Riešim dilemu: Mala by som zrušiť oslavu?
Pekny den mamicky aj nemamicky, idem si k vam po radu, uz som nestastna. O tyzden budem mat 30 rokov a pozvala som rodinu aj kamaratov na spolocny obed v restauracii, spolu asi 16 ludi. Jeden moj velmi dobry kamarat s ktorym sa pozname od detstva nedavno absolvoval protialkoholicke liecenie a samozrejme som pozvala aj jeho a som rada ze to vyslo tak ze moze prist aj on. Vcera som oznamila pozvanym, ake bude menu, zistovala som ci ma niekto nejaku potravinovu intoleranciu alebo si praju menu obmeniť a poprosila som vsetkych aby respektovali, ze sa nebude podavat alkohol, pokojne nech si daju nealka kolko chcu, kavu, caj, cokolvek, ale teda ten alkohol nie a aj som vysvetlila preco. Necakala som teda niekolko negativnych reakcii od rodiny (ujo, dedo a teta), ze preco by si k obedu nemohli dat tvrde (ujo a dedo) alebo vino (to zas teta). Vraj nech ho nevolam ked ma problem ze oni sa nebudu obmedzovat atd. On ma o nic take ani neziadal, ale viem, ze im psychiatricka odporucala po ukonceni liecby snazit sa neprichadzat nejaky cas do kontaktu s alkoholom, napr neist s niekym sadnut vecer do baru, a ze ten druhy si da vino - on dzus a pozeraju na seba a pod. Mne na tom zalezi, je mi ako rodina, velakrat sme si navzajom pomohli a boli oporou a pride mi fer urobit takuto z mojho pohladu malickost, ja napr nepijem alkohol vobec, ani moji rodicia ani sestra, max na silvestra pohar sampanskeho alebo tak, takze oni nemali ziadne vyhrady, nechyba im to. Aj moji kamarati ho poznaju a vedia co je vo veci tak hned odpisali ze samozrejme ze s tym aj ratali a ze je to teda moja oslava a co im ponuknem to bude🙂. No len ten zvysok rodiny, neviem ako sa k tomu postaviť a popravde mam chuť oslavu zrusit.
A ked dedo vytiahne flasu domacej alebo skoci kupit niekde do samosky tak co urobis?
Celu oslavu bude hrozit riziko, ze sa niekde ten alkohol objavi.
@alessavandervelden smutne...ja nie kvoli alkoholu, ale to je jedno..ak clovek raz zazije od rodiny utoky bez priciny, velmi mu to zmeni pohlad na "rodinne vztahy" a vztahy celkovo, ale vnimam to pozitivne: viem aspon, co ma skutocnu hodnotu
Zažili sme to na kare mohej babky, ako mamine sesternice frflali, že sa nepodáva alkohol, kto to kedy videl!
Riešili sme veľmi podobnú situáciu minulý mesiac.
2 týždne po liečení švagra sme mali veľkú oslavu. Väčšina mojej rodiny je presne ako tvoji ujovia a tety, že k oslave im alkohol neodmysliteľne patrí.
Vyriešila som to tak, že ich som dala na jednu stranu stola a na opačnom konci sme sedeli všetci abstinenti (ja nepijem dlhodobo a ostatní nepili presne kvôli švagrovi).
Rozdiel je však v tom, že ak by som požiadala moju rodinu, aby nepili kvôli nemu, tak to urobia (jemu to vám nevadilo, tak som to neriešila). Lebo vedia, že ak by neurobili, zruším im pozvanie. Takže by som tvojím rovno povedala, že ak im to vadí, prísť nemusia.
Napríklad môj ujo si rád vypije, zväčša do nálady, ale sem tam to preženie a vystrája. Na mojej svadbe som mu povedala, že do polnoci po redový ani kvapka, inak pôjde domov a zruším "program", mne chýbať nebudem (na polnoc ma on čepčil). A tak ani kvapku z úcty ku mne nedal. Takže aj pri tvojej rodine by som bola rázna.
Autorka, odo mna mas velku podporu, si skvela kamaratka👍🏼👍🏼👍🏼. Ja by som vopred upozornila personal, ze zuadny alkohol sa nepodava a neobjednava. A predmetnu rodinu tiez.
Inak, podla tunajsich reakcii vidis, v akom prostredi kto zije ;)
@alessavandervelden “ Takze by som casnikom dopredu povedala ze ak niekomu naserviruju alkohol proti tvojej voli na stol (ako organizatorky oslavy), narobim taky cirkus ze to budu pocut aj vo vedlajsom meste.” - takto snad ziaden dospelý príčetný človek nekomunikuje s personálom. 😂🙏 . Keď už, tak slušne požiadam a vysvetlím situáciu, nie že sa budem už vopred vyhrážať ako teľa…
Clovek by cakal pochopenie, je to od teba pekne ze to tak chces.... Tento slovensky folklor s alkoholom je otrasny🤦ale mozno to spracuju a prehodnotia....
@kengurica jeho okolie su jeho rodina a kamarati, nie sirsia rodina autorky a kedze su to ludia s mentalitou “nepojdem na obed bez chlastu”, bohvie co z nich pri tom abstinujucom chalanovi voci nemu vylezie 🙈
Dalsia vec je, ze je to jeho diagnoza, tak by som nechala na nom, ci niekomu v podstate cudziemu chce vysvetlovat, ze je alkoholik a preto teraz abstinuje 🤷🏼♀️ ako pises je to normalna diagnoza, cize to je ako keby autorkina kamoska bola neplodna a ona o tom poinformuje vsetkych zucastnenych, aby napriklad pred nou nehovorili o babetkach a tehotenstve? 🙈
@mabenn ano ale malo by to byt jeho rozhodnutie, ci o tom bude rozpravat a hlavne komu. Akoze podla mna to autorka myslela dobre a zalezi jej na kamaratovi, ale neviem ci je prave toto najstastnejsi sposob.
