icon

Ste tu niektorá, ktorá neoslavuje Vianoce a nemáte štedrú večeru?

8. dec 2019

Mamičky, je tu niektorá, ktorá má deti, nerobí Štedrú večeru, ale normálne varí v ten deň, a ani extra neoslavuje Vianoce, ani nevyvára, ani nevypeká? Proste len pozeráte s deťmi rozprávky, idete sa prejsť a strávite tieto dni ako bežný víkend. Ďakujem.

ankaevka
8. dec 2019

Ja som za mladi vypekala, chystala, zdobila vsetky izby..uz to par rokov nerobim, necham deti, nech ozdobia stromcek ako chcu, kapustnica sa vari den vopred aby sme mohli pozerat rozpravky a nemotat sa cely cas v kuchyni, v mrazaku mam zamrazene pirohy domace a uz len tesne pred vecerou uvarim, darceky mame len symbolicky pre kazdeho jedna vec..takze mame iba kapustnicu a pirohy, nic viac, ziadne kolace, perniky..ale bez vecere si vianoce neviem predstavit, vypnut telku, zapalit sviecky, sadnut si spolu za prestrety stol..tohto by som sa nemohla vzat ani keby uz deti odisli z domu a mal kazdy svoje rodiny

lenkakravcova
8. dec 2019

@elenatomasova Vianoce sú o stromčeku, a výzdobe a darcekoch? Vážne? 😶
Radšej spokojná rodinka ako keď ten konzum (a jeho príprava) niekoho stresuje.
Veľa ľudí neslavi Vianoce a nemajú z toho žiadne traumy. 🙂

wieruska1
8. dec 2019

Ja chapem ked niekoho viera neoslavuje vianoce, maju ine sviatosti, ine zvyky. U teba to vsak ozaj vyzera ako lenivost. Deti ti isto v dospelosti podakuju 🙈 inak, co na to muz? A teda nechcem ta sklamat ale aj v tom rime alebo kdekolvek inde to bude previanocovane. Mas moznost spravit si vlastne tradicie, zvyky.... a moze to byt kludne vianocna dovolenka, ale tvarit sa ze vianoce nie su a ignorovat ich je detinske.

sisaka
8. dec 2019

Asi sme sa nepochopili, nemusíme robiť to, čo naši rodičia, keď sa nám to ako deťom nepáčilo, ale určite tam bolo aspoň niečo pekne, čo dodávalo Vianociam čaro, keď nie môžte si čarovnú atmosféru vytvoriť sami a začať novú vianočnú tradíciu. Keď to bolo doma o vypekani 20 druhov koláčov a upratovaní do odpadnutia tak to zmením, upeciem jeden koláč, ktorý sa mi spája s Vianocami, upracem tak, ako každý týždeň a je to. Keď niekto nemá pekne spomienky na Vianoce ešte neznamená, že sa postarám aby moje deti mali rovnako nepríjemne spomienky alebo žiadne. Ide o tu atmosféru, nie či ozdobím každý kúsok domu, či budem 4 týždne vypekat a nervačiť cely Štedrý deň ide o niečo iné, ale asi sa nechápeme... nemusíme ísť z jedného extrému do druhého ... na čo budú spomínať vaše deti? Na polnočnú omšu alebo na Vianočné trhy, alebo na zdobenie stromčeka, na zdobenie medovníkov, na otváranie adventného kalendára ... či na nezáujem o vytvorenie vianočnej atmosféry, ignorovaní a tvareni sa, že žiadne sviatky nie sú?
My napríklad robíme tradičnú vianočnú kapustnicu podľa môjho svokra, ktorý už nežije 17 rokov, vďaka nej si naňho vždy pri stole spomenieme i keď dcéra si ho už nepamätá a syn ho pozná len z fotiek, vďaka kapustnici je ale stále s nami, pri Vianočnom stole, myslia naňho jeho vnuci a dúfam, že si takto naňho spomenú pri Vianočnom stole aj pravnuci.
Pri kaprovi, ktorý musí byt ( i keď sa u nás da zohnať len v jednom obchode v celom meste, ktorý je na opačnom konci mesta nejakých 25 km od nas a je veľmi drahý) spomíname na zážitky z detstva, ako plával vo vani, ako manzelova rodina ho tradične púšťala do rieky, lebo deti vždy plakali a skončilo to nakoniec rybím filé.... alebo spomíname ako sme ho prvé Vianoce v Kanade nemohli vôbec zohnať lebo sme tu boli krátko a nevedeli sme, kde hľadať a kúpili sme nakoniec miesto neho tilapiu...
Ale mohli sme sa na to kľudne aj vykašľať, urobiť si na večeru minestrone polievku a dať si steak s pečenými zemiakmi a kašlať na nejaké rodinne tradície, rodinne historky a spomienky na časy nášho detstva (naše decká milujú tieto historky a počúvajú ich každý rok) . Každý ma možnosť vybrať si, ake zážitky deťom poskytne a na čo budú spomínať, keď budú dospelí.

