icon

Svadba bez alkoholu

25. máj 2022

Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?

irusa
25. máj 2022

ja neviem...pozývaš na svadbu ľudí zbavených svojprávnosti ????? Ty budeš asi iný skvost 😀

leangela
25. máj 2022

Ono to nie je nikdy prijemny pohlad na niekoho, kto to proste s chlastom prezenie, robi si hanbu a kazi oslavu alebo dokonca aj svadbu. Len ide aj o hosti, ktori si vedia vypit tak nejak decentne a no neviem. Mozno by som si skusila spravit prieskum, ci by to hostom moc vadilo, ak by tam alkohol teda nebol vobec

guiseppinka
25. máj 2022

Nepijem tvrde, to neznesiem. Su vsak dni, kedy by som tu vodku "najradsej exla😂". Mam vsak rada vino a obcas si ho dam... Na nejakych poslednych akciach, co sme boli sa vlastne pilo teraz len vino, rozmyslam, ze tvrde tam nebolo vobec. Ale my sme s muzom vinari a nasa partia tiez... Poviem to tak, ze vino tecie doslova potokom. Ale kazdy sa vie spravat, nikto nerobi bordel. My sme tiez rozmyslali, ze na svadbe len vino, ale to nemoze byt, ved aka svadba by to bola, tak sa kupila vodka a tusim hruska... Ale ako by som to spravila vo vasom pripade? Ak sa bojis scen, tak max slavnostny obed. Urcite by som vsak povedala, ze bude plateny bar (ak by ste sli do tejto verzie). Lebo ludia ak budu mat peniaze, tak na redovy, do obalky... A zaskocis tym vsetkych a dost nemilo.. z praktickeho hladiska je to uplne jedno, lebo si chlast zabezpecia aj sami... Ak sa budu chciet sundat, tak sa sundaju... A kedze sa jedna o takych blizkych ludi, tak bud im vysvetlit, ze su dost doleziti a musia sa drzat ok a nech sa su daju v nedelu...

autor
25. máj 2022

@deginko čakajú na alkohol? Tak to je vážne smutné, keď sa každý ide na svadbu len ožrať, ja teda chodím na svadby, lebo sa teším s mladomanželmi a chcem s nimi osláviť ich lásku, pekne sa obliecť, odfotiť sa s nimi, zatancovať si, dať si dobré jedlo a zabaviť sa, mať pekné spomienky. Ja ich nechcem v tom ešte podporovať a na ich mieste keby si mám niekde platiť sama a nie liať do seba na účet niekoho iného, tak by som radšej nepila. Skôr si uvedomíš počet panákov, keď si chodíš objednávať, ako keď berieš celé fľaše len tak.

oblecenie99
25. máj 2022

Nuž.. vy musíte poznať vašich hostí. Zo dňa na deň ich nezmeníš, už sú takí akí sú, vieme dobre, že sú aj "neopomenuteľní" hostia, ktorých "musíš" pozvať, svadba vo väčšine prípadov (žiaľ?) nie je úplne taká súkromná akcia, na ktorú si pozývaš len a len vybraných ľudí a môžeš si byť ako tak istá reakciami a ich správaním. Ja som si urobila taký zoznam pre DJ-a, akú hudbu na svadbe určite nechcem, a aká môže byť. Doteraz si robíme srandu, že musel tie zoznamy pomiešať :D.. No ale v skutočnosti to bolo tak, že aj keď sme mali menej ľudí, a starostlivo zvažovali koho pozvať, aby zase nikto nebol urazený a vynechaný a boli to ľudia, o ktorých predpokladáš, že pre nich svadba nebude o zemiakovom šaláte, holúbkoch, redovom, pití a skákaní na jede jede mašinku, bola som prekvapená, že veru zostali zaskočení nejakými vecami, ktoré sme mali ináč: ináč nix extra: nemali sme starejšieho, zákusky neboli na stoloch ale pri takom osobitnom pulte, jedlá sme mali iné, ako klasické svadobné must have, alkohol nebol na stoloch a hudba.. Oni neocenili nejakého Barryho Whitea a pod.. :D Kým nezačali tie klasické svadobné "povinné" odrhovačky, a senzi senzusy a spol., a neuvoľnili sa trošku práve tým alkoholom, boli schopní sedieť na riti a netancovať. Až potom sa to celé uvoľnilo.

