Riešim dilemu: Mala by som zrušiť oslavu?
Pekny den mamicky aj nemamicky, idem si k vam po radu, uz som nestastna. O tyzden budem mat 30 rokov a pozvala som rodinu aj kamaratov na spolocny obed v restauracii, spolu asi 16 ludi. Jeden moj velmi dobry kamarat s ktorym sa pozname od detstva nedavno absolvoval protialkoholicke liecenie a samozrejme som pozvala aj jeho a som rada ze to vyslo tak ze moze prist aj on. Vcera som oznamila pozvanym, ake bude menu, zistovala som ci ma niekto nejaku potravinovu intoleranciu alebo si praju menu obmeniť a poprosila som vsetkych aby respektovali, ze sa nebude podavat alkohol, pokojne nech si daju nealka kolko chcu, kavu, caj, cokolvek, ale teda ten alkohol nie a aj som vysvetlila preco. Necakala som teda niekolko negativnych reakcii od rodiny (ujo, dedo a teta), ze preco by si k obedu nemohli dat tvrde (ujo a dedo) alebo vino (to zas teta). Vraj nech ho nevolam ked ma problem ze oni sa nebudu obmedzovat atd. On ma o nic take ani neziadal, ale viem, ze im psychiatricka odporucala po ukonceni liecby snazit sa neprichadzat nejaky cas do kontaktu s alkoholom, napr neist s niekym sadnut vecer do baru, a ze ten druhy si da vino - on dzus a pozeraju na seba a pod. Mne na tom zalezi, je mi ako rodina, velakrat sme si navzajom pomohli a boli oporou a pride mi fer urobit takuto z mojho pohladu malickost, ja napr nepijem alkohol vobec, ani moji rodicia ani sestra, max na silvestra pohar sampanskeho alebo tak, takze oni nemali ziadne vyhrady, nechyba im to. Aj moji kamarati ho poznaju a vedia co je vo veci tak hned odpisali ze samozrejme ze s tym aj ratali a ze je to teda moja oslava a co im ponuknem to bude🙂. No len ten zvysok rodiny, neviem ako sa k tomu postaviť a popravde mam chuť oslavu zrusit.
Ja ozaj nerozumiem, aku spojitost ma podavanie alkoholu a ucta k inemu. Bez alkoholu si nevazim inych?
Moja oslava/moja domacnost - moje pravidla.
Posadila by som ho ku kamaratom a ludom, ktory pit nebudu, druha strana stola nech si da.
Tak ja chápem aj Teba, že to chceš urobiť kvôli kamarátovi, ale teda chápem aj tých príbuzných, ktorí by si radi dali pohárik k obedu, keď už idú na oslavu. Kto pije alkohol, chce si dať pri zvláštnych príležitostiach a kto nepije, pre toho je ten druhý s pohárikom automaticky dobre že nie alkoholik (ako to tu podaktoré hrotia), ale takto netreba škatulkovať ľudí. Ja len že či celkovo nebude vadiť tomu kamarátovi ísť tak skoro po absolvovaní liečenia dakde do reštiky, veď tam môže zavoňať alkohol, vidieť piť iných. By som sa ho normálne opýtala, ako na tom je...povedala mu, že robíš oslavu a teda v čom je problém...veď keď všetci vedia o jeho probléme, tak načo chodiť okolo neho po špičkách a uvidíš sama, ako zareaguje. Možno Ti to pomôže vyriešiť on sám svojím rozhodnutím.
Tak su ludia ktory bez alka sa na oslave ani ,,zabavit" nevedia 😒
Hroza
Komentare necitam ale uplne si mysli ze Ti co chcu, si tam proste alko objednaju samostatne aj tak.
@mabenn vobec si to nemyslim, kedze 3 clenovia rodiny ani nie su ochotni ten alkohol si kvoli kamaratovi nedat.
@milanemila spominani - ujo, dedo a teta, mozu byt tie "trafene husy"
k tym pindom od rodiny.. Ja som na poslednej oslave objednala vyslovene dietne menu, ktore poburilo moju cast rodiny 😀. Velmi som sa bavila s trpkym pocitom, ze aspon takto budu podaktori jest nieco zdravsie ako normalne. Je to tvoja oslava, ty rozhodujes, ked sa im nepaci, nech idu skor domov sa ozrat.
Ahoj, ja na Tvojom mieste by som sa ako prvé porozprávala normálne s kamarátom, že by si ho rada pozvala na oslavu, no nech počíta s tým, že si tam zrejme niekto pri stole pohár piva alebo vína dá...či to pre neho bude problém. Ak by povedal, že nie, posadila by som ho ku kamošom, čo nepijú a viac neriešila. Kvôli 1 kamarátovi by som neobmedzovala 16-člennú rodinu, čo môžu a čo nie...Veď aj keby tam alkohol bol, predpokladám, že by tam nebolo 10 fliaš tvrdého na stole a každý by pil ako drak. A už vôbec by som nezakazovala babke dať si pohár piva či dedkovi poldeci pri bare, toto mi naozaj príde prehnané 😃 A vôbec tu nejde o to, či je niekto ,,alkáč,, a či vydrží 3 hodiny bez vína, ale prečo ja mám niekoho obmedzovať, keď má chuť na čokoľvek...Mám tiež kamoša po liečbe, ten ale nemá problém alkohol kúpiť, naliať na oslave, privonia si k nemu, ale vôbec nemá chuť sa napiť, nepije už 15 rokov. Z druhej strany (nie, nie som alkáč 😄) ale ak by mi niekto z rodiny zahlásil, že si nemôžem dať jeden koňak ku káve, lebo je tam nejaký kamoš, čo nepije, tak by mi to prišlo také prinajmenšom zvláštne...
