icon

Prinesú vaši hostia niečo na grilovačku?

8. máj 2026

Ahojte, zacina sa nam sezona grilovaciek, tak ma zaujima, ako to mate, ked ku niekomu idete grilovat. Nosite tam nieco?
Napr u nas sa zvykne grilovat cele leto, lebo nasi kamarati maju byty, cize jasne, ze sa chodi len k nam, kedze byvame v dome. Ale niekedy mam pocit, ze nikto nevie pochopit, ze ta grilovacka aj nieco stoji, nie len peniaze, ale myslim tak celkovo, upratovanie, chystanie, brikety, pitie, no proste vsetko dokopy. Kamarati pridu s detmi, tie sa hraju s nasimi detmi, takze pobehuju dnu-von, ja mam potom vsade bordel, ked sa aj niekto spyta, co ma priniest, tak napr poviem, ze budu take a take klobasy, ak chces nieco ine, dones si. Tak naposledy kamarati, ze chcu maso, tak doniesli maso, ale take rovno z obchodu, ja ze uz prinesu aspon nachystane, namarinovane, hotove, ale nie, zasa som vsetko musela robit ja. A kazdy to berie ako samozrejmost.
Takze toto leto to asi obmedzim na minimum.
Ked k vam niekto ide grilovat, nosi nieco? Pomaha vam?

anonym_7f1c2a
8. máj 2026

Fuj a potom sa čudujeme, že vedieme v rakovine .

anonym_7065fe
8. máj 2026
@marca12

My az tak casto negrilujeme. Skor nosia nieco na pitie,slane alebo cokoladu. Vo vasom pripade by som to normalne zorganizovala a dala kazdemu zoznam,co ma doniest. Alebo moj kamos to robi tak,ze sa skladaju. A odkedy zacal robit to s tym skladanim sa,tak sa aj grilovacky obmedzili,lebo ludom sa to nepaci. Pritom nikoho neokrada,normalne vylozi ucet z obchodu na stol a rozrata sa to vsetko. Ludia su vychcani. Akoze zadarmo sa najest a s kludom odist. To vidno,ze nikdy nijaku grilovacku neorganizovali. A este im nauctuj aj jednorazove papierove taniere.

@marca12 Ano, takto je to. Ked je zadarmo, tak aj 2x tyzdenne by chodili. Ked maju prispiet, tak uz zrazu len 1x mesacne😃

vkatush
8. máj 2026

My sa vždy dohodneme, kto čo prinesie. Kto nejaké mäso, slaninu/špekačky, pečivo, zeleninu, vodu, koláčik a alkohol zväčša každý si donesie kto čo pije.

Robíme veľmi často, keďže máme aj chatu a bazén, všetci k nám, skrachovala by som, keby mám stále všetko cvakať.

anonym_c2e615
8. máj 2026
@anonym_7f1c2a

Fuj a potom sa čudujeme, že vedieme v rakovine .

@anonym_7f1c2a o zelenine, rybe a syroch na drevenom uhli si asi v zivote nepocula, ze?
ci len o lacnych parkoch vies?

anonym_becc06
8. máj 2026

@anonym_autor my sme tak boli raz s rodinou a sme priniesli pivo, víno o a menšiu sladkosť pre deti a zas kamoši keď prišli ku nám tak isto ale zas to sme sa dohodli,že nemusia nič nosit,že všetko prichystame..ale zas nemáme často takéto vymenne grilovacky..vaši kamaráti by mali mať toľko v sebe a sa opýtať a keď kľudne im povedz,že keď prinesú maso aby si ho vopred doma pripravili, pripadne nejakú salatovu misu a tak ale to sa musia najprv normálne opýtať 😅

anonym_8a3e35
8. máj 2026

@anonym_autor ak pozývam na grilovačku, tak neočakávam, že návšteva prinesie marinované mäso, či koláč alebo bude upratovať či grilovať. Zo slušnosti priniesť víno atď. je v poriadku. Ak sa s kamarátmi dohadujeme na grilovačke a rozhodneme sa, že to urobíme u nás doma, lebo máme jediní dvor, tak očakávam, že si rozdelíme náklady a aj prácu spojenú s tým. Vidím, že väčšine vyhovuje, ak niekto niečo na pozvanú návštevu donesie ale ja som opak a zaťažuje ma, keď mám vymyslené komplet jedlo a niekto donesie 2 koláče a potom nám zostane prebytok koláčov, ktoré nikto nechce. Treba iba komunikovať a nenechať sa využívať, keď vám súčasný systém nevyhovuje.

