icon

Svadby známych a kamarátov

17. apr 2023

Ahojte. Riešim takú vnútornú dilemu. Som akurát vo veku, kedy sa moje kamošky už vydávajú. Samozrejme, poznám veľa ľudí, kamošky, kamošov, známych a tak sa častejšie stáva, že som aj pozvaná na svadbu.
Akurát však tento rok vychádzajú až 3 svadby a ja som už počítala, koľko to bude stáť peniažkov. Nie som žiadna zgrloška, no s priateľom si plánujeme vziať časom hypotéku, kúpiť auto, riešiť spoločne bývanie, snažíme sa aj šetriť, samozrejme človek chce ist na dovolenku,...
Príde mi to celkom dosť, dávať toľko peniažkov na svadby.
Možno preto mi to ak príde, lebo len minulý rok sme skončili VŠ obaja a síce zarábame slušne, vieme, že pre našu budúcnosť potrebujeme myslieť aj na nás.
Neviem, ako to riešiť? Samozrejme, keď ide o blízku rodinu, svadba áno. Ale čo sa týka toho, že toľko známych a ľudí nás pozýva, ako to riešiť? Fakt mám v sebe pocity, že chcem aj ísť, ale zároveň viem, že je to finančne celkom dosť.
Obaja máme 26, naozaj je to taký vek, že veľa našich známych sa teraz berú. 🙂
Zároveň však nechcem byť len sebci. 🙂

muchotrafka298
17. apr 2023

@laila22 to jak cez kopirak, jak keby som citala svoju skusenost. Ozaj predal tie dary na bazosi 🙂 ? Prisambohu, ze svadba jak pre kralovsku rodinu a potom musela dojst dobra nastvanost, ze ti co cakal ze tisice daju tak nic 🙂

@zeldia ty mi z duse pises dievca 🙂 Ja tiez by som isla len tam, kde by som chcela a kde by som to citila tak, ze ano, s tymito ludmi chcem byt a obetujem na to tie peniaze.

mima172
17. apr 2023

@panelacikova Pošlem do SS, daj mi minútku 🙂

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
muchotrafka298
17. apr 2023

@evamarek77 to si aj ja myslim, ze to je v dnesnej dobe fakt smiesna suma, ked len kolko vyjde na svadbe to jedlo pre hosta. Za mna by to bola urazka toho paru dat im 20 EUR.Minule som tu zachytila, ze minimum aby sa poplatili naklady na hlavu je 50 EUR a to si len host "zaplatil" za ucast. Ze idealne sa teraz dava 100 EUR na osobu na svadbe. A to uz nie je pri napriklad 4 clennej rodine malickost.

panelacikova
17. apr 2023

@matkahelka áno, už som si potom prečítala, že neboli na svadbu.
a zase takto.... tá baba ma nalíčila ako herečku. a líčiť sa denne? prepáč, ale príliš si vážim svoj drahocenný čas. tie 2 hodiny denne sú na nezaplatenie. nehovoriac o tom, že profesionálne líčenie ti totálne rokmi zničí pleť. ja som bola mimoriadne spokojná a na nespoznali ma ani z rodiny 😀 nehovoriac o tom, že som zatienila nevestu. a nie, nehanbím sa za to 🙂

panelacikova
17. apr 2023

@evamarek77

@muchotrafka298 súhlasím, 20 eur je výsmech. to dnes mládež oplieska večer pri pive....

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
muchotrafka298
17. apr 2023

@evamarek77 vies co, mne sa tu nozik otvara pomyselne kolkokrat, ked tu citam, ze "no ideme na svadbu, tak dame 20 EUR za celu rodinu, lebo viac nemame" vsak to je jak po hlave bejzbolkou pre ten svadobny par 🙈 To je take slovenske podla mna, ze dam 20 EUR vsak mozu byt radi, ze vobec nieco dostanu. Ano, svadba nie je o financiach, ale tak zas nejaky chochmes by mal byt nie? A ked viem, kolko co stoji, tak toto mi pride strasne drze. Podla mna svadba bola, je a bude o financiach. Na oboch stranach, leboproste aj zo strany hosti su tam nejake investicie. A ja tomu rozumiem, ze ak mam ist na svadbu na druhy koniec republiky, kde musim prespat 1-2 noci v nejakom hoteli, zaplatit za dopravu, kvety, dar, svoj outfit nejak poriesit (nie kazdy vybere zo skrine) tak pre dvoch sme uplne s prehladom na 500 EUR. Nie kazdy si toto moze dovolit niekolkokrat do roka. Hlavne v tejto dobe, ked ludia fakt pocitaju peniaze, na co daju a co je uz pre nich luxusny vydaj.