vroni
8. dec 2019

Ja som z Vianoc zrušila stres. Keď stihnem napiecť, je napečene, keď nestihnem, dovlecie chlap z prace od kolegýň alebo kúpime. Zdobim postupne od pred adventu, postupne a koľko sa nám chce, niekedy viac, niekedy menej. Zdobenie stromčeka je divoká chlapsky party 23. (že je divoká usudzujem z huronskeho rehotu až do skorých ranných hodín. Na posilnenie užívajú pani tvorstva Red Bull, vždy padne aspoň 10 plechovic - sú traja - ale žiaden alkohol). Na Stedrej večeri je zvláštne len prestieranie a oblátky (šošovicová polievku, lososa a šalát jeme aj inokedy) a darčekov tiež ako sa podarí. Ako dieťa som Vianoce neznášala, práve kvôli tomu hysterickemu "museniu". Muselo sa upratovať, muselo sa piect, muselo byt veľa darčekov a keď sme sa do Stedrej večere nepozabijali, museli sme byť povinne šťastní, lebo veď sú Vianoce...

autor
8. dec 2019

@wieruska1 Ja ich neodignorujem, len jednoducho nebudem vôbec chystať nič, pozrieme si rozprávky, pôjdeme sa prejsť a to bude náš program. Ja nechcem ani robiť žiadne zvyky. Pôjdeme iba do kostola. Moje deti to prežijú isto bez Vianočných zvykov.

wieruska1
8. dec 2019

Preziju, vselikto prezije vselico.....

vroni
8. dec 2019

No vidíš, mňa by zase nikto nedostal do toho kostola. Každý máme niečo.

btus
8. dec 2019

v nákupnom centre atmosféra Vianoc teda určite nie je - samý Santa (neviem prečo, keď Santa je americký zvyk) , žiaden Betlehem ,americké piesne, žiadne koledy, nehovoriac o tradíciách. Nie som veľmi pobožná, ale koledy, Ježiško musí byť. U nás ešte chodia Betlehemci. Bez nich si neviem Vianoce predstaviť . a tie iskričky v očiach dieťaťa, keď sa zapáli stromček, sadneme si k pekne upravenému stolu. To ti žiadne nákup. centrum nedá

lenkakravcova
8. dec 2019

@btus len tak mimochodom, stromček je pohansky symbol. Nie kresťanský. 🙂

btus
8. dec 2019

@lenkakravcova ak sa ideme hrať na pohanské symboly, tak celé Vianoce sú vlastne pohanský zvyk. Kresťania staré zvyky zimného slnovratu premenili na narodenie Ježiša. A mimochodom, stromček sa začal objavovať v 19 storočí v Nemecku, odtiaľ prišiel najprv do meštiackeho prostredia a až potom do vidieckeho. 🙂 Prajem pekné prežitie sviatkov. Každý si ich robíme podľa seba a názory druhých sú v podstate zbytočné.

stanzi
8. dec 2019

Autorka, kludne si urobte Vianoce podla seba, na tom co si napisala nie je vobec nic zle. Nevsimaj si pohorsene komentare tu. To je take slovenske, ze nieco sa MUSI...a ked to nie je, tak je to smutne, deti budu mat traumu a neviem ake ine este kecy. Blbost.