Chápem tvoj postoj, ale svadba úplne bez alkoholu môže byť aj fiaskom... my sme vyriešili celú záležitosť tak, že sme mali bar. Alkohol bol, ale nie na stoloch, bola tam obsluha, ktorá nalievala. Na jednej strane super, tak sme aj chceli, ale čo ti poviem... nie všade sú na to ľudia zvyknutí. A bolo im čudné, trápne chodiť vždy k pultu si vypýtať alkohol. Ináč, aj tak boli niektorí pripití (to boli kreatívci, čo si tie fľaše po čase zobrali z baru k sebe na stôl ;) ), nie ožratí, ale tak jasné, že na každej svadbe, najmä u nás, to tak proste je. Zo dňa na deň správanie ľudí nezmeníš. A skoro na každej svadbe sa nájde nejaký problémovejší človek s nábehom (žiaľ) - na sestrinej svadbe sa to riešilo tak, že sme takého proste museli "strážiť", a mať aký taký prehľad, keby to náhodou prehnal s alkoholom a začal by nebodaj robiť problémy, ale napokon to bolo našťastie zbytočné.

vikes
25. máj 2022

Zo švagrinej svadby bude časom veselá story, na vašu bude každý spomínať, ako na tú "suchú" svadbu bez alkoholu. Dávate veľmi veľký význam tomu jednému dňu, pritom v živote je viac významných udalostí,nielen svadba.

mariejenka
25. máj 2022

Urobila by som tak ako radia aj ine baby...pripitok tipu "cinzzano"😂alebo šampanské...a vinko,pivo,radler,birell. Tvrdé na bar.
Kto chce nech si ide.
Tvoj nastávajúci by mal ale otčimovi a krstnemu v deň svadby, povedať, požiadať ich,aby sa v pití krotili, možno sa urazia, budú cítiť dotknutí ale aspoň to možno,nazajde do extrému.
Žiaľ tiež si pamätám najviac tie svadby,kde sa niekto ozral tak, že až!!!

autor
25. máj 2022

@oblecenie99 ďakujem, takto nejako by sme to mohli urobiť, podľa mňa bar vyzerá elegantnejšie ako vyložené fľaše na stoloch a nedovolíme, aby im barmani dali celé fľaše. Presne o tento efekt nám ide, že sa im nebude chcieť stále si chodiť pýtať a čakať v rade, a budú sa cítiť trápne, keď budú stále pri bare strčení, stoličky tam nebudú, aby tam nezostali sedieť ako v krčme. Myslím si, že normálni hostia to pochopia, možno nejakí introverti sa budú hanbiť, ale samozrejme nealko necháme normálne k dispozícii, aby sa nerobili rady a nebol nikto smädný. Veď aj na kávu sa na svadbách čaká a všetci to prežijú. V takomto prípade by sme to samozrejme zaplatili my, len teraz ešte vyriešiť, či tam dať aj tvrdé alebo iba víno a pivo.

sense
25. máj 2022

Nečítala som to cele len po ci by som. Ohovára la mladomanželov ze ma. Pozvú na svadbu bez alkoholu. Nie neohovarala by som. Ne chodievam na oslavy preto aby som si vypila, aj keď teda divná by mi bola oslava akákoľvek bez prípitku, ale v dnešnej dobe sa dajú vymyslieť drinky aj bez alkoholu na prípitok. Ak má partnerov a rodina s tým problém nech si ho zaplatia. Napr v zahraničí je bežné podávať na oslavách len víno príp pivo a tvrdé max za pohárik ako digestiv
,

diamond007
25. máj 2022

Prečo nespravíte len obrad a obed v Tom prípade?

banderaska29
25. máj 2022

na čo sa pýtaš či je to podľa nás normálne keď štekáš keď ti niekto povie, že to nie je normálne ?
ak chceš vychovávať dospelých čo môžu a nemôžu tak si urob záhradnu oslavu o šiestich ľudoch s mickey mouse balónikmi,radšej nerob žiadnu svadbu. ty chceš sláviť svadbu iba so svojim mužom a ostatní pozeratje sa. ale takto to na svadbe nefunguje, to nie je o tom že ty ty ty jak princezná...

autor
25. máj 2022

@diamond007 lebo chceme mať svadbu a nie obed, my sa vieme zabaviť aj bez alkoholu a je smutné, že toľko ľudí s tým má taký vážny problém, že sa nevedia vzdať alkoholu v krvi na jeden jediný večer z lásky a úcty k mladomanželom. To fakt by ste neprišli na svadbu svojich vlastných detí, keby tam nemôžete chlastať?