panelacikova
17. apr 2023

@evamarek77 ja odhadujem v súčasnosti cenu za 1 osobu (a to píšem len o nejakom posedení, nie celonočná zábava vrátane hudby, miestnosti, obsluhy, atď., len čisto o 3-4 hodinovom posedení) v Žiline na osobu 40-50 eur. tam rátam nejakú 2-3 chodovú večeru, prípitok a cca 2x alkoholický nápoj na osobu (či už víno alebo poldeci). len posedenie. prirátajme si hudbu a to ostatné a sme na minimálne 60-80 eur na osobu. a to som ešte veľmi skromná. niektorí potom riešia výzdobu, výslužky a iné veci.... no konečná. svadby sú drahé a áno, ľudia očakávajú, že sa im to "vráti", nech to znie akokoľvek snobsky, je to skôr zo zúfalstva než zo snobstva 😀
my sme mali s mužom posedenie (r.2018), v okrese RK, 10 dospelých a dieťa. cena za všetko vrátane nejakých pár panákov bola medzi 280-300 eur (dokopy). ale pilo sa málo a bolo to v dedinke, kde nebrali nič za výzdobu (hoci ju urobili fakt krásnu). mali sme polievku, super chutné druhé jedlo a nejaký dezertík. plus teda pár panákov (dokopy, nie na osobu) 😀 čiže už vtedy to vyšlo na hlavu 30 eur a to sú roky dozadu a nie náročný majiteľ.

panelacikova
17. apr 2023

@muchotrafka298 vždy boli svadby o financiách. aj zo strany rodiny, dávali sa vená, kto dá viac, ten hrá prím. neskôr svadobné dary (generácia predovšetkým našich rodičov či starých rodičov, v súčasnosti cca 55-75 ročných) - opäť, rôzne drahé obedové súpravy, televízor, fritéza, práčka a iné koniny, vtedy to bolo "in" dávať svadobné dary, pretože mladí fakt nemali dokopy nič a budovali veci spoločne. dnes sa to logicky preklopilo na peniaze, keďže mladí mnohí žijú už spolu a budujú už aj pred svadbou alebo sa proste dajú dokopy už aj s majetkami a potrebnými spotrebičmi a zariadením. preto im je lepšie byť obdarovaní peniazmi, než nezmyselným darom, lebo by ho už nemali ako využiť.
čiže áno, očakávajú, že investícia sa im vráti, ba že prevýši ich náklady. ja tomu celkom rozumiem, je to logické. chcela by som vidieť, ako niekto s nadšením víta celú dedinu na svadbe v očakávaní, že možno nedostanem vôbec nič naspäť 😀

matkahelka
17. apr 2023

@panelacikova dnes sa svadba rata cca 100€/osoba. taka priemerna. ak v nejakom chateau, tak aj viac, v dedinskom kulturaku asi trochu menej. ja som mala vlani len oslavu okruhlin a na osobu to vyslo cca 60€, takze verim, ze svadba moze stat dnes tu stovku.

panelacikova
17. apr 2023

@matkahelka áno, viem si predstaviť, že je to presne tak, ako píšeš 🙂

kornelies
17. apr 2023

@matkahelka 100E je v kulturnom dome na dedine. V lepsej restauracii 150E /osoba.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kornelies
17. apr 2023

@mima172 Dlhe roby sa nosia. Holt nie kazdy si to moze dovolit a preto vidime "tkzv.lezernost", ktora je vlastne z nudze cnost.

