icon

Svadba bez alkoholu

25. máj 2022

Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?

autor
25. máj 2022

@ichbinich keby to bola jednorazová záležitosť, tak by som to neriešila, ale je s nimi problém aj v bežnom živote, opijú sa na každej rodinnej oslave, grilovačke, guláši a ostatní im to tolerujú, ženy sa ich boja alebo ignorujú a potom sú mesiac na nich zduté a majú tichú domácnosť, keby aspoň nemali agresívne sklony, keď pijú, tak by to bolo o inom a nie hádzať stoličky a rozbíjať sklenené výplne, lebo je to sranda.
@melanta ja voči svojej rodine výhrady nemám, viem že mi hanbu nespravia, je to snúbencov nevlastný otec a krstný otec, teda najbližšia rodina, bol by potom problém aj s mamou a krstnou mamou a snúbenec sa niekoľkokrát snažil im pokojne dohovoriť, ale oni ho nepovažujú za chlapa, keď nepije a tam je koniec konverzácie.

sono2
25. máj 2022

Že nedovolíme čašníkom aby nalievali, fakt si urobte svadbu v detskom kútiku sa pohráte ty aj muž pokukaju hostia a pôjdete domov.

sono2
25. máj 2022

@guiseppinka tak na príklad z vína môžeš byť viac mimo ako z pár pohárov tvrdého. Takže to je asi úplne rovnaké.

didi2102
25. máj 2022

Úplne v kľude,my sme mali síce.mini svadbu ale.bez alkoholu a aj všetky oslavy, my s mužom nepijem, problém je svokor alkoholik preto to riešime takto, on sa nevie ovládnuť tak nemáme nikdy nič

ichbinich
25. máj 2022

Uff, tak to je potom fakt velmi blba situacia.
Ty sa neskor rodinnym oslavam mozes vyhybat, reps. z nich odist.
Ale vlastna svadba, to je nieco ine.
Ak su taky zaryti fanusikovia alkoholu a a ni dohovor nepomaha, tak vidim 3 moznosti:
1. SBSkar plus taxik a dovidenia, resp. ked zacn nicit zariadenie restuaracie, tak policia
2. Mini svadba bez nich, najlepsie "na druhom konce sveta"
3. obed, dezert, kavicka, dovidenia. Pripadne s kamaratmi spravit este extra posedenie, ktore moze byt aj dlhsie, grill party,...

Ano, ja viem, vacsina zien chce mat vacsiu svadbu, s celou rodinou, kamaratmi, aby boli svetci spolu, posedeli, potancovali,... Ale podla toho, co pises, su alkoholici a pokial oni nebudu chciet sami sa zmenit, tak sa nezmenia ☹
Rodinu si nevyberies, to je problem...

Je to velka dilema, nezavidim ti ju. Dufam, ze spolu so snubencom najdete riesenie!

domiklik
25. máj 2022

Tu nejde ani tak o alkohol, ale keby mam mat na svadbe takýchto "hostí" tak to urobím úplne inak...

guiseppinka
25. máj 2022

@sono2 to nevravim, ze nie. Alebo kombinacia pivo a tvrde... Ako v nasej partii fakt tecie vino naozaj v enormnych mnozstvach, radsej nepisem kolko, lebo by sa tu zdesili z toho cisla vsetci.. ale kazdy vie, kedy ma dost a nikdy nikto nerobil bordel...

beata_k
25. máj 2022

Hrhniem to....ja, ja, ja a opat ja. Nechapem na co hosti ked sa vyjadrujes len ja a ja. Ty musis byt ina netykavka.

autor
25. máj 2022

My sme obaja túžili po klasickej svadbe a teraz máme podľa vás kvôli problémovým ľuďom rušiť svadbu, je strašné čítať, že sme zlí my dvaja a nemáme vychovávať a alkoholici s agresívnymi sklonmi kaziaci cudzie svadby sú v spoločnosti tolerovaní, ale výber pitia na svadbe mladomanželov rešpektovaný nie je. My sme sa snažili ulahodiť hosťom aj zábavou aj miestom, aj hudbou aj jedlom, nie som nevesta, ktorá by vytrhala vlasy žene v bielych šatách ani sa ušami neodrážam od zeme, že nakoniec budeme mať iné zákusky, lebo nám povedali, že to nebudú jesť, ale myslím si, že toto je veľmi podstatná vec a mali by o tom rozhodovať 100% len ľudia, ktorí tú svadbu organizujú a platia. Aspoň som sa pripravila na to, že to bude boj, ale odmietam mať na svadbe opitých ľudí, ktorí nepoznajú svoju mieru a nevedia sa správať. Ešte neviem ako to vymyslíme, ale nejako to vymyslíme.

