icon

Priateľ si myslí, že je na zásnuby ešte skoro

greenapple20
4. dec 2020

Ahoj žienky.
S partnerom sme spolu niečo cez rok. Máme 30 a 30+. Žijeme spolu niekoľko mesiacov.
A teraz k problému. Bavili sme sa o Vianociach, darčekoch a pod. Povedal mi, že na Vianoce dostanem šperk. Tak nejak som podľa rozhovoru očakávala zásnubný prsteň. Z poslednej konverzácie však jasne vyplynulo, že prsteň to nebude. Keď som mu to povedala, zarazil sa, spýtal sa ako mi to vôbec napadlo a vraj je na to priskoro...Mám vraj spomaliť. Dosť ma táto reakcia sklamala.
Čo si o Tom myslíte?

Strana
z4
stanulienkat
4. dec 2020

@777januska777 Ano,ludia sa menia a nikoho nevyskusam na 100%. No mam mensiu sancu dostat blba,agresora..ak chvilu pockam a otukavam sa. Naco mam nieco uponahlat? Co tym ziskam? A nesuhlasim,ze ked laska odide,zostane rozhodnutie. Naco je mi rozhodnutie (v tomto pripade sobas),ked tam uz nieje laska? Skor opacne. Chtic,zamilovanost sice vyprcha, ale laska tam musi zostat. A to je chyba,se kazdy sa chce sobasit pocas najvacsej zamilovanosti,lebo si to mylia s laskou. Vacsinou je to iba obycajny chtič.

09041986
4. dec 2020

@greenapple20 žijete spolu len niekoľko mesiacov, tak sa neducujem partnerovi, že takto (rozumne) premýšľa. Vôbec nemusis byť sklamaná a vôbec to neznamená že ťa neľúbi, buď rada že máš rozumného priateľa, na sobáš máte čas 😉

greenapple20
autor
4. dec 2020

@sashabb samozrejme by som to vyjadrila jemnejšie.

linalinabizu
4. dec 2020

@777januska777 skôr otázka, na čo je s ním ona keď vie, že nič...

stanzi
4. dec 2020

Teda baby, neviem co ste tu niektore take pohorsene z toho ze by chcela zasnuby po roku spoluzitia. Poznam niekolko parov, ktore sa zasnubili po roku az roku a pol spolocneho byvania, a maju krasne manzelstva. Rovnako ako poznam pary, ktore spolu zili 8, 10 rokov a nakoniec sa rozisli... Kazdy vztah je iny a univerzalny navod neexistuje.

@greenapple20 Ty sama musis vediet aky mas pocit z vas dvoch. Tlacenie na zasnuby urcite nie je spravne, ale vo vasom veku by ste podla mna uz mali mat ujasnene predstavy o buducnosti. Ono je fajn ze partner povie ze si dieta vie niekedy predstavit, ale pre mna, kebyze mam 30, je to prilis neurcite. Treba si uvedomit, ze to dieta nemusi prist hned. Je sice pravda, ze v dnesnej dobe ani 40rocna prvorodicka nie je problem, ale v prvom rade si musis ty sama odpovedat ci je to to co si predstavujes alebo nie. Kasli na rady v tejto diskusii typu “je to skoro, nie je to skoro” 🙂 Ani jedna odpoved nie je spravna. Je to hlavne o tebe, o tom co chces a nechces.

jaskolka
4. dec 2020

Takto... 30 a 30 plus je podľa mňa až až na svadbu a dieťa. Po roku mi to vôbec nepríde skoro, my sme sa po roku už brali a to sme bol pol roka predtým zasnúbeni.Nechapem tomu trendu teraz, ok, keď majú 20,21,22 budiz, choďte aj vuac rokov spolu, ale roky letia. Na svadbu a dieťa sa nedá úplne pripraviť, bud chcem, alebo nie, hotovo Nerozumiem ani spôsobu, že netlačit chudáčika chlapa, aby v 35 nebol tisnuty k múru! Nie, netlačit, ja by, som rovno vyfliaskala a kopla kamsi , lebo ak v tom veku nie je pripravený, tak ani nebude. Čiže moja rada je, bud rovno sa dohodnite, dokedy chceš, si ochotná čakať, a keď nič, tak papa zbohom. Je mi ľúto, ale čoraz viac sa zdá, že trtaz sú chlapi až veľmi zhyckani, zleniveti, proste tutmaci, česť vynimkam. A žena má čakať, tolerovať,chápať... A presne to je ten problém.

