icon

Svadba bez alkoholu

25. máj 2022

Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?

h2
25. máj 2022

Hm, a čo tak kompromis: na stoly by som dala okrem vody v džbánikoch aj víno. Tvrdý alkohol by bol pri bare na požiadanie, ale nenechala by som to platiť hostí, zaplatila by som to. Keď niekto ide na svadbu, ako hosť a je to blízka rodina a možno dá finančný dar aj niekoľko stoviek, hanbila by som sa, keby si ešte aj nápoje musel platiť sám.
Kto sa tam chce ožrať, urobí to tak či tak. Či za vlastné, alebo niekde mimo v krčme, ako sa to stalo tvojej švagrinej.

autor
25. máj 2022

@martinkatinka ďakujem, taxík si zapisujem.
@sono2 ako načo? Pre tých normálnych hostí a hlavne pre nás dvoch.
@blondiee83 ďakujem, tvrdý alkohol na 100% nekúpime.
@vero96 aké príkazy? Podľa mňa to je základ slušnosti, že sa neožeriem pod obraz boží a nerobím hanbu, nanešťastie máme s nimi veľmi zlé skúsenosti, tak neviem ako inak to riešiť.
@ichbinich túto poslednú vetu by som dala najradšej zarámovať.
@anjelicek26 sú to najbližší ľudia, rodičov sa jednoducho nedá vynechať.
@vulka to ma potešilo, ďakujem za skúsenosť.
@raja95 ďakujem, no bojím sa hlavne tých excesov čo nastanú keď zistia, že nie je alkohol.

petamich
25. máj 2022

tvoj problem nie je alkohol, tvoj problem su rodinni prislusnici, ktori vyrabaju taketo sceny pod vplyvom a ver mi, ze taki sa k alkoholu dostanu, zvyknu nosit flasticku domaceho, ukecaju casnika, behnu do obchodu a nic tym nevyriesis moj nazor 🤷‍♀️ mne osobne by svadba bez alkoholu nevadila, nechodim sa tam ozrat ale oslavit den niekoho blizkeho kazdopadne podla mna nemat alkohol tvoju situaciu nevyriesi a s takymito pribuznymi by som zobrala rodicov a isla sa mat svadbu na Bali

jana_eyre_2
25. máj 2022

Ja neznášam alkohol a neznášam svadby a takuto premna nútenú zabavu. svoju som prežila lebo svokra by neprežila keby nebolo.. dnes mi je ľúto že som sa na celú oslavu nevykaslala.. nie je to proste premna.. avšak myslím, ze keď už idete pozývať, tak by bolo divné diktovať ľuďom čo môžu piť.. keď je to raz oslava a idete sa tváriť že budete oslavovať tak by som to nechala tak ako to ľudia majú radi - proste jedlo a alkohol..

viestta
25. máj 2022

Ale však pozvite najnižších, keď sa vám ochlascu dvaja, viete to ustrážiť. A myslím si, že keď nebude chlast na ste, ti co sa o chlastat chcú si cestu nájdu. Aj keby mali ísť do tej krčmy 10 kilometrov peši, pôjdu sa ožrať. A pôjdu s nimi aj iní co sa na svadbe potrebujú ožrať. Ruka v ruke a pobijú sa tam.

h2
25. máj 2022

A ešte som zabudla, čo sa prípitku týka: mohol by chodiť čašník so šampanským a nealko verziou a rozdával by podľa želania hostí.

ckocka
25. máj 2022

No ale podla toho čo píšeš to nemá iné riešenie než urobiť intímnu svadbu a pozvať napr. len rodičov. Problémoví hostia budú robiť problémy v prípade že alkohol bude aj v prípade že alkohol nebude.

blondiee83
25. máj 2022

@opica_skorica v spolocnosti normalnych dospelych ludi ano, v spolocnosti alkoholikov nie.

monika_k
Autor odpoveď zmazal
nurielka
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
25. máj 2022

Uzasny napad , ale na Sk je to utopia.

