Prečo miznú rodinné tradície?
Ahojte. Máte ešte nejaké rodinné tradície? Také čo vám ostali, že ešte od čias babičky, deduška. Ja môžem povedať, ze ako mi zomreli starí rodičia z jednej a druhej strany, tak sa rodina uz stretáva len na pohreboch. Predtým sme chodeili všetci na vianoce k starým rodičom.
Jediné tradície, čo nam ostali - su vianočné zvyky . Starí rodičia držali rodinu pokope. Teraz brat - sestra - zavolame si na sviatky, nikto nemá na nič čas...je mi to luto.
Nikto ti nebráni zachovať tradície vo svojej rodine. Môžeš byť tá "babička" teraz ty.
Ved je to aj na tebe - staci ked spravis 1 tradiciu navyse - ci gulas kazdy prvy tyzden prazdnin, ci stanovacku posledny tyzden na Duchonke, ci halloweensku oslavu, ci stretko na hroboch na dusicky ci to ci hento, je uplne irelevantne co...
My sme ako rodina AT/ SK kombo a teda my drzime vela tradicii, hlavne je to zaujimave kolko sa toho nejak dalo dokopy. U nas Velka Noc a Vianoce su total tradicne ( ano mame aj klasicke sviecky na stromku), jedine co sme teda vypustili je oblievacka a toto nahradili rakuske zvyky. Potom urcite Dusicky mame dost v rodine. A stretavame sa pravidelne cela rodina. Tiez Silvester sme spolu a oslavujeme pokope. Mame pomerne vela zvykov, dokonca lejeme olovo, polime zemiaky, no kadeco. Tiez pecieme svatomartinsku hus napriklad. Pritom tak nevyzerame tradicne. Maly mava tiez Laternenfest, potom mame zas doma okolo toho oslavu. No furt nieco. Moja mama sa smeje, ze ma dojem ako keby to bolo este silnejsie ako za babky a dedka pred rokmi.
Moje babky a dedkovia ziadne tradicie neprechovavali. Vlastne jednu nezmyselnu ano a tu dodrziava moja mama. Na Novy rok sa nesmie jest hydina,lebo ti "uleti stastie". Tak sme vzdy mali doma aj u babky bravcove rezne a aj tak smolu cely rok😂
moja svokra sa stále sťažuje, že sa ako rodina nestretávame - a keď ešte prídeme na nový rok ako sme chodievali - ani obed nám nedá. toho roku sme už ani neboli, proste dajako sa jej nechcelo nás volať ... či ty nebudeš tiež z takej sorty ...
U nás takysto.
moja svokra sa stále sťažuje, že sa ako rodina nestretávame - a keď ešte prídeme na nový rok ako sme chodievali - ani obed nám nedá. toho roku sme už ani neboli, proste dajako sa jej nechcelo nás volať ... či ty nebudeš tiež z takej sorty ...
@biba_18 to ste sa asi len nepochopili, asi chcela aby ste prišli aj s obedom😂
Toto je ale otázka na tvojich rodičov, prečo nedržia tradície. Alebo aj na teba. U nás som ja, kto volá všetkých (rodičia, súrodenci s rodinami) na Vianoce k nám a v lete na spoločne strávený týždeň dva. A kto u nás pravidelne organizuje posedenia aj počas roka. Nenechávam to na mamu ani na svokru, rada ich od toho odbremením, nech si vo svojom veku 70+ užívajú stretnutia namiesto toho, aby s nimi mali námahu.
Ano, u babiek sa stretavala sirsia rodina. Deti jej deti a jej deti s manzelkami a manzelmi. Teraz uz sa vasa rodina ma stretavat u tvojich rodicov, lebo babka s dedkom su uz oni, u nich sa ma stretavat ich rodina. Ty a surodenci, vase deti a partneri. Surodenci tvojich rodicov si zorganuziju stretnutia svojich deti. Ak chces stretavat tety, ujov, bratrancov a sesternice, ich partnerov a deti, tak to zorganizuj ty. Ak nepridu, nerob z toho problem.
Casom sa sirsia rodina z tretieho kolena stretava uz len na pohreboch, niekde este aj na svadbach.
