Riešim dilemu: Mala by som zrušiť oslavu?
Pekny den mamicky aj nemamicky, idem si k vam po radu, uz som nestastna. O tyzden budem mat 30 rokov a pozvala som rodinu aj kamaratov na spolocny obed v restauracii, spolu asi 16 ludi. Jeden moj velmi dobry kamarat s ktorym sa pozname od detstva nedavno absolvoval protialkoholicke liecenie a samozrejme som pozvala aj jeho a som rada ze to vyslo tak ze moze prist aj on. Vcera som oznamila pozvanym, ake bude menu, zistovala som ci ma niekto nejaku potravinovu intoleranciu alebo si praju menu obmeniť a poprosila som vsetkych aby respektovali, ze sa nebude podavat alkohol, pokojne nech si daju nealka kolko chcu, kavu, caj, cokolvek, ale teda ten alkohol nie a aj som vysvetlila preco. Necakala som teda niekolko negativnych reakcii od rodiny (ujo, dedo a teta), ze preco by si k obedu nemohli dat tvrde (ujo a dedo) alebo vino (to zas teta). Vraj nech ho nevolam ked ma problem ze oni sa nebudu obmedzovat atd. On ma o nic take ani neziadal, ale viem, ze im psychiatricka odporucala po ukonceni liecby snazit sa neprichadzat nejaky cas do kontaktu s alkoholom, napr neist s niekym sadnut vecer do baru, a ze ten druhy si da vino - on dzus a pozeraju na seba a pod. Mne na tom zalezi, je mi ako rodina, velakrat sme si navzajom pomohli a boli oporou a pride mi fer urobit takuto z mojho pohladu malickost, ja napr nepijem alkohol vobec, ani moji rodicia ani sestra, max na silvestra pohar sampanskeho alebo tak, takze oni nemali ziadne vyhrady, nechyba im to. Aj moji kamarati ho poznaju a vedia co je vo veci tak hned odpisali ze samozrejme ze s tym aj ratali a ze je to teda moja oslava a co im ponuknem to bude🙂. No len ten zvysok rodiny, neviem ako sa k tomu postaviť a popravde mam chuť oslavu zrusit.
autorka, minuly rok som prisla natrvalo o takeho kamarata, ktory uz liecenie nedal...preto ma tato tvoja tema oslovila...robis to spravne a je to tvoja vec, lebo ty tomu rozumies
@mabenn skuska charakteru je vyjst so vseliakymi typmi a nazormi, nehovorim ze lahka vec, ale cim skor v zivote na to clovek nabehne tym lepsie. kto chodi na svadby , 50 tky tak moze rozpravat co vselico pribuznych napadne.. od pytania si jedla domov, cez hadanie sa o dar a pod. proste zmenit postoj, ze ludia samy budu nieco robit tak ako vyhovuje oslavenkyni.. taki ludia nie su.
Šéf je ten kto oslavu platí a kto je oslávenec, čiže keď sa rozhodneš že nebudeš podporovať ožranov tak sa chlast podávať nebude a nemusíš to nikomu vysvetlovať ani odôvodňovať. Keď si už potom na tom obede objednajú borovičku a víno lebo sú alkoholici s tým už nič neurobíš ale nech si to tam zoženú samy 😀
Liečený alkoholik sa musí naučiť odolať aj v prítomnosti pijúcich alkohol
@ivangeline to by ste mali svadbu o dvoch svedkoch, aj to ak jeden svedok by bol muz tak neviem🙂) na slovensku svadbu bez alkoholu asi by ste boli v novinach🙂
Mne by bolo na mieste toho kamarata extremne trapne ked tam pridem a vsetci o mne budu vediet, ze “to je ten alkoholik”, lebo si to vsetkym povedala🙈 mohla si len povedat, ze alkohol jednoducho nebude a hotovo, neriesit preco a tych 3 alkacov, co jeden obed nezvladnu bez alkoholu by som posadila na opacnu stranu stola ako kamarata a hotovo. Proste on zhodnotil, ze to zvladne a pride do prostredia, kde sa podava alkohol, tak by som mu doverovala. Nikdy sa tomu uplne nevyhne, ved ked si napriklad pri vedlajsom stole objednaju flasu vina, tak im pojdes povedat, aby to nepili alebo isli sediet inam? 🤷🏼♀️
Myslím, že uvažuješ správne.
Alkohol je žiaľ akousi zaužívanou "nevyhnutnosťou"na oslavách 😔. Kto nepije, je suchár, nespoločenský, čo robí drahoty.....
Mnohí ľudia nechápu, že niekto "nemôže, nesmie".
Skús sa kamarátovi viac venovať, teda mať ho na očiach. Aj keď si dedo a ujko dajú, on by mal nájsť vnútornú silu odolať. Predsa aj v obchode keď pôjde na nákup, musí odolať a nekúpiť si fľašku.
Ja našťastie nemám skúsenosť s alkoholizmom v rodine, ale mám prehľad....
Hlavne informuj ostatných, aby mu alkohol neponúkali za žiadnych okolností. Lebo mu bude ťažšie odolať. Mnoho ľudí nechápe, že abstinujúci alkoholik nemôže ani za jeden. Ani kvapku, ani ovoňať. To, či jeho abstinencia bude úspešná, v mnohom závisí od okolia.
@milanemila prave naopak, nema mu co byt trapne, lebo to dal...kopec ludi pije, je to akoze v poriadku a nikdy si problem nepriznaju...on dokonca moze nastavit par ludom zrkadlo a to sa im nebude pacit
Čo urobíš so situáciou ak si niekto ten alkohol objedná? Ako sa potom budú všetci cítiť aj vznikne roztržka? Myslíš že to Tvoj kamarát tak chce?