90909
25. máj 2022

Mna zarazila ta veta, ze tym ľuďom vlastne robíš láskavosť, ze ich pozyvas. No ja neviem, ja som vzdy myslela, ze sa ludia pozyvaju, lebo sa maju radi a chcú spolu zdieľať nejakú výnimočnu udalosť. Ale uvažovať o tom ako o laskavosti? Tak, ale v každej rodine je niečo.

uriva
25. máj 2022

Ja som bola na kamarátkinej svadbe bez alkoholu, cca 80 ľudí. Ani prípitok. Ja nepijem, takže mi to nevadilo, veď svadba je o tom, že sa raduješ s mladými. Potom dali mladomanželský tanec oni dvaja a viac sa netancovalo. Celú svadbu sme sa rozprávali(a to som tam nikoho nepoznala okrem rodičov), potom im cudzí ľudia pripravili tri zábavné scénky a o desiatej večer povedali: "Ďakujeme za účasť, svadba sa skončila." Hmmmm, nemôžem dodnes povedať, že to bola zlá svadba, naozaj to zbehlo a nenudili sme sa nikto, ale bola dosť netradičná, no rešpektovala som podmienky, aké si nastavili mladomanželia - aj keď sme vopred nevedeli všetko (o tom alkohole som vedela jedinom). Takže, ak niekto chce mať svadbu podľa svojich predstáv, prečo nie - je len na danej pozvanej osobe, či to prijme alebo nie (keď neprijme, nech odíde/nepríde, slobodná voľba, nemôžeš nikoho nútiť).
Ja osobne by som zvolila ten platený bar + vopred daným osobám povedala, že toto si naozaj neželám. Kto sa "zduje", tak sa zduje a nepríde, jeho problém, ale ak tam naozaj chcete volať rozsiahlejšiu "problémovú" rodinu, tak nejaké medze slušnosti treba vymedziť, keďže to zjavne nechápu. Aj keď zaručiť sa nedá nič, v tom prípade by som ich na svadbe pekne požiadala, že je načase odísť.

vreckovka2
25. máj 2022

My s manželom nepijeme alkohol, chceli sme pôvodne len obed, bez alkoholu. Premysleli sme si to. Uvedomili sme si, že svadba nie je o novomanželoch, ale je robená pre hostí. Aspoň my to tak vnímame. Aj keď nakoniec sme si to užili aj my. Takže bol aj alkohol pre hostí. Nakúpili sme ho dopredu v akciách. Aj som sa popýtala v rodine, kto čo pije. Podľa toho sme kúpili. A kto chcel náhodou nejaký iný druh, tak si kúpil v bare za svoje. Začínali sme dosť skoro poobede. Takže po polnoci ostalo už len zopár mladých a podgurážení boli mimo, že keby vedeli, že každý takto skoro odpadne, tak začnú piť a zabávať sa skôr :D. Neriešili sme. DJ bol len do určitého času a aj tak nadsluhoval. Rozpustila som to, keď tam boli traja ľudia, plus môj tatino zo solidarity. Jasné, boli tí traja urazení, neriešila som. Pozývali sme len ľudí, u ktorých viem, že nech im poviem čokoľvek, bude to medzi nami ok 🙂. Nepozvala by som takých ľudí, z ktorých by som mala stres, či nespravia scénu. So svadbou boli všetci nadmieru spokojní nakoniec.

sono2
25. máj 2022

Nehnevaj sa, aby som ja korigovala svadobčanov čo môžu a čo nie...
Ja som bola na x stavbách a všetkého bolo vždy dostatok. Kupovali sa dokonca extra fľaše, kto čo ľúbi a scény nikdy neboli.
Keď máš v rodine teľce sprav si proste pohostenie vrámci obeda a budeš mať hlavu v kľude.
Ja osobne by som na tvoju svadbu neprišla.

meluela
25. máj 2022

Ocividne ma u vas cast rodiny vazny problem s alkoholom a to je dost dobry dovod alkohol na svadbe nepodavat. Asi by som ani nepozvala problematicku cast rodiny, resp. to zosekala z oboch stran aby sa teda nikto neurazil a pozvala len blizky okruh a par kamaratom a vsetkym vopred vysvetlila ze to bude bez alkoholu. Usetrene peniaze by som investovala do programu alebo kvality jedla.

melanta
25. máj 2022

Úplne bez si osobne neviem predstaviť, ale je to vaša svadba, urobte si ju tak, ako chcete vy. Nesúhlasím s názormi, že máš robiť svadbu pre hostí. Nie, máš ju robiť pre seba. Ak niekto chce party podľa svojich predstáv, nech si urobí. My budeme mať hostinu za necelý mesiac (svadbu sme mali len my dvaja), budeme mať svadbu vonku, budeme mať stánok s čapovaným pivom a stánok s koktailmi (pinacolada, mojito a cosmopolitan) a biele víno pre 2 konkrétnych chlapov, ktorí nepijú pivo. Nič iné, žiadne tvrdé, domáce, nič. Máme pozvaných 36 hostí, vedia o tom. Nedostala sa k nám jediná pripomienka, práve naopak, tie stánky a stánky s jedlom (nebudeme mať klasické roznášané jedlo, ale slovenské švédske stoly) ľudia avizujú, že to je super nápad.