diamond007
25. máj 2022

Ja nepijem vôbec, takže mne by to bolo šum a fuk. Nevravím že by sme nedošli, mužovi by to bolo asi jedno. Iba som názoru že svadba je síce o vás ale aj o hosťoch. Ja by som pristúpila aspoň na to víno/pivo. Tvrdé vie robiť šarapatu, to je pravda.
Mne by taká svadba nevadila, ja nevypijem ani prípitok nikde 😀 skôr tak celkovo to beriem že svadba je aj o zábave, odviazanosti atď.
Jediné sa dá, že si to vykomunikujete s danými ľuďmi. Ale teraz 100ludi ,,trestať,, (áno, niekoho tým potrestas a niekto je povaha že potrebuje pohár vína na uvoľnenie) kvôli dvom dospelým ľuďom je divné.
Ale tiež nemám rada ozranov ani tie ozranske reči a spory, ale nezažila som na svadbe problémy nikdy, aj keď si vypili a opili tak do slušnosti, šak to je svadba. Chápem vaše pohoršenie, dá sa to možno ešte zladiť že kúpiť ,,na úvod,, pár litrov vína, alebo každému nech sa naleje 2dcl pohár a viac nebude.
Je to na vás, iba viem že sú ľudia ktorým by to prekážalo.
To je ako že na svadbu pozves pár, vegetariánov a dáš im mäso prípadne naopak 🙂

autor
25. máj 2022

@banderaska29 štekáš akurát tak ty, láskavo sa vyjadruj slušne, ja som s tebou husi nepásla. A o kom je svadba, ak nie o nás dvoch? Keby nie je nás dvoch, tak nikam nejdú a chlascú doma na gauči za svoje. My robíme svadbu pre tých normálnych hostí, ktorí majú mieru a ja nemôžem za to, že na Slovensku je alkohol najpodstatnejšia vec na svete a aj keď nie je na mlieko pre deti, tak na chlast a cigarety sa nájde vždy. Keby tých dvoch nepozveme, tak je to škandál a nikto nepríde, keď nebude alkohol, tak to bude škandál a nikto nepríde, a keď bude, tak nechcem plakať na vlastnej svadbe v kuchyni, že tam je bitka a nevedia sa správať a pozerať sa na červených pogrcaných alkoholikov.

banderaska29
25. máj 2022

tak sa tu nevypytuj a rob si to podľa seba ale prestaň sa tu navážať do báb čo ti pekne hovoria že to nie je voči hostom vhodne.. vymaž si tuto nzmyselnu diskusiu, načo je toto dobre

vero96
25. máj 2022

ja som strašne šťastná, že nemusím ísť na tú svadbu a nikto v okolí sa takto nesprával ako Ty. 😉 je mi úprimne ľúto ľudí ako Ty, že musia riešiť takéto "problémy" lebo keď mám problém stým, že manželov krstný otec pije tak mu to poviem. Nepíšem to na modrýkoník...ak si čakala, že Ti tu každý "pohladká hlavičku" aký úžasný fantastický nápad si vymyslela, tak si asi mýlila.... 🙂

radacak
25. máj 2022

Vy ten alkohol piť nemusíte...Ale určite tam budete mať ľudí ktorý pijú...Ja som bola v sobotu na svadbe ..Ja nepijem a veľa ľudí bolo takých čo tiež nepijú ale zase aj taký ktorý si vypili...Tak určite tam ten alkohol mať...🤷

autor
25. máj 2022

@banderaska29 ja sa do nikoho nenavážam, ty si začala urážať a posmievať sa, ja normálne reagujem na každý jeden príspevok a ďakujem za všetky rady, ak si si nevšimla, tak som tu dostala napríklad super nápad s taxíkom pre opitých, s nakúpením iba piva a vína, s radlerom a s barom, ktorý sa mi páčil najviac. Ja sa budem vydávať prvý krát v živote, nepáčilo sa mi to ich správanie na svadbe, kde som ich zažila a snažím sa na to pripraviť a vyhnúť sa tomu, táto diskusia môže pomôcť X ďalším nevestám a nebudem nič mazať, doteraz všetci mali niečo k veci a zrazu prídeš ty sa odbavovať a ešte mi prikazovať, čo ja mám mazať.

elizabet173
25. máj 2022

Ja osobne by som absenciou alkoholu na svadbe problem nemala. Aj ked sa mi nepaci, tak, ako bolo spomenute vyssie, to, ked chce niekto k niecomu dospelych ludi vychovavat pocas jednej svadby. Ak by si ludia alkohol platili, ako chces zabranit tomu, aby sa neopili? Mysliet si, ze ak to pojde z ich vrecka, tak sa alkoholici neopiju, je naivne. Na tvojom mieste by som urobila klasicku svadbu aj s podavanim alkoholickych napojov a ludi, ktori maju s alkoholom problem, na nu nepozvala, alebo mala len sobas a nasledne obed bez alkoholu s par najblizsimi.

