj na hostinu aj na celú oslavu. Mohli ste dostať iba oznámenie a hotovo. Alebo si prečítať oznam na nástenke v kostole, že zobrali. Nemuseli vás pozývať vôbec, ale oni chcú avoj veľký deň straviť aj s vami. No a k finančným darom, je to úplne bežné, že si mladomanželia povedia, čo preferujú. Samozrejme, že asi nečakajú tisíce, ale je naozaj rozumné narovinu povedať, že nechcem mixér, žehličku a hrnce, pretože to už mám alebo jednoducho si chcem kúpiť podľa seba. Vecné svadobné dary sú podľa mňa už prežitok, mladí to chápu, ale starej škole treba predsalen pripomenúť, že sa to už nenosí. A ďalšia vec, ak ťa spôsob pozvania až natoľko urazil, tak môžeš pozvanie odmietnuť a tým pádom nemusíš riešiť ani finančný dar 🤷♀️
Tak každá nevesta je iná. Ja som tiez nepozyvala hostí každého osobitne. Na to su pozvánky. Hlavne keď je to veľká svadba. Tiež som tam nedávala žiadne oznamy ze chcem peniaze, to by mi ani nenapadlo, a rovnako mi nenapadlo ze ľudia nevedia ze sa pri gratulacii dáva kvet. Mala som 70hosti a čakala som kvety. Dostala som iba 2 kytice. Od mamy a tety. Ostatný , no radšej nepoviem nič 🤣🤣
Mne to proste k tomu patrí. Stacil jeden kvet, nemusela byť ani kytica .
No iná doba, asi som už stará 🤣🤣
@fadama a co by si robila s tolkymi kyticami? nie v zlom ja som kvety vzala na kazdu svadbu.. ja som aj dostala a po svadbe som rozdavala mame babke svokre🤣🤣
@akvarelka totomi pride ako motivacna rec.. kasne ak to myslis uprimne tak klobuk dole... mozno som ja divna ked mi pride ok napisat ci povedat ze radsej prachy..priklad... mala som narodky a jeden clen rodiny vzdy daval prachy.. a teraz dal dar... ten dar mal hodnotu 500e... pre mna uplna zbytocnost ktora zapada pracom... keby mi dal 10e viac by ma potesil🙈
@fadama a my sme napr. nijak kvety neriesili, a aj tak som dostala asi 30 roznych kytic🙈 velkych, mensich… nechali sme to v hoteli.
to radsej by som dostala len tie 2 kytice ako ty
Prečo by som mala posielať financie keď na svadbu nepôjdem? Obzvlášť keď tvrdíš ze pozvali len kvôli peniazom a rátajú ze nepridete.... Ak tam nechceš ísť oznámze nejdete a možno dodatočne pozvú niekoho ineho... Za mňa je však pozvanie poštou normálna vec
Co sa kytíc týka...v našej rodine ale tak to už je daaaaaaavno svadobcaniavelmi s kvetmi nechodili.. Max jeden symbolicky.. Ale nepozvaní, co prišli na obrad zagratulovať ti kvety nosili aj nosia a v pohode to stačí.
@zuzuliennka1 keď som sa ja vydávala tak niekto už niekto odchdzal domov tak som mu okrem vysluzky dala aj kyticu kvetov. Nijaký problém.
Zostali mi 3-4 kytice. Žiadny horor, nechápem prečo sa z kvetín robí taka veda
Videla som to takto na viacerych svadbách
@zuzkat1
@zuzuliennka1
Jasné, každá sme iná, ja som to očakávala a moji hostia 0bodov 🤣🤣 no už nič, prežila sim to.
Boli by v hoteli ako krásna ozdoba a bud by to tam zostalo, alebo by som na cintorín odniesla. ☺
@fadama Inac aj ja som to tak riesila. Na cintorin, do kostola... Jaj, tak dobre sa mi na to spomina, nas uzasny den D 😍 Nic som neriesila, nic ma netrapilo, ani vyzdoba, moja jedina starost boli saty a kadernicka 😀Az par mesiacov po svadbe som objavila portal moja svadba a zistila, co vsetko nevesty riesia, ze sala sa da aj krasne vyzdobit, aj stolicky, ze si davaju robit aj nechty, mejkap a pod. proste uplne ina uroven a vravim si, dobre, ze som bola "sprosta", kolko penazi sme usetrili a aj tak to bol pre mna najkrajsi den 😀. Pacila sa mi vyzdoba, ktoru mi pripravili z vlastnej iniciativy pozvane sesterky a znami, vyrobene na kolene, ale zo srdca. Asi im doslo, ze ked mne je vsetko jedno, bola by "prazdna" sala 🙈🙈🙈A aj tie kvety to zachranili, s takou zaplavou som ani nepocitala, bolo to velmi prijemne 🙂
@maja22 to je najhlavnejšie, byt spokojný a prežiť svoj deň tak ako si predstavujete.
Ja som čakala pri gratulacii pred kostolom kvety. Tak nič no. 🤣🤣
Ja som bola na mojasvadba a kopu inšpirácií som z tade mala, som si chcela dať na každom detaile záležať a ja som vždy s niečím nespokojná. Vravím mužovi aby sme sa rozviedli a vzali znova 🤣🤣🤣🤣
@fadama a ja som lietala v oblakoch... Ked odisla kadernicka, este som si aj uces pokazila, lebo som vlasy zachytila do svetra 🙈 A ani mi nenapadlo jej zavolat, nech mi to opravi 😁 Stastna ako blcha som si posunula sponky a hura ist sa fotit 😀Dojata, stastna a spokojna cely cas, kraaasny den pre mna. Vsetko bolo pre mna top, od kazne v kostole cez tancovacku do rana,boli okolo mba vsetci, ktorych lubim, dozili sa toho dna nasi, starka, hostia prisli a ja zamilovana a s hlavou plnou snov o stastnom manzelstve, s vierou, ze pridu aj deti a spolu stastni s Bozou pomocou zostarneme 🙂

@zuzkat1 no, asi mi neuveris, ale z jednej sme postupne rozbili uplne vsetky hlboke taniere, z druhej mam este dva, z tretej mame styri ks, z piatej mi chyba iba jeden tanier, z tej siestej mam zatial tusim vsetky, este jedna komplet nerozbalena na povale caka na svoj cas, ked ma omrzi jest z obitych starych tanierov 😀 Plytke a dezertne ti nevyratam, naco aj. Vyuzila som fakt skoro vsetko. Zehlicka mi vydrzala 10 rokov, tiez viem, kto mi ju dal. Mixer mi vydrzal menej, ale tiez si pamatam. Aj navliecky ked menim, tak si spomeniem, ci uz na nebohu babku, ci sesterky, ci svokru... Uteraky sa uz niektore zodrali, ale niektore stale pekne a funkcne. My sme do manzelstva vstupovali s prazdnymi rukami. Este aj ten pribor sa nam hodil.