A Vianoce v Rime je super napad, Rim je uzasne mesto ;)

lenkakravcova
8. dec 2019

@btus Ja som muslimka, slávime ich ako pripomienku narodenia proroka Ježiša. 🙂 bez stromčeku a ozdôb. A ten zvyšok viem. Ježiš, mier a požehnanie s ním, sa o narodil koncom augusta, keď páli pastieri stáda /Biblia/a dozrievali figy /Koran/. ☺️

elenatomasova
8. dec 2019

Také Vianoce by som určite nechcela nehnevajte sa!

miriam11
Odpoveď bola odstránená
ladyvi
8. dec 2019

Nesudim. Ak to tak citis, tak to tak rob. Pre mna su Vianoce pohoda. Aj ten zhon (aj ked ja len taky zdravy, ziadne stresy ) mam rada. To caro. To teplo v dome. Ta tma vonku. Ten cerstvy vzduch. Ta vona. Nie kazdy to tak musi mat.

Ale...Kdesi som citala, ze z rodin sa vytratili zvyky a tradicie rodinne. Nemusia to byt hned nejake sviatocne zvyky. Ale co si z detstva pamatate? Vianoce, vianocne jedlo, mamku v kuchyni, sobotne upratovanie,nedelne obedy, kuraci vyvar, mozno kostol, ja si pamatam nedelne vykuchanie kurata a ten smrad, ked sa obarilo horucou vodou perie (vegetariani odpustite mi) 🤣. Neviem kolko rodin dnes vecer zasada spolocne k jedlu, ranajky ci vecera, neviem kolko nas chodi pravidelne do kostola, ci ma nejaku inu opakujucu sa zvyklost. Uprimne, nam sa nedari ani len povecerat spolu, o takych "filmovych" ranajkach, kde maju dzusiky a wafle a kavicku na stole ja len snivam. Nedokazem to zaviest v nasej rodine. Ak by uz ani len Vianoce sme nemali opakujuce sa kazdorocne, tak neviem aku aktivitu/ udalost by si uchovali moje deti tak hlboko zakorenenu.

galioska
8. dec 2019

Nechceš zachovávať tradície alé predsta to robís,:, omša, kostol, prechádzka, telka aj to sú tradície-vaše... a myslím že podobné to má väčšina, my do kostola nejdeme a na ostatné sa tešíme aj na návštevu aj že my možné ísť posedieť pokecať, vydobat dobroty🖐️

ladyvi
8. dec 2019

A inak moj chlap by sa z teba strasne tesil. Vies preco? Ich otec Vianoce velmi nemusel. Dobry chlap je to, nas dedo, ale tie sviatky u nich nemali ziadne caro. Dokonca som sa mojho chlapa pytala, co maju tradicne na Vianoce ako jedlo, ze on netusi ?! A toto iste chcel zaviest u nas. Vraj nerobme z Vianoc dramu, konzum, naco vraj stromcek,deti ucme k skromnosti, mohla by som pokracovat. Toto je sposob ako deti ucit k skromnosti a k nekonzumu? Zrusit Vianoce alebo k nim len tak laxne pristupovat? Velmi rychlo som to zrusila a vysvetlila mu, ze takto to u nas nebude. Pomaly sa rokmi uci pricuchnut k Vianociam, uz ho ta atmosfera dokonca aj zacina obmakcovat 😉

ladyvi
8. dec 2019

A chcela som tym povedat to, ze tento pristup si priniesol z domu. Nainfikovany otcovym pristupom. Tak ako detom mozes odovzdat dobre pokojne (lebo toto ozaj zalezi len od teba a organizcie) teple Vianoce, tak im mozes vstepit "pod kozu" aj obycajne pozeranie telky a navstevu obchodaku.