mimolimit
17. apr 2023

Uplne ti rozumiem.
Nerozumiem tomuto pretekaniu s darmi - som nazoru, ze svadbu v prvom rade ludia maju robit pre hosti a nie pre zarobok na svadobnych daroch. Je vecou mladomanzelov, ci planuju dat za svadbu 15000€ a zrejme su s tym ok, ze to tolko stoji a popozyvaju si tolkych hosti. Napocuvala som sa od kamaratok a kolegyn (pre mna sialene) pribehy, ako sa nevesty predbiehali v tom, ktora kolko na svadbe zarobila🤯
Vydavala som sa skromne, na urade s par ludmi, pretoze sme jednoducho nemali po skole nasetrene na vacsiu svadbu. Ani mi nenapadlo kalkulovat s tym, ze kolko sa nam vrati na daroch.
Buduci mesiac ideme kamaratovi na svadbu (bol aj na nasej mini svadbe) a veru zvazujem, ci mozeme ist aj s obomi detmi a vieme mu po “spravnosti” dat do obalky 400€. Nehovoriac o tom, ze deti nemaju vobec taketo slavnostne oblecenie ani topanky, co by som ale velmi chcela vyriesit v bazari…

panelacikova
17. apr 2023

@kornelies
@evamarek77 baby, jednoznačne. ak rozrátate na osobu aj všetko, čo k tomu patrí, tak prídete do sumy 150,- eur len taký fukot. a to píšem o bežnom priemere, kde zarátame aj koláče, pálenku (výslužka), hudbu, sálu, jedlo, zábava, výzdoba, proste všetko.

matkahelka
17. apr 2023

@kornelies asi ako kde. u nas na vychode beru cateringovky aktualne cca 40€/dospela osoba na svadbu, uz je v tom aj vyzdoba. myslim, ze 60€ na hlavu je az-az na zakusky, alko, nealko, vysluzku. Kolegyna robi svadbu dcere v kulturaku v mestskej casti a rataju s tym, ze do 80€/osoba sa s prehladom vojdu. My ideme na svadbu v juni do martina, do takej myslim priemernej restiky a tiez tam svadobni rodicia rataju so sumou 80€/osoba.

autor
17. apr 2023

Vidím, že sa tu rozprúdila konverzácia. Som za to aj rada, viac hláv, viac názorov. Pravda je taká, že naozaj rada by som išla na všetky svadby, na ktoré som pozvaná, no zároveň mnou lomcovali pocity, že každý rok naozaj dávať toľko peňazí, cestovať hore dole, tiež už nebývam v rodnom meste... A naozaj tých kamošiek/známych mám veľa, aj z VŠ, aj stredná škola, práca...
Blízka rodina je pre mňa samozrejmosť. Aj 2 najlepšie kamošky. No ak mám zhodnotiť, že peniažky namiesto svadby vložím napríklad do dovolenky, kedy som naposledy bola v 18ke pri mori, lebo žiaľ, nemala som na to... Skrátka, rada by som dopriala aj sebe niečo, nie zase peniažky niekomu na svadbu. Viem, asi je to kruté, no mojim cieľom skôr bolo, ak sa tu s tým niekto stretol, či sa rozhodol chodit na svadby len blízkym a zvyšok skrátka odmietol, alebo naozaj išiel na všetky a potom si ukrojil od svojho.
Ja plánujem malú svadbu, keď sa raz budem vydávať, v kruhu blízkych, pretože mám také priority, investovať peniaze skôr do bývania. Ďakujem za vaše názory, ešte nad tým popremýšľam, čo a ako 🙂

panelacikova
17. apr 2023

@mimolimit my sme mali malé skromné posedenie, ale nám "dary" teda poriadne preplatili náklady 😀 samozrejme, nerobili sme to preto. mali sme tam 10 ľudí z rodiny, ktorých sme tam chceli mať a neriešili sme, či sa niečo vráti alebo nie. obaja sme už v zrelom veku, pracujúci, zarábajúci. šlo o to, mať na obrade blízku rodinu a s touto rodinou si potom ešte posedieť v útulnom a príjemnom zariadení s dobrým jedlom 🙂 o polroka na to mal pár, ktorý na našej svadbe bol, svoju svadbu a dali sme im štedro do obálky 🙂 v podstate sme vrátili to, čo dal ten pár a rodičia jedného z nich nám 😀 brali sme to tak, že sú mladí a potrebujú štart do života, nám to nebolo treba 🙂

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
muchotrafka298
17. apr 2023

