Riešim dilemu: Mala by som zrušiť oslavu?
Pekny den mamicky aj nemamicky, idem si k vam po radu, uz som nestastna. O tyzden budem mat 30 rokov a pozvala som rodinu aj kamaratov na spolocny obed v restauracii, spolu asi 16 ludi. Jeden moj velmi dobry kamarat s ktorym sa pozname od detstva nedavno absolvoval protialkoholicke liecenie a samozrejme som pozvala aj jeho a som rada ze to vyslo tak ze moze prist aj on. Vcera som oznamila pozvanym, ake bude menu, zistovala som ci ma niekto nejaku potravinovu intoleranciu alebo si praju menu obmeniť a poprosila som vsetkych aby respektovali, ze sa nebude podavat alkohol, pokojne nech si daju nealka kolko chcu, kavu, caj, cokolvek, ale teda ten alkohol nie a aj som vysvetlila preco. Necakala som teda niekolko negativnych reakcii od rodiny (ujo, dedo a teta), ze preco by si k obedu nemohli dat tvrde (ujo a dedo) alebo vino (to zas teta). Vraj nech ho nevolam ked ma problem ze oni sa nebudu obmedzovat atd. On ma o nic take ani neziadal, ale viem, ze im psychiatricka odporucala po ukonceni liecby snazit sa neprichadzat nejaky cas do kontaktu s alkoholom, napr neist s niekym sadnut vecer do baru, a ze ten druhy si da vino - on dzus a pozeraju na seba a pod. Mne na tom zalezi, je mi ako rodina, velakrat sme si navzajom pomohli a boli oporou a pride mi fer urobit takuto z mojho pohladu malickost, ja napr nepijem alkohol vobec, ani moji rodicia ani sestra, max na silvestra pohar sampanskeho alebo tak, takze oni nemali ziadne vyhrady, nechyba im to. Aj moji kamarati ho poznaju a vedia co je vo veci tak hned odpisali ze samozrejme ze s tym aj ratali a ze je to teda moja oslava a co im ponuknem to bude🙂. No len ten zvysok rodiny, neviem ako sa k tomu postaviť a popravde mam chuť oslavu zrusit.
@morusha Ja Ti úplne rozumiem, na oslave chcem, aby sa moji hostia cítili dobre a ak im k dobrému pocitu dopomôže pivo,víno, koňak či poldeci, nevidím dôvod, aby som ich v tom obmedzovala alebo im dokonca zakázala kúpiť si pivo pri bare...už tu bol aj názor, že zakázať čašníkovi predať (chudák napríklad takej babke) pivo po obede 😁 By som sa prepadla od hanby. A udivuje ma, ako by sa väčšina radšej prispôsobila jednému kamarátovi ako 16 členom rodiny, resp. ostatným hosťom...A jasné, všetci čo si radi dajú pohár vína na oslave, tak oddnes ,,chlastať,, len doma, lebo budete označení za najväčších alkáčov! 😃
Bezne uz sa robia teketo aj svadby aj oslavy.personal je vopred upozorneny ze alkohol sa vramci otvireneho uctu na oslave neobjednava ani nepodava a slusne na to upozorni aj pritomnych hosti..ak sa potrebuju ochlentat nech su daju pultaka za vlastne alebo nech sa dorazia doma.. oslava je tvoja ty ju platis a bude podla tvojich predstav.. ja ti fandim..
Podľa mňa si nič nemala riešiť popredu. Jednoducho nič alkoholické by si nemala na stoloch keď nechceš a oznámila len, že alkohol sa podáva len pri bare (i ten by som však zaplatila keby si objednali, predsa na oslavu pozývaš...). Takto si zbytočne pripravila podľa mňa trápnu situáciu pre kamaráta, keď si ho pred všetkými uviedla ako dôvod. Zbytočne môžu (nemusia) mať uštipačné poznámky, ako si im kvôli nemu zakázala čo len pripiť si na zdravie..
Pozri, všetkým nikdy nevyhovies. Jeden nechce maso, jeden ryby, jeden nemá rad ryžu, ďalší knedlik. Jeden neje zeleninu, jeden nemá rad colu atd. Upozorní obsluhu, že nech nikomu alkohol nepodávajú a hotovo. Ja tiež nechápem takých, čo nevedia bez chlastu vydržať. Mne to príde nepochopiteľne. Ja napr nejem bravčové. A na každej svadbe čo som bola, bola panenka. Zjedla som zvyšok čo bol na tanieri, panenka zostala na boku, dala si polievku a nikomu som sa nevyhrazala, že ja chcem mať na obed iné. To sú ľudia 🤦🏻♀️ keď nevedia pochopiť situáciu aká nastala u teba.
Som prekvapená že ľudia považujú za neslušné že im na oslave nebude podávaný alkohol (nebude to pre nich bez alkoholu dobré pohostenie). Už vôbec že niekto stým môže mať taký problém že je to preňho dôvod neprísť.
