Svadba v kostole s rozvedeným
ahojte, chcela by som sa spytat.18.4 mame termin sobasa.Povodne sme planovali v kostole, ale pan farar vcera zistil, ze priatel aj jeho ex boli obaja nepokrsteni, takze aj napriek civilnemu sobasu su pred cirkvou stale manzelmi a nechce nas zosobasit:( stalo sa to prosim niekomu, alebo nepoznate farara bratislava a okolie, ktory by nas zosobasil? Dakujem pekne za odpovede!
@zuzi21 Ahoj moj manzel je anglikan (ale bol v UK aj pokrsteny a mal aj sv.prijmanie) a brali sme sa v katolickom kostole na SK, na nauky sme chodili v UK a UK biskup poslal vsetky potrebne papiere na SK biskupovy a vsetko bolo ok...Nauky v UK nam trvali niekolko tyzdnov a platili na SK bez problemov. Ak mas nejake otazky kludne napis IP 😉
@zuzi21 Ahoj. My sme boli v podobnej situacii, manzel nebol katolik, ale bez vyznania. To, ze budete mat svadbu v kostole neznamena, ze sa musi stat katolikom. Treba ist na faru, tam vypisu potrebne papiere na poziadanie o dispenz od biskupa, jeho sucastou je podpis, ze ti nebude branit v tvojej viere a nebude branit vychovavat deti v katolickej viere a zaroven ze ty ho nebudes nutit stat sa katolikom. To bolo vsetko, pockalo sa na dispenz,medzitym sme absolvovali nauky a viac nebolo treba. Nakoniec sa po piatich rokoch sam z vlastnej vole bez toho, aby som nejako tlacila, stal manzel katolikom 🙂 Nas knaz mi vysvetlil, za vlastne ale az momentom krstu mojho manzela sa stalo nase manzelstvo aj sviatostnym, ze napriek tomu, ze sme sa brali v kostole, nebolo to sviatostne manzelstvo.
@vydrnik nemozu sa zosobasit, ale moze im farar pozehnat...
@maciatkolulu moj muz mal prvu svatbu v kostole jeho ex aj on su pokrsteni i ked kazdy u jinej viery alebo ako to nazvat.chcel sobas anulovat ale bolo mu povedane ze je financne a casovo narocne.tak od toho ustupil.nas p.farar by nepridtupil aby zme mali svatbu v kostole tak zme mali len na urade
@vydrnik to hej, ale pozehnet vam farar v kostole môže
@maciatkolulu nas farar nie ten zo vsetkym robi velke problemy.ani dieta nepokrsti ked rodicia niesu zosobaseni.takze od naseho p.farara zme mohli tazko cakat pozehnanie
@vydrnik tak to je smutné. Náš farár nemal absolútne problém S krstom malého A to sme obidvaja rozvedeni A predtým sobaseni v kostole....
@maciatkolulu nas farar je v nasej dedine neoblubeny a doonca este viac od lonska kedy nasej nebohej kamaratke nedal posledne pomazanie.a cela jej rodina chodieva do kostola dava prispevky.nasa neboha kamaratka mala loni v Aprili autonehodu a po.par dnoch zomrela a ked ho volali do nemocky tak jim povedal ze nema cas
ja s manželom sme zobraty iba na urade, deti 3 mame pokrstene a bez problemov, a prave teraz riešime doma že sobaš v kostole, zajtra ideme za panom fararom, tak uvidime, ale určite to nepôjde bez nauky, prveho sväteho primania a neviem či aj birmovku nebudeme musiet mat, tak som zvedava
🙂
dlho nam to trvalo, kym sme sa na to nakopli, par krat to bolo take že ideme, ale teraz v maji ideme mat posledne sväte prijimanie, tak hadam to stihneme aj my
Ano, ale beriem to že z deti bude posledne 🙂
@tomasko9 birmovka nie je podmienka
Ano, je to tak, kedze obaja boli nepokrsteni tak im podla cirkevneho prava vyplavala povinnost uzavriet manzelstvo pred civilnym uradom, co aj urobili a tak ich manzelstvo povazuje cirkevne pravo za platne uzavrete. Skoda ze ste to nezistovali skor, lebo je to mozne riesit ale do toho aprila to uz asi nestihnete. Jedine riesenie je to ze sa zosobasite na urade a neskor ked si vybavite potrebne veci na cirkevnom sude - ak to prejde tak sa mozete zosobasit aj v kostole, samozrejme ak nejde o sobas v kostole len z dovodu ze tam je to krajsie.
@tomasko9 my sme sa pred 4r tiez brali v kostole a ja nemam nic...a manzel ma vsetko po birmovku a nebol problem...dva krat sme sa stretli s fararom na fare a bolo.... a ked sme chceli dat pokrstit prve dieta tak iny farar vymyslal a ze musime chodit pol roka do kostola aby ho pokrstil....tak sme nedali...takze je to aj od farara aky ma k tomu pristup 🙂
V tomto pripade nie je problem ze by musel byt veriaci, resp. ze by sa musel stat katolikom. Problem je to ze podla cirkevneho prava je jeho prve manzelstvo stale povazovane za platne, aj napriek tomu ze je rozvedeny civilne. Tu ide o cirkevne pravo a k tomuto musi kazdy knaz pristupovat rovnako. Ak by sa toto zamlcalo tak to manzelstvo bude aj tak neplatne.
