Vianočné darčeky, keď nemáme financie nazvyš
Ahojte momentálne som tehotná a nezamestnaná, žijeme spolu s partnerom sami, iba s jeho vyplati. Mame dosť veľkú rodinu, najbližších príbuzných je okolo 20 ľudí. Co by ste mi poradili ako riešiť darčeky na vianoce, keďže extra financie momentálne nemáme. 🙂
@tramtada31 nase decka su s tym OK. Doma dostanu kazdy aspon 10 darcekov a u starych rodicov tiez. Takze na nedostatok darcekov sa stazovat nemozu.
Kupujeme len detom...aj to do puberty...max.18r. Mne sa stane-ze svagrine sa neunuvaju vymyslat darcek pre maleho.. kedze ich deti su uz velke a kupovali sme im predtym...daju mi v obalke peniaze a ze darcek... Zredukovala by som to... ani surodenci si nekupujeme. Myslim...ked sa takto vopred dohodnete, kazdemu sa ulavi. Len si treba zavolat a basta.
My si tiež dávame darčeky dokopy je to aj 30 ľudí. Ale väčšinou niečo handmade ako baby spominali, čajovú zmes z byliniek, domáci lekvár, sušené hríby, balíčky zmes orieškov a sušeného ovocia, mydla, stačí nakúpiť nejaké pekné obaly napísať venovanie. Tak isto sa snažím podporiť lokálnych výrobcov tak kúpime všetko naraz (napríklad ten domáci džem, sirup)
Väčšinou na toto myslíme dopredu a kúpime ešte v lete keď niekde niečo objavíme v akcii, alebo pri cestovaní. Minule sme kupily víno vo Francúzku v lidli nejaká akcia 4 eura za fľašu, na sk by také isté stalo aj 10 a spokojný všetci.
Medzi moje obľúbené vianočné shopy patrí aj ikea (tiež v predstihu) tam sa dá pre celú rodinu drobnosti
@veronikaszabova My sa napriklad obdaruvame vsetci navzajom a nejde vobec o pocet darcekov, ale skor o to, ze sme na toho druheho mysleli, o ten zaujem. Preto si aj davame malickosti a nie velke dary. Vlastne vobec nejde o ten dar ako taky, ale o to, ze kazdy na kazdeho myslel a dal si tu namahu mu nieco vymysliet ci vyrobit. My sme boli sklamani ako deti, ked na nas niekto "zabudol", nedal si tu namahu, darmi sme dostali hoci nejaky velkolepy darcek o ineho. Ide fakt o to ktora rodina ma ake zvyky. Su proste take rodiny, kde sa davaju malickosti a kazdy kazdemu.
@cervenaruza123 Ano, tiež to tak zdieľam, že skôr by som jeden z tých 10 darcekov posunula súrodencovi, nech ho dá môjmu dietatu, aby nebolo sklamane. Za to, že sú s tým Ok, nemusi znamenať, že by radi nedostali darcek, lebo nepoznam dieťa, ktoré by nemalo Rado darčeky. Kamoska má celkom dobrý systém pre tych, ktorí si nechcú kupovat, že si vzdy vylosuju tajného santu do 10eur a každý tak dostane dva darčeky a ani ich to veľa nestojí.
@buzz5 dospelí zrušiť prípadne minimaličkosti ako mydlo, bomba do kúpeľa. Rodičov sa vždy opýtame. A fičia u nás aj domáce darčekové poukážky ako napríklad ja milujem keď dcérka mi vymýšľa účes, tak som dostala poukážku na 2O copíkov 🙂 inokedy to bola masáž krku či nôh 10 min., staršia kúpila pohodlné teplé ponožky, rada kupujem aj balzamy na pery pre ženskú časť - také bio maličké v cene cca 1e. A minimedy od včelára alebo limitky ako darček pre jednu rodinu ako celok napr. med so zázvorom, med so škoricou - fľaštička cca 5e, vianocne ozdoby zo včelieho vosku či každej rodinke jednu vianocnu sviečku. Alebo čajík slovenský bylinkový - plavnica ma aj vianocne limitky cca 2e
Tiež nemám rada lapače prachu najlepšie niečo čo sa zužitkuje alebo zje či vypije 🙂
@cervenaruza123 tak daj autorke tipy na tie maličkosti, veď jej práve konkrétne tipy pomožu...
aha, pardon, tipy si dala na predchádzajúcej strane, nevšimla som si.
Ak mas potrebu niekoho v tejto tazkej financnej situacii obdaruvat, tak to vyries napr medovnikmi.... napec kazdemu nejaky bud s menom, detom mozes nejake ozdobene vacsie zvieratka s nejakymi pozapichovanymi cukrikmi,lentilkami.... takto by som to vyriesila ja.
Ja, ako stará mama, darčeky už pár rokov nekupujem. ani vnúčatám. Z dôvodu, že nerada nakupujem a neviem čo, pretože všetko majú. Pod vianočným stromčekom je aj tak všetko od Ježiška. Vnúčatá dostanú sladkosť a majú zriadenú pokladničky, kde sa im peniaze skladajú práve od nás. Deti nedostavajú ani peniaze, len na sviatky kvety, fľašu, či dezert. Už majú predplatené, keď dostali mastné príspevky na stavbu svojich nehnuteľnosti.😀
Tento rok ako darčeky som objednala z popradske.sk čaje,šálky, kávy.Spravim balíčky a mám vybavené.Kazdemu k tomu pribalim vianočné pečivo ktoré napeciem,ďalej spravím balicky s domácimi dzemikmi.A to stačí ,v dnesnej dobe treba šetriť každé euro a Vianoce nie sú o drahých daroch ,ale o rodine .A myslím,že najväčší dar tento rok bude ak budú môcť byť rodiny spolu 😉
Ešte je možnosť požiadať o zoznam maličkosti, ktoré by potešili a z toho jednu, dve vybrať. budeš mať istotu, že potešíš a keďže nebudú vedieť čo dostanú presne aj prekvapko relatívne bude.
Vsetkym povedz, ze tento rok neocakavate ziadne darceky od nikoho, lebo vy nebudete nikomu nic davat, lebo skratka na to aktualne nemate.
Ja som tiez jeden rok nikomu nic nekupovala, lebo som nemala ani na rozky.
@buzz5 no pokiaľ je situácia u vás takáto - že vám peniažky chýbajú, tak by som určite nerozmýšľala nad tým, čo kúpim 20-tim ľuďom pod stromček. Normálne by som im vysvetlila situáciu, a dohodla sa, že si nekúpite darčeky vzájomne vôbec, ani žiadne "drobnosti" - lebo však ktorá je väčšia a ktorá menšia drobnosť. Len sa navštívite, posedíte, dáte si kávu, koláčik. Nikto normálny sa predsa nemôže na toto uraziť, a zvlášť v dnešnej dobe, keď toľko ľudí prichádza o prácu....
Dobrý deň 🙂 možno by Vám pomohla aj táto stránka https://ecni-to.sk/clanky/15-eko-napadov-na-dar..., sú na nej tipy, ktoré jednak väčšinou nie sú drahé a na druhej strane, sú po väčšine maličkosti, ktoré využije naozaj každý a len nezapadnú prachom... 🙂 alebo ako spomínali už ženy vyššie, aj Vy si viete veľa toho svojpomocne vyrobiť takmer bez nákladov..

A autorka, mozes hand made vyrobit niečo ako gule do kúpeľa, mydla(to sa minie v každej domacnosti, lebo každý si umyva ruky), či nakupit plechovice a dat do nich pernicky, linecke,..