@milanemila alkoholizmus je choroba s číslom diagnózy MKCH-10. Tak babka má celiakiou, niekto iný má intoleranciu laktózy, alergiu na arašidy... To, že je abstinujúci alkoholik, by malo jeho okolie práveže poznať. A to, že je abstinujúci, je predsa cesta k úspechu. Veď je úžasné, že človek, ktorý bol chorý, sa rozhodol liečiť... či nie??
@lius neobmedzuje rodinu, ale alkohol na svojej oslave trvajucej kolko? Dve - tri hodiny? To nevydrzia? Smutne...
Keby boli inteligentni, solidarni, velkorysi, este to aj uvitaju, ze sa niekomu pomoze. Ked nevydrzia par hodin bez alkoholu, su to alkoholici.
možno by som spravila tak , že čašník by sa opýtal že kto si praje borovičku, kto vínko k obedu... žiadny prípitok - ak nechceš nebude.
mladého pána posadiť k ľuďom čo alkohol nepijú. - nie k dedkovi.
no žiaľ na sk je to tak... alkohol musí byť na každej oslave, na každom posedení - aj na kare.
"ale z niektorých komentárov presne viem, kto by bez alkoholu neprežil" Tak ja neviem, pýtala si sa na názory a teraz si dovolíš ľudí, ktorí ho majú opačný, označovať pomaly za alkoholikov? Tak ďakujem pekne. Toto predsa nevypovedá o nás, ale o našich skúsenostiach s príbuznými na rodinných oslavách, kde je to skrátka zvyklosť a automaticky sa s tým ráta. Také mám skúsenosti ja, možno niekde je bežné na oslavách alkohol nepodávať. Btw.to aj, keď sa stretnú kamošky na pohári vína sú alkoholičky?
@denkatn my sme mali svadbu bez alkoholu, predstav si. A bolo srandy kopec, ziadne cervene hlupe opite tvare, ziadne roztrzky v rodine. Par ludi si prinieslo, tolerovali sme, vedeli sme ze nevydrzia niekde sediet bez alkoholu ( uz maju rakovinu pankreasu).
Kopa jedla, zakuskov, dalsia miestnost pre kamaratov prenajata, polnocna kapustnica, vsetko bolo, kazdy vedel ze alkohol tam nie z lakomstva. A vsetci sa bavili a tancovali do 4.00 rano a nikto sa nevalal po kutoch.
Nerobila by som zákaz alkoholu pre všetkých.lebo Marek....on je dospelý.vie čo má robiť.Ak sa chce napiť tak vyjde z tvojej oslavy rovno do baru.Ak nechce.tak môže byť alkohol na stole pred ním a nedá si.zbytočne si to vyhrotila....môj názor.
@mabenn to mas pravdu, aj to je cesta aj ja sa chystam oslavovat okruhle a zvazujem koho pozvat, ale to by som z rodiny fakt malokoho pozvala. a zase ked som bola mlada a mala promociu a pozvala som daleku rodinu oni este doteraz o tom hovoria, takze viem ze pre starsich ludi je to zazitok ta oslava. budem sa snazit jednym uchom dnu druhym von, lebo necitim to tak ze chcem take vztahy generacne rozdelene. ani pre deti to nie je dobre, potrebuju vidiet aj tych starych. co myslis ked budes mat 70 a tvoja praneter bude robit oslavu pochopis ich ze niesto sampanskeho ta ponuknu ďzojntom a ty im budes vysvetlovat, ze ale ved my sme pili sampanske a oni nebudu ta chapat tak ta nezavolaju. podla mna mali by ta zavolat a ked sa da ti nejako vyhoviet.
Jaj chlastat už od obeda a najlepšie nech to platí niekto iný. Dôrazne upozorni prevadzkarku a čašníčky že oslava je bez alkoholu a že na účte nechceš žiaden chlast vidieť. Keď chcú alkaci chlastat nech za vlastné, uvidíš ako rýchlo ich slina prejde. A už vieš koho na oslavu nepozyvat.
Fandím ti a nerus oslavu kvôli 3 netolerantnym ľuďom. Skončiť s alkoholom musí byť extrémne ťažké a toto je presne také gesto ako by som od priateľov asi očakávala aj ja. Jednoducho stoj si za svojim a keď sa im nepáči nech si vypiju pred tým alebo po oslave keď nedokážu bez alkoholu prežiť par h. Odporučila by som im aj to protialkoholicke nič v zlom.
Trvat na tom, ze alkohol sa podavat nebude a v restauracii povedat casnikom, ze aj ked si niekto s pritomnych objedna nech zopakuju, ze alkohol sa nepodava. Neuveritelne, ze niektory ludia si nemozu odpustit pohar vina / piva ak vedia aky clovek tam bude. Sebeckost a neempatia. Je mi luto, ze svojim spravanim teba postavili do takzej situacie… neviem ci sa to bude dat nejak riesit.

@lius Rešpekt voči ujom a tetám, že im neobjednám medzi 12:00-14:00 počas obedu alkohol? No ja neviem, ale z niektorých komentárov presne viem, kto by bez alkoholu neprežil, podľa mňa je úplne normálne si dať k obedu napr kolu/minerálku a po dobrom obede kávu a vec vybavená. Neviem ako iní ľudia, ale ja si bežne doma alebo v práci k obedu nedávam poldeci a tu som.