Moje babky a dedkovia ziadne tradicie neprechovavali. Vlastne jednu nezmyselnu ano a tu dodrziava moja mama. Na Novy rok sa nesmie jest hydina,lebo ti "uleti stastie". Tak sme vzdy mali doma aj u babky bravcove rezne a aj tak smolu cely rok😂
@iwesska Hehe to poznam ale podozrievam tu tradiciu ze zije iba vdaka tym reznom. Keby platilo ze na novy rok musis dat 100 drepov tak to vykape za jeden rok.....
Inak ked niekto nieco chce zachovat, musi s tym zacat, v dnesnej dobe ludia nerobia veci len z principu. My sme napr takto zacali spolocne dovolenky, zacalo to ako darcek k narodkam a pokracuje to. Vsetci chodime spolu na par dni do Talianska. Je to ohromna kopa srandy a sice muz bol povodne skepticky, funguje to. Vzdy musi byt niekto, kto to vymysli a tych ludi niekde nazenie.
osobne si myslím, že na dodržiavanie tradícií treba harmonické vzťahy z oboch strán. Ja som od detstva neznášala také tie stretnutia-patrí sa, malo by sa, aby nepovedali, čo si pomyslia, očakávajú to, či ono... Od puberty bojkotujem a v dospelosti trávim svoj drahý čas len tak, ako ja chcem, s kým chcem a kedy chcem. Kedysi si svokra vydobíjala. pozíciu určovania trávenia vianoc s ňou... Nikdy sme u nich neboli... No to určite 🤦Tradícia, netradícia... a vôbec ma netrápi, že som napr. nevidela niekoho z rodiny pár rokov 😉
Možno tí ostatní sa nestretávali s takým nadšením ako ty a teraz sú radi, že nemusia.
Vzťahy si treba pestovať. Ak ich nikto nepestuje lebo sú ľahostajný tak začni ty. Ja pravidelne beriem mamu na kávu, synovca do fitka, starku na nakupovanie.
A rovnako aj na svoje narodky, meniny, velku noc rada zorganizujem male posedenie. Videla som to u byvaleho priatela, že cela jeho rodina sa stretavala a bolo to fakt pekne.
Tak som si to prebrala do svojej rodinky 🙂
my sa stretávame 1 x do roka širšia rodina cca 25 osôb , vždy to organizuje niekto iný a na inom mieste, zatiaľ to funguje, súrodenci sa stretávame častejšie v rodičovskom dome, keď sa dohodneme, najčastejšie pri narodeninách
U nas som sa snazila po smrti babky a nasledne mamy drzat rodinu pokope, ale nemam na to energiu, kazdy si zije svoj zivot a uz nema dovod ist aspon k tej babke. Dufam, ze my si vytvorime doma nejaky ten pristav, kde sa budu deti so svojimi rodinami radi vracat.
My sa stretavame - sirsia rodina, nie kazdy tyzden, ale parkrat do roka ano
Mame plno obyčajov v rodine, niektore z mojej rodiny, ine z manželkinej a kopec sme si vymysleli aj sami.
Ja osobne na takéto veci nemám čas a ani chuť. Snažím sa čas travit s rodinou (mama, svokrovci), keď sa dá, kedze deti miluju starych rodicov, ale aby som sa teraz mala stresovať, lebo je nejaký sviatok a práve vtedy sa musíme stretnúť, tak to vôbec. Nemám rada tieto "tradície", lebo tam sa vytráca spontánnosť a zo stretávania sa robí povinnosť. Ja mam rada stretávanie sa, kde sa napríklad ešte v ten deň dohodneme na stretnutí.
Aj pre toto sa rodiny prestavaju stretavat. Staci jedna osina v zadku a celel vztahy v rodine su uplne v... Aj tu chce sesternica silou mocou drzat rodinu pokope a v konatkte "lebo su rodina". Bez ohladu na to aky maju na to nazor ostatni...
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-riesit-rodinne-napatie-so-sesternicou/
My máme niekoľko, napríklad veľké gulášky cez leto na meniny našich Jánov (cca 30ludi...a občas viac). Máme oslavy narodenín, máme tradičné babské večere, máme nedeľnú rannú kávu u našich. Tradície treba udržiavať a nie lamentovať, niekedy ich stačí upraviť, ale udržiavať sa dajú.

Tak to preber ty, zacni to organizovat a mas tradiciu. Ludia sa radi nechaju kocirivat hlavne ked pridu uz do "vymysleneho".