banderaska29
25. máj 2022

ale áno komunikuješ tu s nami povýšenecky ako s deťmi v osobitej škole. pýtaš sa či to, čo chceš urobiť s alkoholom je normálne.. ja Ti hovorím ešte raz že nie nie je.
Ty chceš svojich svadobných hostí, ktorí prídu s darom úctiť si Váš veľky den, postaviť do baru za účelom, že ich to vlastne opakovane baviť nebude, takže tak veľa piť nebudú. no amen - ty si hostiteľ. 😀

ešte raz - svadba je o tom, že si vzájomne s hosťami úctite jeden druhého. víno patrí na stôl, je to úcta. To že si ho niekto dá neznamená, že bude pod obraz boží. tvrdý alkohol nepijem ani ja a je to kompromis, že tam proste nebude. že bude iba víno.

akože naozaj sprav si záhradnú oslavu s piatimi ľudmi, raw koláčmi a sirupovou vodou... mňa by to urazilo ako hosťa čo chceš ty spraviť.

h2
25. máj 2022

Autorka, chápem. Baby ti tu nakladajú, ale myslím, že by si vôbec nemala problém s alkoholom na svadbe, keby tam neboli konkrétne títo dvaja, čo sa opijú a robia zle. Bohužiaľ, fakt už neviem, ako to vyriešiť, lebo nepozvať ich sa nedá. V každom prípade ma mrzí, že vám svadbu tak či tak pokazia, už len tým, že kvôli nim budeš prispôsobovať svoje vlastné predstavy o svadbe. ☹️

autor
25. máj 2022

@banderaska29 ja neviem, prečo tak preháňaš a hovoríš len extrémy, zakazoval ti niekto alkohol v tvojom živote a preto si na to citlivá? Neviem, či máš skúsenosti s alkoholikmi, ale to nie je pár pohárov vína zo slušnosti a do dobrej nálady, ale ovracaná podlaha, rozbité poháre, drzé komentáre a urážky a neviem, či by si chcela na svojej svadbe riešiť bitku s políciou. Ja nehovorím, že chcem stáť ako bachar a zakazovať hosťom piť, ale potrebujem opatrenia pre takýchto extrémistov, ktorým dohovor nepomáha. Neviem, načo tu vôbec niečo vysvetľujem, keď ty si z toho aj tak vyberieš svoje a pôjdeš po mne ako pes po kuse mäsa.

sono2
25. máj 2022

@guiseppinka vidíš. Práve preto som napísala že obed. Nech si tam dá v priebehu hodiny každý čo chce a čau.
Ja som neni nobl ale nikdy nikto na svadbe nekombinoval tvrdé a pivo.
Ja osobne keď sa dlhšie sedí viac znesiem bechera alebo metaxu. Keď príde ku mne kamarátka mame si jednu fľašku vína v priebehu 3 hodín.
Preto mi fakt príde rozumnejšie obed ako sliediť ľudí hlavne rodinu.
Jasne, tiež poznám ľudí čo sú absolútni vinári.

anjelicek26
25. máj 2022

Svadba nie je len o tych dvoch...ano pre vas to ma byt najkrajsi den, ale rovnako dolezity den je to pre tvojich/vasich rodicov a pribuznych, co vas dvoch vychovali. Je to take zavrsenie dlhorocnej snahy vychovat fungujuceho stastneho dospeleho cloveka a start jeho novej rodiny...

No ale k teme, ty mas problem len s dvoma konkretnymi ludmi - nuz tak si dohodni cloveka, co na tych dvoch bude dozerat, aby nepili prehnane... zobrat nejakeho ich kamarata ci pribuzneho stranou, vysvetlit situaciu, poziadat o pomoc a dozor... a v pripade , ze to prepisknu ich zbalit domov a odviezt sa s toho vyspat... aspon to nebudes musiet riesit potom ty, ale poriesis dopredu...

sono2
25. máj 2022

A ešte v každom príspevku platenie, ako platíš, ako nebudeš platiť alkohol, ako toto tamto.
Načo?? Strašne trápne

autor
25. máj 2022

@h2 ďakujem, presne takto je to myslené a preto som hneď na začiatku opísala celú situáciu z minulej svadby, keby sa opili a niekde zaspali tak budiš, ale chodia núkať a nasilu nalievať a robia si jednu veľkú partiu, a potom vymýšľajú a ženy len tŕpnu, čo zase spravia.