mladena
4. dec 2020

Tak ja neviem, veď to nemusí byť nejaká svätá povinnosť chlapa mať ženu a dieťa. Možno niekto hľadá v živote aj nejaké iné hodnoty než furt svadba, dieťa a niekedy aj dookola 😀

janinah
4. dec 2020

Brali sme sa 9 mes. po prvom rande,súhlasím s názorom,že ak je to ten/tá pravá,tak niet za čím čakať,hlavne ak sú zúčastnení 30+...a nerozumiem na čo sa on či ona má ešte pripravovať a ako sa to robí...však ak chcem s niekým byť rodina a mať deti,tak nevymýšľam,neozmýšľam donekonečna,svadba sa dnes plánuje min. rok dopredu.....tvoj chlap je pohodlný,má všetko čo treba k spokojnému životu a je to bez záväzkov,tak načo by sa kams ponáhľal....na tvojom mieste počkám pár mesiacov ,tak 3-4 a idem sa vážne porozprávať,že nie som ochotná čakať na niečo,čo možno nikdy nepríde a potrebujem mať dátum,kkľudne o rok či dva,ale ten dátum chcem počuť od chlapa,ktorého ľúbim....a nech ma láskavo neoblbuje rečami o ne/pripravenosti

vevesh
4. dec 2020

@mladena ale to je okej, ak su naladeni obaja na rovnaku notu😀- a ak zena deti nechce, tak to chlapovi povie rovno na zaciatku vztahu. Ale povedzme si uprimne, vela zien ide do vztahu s tym, ze toto je snad hadam raz ten pravy a po svadbe budu aj deti. A po roku si je autorka ista, ze s nim chce byt, len chlap akosi "nie je pripraveny". Ak 35rocny chlap sa nema k rozhodnutiu, tak to je dost povazlive...

mladena
4. dec 2020

@vevesh nuž áno, zaváňa to zadnými vrátkami. Ale mám pocit, že z autorkinej reakcie som aj ja ako nezávisly pozorovateľ zostala trocha prekvapená. Chlap teda mohol byť tiež prekvapený. Chcel jej urobiť radosť šperkom a ona hneď očakávala zásnubny prsteň. Veď všetko má svoj čas.

petamich
4. dec 2020

@greenapple20 my sme mali velmi skarede obdobie len kvoli tomu, ze som riesila presne to iste co ty - partner nebol pripraveny a ja som sa vypytovala, chcela riesit atd. - boli sme spolu asi 2 roky mala som 33, videla som to uplne rovako ako ty, stale sme sa hadali, pytala som za kedy, kedy a preco nie a teraz mi je z toho smutno, to ze ty si pripravena skratka neznamena, ze je aj on, potrebuje si na tu myslienku zvyknut, ja som napokon zistila, ze mal uz zopar mesiacov prsten doma a nedal mi ho, lebo som vzdy kazila nase pekne chvile (ked sa niekto zasnubil uz som bola ofucana atd.) a ked som to pustila, uvedomila si, ze mam partner, ktory ma lubi a stara sa o mna a je na mna neskutocne dobry tak to prislo, krasne a kreativne ma poziadal o ruku, najskor povedal, ze do svadby sa nezenieme a pockame a nakoniec ju mame v marci (hadam), ja ta chapem ale skutocne mu daj cas, povedz mu ako to mas ty a na chvilu to pusti

petamich
4. dec 2020

@jaskolka isto treba ho donutit, dotlacit a potom za par rokov plakat, ze si uvedomil, ze to takto nechcel a nasiel si inu 🙂 to je taka optimalna cesta, je jedno kolko ma kto rokov, my mame 34 a mame uzasny vztah a tiez mu to trvalo, bola som jeho prva vazna znamost, tak si predsa chcel byt isty, zacali sme si spolu cca. 3 roky dozadu, je na tom nieco zle byt si isty? lebo je to vazna vec a chceme byt spolu navzdy?

vevesh
4. dec 2020

@mladena tak po roku by nemal byt prekvapeny, ze ocakavala, ze posunie ich vztah na inu rovinu. Vsak nemaju nast rokov.... Ja som tiez dala muzovi takuto otazku a uplne normalne sa k tomu postavil- po takej dobe bud chce alebo nie a chlapi presne vedia, ci chcu alebo nie...