U nás sa tiež ponúka alkohol na oslavách alebo teda ľudia si objednajú keď chcú (doma na stôl dávame víno/Fernet). Ale teda nikto si alkohol nepýta ak hostiteľ neponúkne. Ak niekto povie že v reštovrácii nebude lebo.....tak nikto si nasilu neobjedná. Ak niekto nemá problém s alkoholom tak hádam preňho nebude problém vydržať jeden obed, včera bez neho. Tu je dôvod prečo alkohol nebude vážny. Pripiť sa dá aj nealko drinkom.
@tamitamitami A prečo doma dávaš na stôl víno/Fernet a na oslavách ten alkohol ponúkate? Veď by si ho predsa nikto nepýtal.Tak by to malo byť ok aj bez neho. Z akého dôvodu tam potom je? Neber to v zlom, len sa pýtam.
@morusha Jasne že je aj oslava bez alkoholu úplne vporiadku 😅...nevidím jediný dôvod prečo by sa na oslave muselo piť.
A prečo ja ponúkam svojim hosťom alkohol keď je na to vhodná situácia?
Lebo si radi na oslave dáme spolu pohár dobrého vína k dobrému jedlu alebo miešaný drink.
To ale neznamená že na každej oslave musí byť alkohol a je to nutnosť (slušnosť). Stane sa že na oslave alkohol nie je a nikto to nerieši, prípadne keď aj je a ponúkne sa tak nikto nechce. Nepovažujem to za nutnosť a už vôbec nie v takýchto prípadoch keď je na to dôvod.
Napríklad u nás sa mi nikdy nestalo že by si niekto pýtal alkohol keď som ho ja sama ako hostotelka neponúkla, tak isto by som si ja sama nikde nepýtala alkohol keby ho hostiteľ neponúkol.
@tamitamitami Samozrejme, že si ho nikto pýtať sám od seba nebude, ak ho človek neponúkne, ako aj čokoľvek iné. Ale ak chystám posedenie, oslavu s ľuďmi, o ktorých viem, že to uvítajú a nejak automaticky očakávajú, lebo sú na to zvyknutí, tak im ten alkohol ponúknem. V tomto kontexte je to z môjho pohľadu slušnosť uctiť si hostí, bez ohľadu, čo si ja o tom myslím. Niektoré sa tu chytili toho slova sIušnosť, doslova ich to pohoršilo, ale ďalšie veci, ako vynadať čašníkovi, označovať niekoho rodinu, ľudí , o ktorých nič nevedia slovami sprostí alkoholici, nech sa ožerú doma atď to na pohoršenie nie je. Ja si viem tiež predstaviť oslavu bez alkoholu, záleží s kým oslavujem.Inak ďakujem za odpoveď.
Na svadbu sme mali rovnaké reakcie vopred od niektorých blízkych členov rodiny, bola komplet bez alkoholu. Nakoniec sme mali veľmi pozitívne reakcie, aj od ľudí, ktorí sú inak na každej oslave doslova ožratí. Pred svadbou sme to oznámili na pozvankach hlavne preto, aby ľudia vedeli, že nám nemajú nosiť alkohol ako dar.
Ale odvtedy sme mali dva krsty a jeden pohreb, všetko bez alkoholu, pozvaní boli aj ľudia, ktorych sme v čase svadby ešte nepoznali, takže nevedeli, že nepijeme alkohol (nechýba nám a máme negatívne vzory v oboch rodinách) - ale ani raz sme nijako neoznamovali, že nie je alkohol a prečo - ani nám to nenapadlo pravdupovediac, že by mal byť :D A že niekto by očakával, že bude. My sme celkovo dosť nekonvenční ľudia, robíme veci tak, ako nám dávajú zmysel, nie ako "sa robia", takže až do tejto tvojej otázky mi ani nenapadlo, že niekomu mohlo prísť čudné, že napríklad na krste (či inej oslave) žiadny alkohol nie je :D . Proste no stress, tvoja oslava, tvoje pravidlá. Áno, robíš ju, aby si pohostila ostatných, ale to neznamená, že musíš ponúknuť úplne všetko, čo by niekto z nich mohol mať rád. Proste ponúkneš nejaké dobré jedlo, nejaké dobré pitie. Niekto môže byť urazený, že nie je alkohol, niekto že chilli con carne a iný že Pavlova torta či bylinkové Rajce 🤷🏻♀️ . Keď sme riešili svadbu a povedali nám, že ak nedáme alkohol, tak nám veľa ľudí nepríde - áno, bude ma to mrzieť, ale ak pre to neprídu, znamená to, že nemali záujem zdieľať s nami našu svadbu. Vieme o jednom, čo neprišiel kvôli tomu. Mali sme 150 ľudí.
Ešte som si spomenula na reakciu rodiny pred svadbou, že "to nám nedovolite ani pripiť vám na zdravie?" Moja odpoveď - budeme mať toho zdravia menej, ak nám pripojte džúsom? 🤷🏻♀️

@morusha no áno nazor môžeš mať rovnako ako trojročné dieta ma tiež nazor. Ale svoj nazor interpretovať ako spoločenské pravidla slušnosti? Pochopila? Nepochopila? Mne tiež stačí ak aj mne dovolíš mať nazor.