@evamarek77 toto si presne vystihla. Veľakrát je to o tom ísť sa lacno najesť a napiť....bohužiaľ taká Slovenska realita. Každý pozvaný by si to mal dopredu zrátať, či si môže dovoliť také výdavky ako ísť na svadbu. A nie nič zle na to odmietnuť pozvanie, ak mám niekam ísť nasilu a bude ma to stáť stovky EUR.

panelacikova
17. apr 2023

autorka: v tom prípade je dôležité, aký názor má tvoj partner. ak ste na rovnakej vlnovej dĺžke, tak to tak urobte. investujte radšej do dovolenky a odpočinku než do svadby ľudí, ktorí si na teba možno už o 2-3 roky nespomenú. odpočiniete, užijete, načerpáte síl... je to o vás dvoch, o nikom inom 🙂

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
simona20201309
17. apr 2023

@sandrasstini presne. Malo ktorá si dokáže urobiť doma dokonalý makeup a účes. Ja teda nie (teda s denným , obyčajným líčenim by som na svadbu nesla). Takže ak ja idem na svadbu, riešime šaty sebe, dcére, účes, kozmetika, doprava tam, spat, do obalky, redový, ....

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
abbey1
18. apr 2023

Ja trochu nechápem, keď to tu čítam. Hostia sa v podstate majú zložiť mladomanželom na svadbu? Alebo si teda aspoň akoby zaplatiť vlastnú útraru? Toto ja nepochopím. Každý si predsa zorganizuje svadbu, na akú má finančné prostriedky. Keď kohokoľvek pozývam na nejakú oslavu, nečakám, že si vlastne sám zaplatí pohostenie. Veď to je choré zmýšľanie. Na vlastnej svadbe nám ani nenapadlo riešiť, kto nám koľko dal či aký dar priniesol. Boli sme radi, že prijalo naše pozvanie a môžeme náš veľký deň spolu osláviť.
Rovnako sme my boli na jednoduchých dedinských svadbách, na svadbe na úrade s posedením na obed, i na honosných svadbách štýle Hugh class. Ale našťastie to vždy bolo o ľudských vzťahoch a nie o tom, kto má aké luxusné šaty, či kto dal viac do obálky.
To podľa konikovskej logiky, aby si človek vyberal rodinu a priateľov len z rovnakej spoločenskej vrstvy. Lebo však inak predsa nemôžu pozvať či prijať pozvanie človeka z inej spoločenskej vrstvy. Ale toto tu často čítam i v témach o hodnote darčekov na sviatky či Vianoce.
Šialené!

abbey1
18. apr 2023

@deti95060810 Ja som si kúpila šaty v sekači za cca 7 libier. Pôvodná hodnota cez 1 400 libier. Ver, či never. A nie je to jediný takýto kúsok, ktorý mi doma visí v šatníku za babku.

muchotrafka298
18. apr 2023

@abbey1 to je taka slovenska mentalita, v ludoch to je zakorenene po generacie. Ja kludne pozvanie odmietnem, pokial s tym nie som stotoznena. A volam len ludi, na ktorych mi zalezi a nie hocikoho lebo sa musi. Vacsinou na tych svadbach je to tak, ze ludia vedia kolko je minimum co maju dat “za seba”. Ja som sama zazila rodinku s tromi detmi, co dali na svadbe 50 EUR dar s tym, ze tam zjedli a vypili visc ako 10 inych ludi 🤦🏻‍♀️

drakvak
18. apr 2023

Nečítala som všetko, ale môj názor je taký, že by si si mala vybrať, komu na svadbu pôjdeš a komu nie. Ak to nie je rodinný ani blízky priateľsky vzťah, tak nemusíš, keď sa Ty budeš o pár rokov vydávať, tiež tie dávne kamarátky pozývať nebudeš. A niektorí ľudia to vyslovene čakajú, že pozvali oni, pozveš aj Ty. Ale keď ste na inom konci Slovenska, tak už tie kontakty nebudú také intenzívne ako počas spoločných študentských rokov. A keď plánujete malú svadbu v budúcnosti v kruhu blízkych, tak je to jasné. Stačí niekedy zavolať a zablahoželať alebo napísať blahoželanie, nemusí sa človek všade zúčastniť.