Riešim dilemu: Mala by som zrušiť oslavu?
Pekny den mamicky aj nemamicky, idem si k vam po radu, uz som nestastna. O tyzden budem mat 30 rokov a pozvala som rodinu aj kamaratov na spolocny obed v restauracii, spolu asi 16 ludi. Jeden moj velmi dobry kamarat s ktorym sa pozname od detstva nedavno absolvoval protialkoholicke liecenie a samozrejme som pozvala aj jeho a som rada ze to vyslo tak ze moze prist aj on. Vcera som oznamila pozvanym, ake bude menu, zistovala som ci ma niekto nejaku potravinovu intoleranciu alebo si praju menu obmeniť a poprosila som vsetkych aby respektovali, ze sa nebude podavat alkohol, pokojne nech si daju nealka kolko chcu, kavu, caj, cokolvek, ale teda ten alkohol nie a aj som vysvetlila preco. Necakala som teda niekolko negativnych reakcii od rodiny (ujo, dedo a teta), ze preco by si k obedu nemohli dat tvrde (ujo a dedo) alebo vino (to zas teta). Vraj nech ho nevolam ked ma problem ze oni sa nebudu obmedzovat atd. On ma o nic take ani neziadal, ale viem, ze im psychiatricka odporucala po ukonceni liecby snazit sa neprichadzat nejaky cas do kontaktu s alkoholom, napr neist s niekym sadnut vecer do baru, a ze ten druhy si da vino - on dzus a pozeraju na seba a pod. Mne na tom zalezi, je mi ako rodina, velakrat sme si navzajom pomohli a boli oporou a pride mi fer urobit takuto z mojho pohladu malickost, ja napr nepijem alkohol vobec, ani moji rodicia ani sestra, max na silvestra pohar sampanskeho alebo tak, takze oni nemali ziadne vyhrady, nechyba im to. Aj moji kamarati ho poznaju a vedia co je vo veci tak hned odpisali ze samozrejme ze s tym aj ratali a ze je to teda moja oslava a co im ponuknem to bude🙂. No len ten zvysok rodiny, neviem ako sa k tomu postaviť a popravde mam chuť oslavu zrusit.
@guudy Nie, veď si vyberú, na čo majú chuť...a ak by mal niekto chuť na obe jedlá, žiadny problém, dostane 2 jedlá...Ak dostane chuť na tretie, v pohode, zaplatím ho. A ak ten kamarát nefajčí, lebo pred týždňom prestal, tak čo, zakáže dedkovi ísť pred reštiku si zadymiť? Alebo povie dopredu všetkým hosťom, že je zákaz! výsť von a zapáliť si? Lebo čo ak to náhodou ten kamoš uvidí a dostane chuť na cigu? 🫢 Ok, buďme tolerantní, ale zase v zdravej miere...
@danyelia asi si mi neporozumela. Jednotne menu sa robi kvoli kuchyni, lebo by nezvladli 16 roznych jedal spolu s dalsimi hostami/oslavami v rest.
Takze ziadne dalsie tretie, stvrte, piate jedla sa neobjednavaju, menu objednavas vopred. Pravidla si urcuje restauracia. Ak sa ti nepaci, nemusis icj akceptovat a mozes ist inde.
Dedko si kludne moze zapalit cigu mimo rest. Takisto moze chlastat doma. Fajcenie je v restauraciach zakazane. Ake nehorazne obmedzovanie fajciarov, co? Akurat, ze sa berie ohlad na zdravie ostatnych ludi, rovnako ako v tomto pripade na zdravie kamarata.
@guudy Robila som čašníčku, takže tie jedlá, tomu rozumiem, ale nechápem, čo to má s tým spoločné? Ja som proti fajčiarom, sama nefajčím, ale nezakazujem fajčiť iným pri mne, aj keď mi dym vadí...Je síce pekné, že chráni kamaráta, ale ak sa má 16 ľudí prispôsobiť jednému cudziemu kamošovi 🙄 A nechápem, keď si niekto rád dá pohár vína, že má ,,chlastať doma,,...To fakt, keď si niekto dá drink je hneď alkáč? 😁
@danyelia jednotne menu ma spolocne s nepitim alkoholu to, ze o oboch moze rozhodnut organizator oslavy. Pri jedle je to ok, ale pri alkohole nie?
Ohlad sa berie aj na ludi s intoleranciami, autorka pisala o 2. Nevidim dovod, preco by sa rovnaky ohlad nemohol brat na kamarata, ktory ma zdravotny problem a riesi ho.
A ja sa pri fajciaroch nezdrzujem. Vadi mi to, lebo som vyrastla v rodine, kde fajcia obaja rodicia.
@guudy Ale veď nech si organizátor organizuje svoju oslavu ako chce, ak mi ale zahlási, že si na nej nemôžem dať prípitok (lebo kamoš abstinuje), vonku cigu (lebo náhodou na niekoho fúknem dym), koláč (lebo kamoška drží diétu), kávu (lebo je škodlivá), nemôžem tam tancovať (lebo iný kamarát má zlomenú nohu), nemôžem tam doniesť kvety (lebo iná kamoška má alergiu na peľ), nemôžem doniesť darček (lebo ďalší kamoš je eko-bio-natural a neuznáva materiálne dary), nemôžem sa tam zasmiať, (lebo iný kamoš má smútok zo smrti škrečka), že sa tam vôbec nebude podávať mäso (lebo iná kamoška je vegetariánka)...tak nech si na tú oslavu ide so svojimi super kamošmi 😃 Chápeme sa už?