guiseppinka
25. máj 2022

@sono2 ved aj ja som jej napisala, ze nech si daju obed v restike... Doma napr. Nepijem pred detmi... Ak dojde niekto zo znamych, tak vtedy pred deckami max pohar... Ale kedysi sme mali s kamosom taky vecer v tyzdni, ze sme chlastali a kecali...

sono2
25. máj 2022

Čo vôbec na to tvoj muž?
Ináč mne platili svadbu rodičia mužovi tiež.
Možno aj ide čiastočne o peniaze či?

autor
25. máj 2022

@sono2 stačí čítať, on nepije tiež, hanbí sa za nich a snažil sa im niekoľkokrát dohovoriť, ale nie je podľa nich poriadny chlap a nerešpektujú ho. Nemáme problém zaplatiť za normálnych hostí, ale nechceme sponzorovať opiáše hlavne jeho nevlastného otca, lebo už ako dieťa si s ním vytrpel dosť a jeho mama pred tým zatvára oči. Nám rodičia nedali ani cent, platíme si všetko sami a neviem, či vieš koľko teraz stojí svadba, ale je to pálka. Ale to teraz neriešime, nám ide o princíp. Nie, nie som chudera, čo chce takto ušetriť a maskuje to za morálku.

h2
25. máj 2022

@guiseppinka Ale čo ak nechce mať obed v reštike? Čo ak chce mať svadbu s rodinou, s tancom a áno, možno aj s tým alkoholom, keď napríklad väčšina rodiny si dá prípitok a možno zopár pohárov vína. Prečo sa má kvôli agresívnym ožranom obmedzovať na nejaký obed?

jenny04
25. máj 2022

Ver tomu že keď to urobíš tak ťa ohovárať budú, podľa mňa svadba nieje len o vás,podľa toho sa k tomu treba aj postaviť,a príde mi to až ako lakomstvo,aby som išla na svadbu a platila si alkohol..no obálky keď donesú hostia tak to je už fajn..

maryetta
25. máj 2022

Mne by to absolutne nevadilo. U nas celkovo na oslavach. Bud je zena tehotna. Muz sofer a podobne.
Ja neviem mne uz prislo “cez” riesit kazdu oslavu ci navstevu alkoholom. A som rada ak je ho menej.
Takze za mna neviem. Mozno by som dala pripitok a dost. Alkohol keby celkovo nebol.
Pripadne ak kompromis ze das mozno vino. Pripadne pivo.
Alebo rovno malu svadbu a nech to vedie k spokojnosti vsetkym.

nevenka
25. máj 2022

No lenze kvoli tym alkoholikom, co sa nevedia spravat, ides zrusit alkohol vseobecne. Ja mam skusenosti s alkoholizmom, Ti poviem, nie je to sranda, ale na svadbe sme ten alkohol mali. Pre alkoholizmus moja mama prestala soferovat, aby vsade, kam sme sli, musel soferovat oco. Opil sa potom iba doma a robil bordel tam. Smutne, ale je to tak. Chvala Bohu, napravil sa a dnes si dokaze dat male pivo a dalej nepit. Ale tie kriticke roky, ked sme boli so sestrou male, to bolo tazke. A bol to typ alkoholika, co je agresivny a riesi si alkoholom svoje zlyhania, smutky, frustracie ☹.
Mne to pride napriek tomuto, co som prezila, dost cudne. Nedat alkohol vseobecne. Toto nie je dobra cesta. Ale osobne Ti poradit neviem, co by som robila na Tvojom mieste. Moja mama sa ocina snazila vzdy nejak umravnit, odist s nim prec, aby sa ziadne taketo excesy nekonali. Riesila poziar skor, nez nacisto prepukol. Na svadbach sa ale spraval slusne.
Poviem to tak, sobas je o mladomanzeloch a svadba sa robi aj pre hosti. My sme zazili svadbu, kde si mladomanzelia dali ine menu ako mal zvysok, kedze su vegetariani. Ziadny problem. Ja vacsinou na svadbach nepijem, bud strazim deti, som tehotna alebo dojcim. Takze ak som momentalne nie tehotna, tak si dam pripitok a potom mozno jeden pohar vina a zvysok nealko. Mne to staci. Pre mna su zase podstatne kolace a chutna torta...🤣 Sesterka zazila teraz svadbu, ze povedala, ze strasne sa tesila na kolace a boli strasne umele, nudne,...no pre nas je toto skor dolezite ako mnozstvo alkoholu. Ale hostia by mali mat tu moznoat vyberu - nieco si dat alebo nedat. A toto je vazny problem, ked je niekto alkoholik a nezmenis to. Lebo normalny clovek si da pre chut, mozno naozaj vynimocne a je okej. Tak veru neviem, co spravite...🤔