@petamich ake dotlacenie? Tak bud ju chce alebo nie....ale chapem, pohodlneho fulservisu sa tazko vzdava a tak chlapi radsej privolia, akoby sa mali toho vzdat ...

jaskolka
4. dec 2020

@mladena ono je to ok, ale čas je trochu inak vnímaný v 15,v 20, v 25 a 30 a viac. Hlavne u tých 30 viac by to malo byt jasne hneď od začiatku,či svadba rodina, deti áno, alebo nie a kedy. Lebo potom pribúda sklamaných a frustrovaných žien, čo čakajú a čakajú do aleluja a vystrašených.a zbabelych mužov, čo "nie a nie sa pripraviť". Pre mňa je najdesivejsi príklad kamošky, čo začala vzťah s priateľom v jej 32 rokoch. Túžila po rodine, deťoch a samozrejme svadbe na začiatku. Neujasnili si tieto veci, a aký je výsledok? Ten vzťah už trvá vyše 9 rokov, stále akoby na začiatku. Nijaká svadba, deti, ani spolu nebývajú. Len čaká a čaká, a čaká... A bude zrejme navždy len čakať, on ma teraz 45 a už nebude pripravený ani toľko, keď nebol v 36.Ona je sklamaná, úplne frustrovana, lebo vidí, že si "premarnila" roky a je jej jasne, ze v jej 42 a viac sa už na dieťa neodhodla.Rozist sa nemá silu ani odvahu, hľadať nového chlapa už vôbec. Dvakrat mali termín, dvakrát on cuvol. Čiže toľko o terajších chlapoch....a čase.

petamich
4. dec 2020

@vevesh no viacere tu odporucali ako ho ma dotlacit a donutit, no uprimne chudak chlap! ak by niekto na mna prvykrat v zivote vytiahol, ze vlastne cakal zasnuby, som z toho prekvapena a nestihnem si to ani premysliet a rovno ma niekto zacne tlacit tak ako tu mnohe opisujete, tak sa rovno zbalim
nema pravo sa rozhodnut? nema pravo sa nas tym zamysliet? nema pravo si to upratat?
treba ho dotlacit! tak je to spravne 🙈🙈

777januska777
4. dec 2020

@petamich a co robil doteraz? Ci akoze si uzival a neriešil? Pri 30+ by mal už vedieť co od života chce. Ludia sa boja zodpovednosti a preto tvrdia, ze su nepripraveni a podobne, ale priznať si, ze majú strach to už nie. A ten strach bude vždy, nato sa nedá pripraviť, len sa treba rozhodnúť ci do toho idem alebo nejdem. Ja ked som sa vydávala, tiež som nebola pripravená a ten strach fu, riadne som sa bála, ale povedala som si, ze mi to zato stoji a išla som do toho.

petamich
4. dec 2020

@777januska777 to nevieme co robil doteraz, moze byt po dlhom vztahu, moze to byt teraz jeho prvy vztah kazdopadne si napriek tomu myslim, ze si zasluzi chvilu casu, aby to spracoval, mozno za mna hovori moja vlastna skusenost, moj drahy ma proste 0% riskodolnost, rozhoduje sa hodinu co si objedname na obed a rovnako si potreboval by isty, ze je pripraveny na svadbu/dieta a hustila som, plakala, zurila a napokon som si povedala, ze mu ten cas dam a dobre som spravila, hadam si ho pozna autorka, ja som si svojho poznala :D trpi rozhodovacou paralyzou googlim, zistuje, dohladava recenzie a to od kupovania ponoziek po kupovanie prstena ;)

vevesh
4. dec 2020

@petamich ale ona ho nechce donutit, nechce, aby bolo po jej. Chce rozhodnutie, ci chce byt s nou a, ak ano ,kedy a ako to budu dalej riesit. Lebo ak nie, tak ide ona hladat niekde inam. Ja to poviem z osobnej skusenosti- ked ma v 18tich chlap poziadal o ruku, zdrhla som ako gafor (to som mala o rok maturovat a on to mal uz naplanovane, ako sa po maturach vezmeme😱). Ked som mala 22, tak po rocnej znamosti ma tiez poziadal chlap- v tej chvili som vedela, ze to nie je ten pravy a o tyzden som ho poslala "o dum dal" ako sa hovori. S mojim muzom som to mala ujasnene po 2 mesiacoch- on potreboval 5, aby si to ujasnil a sme spolu cez 16 rokov v dovolim si tvrdit stastom manzelstve. A mojich 5 spoluziacok z vysky v mojom veku este stale cakaju po 15 rokoch na snubny prsten (a to niektore sa dali skor dokopy s partnermi ako ja s mojim muzom)......preto vravim- cakanie na co? Ak je si chlap isty, nema problem vziat si zenu aj po mesacnej znamosti. Ak nie, tak to je problem hlavne pre zenu vo veku 30r.+...

petamich
4. dec 2020

@vevesh uplne s tebou suhlasim, smutne na tom je len to, ze keby mam 25 tak by som do partnera nehustila, ze si ma nechcel po dvoch rokoch zobrat, ale mala som 33 tak som hustila, obcas nas tlaci vek viac ako fakt, ci je to ten "pravy", podla mna by si mali sadnut normalne sa porozpravat, nech si to spracuje/ju a urcite na nieco rozumne pridu a ano rovnako netvrdim, ze ma cakat do 40tky, to isto nie

nini1010
4. dec 2020

Podla mna je rok kratko na zasnuby.