@babulkomale Tak ak si má autorka toto myslieť o svojej rodine, nech ju radšej ani nepozýva a oslavuje s kamarátmi.
Podla mna si to absoutne nevyriesila a ocakavaj este vacsi pruser... co spravis, ked budu po nom tetky zazerat, ze aha to je ten kvoli komu ani pivo nemozme? Ved ty si toho kamarata postavila do totalne trapnej situacie, pritom on ta o nic take neziadal!
Takisto, to hned musia byt vsetci alkoholici? Prepana zeny, toto je slovensko a generacia ludi, ktori jednoducho maju k oslave automaticky priradeny aj alkohol, lebo hold tak to bolo cely ich zivot.. za to su teraz zli? Och ake ste vsetky dokonale naozaj, tfuj tfuj zle tetky a ujkovia lebo piju vino, pivo a palenku..
No vela stastia s tymto "riesenim". Podla mna si bud mala oslavy rozdelit alebo posadit kamosa k tvojej rodine, sama hovoris,ze vasi nepiju...
@danyelia Úplne super si to napísala 👍
Každý by bol spokojný.
Ja ti fandim. Tiez s tymto dlho bojujem a napriek pindom mojho otca na kazdej oslave u nas, sa alkohol nepodava a ani podavat nikdy nebude. Velmi lutujem, ze som pri svadbe ustupila a bol tam alkohol. Druhykrat by som uz alkohol nedala. Prisiel by ten, kto by chcel. Kto nie, tak hold smola, ak mu je alkohol prednejsi. Ja na tom nevidim nic zle. Jedno poobedie bez alkoholu snad ludia vydrzia.
Oslavu by som nerusila, ale rozdelila na dva krat - zvlast pre kamosov, ked tvoje rozhodnutie respektuju a zvlast pre rodinu, ktora sa nechce obmedzovat kvoli cloveku, ktoreho ani nepoznaju.
@guudy Tak na mieste toho kamaráta by som sa radšej zdržala rizikových osláv, kde je vysoký predpoklad rizika výskytu alkoholu...ale určite by som nechcela, aby kvôli mne cudzí ľudia stáli v pozore a v tichosti usrkávali z limonády, keď majú chuť na pivo po obede 😁 Radšej by som sa s kamoškou dohodla na súkromnom stretku pri káve...
Tvoja oslava a tvoje pravidla. Inak si to asi aj mohla cakat, ze konecne sa rodina stretne a ty im nechces dat pit alkohol?! To si kde videla na Slovensku. Alkohol nepijem ale viem, ze ked je oslava a pridu hlavne dedovci, tak musi byt. Okrem toho ten tvoj kamos sa nevyhne na Slovensku alkoholu. Musi to proste prijat, ked niekto vedla neho bude pit. Skus sa spytat jeho ako to vníma.
@ndrag No to musel byť fakt super pocit, dať rodine jedlo, o ktorom vieš, že im ním vôbec neulahodíš alebo ho nechajú na tanieri a zostanú hladní 🤦🏼♀️ Ale tak zase nabudúce Ťa možno oni pohostia bravčovým údeným kolenom s horčicou a tiež sa budú tešiť z toho, ako si na tom ,,pochutnáš,, 😄
Ja som u nás oslavy bez alkoholu zaviedla odkedy máme deti. Hlavne tie oslavy narodenín detí. Má to byť oslava pre dieťa, nie príležitosť ožrať sa, pre rodinných príslušníkov. Ja si dám rada pohár vína ale vždy, keď už decká spia. Nemusia ma vidieť s alkoholom. Zároveň sa učia, že oslava nerovná sa chlast. Na začiatku sa tiež niektorí členovia rodiny ozývali, mali poznámky a podobne. Ale zvykli si. A keď je nejaká oslava, že sa alkohol podáva, tak väčšinou je to v lete pivo, k pečenému prasiatku ale je ho tak akurát k tomu prasiatku, netečie potokom.
Urobila si to dobre,je to tvoja oslava a ak chcú chkastat nemusia ti prísť kaziť oslavu😉
Spravila si to dobre. Napísala by som im/povedala, že mi je ľúto, ale alkohol tam naozaj nebude, ani víno ani pivo ani nič a chápem, ak odmietnu kvôli tomu prísť, že im to potom za to nestojí 😉. Možno sa trošku zamyslia nad svojou "potrebou" pohára vína 😁. (Ale skôr nie...). Alebo, ak sa bojíš, že sa to tam bude hrozne rozoberať, tak to pokojne aj zruš.
Dobre si spravila, si úžasná kamarátka ❤️.
Tete, ujovi, babke by som ešte raz povedala že alkohol nebude a ak to nechcú rešpektovať nech radšej nechodia. Nevidím dôvod aby si rušila oslavu kvôli tomu že niekto nevie prežiť jeden obed bez alkoholu.

@babulkomale co ty vies, mozno odstavi daku Martinu a lupne si deci z nej🤭🤭🤭 (ak si pamatas macaci dzus v Alfovi)