banderaska29
25. máj 2022

tak potom ak ty mna ideš osočovať že mne niekto zakazoval alkohol, tak tiež možem osočovať ja teba, ze ta asi v detstve niekto hasil ožraty opaskom keď máš problém s alkoholom a ľudmi, ktorí ho (Slušne) konzumujú. páči sa ti to ? asi nie že ? u mňa si sa síce netrafila, ale ja u Teba pravdepodobne áno.

to je tvoj problém, že máš členov rodiny ktorí sa nevedia chovať a pozveš si ich na svadbu. tak ich tam nepozývaj, čo budú všetci svadobčania trpieť, lebo máš rodinu posiatu alkoholikmi ?

BTW opýtala som sa teraz mojich štyroch kolegýň že svadba bez alkoholu -ani jedna by nešla. a že to nie je o tom byť pod obraz boží, ale človek ide raz za rok na svadbu a patrí k nej víno, tancovačka.. a povedali presne čo ja, radšej si máš urobiť čajový dejchánek na deke s pár ľudmi 🙂

opica_skorica
25. máj 2022

@anjelicek26 neviem o tom. Normalnost je u mna niekde inde, alkohol to nie je.

nevenka
25. máj 2022

A este si spominam, ze sesternica zazila nejaku zvlastnu svadbu, ale bola este pomerne mala, ale nikoho to tam nebavilo a skoro odisli. Bolo to kvoli nejakej viere - ziadny alkohol a ziadna hudba, ziadny tanec. Iba take posedenie. A ludia sa nepoznali a nebavilo ich to tam, tak sa zobrali a odisli.
Nedavno sme boli na oslave okruhlin v restauracii, bol obed a potom sa krajala torta. Na stoloch nealko, dzus, voda s matou a citronom...kto mal chut, mohol si objednat, vacsinou vino, kto mohol a kedze bolo teplo a dost nas tam bolo autami, tak nealko pivo a radler. Hudba nebola, ale dobre to bolo. Nik sa neopil ako prasa. Isli sme domov okolo 19:00.

heidy222
25. máj 2022

Necitala som komenty, mozno to Uz niekto napisal, Ale napr. V Holandsku je bezne na svadbe mat Len pivo a Vino, mozno to by Bola cesta?

opica_skorica
25. máj 2022

@blondiee83 neviem, aki normalni dospeli ludia to su.
Ja ani ludia v mojom okoli sa nepotrebuju opit. A predstav si, ze zabava je i bez alko.
A to nie sme abstinenti, lebo tí sa zdrziavaju pôzitkov, pre mna je pôzitkom nieco iné. Napriklad sex.

abbey1
25. máj 2022

Môžeme tu dookola popísať desať strán a ty si urobiť svadbu bez alkoholu, ale úprimne, pokiaľ sú tí dvaja ako ich popisuješ, opijú sa tak či onak. Zjavne to nie sú len ľudia, ktorí majú problém s alkoholom, ale proste dvaja burani. Ja by som naozaj povedala jasné nie a pri prvom náznaku opitosti u nich, by som ich naložila do auta smer domov a kľudne by sa s nimi mohla zdvihnúť i polovica zdutej rodiny.
Mám už svoj vek, za sebou svadby od noblesnych High class po bežné dedinské, našli sa ľudia, ktorí to s alkoholom neodhadli, ale nikto nikdy žiadny konflikt nevyvolal.

opica_skorica
25. máj 2022

To nie je o tolerancii, to je o predsudkoch. Ze kto nepije alkohol, je aky clovek?
Podozrivy 🤪😂
A ser na nich, urobte si podla seba, je to VAŠA svatba. Oni, keď sa brali, tiež urobili podla seba. Tak čo.
Uprimne, keby som ja mala riesiť, co s potencionalnymi alkoholikmi alebo osobami typu - idem na svadbu sa ožrať:
Tak zvolím možnosť
obrad a posedenie s najblizsimi 😘