jaskolka
4. dec 2020

@petamich nie, ja hovorím o tom, že vobec nenutit a netlačit, ak si chlap nie je istý, či v 35 chce ženu deti rodinu, tak nema to cenu... Co zmení ďalší a ďalší rok? Alebo roky? Bude si viac istý? V 40tke už absolutne nie
Sú výnimky, ale tých je žalostne malo, manžel v 25 rokoch mal úplne v tom jasno, bohužiaľ, nevyšlo mu to s prvou partnerkou, dokonca si ju chcel vziať s dvoma deťmi. To boli prvé veci, co sme si ujasnili, po mesiaci vzťahu, čo chceme

eliska13
4. dec 2020

@greenapple20 muži si myslia, že majú času a času.Minule som čítala, že dnešní 30 tnici sa správajú ako 20 tnici hlavne žiadne záväzky, život gombicka.Kym tebe uz tikajú biologické hodiny a chceš sa usadiť mať rodinu on má more času chlap málokedy cíti veľkú túžbu po dieťati.
Treba s ním o tom pohovorit, ze nie je tak mladý ako si myslí ci vôbec chce deti, kedy asi, akú má on predstavu...Ale na druhej strane tiež si myslím, ze po roku čakať prsteň mať nalinajkovane kedy svadba, dieťa asi by som sa tiež zľakla nátlaku.
Jednoducho to tak necíti mala by si to respektovat, ale je možné, že o 5 r to bude tak isto.
Určite by mali ľudia spolu bývať, pokým sa rozhodnú mať dieťa.Pre chlapa nie je nič horšie ako žena, ktorá čaká prsteň, svadbu a bábätko🙂)

jaskolka
4. dec 2020

@petamich ono je to možno aj o tom, že ja to beriem z pohľadu seba, ja by som partnera, aký potrebuje kopu času na výber ponoziek určite nestrpela, a to nemyslím ako útok, len vysvetľujem. Moj ex bol totiž slimák, spomalený úplne, potreboval tri a pol hodiny, aby vobec povysaval jednu izbu a rozhodnutie ako také mu robilo neskutočne problémy, na rande meškával aj celé hodiny, sprchoval sa trikrát dlhšie ako ja, a podobne. Proste by ma trafilo z muža, ktorý sa nevie rozhýbat. Preto je to ex

petamich
4. dec 2020

@jaskolka to chapem to by aj mna trafilo, nastastie to co popisujes nemam doma 🙂 skratka su veci, na ktore potrebuje svoj cas a ja to akceptujem a su veci, kde proste rozhodnem ja (trivialne, kazdodenne veci) 🙂 my sme sa proste nasli a vyvazili, ja do vsetkeho idem bez rozmyslu po hlave a on nie, takze si robime balans a teda dochvilnosti uci on mna 😂 ale ano chapem co tym chces povedat, kazdy si mame najst idealne to co nam pasuje

zuzuliatko18
4. dec 2020

My sme mali 25 a 26 rokov, ked sme sa spoznali, ale obaja sme boli zajedno v tom, ze nema zmysel extra dlhy vztah, kym sa rozhodneme co dalej. Zasnubili sme sa po asi 10 mesiacoch, svadba bola rok a tristvrte od nasho zoznamenia. Nemali sme na co cakat, prediskutovali sme si nase nazory a hodnoty v zivote, zistili sme, ze sa zhodujeme a bolo. Ale toto su veci osobnej vyzretosti a rozhodnutia o smerovani v dalsom zivote. A dobre, ze sme necakali v tychto veciach, pretoze na dieta sme cakali vyse 5 rokov, kym sa nasa rodinka rozrastla.
Ja si myslim, ze pokial clovek ma vo svojom zivote v plane rodinu, okolo 30tky uz musi mat toto rozhodnutie v sebe hotove a po roku chodenia a urcitom case spolocneho byvania nemoze nevediet, ci to je perspektivne alebo nie. Len sa o tychto veciach treba rozpravat a byt k sebe uprimni. Obe strany. Za mna mas pravdu, ze debata na tuto temu po roku nie je priskoro vo Vasom veku. Predsa len, clovek ak uz ma relativne stabilnu pracu a v tomto veku aj povahove vlastnosti, mal by vediet co od zivota caka a chce.

bubbinaa
4. dec 2020

Netlač na to lebo to len oddiališ, to že tebe by sa to zdalo ok, že už teraz tak je v ok aj to, že on ešte nechce, každý na to potrebuje iný čas.

Strana
z4