beronsche
25. máj 2022

vsetko je o ludoch...
to, ze je niekde pristup k alkoholu este neznamena, ze sa vsetci ozeru ako prasce. Rovnako, ak tam alkohol nebude, to neznamena, ze si ho sami nezabezpecia a nakoniec sa ozeru aj tak.. Ako osetris toto? Zamknes hosti , aby sa pocas hostiny nevzdialili z miestnosti? Budes ich kontrolovat pri navrate z vonku?
Mas v rodine ozranov, tak ich jednoducho nepozyvaj...

ichbinich
25. máj 2022

Kedze sa tie dve osoby nedaju nepozvat, mozes skusit s nimi v klude diskutovat, ze si to neprajes, aby sa tam spili pod obraz Bozi. A ak to nejde, tak pouvazovat pripadne aj nad SBS-karom, ktory by pripadnym incidentom zabranil... Ze ak to nejde podobrotky, pojde to pozlotky...
Pricom ten taxik pre nevhodne sa spravajucich hosti sa mi zda tiez fajn riesenie.
Ono je otazka, ze ci sa fakt tak spiju, alebo ci mas este traumu z tej predchadzajucej svadby a (opravnene) sa bojis, aby to tak nedopadlo aj na tvojej. Alebo ci sa budu vediet ovladat, tazko povedat. Nech sa skusi s nimi v klude a v triezvom stave porozpravat snubenec.

basska_b
25. máj 2022

My sme mali svadbu bez tvrdeho, len pivo a vino. Presne kvoli tomu, aby sa tam slabsie povahy neožrali, ak vyložia flase, sme mali dohodu s majitelkou, ze pri bare si mozu zaujemci vypytat poharik cohokolvek a pojde to samozrejme na nas ucet. Ale doslo ku komunikacnemu sumu. Personal tam od ludi pytal peniaze pri bare 🤦‍♀️ nas nikto neupozornil, cize vlastne sa prakricky nic tvrde nepilo a svadba bola kultivovana

autor
25. máj 2022

@elizabet173 keby ich nepozveme, tak sa urazí celá ich strana rodiny a nikto nepríde alebo tam prídu aj nepozvaní. Mne už začínajú tiecť nervy z celej svadby, že sa fakt niekto v 21. storočí jeden jediný večer nevie obetovať a nepiť, veď aj do práce aj večer do divadla chodia ľudia triezvi a nemajú s tým žiadny problém. Chcela som si to vyskúšať najskôr anonymne na MK, ale keď vidím akú vlnu nenávisti abstinencia vyvolala medzi mamičkami, tak fakt neviem čo urobíme. Ale veľmi ti ďakujem za slušný komentár k veci, ja nemám problém prijať aj opačný názor, ale slušne podaný.

melanta
25. máj 2022

No áno, niektorí tu reaugujú útočne a debilne. Ale tvoje reakcie voči nim tiež nie sú úplne okej. Ja pozývam na svadbu ľudí, ktorých mám rada, s ktorými sa bežne stretávam a s ktorými rada trávim čas. Čiže obaja len rodičov, súrodencov s partnermi a ostatní hostia sú kamaráti. Žiadna vzdialená rodina, s ktorou sa vidím raz za tok. Žiadny bratranci, ktorých som nevidela 5 rokov. Lebo o tom by mala byť svadobná hostina, s takýmto ľuďmi tú svadbu osláviť, s ktorými sme v kontakte a sme s nimi radi, nieže sa s nimi stretávame z povinnosti. Tak prečo pozývaš ľudí, voči ktorým máš výhrady? Pozvi takých, ktorých máš rada, si rada v ich spoločnosti.

oblecenie99
25. máj 2022

Len naozaj sa priprav na to, že tú flašu si môžu vypýtať k sebe a ja si naozaj neviem predstaviť, ako čašník hovorí našim hosťom, že nie, nedáme vám ju. Ak máte takých rodinných príslušníkov, ktorí majú reálne problém s pitím, vystavujete sa aj riziku, že si ten alkohol zaobstarajú sami z externých zdrojov, a ešte budete poohováraní po rodine, že ste na hosťoch šetrili.