My sme s manželom zobraty už tento rok bude 15 rokov, deti tiež maju prve sväte prijimanie,a ešte teraz v maji bude mat naše posledne prijimanie, takže deti budu na poriadku, a mne s manželom to až tak nesuri, len aby sme to mali hadam aj tento rok spravene. Pana farara mame užasneho, len sa nemôžeme osobne stretnut, dnes som mu volala, a je chory, tak hadam to už dame dakedy. 🙂
@mirka0703 nezáleží to od farára, to je cirkevné právo a presné pravidla, preto ste nemali problém sa sobášiť aj keď nie si pokrstená, že to cirkevné právo umožňuje, ale Vaše manželstvo nie je sviatostné, Ak by si sa Ty dala pokrstiť, až vtedy by automaticky Vaše manželstvo sa stálo sviatostným. no manžel pri Vašom sobáši pravdepodobne podpísal, že deti bude vychovávať v kresťanskom duchu, ale ak ste dieťa nedali pokrstiť tak neviem, neviem, porušil asi sľub, dieťa ak nie je pokrstené, tak sa nestáva kresťanom, a náuka pred krstom to nie je výmysel farára, to sa robí pred každou sviatosťou, krst, birmovanie, sv. prijímanie, manželstvo, a zvlášť by som povedala, že tá náuka je potrebná a doba primeraná ak rodič nemá sviatosti
@mijo53 to viem ze je to cirkevne pravo, len ma zaskocilo ze niktory farar napr. pokrsti aj ekd nie su rodicia zosobaseny....a niktory to odmietaju spravit / stratla som sa s oboma pripadmi....a co sa tyka nauky...netvrdim ze to hlupost...hlavne sme tam riesili co ako pocas sobasu...no vysiel nam v usteti nakolko sme vtedy na sk boli par dni 4mes pred sobasom a potom tyzden pred....tak povedal ze stacia aj dve sedenia....a pokial ide o krst deti, chcela som ich dat pokrstit v mieste bydliska/svadba bola v manzelovom mieste bydliska/ a u nas v obci farar mal dost komplikovane poziadavky nato ze sme na sk tak 15dni do roka.... a tam kde sme mali sobas som nechcela krstit /osobne dovody/a je to aj iny kraj/okres ....ale nejdem to tu velmi rozoberat lebo viem ze niektory ludia su dost haklivy a urazlivy co sa tyka cirkvi....
No vies, pri krste sa rodicia zavazuju vychovavat dieta v katolickej viere a ako to mozu robit ked nie su veriaci? Tak sa necudujem ze niektori knazi to odmietaju a ti druhi beru asi ohlad na deti. Keby ludia co chcu prijat sviatosti zili riadne ako pozaduje cirkev tak nie je problem a nerobia potom z knazov zlych ze jeden spravi a jeden nie. Len ludia si vyberaju len utrzky co im vyhovuje.
Dostal som otázku, nie som si istý odpoveďou tak sa obraciam na miestne odborníčky radšej ako to sám študovať 🙂 :
Môžu mať svatbu v RK kostole 2 rozvedení jeden ale mal len civilný sobáš, druhý síce mal cirkevný sobáš ale jeho partner neskôr zomrel. Môže to mať nejaké negatívne dôsledky pre deti z týchto manželstiev každého z nich do budúcna?
@oldman50plus nie... ten ovdovely parner/ka by este asi slo, ale civilny rozvedeny nie... jedine ak tak cirkevne pozehnanie sobasa...
@gala79 Čiže ak je rozvedený, napriek tomu že nemal cirkevný sobáš, tak už cirkevný sobáš neprichádza do úvahy (bol by prvý)?
@oldman50plus nie... som na tom rovnako... brala som si rozvedeneho ( cirkevny sobas).. ja som katolicka, manzel evanjelik.. rimsko-katolicky farar ani o nas pocut nechcel, u evanjelikov to slo, dostali sme cirkevne pozehnaie sobasa... trvalo to (casovo) priblizne rovnako ako klasicka svadba... len na tlacive od knaza mama oficialny napis " cirkevene pozehnaie sobasa"...
@oldman50plus na deti to nema mat preco vplyv...lebo krst sa neviaze priamo na sobas rodicov,len niektori RK farari to dost odporucaju(nie vyzaduju) ,co logiku ma
no a co sa svadby v kostole tyka...ovdovena stranka problem nema,ta druha...to by zalezalo od toho,ci je variaci,ci nie...ono samotny sobas na urade problem nie je=nemusi byt...
jednoduchsie je ist a priamo riesit konkretnu situaciu
@gala79 To som prekvapena. Viem o pare, co mali sobas v kostole s tym, ze on bol uz rozvedeny, ale prvy sobas bol civilny. Iba si to knaz lepsie overil, ze urcite bol prvy sobas iba civilny. Ved civilny sobas cirkev neuznava, takze ako keby sa ani nestal. Neslubovali si vernost pred Bohom. Dufam, ze to nezalezi na individualnom rozhodnuti knaza. @oldman50plus treba si asi overit u viacerych knazov.
@zuzanaete nie je pravda,ze cirkev civil.sobas neuznava....alebo aspon RK uznava=u neveriacich...

@katrinka8 Ahoj, no bolo by to u nas na SK (v prvom rade kvoli nehoraznym cenam tu v UK :/ ), na SK mi povedali ze nauka trva 2 roky, tu zas nejakych 7-8 mesiacov.... ale on to berie tak ze to spravi kvoli mne, ja ho do toho netlacim ale on vie ze je to pre mna dolezite a tak sa rozhodol... ale povedal ze radsej by sa stal anglikanom alebo grekokatolikom napriklad, nez rimo. Uz sme sa o tom bavili velakrat, on s tym nema najmensi problem aby som ja svoju vieru vyznavala, a do buducna aby som tak aj vychovavala deti... Musim este pozistovat, myslim ze to aj zavisi od konkretneho farara lebo som sa stretla rozdielnymi pristupmi tak uvidime... 🙂 dakujem popozeram este ostatne fora 🙂