anonym_19168b
8. máj 2026

chapem ta uplne. my ame tak pozyvali jamosov kazdy vikend niekto iny…… skvele. mali sme pocit ze mame kamosov. Akoze nemozem povedat vacsinou nieco kazdy donesie aleta priprava pred a potom upratovanie po…… potom sa nam narodilo uz tretie dieta tak som bola unavena este par krat sme pozvali a uvedomila som si vlastne ze my nikde nechodime. Nikdy nichto nas nepozval. A vobec sa ani nestretavame. Tak mame klud. Presran robit grilovacky…… ved mozte ist aj na spilocnu opekacku do lesa a uvidis kolki z nich budu vasi kamosi…..

anonym_351ff0
8. máj 2026

Smejem sa, lebo toto akoby som ja písala 😀
Este aj to behanie deto hore dole, len chodim, nosim a vserci sedia pohodicka lahodicka. Skončila som s tym. Prísť chce k nam každý, ale pozvať ani omylom. Pritom naozaj nejde o jedlo, skor o tu námahu, cas a hlavme BORDEL 🙈😀

saxana000
8. máj 2026

Papiererove pohare papierove tacky minimalizacia bordelu.deti dnu nepustit budu sa hrat vonku.ked budete najblizsie oraganizovat grilovacku povies do telefonu miso povedal ze donesie maso vy teda zoberte klobasky a ja spravim kolac. Nikdy som neprisla na grilovacku s prazdnymi rukami ani nikdy nikto k nam minimalne dozu s marinovanym.masom a flasku vina alebo 6ku piva doniesol kazdy.jedune ak isiel sused okolo z roboty a stiahli sme ho k nam.ale keby mi opakovane chodili na vyzieracku viac by som ich nevolala alebo rovno povedala ze jasne neni problem ugrilujeme ale doneste toto toto a toto

anonym_7f1c2a
8. máj 2026
@anonym_c2e615

@anonym_7f1c2a o zelenine, rybe a syroch na drevenom uhli si asi v zivote nepocula, ze?
ci len o lacnych parkoch vies?

@anonym_c2e615 sa pýtaj diskutujúcich, keď píšu len o klobaskach ty lacný párok

anonym_aeddc6
9. máj 2026

@anonym_autor nosia baklažány, cukety, takže grilujem len to, čo prinesú. 🤷‍♀️ vyslovene ich nepozyvam ja na grilovačku, väčšinou sa pozvú… tak isto to mám aj s nápojmi. V altane mám veľkú nádobu na vodu, v záhrade natrham matu, zalejem vodou, pijeme. Doma vôbec nedrzim iné nápoje.

marsmykkok
9. máj 2026

Ja keby takto robím asi by som najradšej bola keby ja robím grilovačku že o mäso/klobásy sa postarám ja, lebo viem si namarinovať dopredu a nedonesú dvaja rovnaké mäso akého ja mám plno a potom neviem čo s tým. A ostatné keby si podelili, napríklad Janka rada pečie a dobre nech upečie koláč, Zuzka má veľkú záhradu nech prinesie z úrody nejaké ovocie a nejaký šalát spraví, Juraj nech prinesie víno, Peter pivo a radler, Tomáš nealko.

guiseppinka
9. máj 2026

Este ked tu boli stari kolegovci, tak sa vzdy grilovalo u nas. Vzdy sa podelili veci, kto co donesie. Kazdy vedel, ze decka maju najradsej biele klobasky, tak ich niekto doniesol alebo som povedala, ze ich kupim ja, muz ma najradsej kare, to nemarinuje nikdy... dalsi doniesli bud zeleninu a salaty sa spravili u nas alebo uz doniesli hotove. Niekto doniesol radler, iny pivo, vino mame vzdy, takze s tym problem nebol nikdy. V podstste po tych rokoch vieme, kto co ma rad a ked chce niekto nieco speci, tak donesie...
Po grilovacke kazdy prispel rukou k uprataniu, minimalne riady nanosili dnu a ored grilovackou som zasadne neupratovala. Na co? 😅

anonym_0b8723
9. máj 2026

Na buduce urobis skupinu whatsapp - šupneš tam všerkých zúčastnených. Napíšeš čo sa bude robiť - normálne zoznam a každy jeden nech napíše svoje meno k položke, ktorú je ochotny doniesť. A počas grilovačky organizovať prácu - fero s jožom pri grile, jana s majou prestrieť na stôl, zuza ty mi pojdeš pomôcť so šalátom - buď to všetci pochopia, alebo prestanú chodiť.

anonym_b94393
9. máj 2026
@marsmykkok

Ja keby takto robím asi by som najradšej bola keby ja robím grilovačku že o mäso/klobásy sa postarám ja, lebo viem si namarinovať dopredu a nedonesú dvaja rovnaké mäso akého ja mám plno a potom neviem čo s tým. A ostatné keby si podelili, napríklad Janka rada pečie a dobre nech upečie koláč, Zuzka má veľkú záhradu nech prinesie z úrody nejaké ovocie a nejaký šalát spraví, Juraj nech prinesie víno, Peter pivo a radler, Tomáš nealko.