melanta
25. máj 2022

@ichbinich áno, toto je slovenská mentalita. Keď tam nebude chlast, ani by som ti na svadbu neprišla. Žiaľ, veľa ľudí sa nevie baviť, tancovať a smiať, ak si nedá nejaký ten pohárik. Smutné.

blabla22
25. máj 2022

ahoj, za mna odpoved hned na tvoju prvu otazku, ci by mne ako hostovi nieco prekazalo - nie neprekazalo. Svadba je akcia dvoch ludi, ktori maju pravo si ju zorganizovat tak ako chcu, pozvat toho, koho chcu a ponukat to, co chcu. Ja ako host som obvykle rada, ze som pozvana a pripada mi drze hodnotit, ci prave mne vyhovuje to, ako si urobili svadbu.
A to je jedno ci sa to tyka alkoholu, veganskych svadieb atd..Ja mam nejake predstavy o mojom idealnom jedle, napojoch, dalsich 50hosti ich ma tiez, obvykle kazdy ine. Ja som ako vegetarian doteraz bola na samych "masovych" svadbach a ani by ma nenapadlo to riesit a stazovat sa, ze akurat mne nevyhoveli. Tak by to malo platit aj naopak- masozravci ten jeden den bez masa vydrzia a tiez nie je slusne ohovarat mladomanzelov za to, ze oni nemali to ich oblubene jedlo. - to len taky priklad v podobnej veci.
Ja mam napriklad rada naozaj dobre vino- na svadbach vsetci vieme aka zvykne byt kvalita- cize sa v takom pripade ani ziadny alkohol nepijem a proste si vyberiem nieco ine, co je k dispozicii a neriesim..podla mna to je zakladna slusnost. Cize, zaverom, urobte si svadbu aka sa paci vam, aby ste sa tam citili dobre a verim ze ostatni vydrzia jeden den bez toho svojho napoja/jedla/hocicoho.

autor
25. máj 2022

@opica_skorica do mňa tiež nervy idú, keď vidím ako to je tolerované.
@solange7 bohužiaľ, oni by sa spili aj keby máme svadbu v Prezidentskom paláci. Na tú spred 3 rokov doteraz spomínajú, ako sa dobre zabavili a vôbec im nevadí, že pokazili svadbu všetkým ostatným.
@anjelicek26 ale aspoň to nepôjde z nášho vrecka.
@ckocka tak to by tá bez alkoholu tiež mohla fungovať, predpokladám, že si tam nikto nepašoval mäso z Tesca.
@elementissa ani nevieš, ako ti rozumiem, my sme boli na takejto svadbe minulý rok v lete, pozvali nás z práce a bolo by neslušné odmietnuť, bola to dedinská svadba a ja milujem tradície, kroje, domáce koláče, strašne som sa tešila a nakoniec sa starejší opil tak, že zaspal posediačky o pol 10 a ženích poprosil môjho snúbenca, aby aspoň dokončili program, lebo všetci chlapi boli na mol a do toho tam prišla nepozvaná kapelníkova dcéra, že išla okolo, už viditeľne pod parou s pol zadku trčiacim spod šiat, a začala chodiť k tancujúcim mužom a chytať ich okolo pása a za zadok, k ženám prišla a škriekala im do ucha, ja som odišla z redového, lebo neznášam, keď mi niekto cudzí takto narúša osobný priestor a cápe sa na ľudí.

dievcacitajucelist
25. máj 2022

...."sesternica mala hlučný sex"....to musela byť super svadba...ja som taktiež abstinent...ale svadba bola so všetkým čo k tomu patrí teda aj alkohol...áno boli asi dvaja, ktorí to prehnali...ale tak je to svadba...aj ta sa robí aj pre rodinu a kamarátov....

trema
25. máj 2022

Ja by som si ani nevsimla, ze na svadbe nie je alkohol 🙂 kludne urob podla seba, ak niekto nevie prezit nejaku oslavu bez alkoholu je to jeho problem

siska1313
25. máj 2022

Ahoj, my s manželom absolútne nepijeme. Keď sme mali svadbu, čo sa nás dvoch týka, mali sme detské šampanské a nikomu to neprišlo divné. Ale alkohol sme umožnili. Akurát sme obsluhu poprosili, aby nám dali vedieť, ak by to náhodou niekto preháňal a priveľa pil, či objednával. Nemali sme žiadny problém, nikto sa nebil. Ale každopádne, je to tvoja svadba. tvoje pravidlá.
Ak neumožníš alkohol, je možné, že ťa poohovárajú. Potom je už len na tebe, či si z toho budeš niečo robiť alebo nie. Ale svadbu ti môžu pokaziť aj blbými rečami.