Oslavu by si mala spravit na dvakrat.
Ja nerozumiem, prečo by alkohol na oslave mal byť automaticky povinný a jeho absencia sa považuje za šokujúcu, škandalóznu a dokonca neúctivú? 🤷🏻♂️ Alkohol je v prvom rade droga, sice mäkká a spoločensky (nielen) tolerovaná, ale stále droga. Ja nie som abstinent, ale oslava bez alkoholu by ma skutočne nijako nepobúrila a ani by ma nezaujímalo, prečo je bez alkoholu. Rovnako by ma nepobúrila vegánska oslava len za to, že ja som mäsožravec a rovnako by ma nepobúrila oslava bez koláčov bez ohľadu na to, ako veľmi ich ja ľúbim. Áno, ja si môžem dať alkohol, môžem si dať mäso aj tortu, ale prečo by som na just musela? Keď prijmem pozvanie na oslavu, tak je to preto, že chcem s blízkym osláviť jeho sviatok.
@denkatn ..no..dohodli sme sa na vine. A aj to lutujem. Kto chce, opije sa i z vina. 🙂 A i tak bol po polnoci problém.......
Je to tvoja oslava, ty ich pozývaš, preto by sa pozvaní ľudia mali prispôsobiť bez pripomienok a nárokov.
Chápem, že chceš kamaráta chrániť. Na druhej strane, nedá sa žiť vo vákuu. Ja by som radšej oslavu urobila osobitne. Cítila by som sa aj sama omnoho príjemnejšie v takej situácii. Inak, abstinujúcich alkoholikov neochráni, že ostatní pri nich nebudú piť. Takto to nefunguje. Viem, o čom hovorím.
No ja si myslim ze pri pocte hosti 16, je velka pravdepodobnost, ze teta, ujo a dedo s poharikom budu sediet od Mareka dalej ako ostatni hostia restauracie, ktori mozu mat pred sebou drink. Samozrejme pokial si neprenajimas miestnost len pre svojich hosti.
Pokial si myslis, ze Marek je prilis labilny v tomto momente zucastnit sa oslavy, spravila by som extra oslavu len pre seba a jeho. Mozno aj on to tak citi, len ta nechce let down kedze mas okruhliny a poznate sa odmalicka.
Ochranit ho bohuzial nemozes, to by nemohol chodit do ziadnej restauracie, kaviarne atd.
A mozno mu aj padne kamen zo srdca ked mu navrhnes len oslavu, ktora moze byt aj nejakou aktivitou namiesto sedenia v restauracii.
Kto si tým neprešiel nepochopí! Ja ti fandím 👍
Nedávno sme robili manželovi oslavu 40-tky. Bolo nás 32. Všetkým som dopredu oznámila, že alkohol sa podávať nebude a takisto som sa dohodla s čašníkmi. (môj muž je abstinujuci alkoholik) A hoci sa to nie všetkým páčilo, rešpektovali to.
rodinu, ktora ti na to frfle, by som nepozvala, ostatnych hej (ty si oslavenec a ty rozhodujes, koho tam chces a za akych podmienok). A bodka.
Je to od teba krásne a úprimne gesto,že na kamaráta berieš ohľad a rovnako že ti záleží,aby všetci dostali jedlo,s ktorým sú ok. No proste sú aj jednoduchší ľudia,ktorí si nevedia predstaviť oslavu bez chľastu. Nepodavat alkohol nie je nič neslušné. Je to tvoja oslava a má byť podľa teba.
Ake veci si porrebovala zistit dopredu kes pises ze kamaratla ma laktoz.intoleranciu a babka lepok. Ved to snad o nich vies ze ti maju ci nie?alebo nechapem celkom co si este potrebovala zistit.ved ti cu budu pit daj ich niekde na kraj stola alebo tu oslavu normalne zrus a budes nat pokoj
Tvoja oslava, tvoje rozhodnutie. Ak im tvoja podmienka vadí nech neprídu.
Vieš co oslavu neruš, ved kto bude chcet piť. Nech sa páči pojdu k baru, nech si dajuuuu. Ale pri stole nie.
Tvoja oslava tvoje pravidlá
Oznam ujovi, tete, dedovi, ze alkohol sa proste podavat nebude a ak idu na oslavu kvoli alkoholu a nie kvoli tebe, tak tam teda vobec byt nemusia
Úprimne? Keby sa takto zachovali ku mne ujovia a tety tak by som ich nevolala. 2 hodiny bsz chlastu snáď prežijú a je to tvoja oslava. Môžeš si dat podmienky aké chceš.
Pár dní pred oslavou si over, či teta, ujo a dedo plánujú prísť na oslavu. Zoberieš fľašku a navštíviš ich doma, kde ich požiadaš, aby ti vyhoveli. Alebo nech idú do čerta
@morusha je neslušne nepodával alkohol ??? Mohla by si odporučiť literatúru kde je toto uvedené?? Niečo ako na rodinných oslavách je neslušne neponúknuť vodku. Tí čo majú žalúdočné vredy a iné diagnózy ak rodinnú oslavu neprežijú vystrojime im pekny pohreb, potom kar, kde si pripijeme na ich zdravie…

@danyelia ked sa robi vacsia oslava, tak sa zvykne davat hostom jednotne menu/vyber z 2 jedal…tiez sa budu pozvani urazat, lebo si nemozu dat ine?