@marsmykkok toto je super napad, ale u nas napriklad niektori pocitali $, ze jeden kupi maso, co je drahsia polozka a druhy zeleninu na salat, tak sa nepacilo už... uz negrilujeme s takymi ludmi,, a najradsej som mala, ked si priniesli pre seba, lebo oni ine nebudu, a nakoniec zo vsetkeho pozrali vsetko

anonym_b94393
9. máj 2026
@anonym_60de0c

@anonym_b94393
No my sme mali lepsieho, doniesol zopar piv a vino a polku nedopiteho vina a 2 piva si zobral domov

@anonym_60de0c aj u nas toto bolo, a pytal si zabalit este maso na druhy den, lebo zije sam a nemusi tym padom varit .. hlavne ze on si jednu klobasu doniesol

taktotedanie
9. máj 2026

@anonym_autor ako ste si naucili tak mate 🤷🏻‍♀️

anonym_351ff0
9. máj 2026
@saxana000

Papiererove pohare papierove tacky minimalizacia bordelu.deti dnu nepustit budu sa hrat vonku.ked budete najblizsie oraganizovat grilovacku povies do telefonu miso povedal ze donesie maso vy teda zoberte klobasky a ja spravim kolac. Nikdy som neprisla na grilovacku s prazdnymi rukami ani nikdy nikto k nam minimalne dozu s marinovanym.masom a flasku vina alebo 6ku piva doniesol kazdy.jedune ak isiel sused okolo z roboty a stiahli sme ho k nam.ale keby mi opakovane chodili na vyzieracku viac by som ich nevolala alebo rovno povedala ze jasne neni problem ugrilujeme ale doneste toto toto a toto

@saxana000 deti potrebuju cikat, ruky umyvat, kakať, nevyhnutne zobrať nejaku hracku (loptu napr.). Neda sa nepustiť dnu. A nebudem chodiť s nimi, aby som im vzdy povedala tu sa vyzuj....to by si musela zazit. S dospelymi je to este ako tak.

anonym_6e36ae
9. máj 2026
@anonym_83cc5c

Prečo robíš grilovačky? Príležitostne ok, ale prečo by som mala robiť grilovačky pre ľudí len kvôli tomu, že žijú v byte a pratat po všetkých 😏?
Veď nech idú do prírody a robia si posedenie tam.
To je iné mať občas návštevu,ale určite nie na pravidelnej báze. Aj keby si nosili jedenie.

@anonym_83cc5c Presne!! Prečo nejdete do lesa? napriklad v lesoch byva hojdačka na strome a da sa tam opekať, môžte ist na turistiku. Každy nech si donesie čo bude jesť. Prečo by ste mali po niekom upratovať? V lese je to oveľa lepšie v prírode. My chodíme na turistiky a tam si opečieme a ideme domov.

anonym_e814c0
9. máj 2026

@anonym_autor tema na rozduchanie vasni... neverim tomu, ze nikto nema lepsi program len sa natlacit k vam na grilovacku.

1sally12
10. máj 2026

To aj keď niekoho pozvete na oslavu narodenín tak očakávate že ten prinesie koláče, ten chlebíčky, ten slané...? Lebo potom nechápem prečo by zrovna na grilovačku mali niečo nosiť pozývaní hostia. To sa potom hoduje teda. Veď keď oslávenec nachystá oslavu narodenín a všetko občerstvenie tak v čom je grilovačka iná? Alebo prines si čo zješ? To mi pripomína aj dnešné svadby a témy typu kolko dat do obálky, resp. toľko aby sa zaplatili "náklady" 🙈

guiseppinka
10. máj 2026
@1sally12

To aj keď niekoho pozvete na oslavu narodenín tak očakávate že ten prinesie koláče, ten chlebíčky, ten slané...? Lebo potom nechápem prečo by zrovna na grilovačku mali niečo nosiť pozývaní hostia. To sa potom hoduje teda. Veď keď oslávenec nachystá oslavu narodenín a všetko občerstvenie tak v čom je grilovačka iná? Alebo prines si čo zješ? To mi pripomína aj dnešné svadby a témy typu kolko dat do obálky, resp. toľko aby sa zaplatili "náklady" 🙈

@1sally12 nemozes porovnavat oslavu a grilovacku. Grilovacky na zaklade pozvania by boli vtedy ok, keby sa pravidelne rotovali hostitelia. Ale pokial su stale ri isti, tak akoze preco...

natalka13
10. máj 2026
@1sally12

@1sally12 ty si vobec citala o co tu ide?

anonym_0b8723
10. máj 2026
@1sally12

@1sally12 ty sa asi len nechas pozyvat

anonym_380397
10. máj 2026
@anonym_e814c0

@anonym_autor tema na rozduchanie vasni... neverim tomu, ze nikto nema lepsi program len sa natlacit k vam na grilovacku.