arcticcode
8. dec 2019

Mame vsetko. Kapustnicu, rybu, darceky, vyzdobu. Cely rok sa tesim na vianoce (najviac na kapuatnicu a polnocnu), keby som ich mal stravit jak bezny vikend, tak mozem okaslat 😀

h2
8. dec 2019

No ale keď máte stromček, darčeky, idete na polnočnú, pozeráte rozprávky... tak to podľa mňa máte Vianoce. Určite to nie je, ako bežný víkend, ako si písala. Tak neviem, v čom je to teda iné. Že nepečieš?

andrejka1974
8. dec 2019

Ja si všetko urobím deň dopredu a 24.12.mam voľno stromček muž ozdobi s deťmi 23.12.takze Vianoce si užívame od rána rozprávky o 16.00 si dáme skoršíu večeru o 17.00 už rozbalujeme darčeky a 19.00 je úplný kľud doma

autor
9. dec 2019

@h2 Nechystám žiadnu Štedrú večeru, nič, na večeru si dáme rožok s nátierkou, alebo načo budeme mať chuť, dám deťom darčeky pod stromček a tým to skončilo, ideme spať.

autor
9. dec 2019

@h2 Ja nebudem chystať ani stromček, ale ako poznám našich, určite prídu a oni ho postavia aj napriek môjmu nesúhlasu, ako to bolo aj minulý rok.

autor
9. dec 2019

@miriam11 Sekla som to z dôvodu, že proste nemám náladu, ani chuť žiadne tradície už dodržiavať. Jednoducho chcem mať kľud, vôbec žiadne varenie, pečenie, nič. Iba telka, prechádzka, ísť do kostola, byť doma zavretá a mať svoj kľud. Nech si aj deti zvykajú nato, že u nás sa už žiadne Vianočné zvyky dodržiavať nebudú.

erickav
9. dec 2019

Prepac, ale keby si nemala deti, je mi to jedno, jedz ten suchý rožok každý deň, ale je mi ľúto tvojich deti. A to len kvôli tomu, že si lenivá a znechutená. Prepac, ale takúto sebeckost neospravedlnis ničím.

ladyvi
9. dec 2019

Kazdy sme nejaky. Niekomu umru najblizsi pocas Vianoc,a na dalsi krat ich pripravia aj tak a spominaju. Chlapovi zomrie zena, a vynalozi vsetku snahu, aj cez tu bolest, aby detom prichystal take Vianoce, ako ich mamka. A niekto ma zasa banalnejsie dovody, aby sa zasa "vybodol" na Vianoce. Nikde nie je napisane, ze Vianoce sa musia slavit. Ale opytala by som sa deti, ci s tym suhlasia.

h2
9. dec 2019

Chúdence deti. To je príprava vianočnej večere až taká práca? A koláčiky už v dnešnej dobe kúpiš všade, keď sa Ti nechce piecť. Keby si žila sama, rob si, ako uznáš za vhodné, ale keď máš deti...? Ja to nepochopím!

dskjhfdlkdjhl
9. dec 2019

No, ved ak je zakladatelka znechutena, tak nech je. Skor ako riesit problem, ci sa najde niekto dalsi, co tiez nedodrziava tradicie, by vsak mala riesit svoj problem, lebo to znechutenie (aspon z toho, ako o tom pise) vyzera skor na nejaku depresiu a s tym je dobre nieco robit, kym to neprepukne do niecoho vaznejsieho.
Inak, kazdy nech sa napr. stravuje ako chce, ak to celej rodine vyhovuje. My nemame rozky na veceru ani v bezny den, takze na vianoce uz vobec nie.

autor
9. dec 2019

@dskjhfdlkdjhl Ja nemám žiadnu depresiu, len jednoducho nemám záujem žiadne Vianočné zvyky robiť, ani nič okolo Vianoc riešiť. Proste len chcem s deťmi stráviť Vianoce ako bežný víkend.