autor
25. máj 2022

@dievcacitajucelist čo ti mám na to povedať, prišli na to ostatní čašníci, keď potrebovali ísť do kuchyne po jedlo a nevedeli sa tam dostať, vyklopkávali a snažili sa nasilu otvoriť dvere a keď nepomáhalo, tak išli za nevestou, že sa nemôže podávať ďalší chod, ona to išla riešiť a začali tam na chodbičku chodiť ďalší svadobčania ako na atrakciu v zoo a tipovali, že kto je vnútri a čakali, kým sa otvoria dvere a chceli ich dokonca vyraziť, aby ich pristihli pri čine.

solange7
25. máj 2022

@anonym ja uplne rozumiem tvojim obavam. Nechcela by som sa pozerat na spotenych cervenonosych ozralov na mojej vlastnej svadbe. Ale zasa z druhej strany mi to pride nefer voci slusnym ludom, ktori si na takychto akciach radi slusne pripiju a zabavia sa. Tvrdy alkohol by som kludne vylucila. Nuz ale ked ani to nepomoze, tak neviem... neviem ci sa da najst riesenie pre obe strany. Ked ma niekto naozaj blizky vztah k "chlastu" tak sa napije asi aj z vina ci piva.

h2
25. máj 2022

@trema No veď práve, že bodaj by to bol len jeho problém. Ale autorka sa zrejme oprávnene obáva (po predošlej skúsenosti), že sa jej polovica hostí zodvihne zo svadby a pôjde chlastať do krčmy. ☹️

slniecko66
25. máj 2022

Kedze ako pises je to udalost nevesty a zenicha tak by som na vasom mieste isla na urad, podpisala papiere a isla domov.
A mozno naozaj spravis laskavost ludom, ktori nebudu musiet byt na svadbe kde sa bude podavat voda a caj.

solange7
25. máj 2022

Inak tej sesternici by som kludne splechla, ze pocitas s tym ze tento krat sa bude spravat slusne. Mozno bude celu svadbu urazena cucat na zadku, ale aspon si zachranis polnocny chod. 😀

abbey1
25. máj 2022

V prvom rade by som riešila, koho na tu svadbu pozveme. Tu vôbec nejde o to, či budete alkohol podávať. Kto bude chcieť, tak si ho zoženie i na tu svadbu bez alkoholu.
Veď pozvite ľudí, ktorých si vážite a nebude najmenší problém podávať alkohol. Normálny človek pozná svoju hranicu a nebude strápňovať seba a svojich blízkych.
Bohužiaľ, ak je to ako píšeš, tí vaši si kľudne donesú svoje fľašky, či sa kľudne opijú v tom platenom bufete.
Ako hosť na svadbe bez alkoholu by som z tým problém nemala. Ale váš problém to nepodávanie alkoholu skutočne nerieši.

lienka9
25. máj 2022

Dve moznosti.bud mala svadba s obedom pre par ludi.alebo vino a pivo v cene,tvrdy alkohol si platia.zazila som to na viacerych svadbach a nikdy sme to nepovazovali za problem..ak mate vyslovene problemovych clenov rodiny, tych pripadne nepozvat,ale to by som ja asi nevedela spravit..potom uz len cez rodicov/manzelky/babky,koho kolvek taktne dohovorit,aby sa krotili.myslim,ze taky preslap ako pises ze spravili,nebol prijemny nikomu..snad sa poucili.

deginko
25. máj 2022

Ak to chces bez alkoholu...tak urob iba slávnostný obed..s prípitkom...a dezert..a domov...ale je to ozaj vrcholné trápne pozvať xy ľudí a neoznamit im vopred,že tam nebude ani kvapka alkoholu,keď viete,že NATO čakajú...mne to skôr príde,že chcete ušetriť natom..lebo,keď si majú zato platiť sami zrazu to nevadí...aký je rozdiel v tom,že urobia humbuk keď maju alkohol od vás alebo keď si ho kúpia sami?...takže najrozumnejšie je asi to urobiť v malom a nik sa nezrube...