@morusha fuuuu, takze podavat alkohol je povinne a slusne? No to sme dopadli.
autorka, neber to osobne od dedov a tiet, nie je to o tebe, je to o nich. spominam si ako moj otec zomrel pocas covidu, aj pohreb sme mali s odstupmi a kary boli zakazane, stretavanie najviac 3 ludi. co myslis co sa stalo, pride do otcovho domu a tam uz na dvere klepu rodinni prislusnici, ze oni chcu pohostenie. ale my so sestrou sa nedame len tak prevalcovat. bol december a zima, dali sme na dvor 3 male stoliky, tam sme im dali ich alkohol, tusim nejake trvanlive pecivo, este aj suseda cez plot ze ci sa moze pripojit! niektori velmi frflali preco nemozu sediet v teplej obyvacke a my ze nejde to a basta, kar je vonku! (nechceli sme si nechat zaniest bakterie a nakazit aj mamu) a dodnes spominaju ze taky kar este nezazili. (pritom ich nikto ani nepozval, no ale zazitok zostal aj nam) . tak to nejako vymysli, o tom je zivot, ze ich nejako spracujes podla svojho.
@milanemila to ci o tom dotycny bude alebo nebude rozpravat, je jedno...nie je to bod programu oslavy...ide o obed, kde sa oslavenkyna rozhodla nepodavat alkohol jednak preto, ze sama k tomu nema vztah, jednak preto, ze ma dobry vztah s clovekom, ktory s alkoholom problem mal...alkohol nie je pre ostatnych zakazany predpokladam...narazam na to, ze dotycny samotnou svojou pritomnostou a skusenostami, a tym, ze sa to o nom vie, bude vzbudzovat urcite zamlcovane svedomie u ludi, ktory s alkoholom problem mat mozu alebo maju
@autorka pokial teraz,vyšiel z liečebné je hlúposť ho pozyvat na oslavu. Ci v celej restike teraz zakszes alkohol, aby on nemal "slinu"? V telke zakazes kvoli nemu vysielať reklamu na alkohol? Detto inde v jeho živote?
A inak nič v zlom, ale nevieš pozvať rodinu zvlášť a teda kamošov zvlášť?
@alessavandervelden aj ona poznala otca. a nezila si na dedine?🙂 tam ked niekde ponukaju, tak vsetci sa chcu pripojit...
Ja by som povedala v rodine a aj sa dohodla v reštaurácii, že alkohol neponúkam a neplatim. Kto nevydrží, prosím, môže si objednať a zaplatiť za vlastné. Úplne striktná by som nebola, poznám jedincov, ktorí by prišli do zásobou samohonky a uslužne ponúkali všetkým hosťom vrátane Mareka. Aby všetci videli, aki su oni super a hostiteľka lakoma skebla.
@denkatn tak to je sila.
Ja som hlbku lakomstva niektorych ludi pochopila, ked som kdesi v cakarmi spomenula ze je to fajn ze da sa vziat casenka a ist vedla na kavu a kolacik a nemusiet sediet v cakarni a nejaka pani sa vyjadrila, ze ale to by ju vyslo xy penazi a ja som len poznamenala, ze ano bohuzial zadarmo nanapecieme ani doma 🤦
A to nebolo ze mala nudzu, taki sa tym nechvalia na pockanie, to bola lakoma.
@babulkomale ale ide tam aj o to zdruzovanie, ze pri tom alkohole je zabava a pokecas.. a pri alkoholoe maju aj vacsie sebavedomie a vedia rozpravat a tak... (ja davam aj diskoteky bez alkoholu, takze ja to tak nemam, ale vidim na starsej generacii)
A keby Tvoja kamarátka držala diétu, tak bude na oslave zákaz podávania koláčov a torty? Aby ju to náhodou nezlákalo si uhryznúť...🤔
@babulkomale Slušné ak si chcem uctiť rodinu, ktorá to očakáva a nepohoršujem sa nad tým a neodsudzujem. Kedy je vhodnejšia príležitosť ak nie na oslave? To neznamená, že tí ľudia sú alkoholici a popíjajú doma na dennej báze.
@danyelia presne toto napadlo aj mňa. Prečo potom keď tam ma bezlepkových a bezlaktozovych neobjednáva rovnaké jedlo pre všetkých? Vsak možno aj ta babka by si dala ten vyprážaný snicel a chuda nemoze...🤦♀️
Inak ziram, ze ked sa dá obyčajný prípitok 1 dcl martiny napr.tak už sme alkoholici 🤣
@morusha ale ano, presne to to znamena, ked to dostali vysvetlene a aj tak da idu fucat ze nevydrzia dve hodiny bez alko aby podporili niekoho liecbu.
@lienka.7 Martini. Nie výluh z Martiny 😃

@mabenn ja praveze citim ze preto robim oslavu nie pre seba, ale pohostit rodinu. spravit hostom radost. ja si spravim radost sebe doma, ked je upratane a nemusim nic chystat. to je pre mna a oslava pre hosti... ale mas pravdu, ze mna na oslavy v rodine tiez pozyvaju, tiez som mala aj super zazitky na oslavach a svadbach, tak preto to tak citim, ked su tazke vztahy s najblizsimi tak je situacia ina. nenechas si ublizovat.