Ja ťa chápem, sama som svadbu organizovala, platila, mala vlastné predstavy a dupla som si že TAKTO to bude, je to NAŠA svadba, ale postupne som upúšťala od svojich nárokov, ako píšem vyššie, aj priamo na svadbe.. ak si povaha, ktorá je nad vecou, a neriešiš, čo si kto pomyslí či povie, tak v poriadku. Ale ver mi, mne ako neveste veru príjemné nebolo, keď sme na niektoré pesničky tancovali len dvaja s mužom a ľudia sedeli. Iste, netušila som, že máme takých kamarátov a príbuzných, že to naozaj urobia, ale oni vážne sedeli, kým sa trochu neuvoľnili alkoholom a nehrali pesničky, na ktoré tancovať ochotní boli. Doteraz mám z toho také všelijaké pocity, lebo ja som nikdy na žiadnej svadbe nič neriešila, prispôsobila sa, bola som rada za pozvanie a išla osláviť šťastie mladomanželov spolu s nimi. Tiež ma nebavilo na sestrinej svadbe skackať na despacito, ale tak sem tam som išla, pridala sa ku nim, aby sme takto namotivovali aj zvyšok hostí a aby sa zábava rozbehla a neviazla, a na našej zo začiatku ľudia, aj najbližšia rodina okrem mojich rodičov a nás, sedeli a potom sme počuli, že sme mali zo začiatku nudnú svadbu, a mňa to mrzelo. Aby sme sa chápali, bola tam normálna hudba, nič extra. Lenže, a tu je kameň úrazu, či sa nám to páči alebo nie: od začiatku nemali na stoloch práve ten alkohol, hanbili sa postaviť sa viackrát do radu po ďalšie kolá, nemohli sa kľudne sami obslúžiť a uvoľniť sa. Je to hrozné, ale je to FAKT, to sme my, to je naša kultúra, a presne to vidno na tých svadbách. To neboli alkáči, ale ľudia, ktorí sú takto ZVYKNUTÍ, chceli si niečo dať ako sa hovorí "do nohy" a v dôsledku nami nastaveného "systému" sa proste necítili komfortne, bolo im trápne chodiť k baru. Taká je naša mentalita, také sú tradície a očakávania, dospelých ľudí neprevychováš za jeden večer. Čiže ešte raz: chápem ťa, veľmi. Ale ak do toho pôjdeš, musíte sa nastaviť na to, že to môže odpáliť aj veľmi dobre, aj menej dobre, ale nech ťa to potom nemrzí a neštve. Naša sa napokon rozbehla, bola dobrá ale poviem ti úprimne: kebyže sa vrátim v čase, žiadnu už neurobím, žiadnu.

h2
25. máj 2022

@ichbinich Súhlasím, prípadne, ak je problém sa porozprávať s týmito dvoma "problémovými" ľuďmi, možno by pomohlo povedať to ich manželkám, nech ich krotia. Ako príklad uviesť, čo sa stalo na svadbe švagrinej a dodať, že tomuto sa chcete za každú cenu vyhnúť. Podľa mňa, normálna žena sa pri tomto za toho muža zahanbí a urobí všetko pre to, aby sa správal slušne.

sonnenshein
25. máj 2022

Mala som svadbu bez alkoholu, je tomu 17 rokov, vopred sme vsetkych informovali, a ked by mal niekto potrebu ohovarat, bolo by mi to absolutne jedno. Pozvanie sa da aj odmietnu.

nadazdi
25. máj 2022

Preboha ty píšeš o tom alkohole ako keby to bol jediný problém všetkých ľudí na svete.. žiaľ nie, problém je tvoja nastávajúca rodina a s ňou sa budeš stretávať aj na oslavách nonstop 😅 takže začala by som si zvykať na tvojom mieste.. ja chodím na svadby s deťmi, bola som aj tehotná na svadbách a teda takmer na žiadnej som nepila, ani muž, robilo to aj 90% hostí na mojej svadbe 😂 nikto sa nechodí na svadby vyslovene strieskať.. iba ti, čo majú problém s alkoholom, ako tvoja budúca krásna rodinka, takze moc by som nahádzala všetkých do 1 vreca..

elizabet173
25. máj 2022

Ked mate taku rodinu, ktora by sa urazila, ak by ste nepozvali ludi, ktori by sa prisli hlavne napit, tak nepozvite ani ich. Pozvite rodicov, pripadne surodencov, sobas, obed, torta s kavou, domov. Nelamala by som si hlavu s velkou svadbou a nebola v strese pol roka pred nou. Ak by ste boli tlaceni zo strany rodicov do toho, aby ste pozvali aj tetku, ktoru ste dvadsat rokov nevideli, zoberte sa na plazi a mate svadbu zaroven so svadobnou cestou

elizabet173
25. máj 2022

@h2 niektoreho alkoholika skrotis, niektory skroti naopak jedinym pohladom zenu, ze uz ani nepipne, na toto by som sa nespoliehala