@anonym_e814c0 ver či never, ja mám bratranca , ktorý byva na byte. My bývame v rodinnom dome, tak sa ku nám nanominoval na cely víkend s rodinou. Radšej prišli v piatok lebo v sbotu sme isli na turistiku , aby nemuseli zavčasu vstávať a potom prespali do nedele / večer sa mu zle šoféruje/ tak odišli v nedeľu podvečer. Zopakovalo sa to viac krát a stopla som to. Cely víkend som behala, chystala ako fretka a oni si v nedeľu do 11 spali a čakali obed. Keď sme im povedali že nech prídu v sobotu ráno a pojdeme na turistiku a potom každý domov( oni to majú asi 120 km) tak to sa im už nepáčilo. Ľudia sú rôzni veru

anonym_454b47
10. máj 2026
@anonym_7f1c2a

@anonym_c2e615 sa pýtaj diskutujúcich, keď píšu len o klobaskach ty lacný párok

@anonym_7f1c2a prepac, mala som vymenovat cely sortiment, ktory grilujeme kedze este aj tu funguje zdravotna komisia. Nabuduce sa polepsim

anonym_454b47
10. máj 2026
@1sally12

@1sally12 ked pozvem na oslavu narodenin, tak samozrejme pohostim a nic od nikoho neocakavam. Ked sa stretneme na zahrade viacere rodiny len preto, ze je pekny vikend a radsej si pokecame, deti sa vyvencia, nieco zjemei, tak vsetci donesieme nieco. Hostitel poskytne hlavne priestor aby sa nemuselo ist niekde do lesoparku k ohnisku. Ked zavolam partiu, ze nam treba pomoct robit plot a popritom sa spravi grilovacka, tak neocakavam, ze si donesu proviant aj ked chlapi pridu aj s rodinami. A aj tak donesu aj nejaky proviant a zienky sa zapoja do pripravy jedla.

anonym_20130c
10. máj 2026

Nosím vždy niečo, aspoň maličkosť. Ak idem na oslavu tak darček, ak na návštevu tak fľašu/sladké/slané podľa situácie.
Robíme si aj spoločné guláše, kapustnice, grilovačky tam sa skladáme. Hlavný organizátor spočíta náklady a rozrastá ich medzi všetky rodiny, vždy je to maximálne 20€.

Otvorene by som im to povedala pri najbližšej príležitosti. Kamaráti, veľmi rada poskytnem priestor na grilovačku bola by som ale rada keby si prípravu rozdelíme. Normálny človek pochopí a nebude mať problém niečo doniesť, pomôcť pripraviť.

anonym_e814c0
11. máj 2026
@anonym_380397

@anonym_e814c0 ver či never, ja mám bratranca , ktorý byva na byte. My bývame v rodinnom dome, tak sa ku nám nanominoval na cely víkend s rodinou. Radšej prišli v piatok lebo v sbotu sme isli na turistiku , aby nemuseli zavčasu vstávať a potom prespali do nedele / večer sa mu zle šoféruje/ tak odišli v nedeľu podvečer. Zopakovalo sa to viac krát a stopla som to. Cely víkend som behala, chystala ako fretka a oni si v nedeľu do 11 spali a čakali obed. Keď sme im povedali že nech prídu v sobotu ráno a pojdeme na turistiku a potom každý domov( oni to majú asi 120 km) tak to sa im už nepáčilo. Ľudia sú rôzni veru

@anonym_380397 😀 bratrancovi by som supla fakturu ako za vikendovy pobyt 😀

anonym_380397
12. máj 2026
@anonym_e814c0

@anonym_380397 😀 bratrancovi by som supla fakturu ako za vikendovy pobyt 😀

@anonym_e814c0 veru mala som chuť. Ale to môj šikovný manžel, však prespite pôjdete v nedelu( ráno) a isli až podvečer. Aj ten dostal hubivej polievky. Oni si sedeli- jedli, pili. A ja víkendová šichta.