Vydať sa iba za úspešného
Včera som mala po dlhej dobe stretnutie s kamarátkami.Sme okolo 40 tky.Kazda z nich sa vydala za úspešného muža, ktorým sa darí v podnikaní,ktoré založili buď ich otcovia a pokračujú v rodinnom biznise, alebo v správny čas začali niečo robiť sami na seba.Jeden robí na stavebnom úrade o 15:30 padla a má pekné uplatky.Hanbim sa ako premýšľam, aj, keď máme s mužom VS nedarí sa nám ako ostatným.Ked som sa spoznala s mužom pracoval a podnikal.Casom podnikanie prenechal spoločníkovi a darí sa mu dodnes.Muz pochádza z rodiny kde sa traduje hlavne, že pracuješ.Ziadne ambície, odrobiť od do a gauč TV.
Muž dostal pred 2r vynikajúci ponuku robiť čo robí, ale sám na seba.Ako bonus by som mohla pracovať s ním v administratíve priamo v mieste kde bývame.Dufala som, že to prijme, ale videla som, že vo všetkom videl problém.Roky bojujem s tým, že vidím, že je nepriebojny, boji sa zodpovednosti a už som zalomila palicou, že bude niekedy sám sebe pánom.Pokym iní platia drahé športy hokej, jazykové kurzy a majú smelé plány my sme spokojní s tým čo máme.Teda muž, ja nie🙂Je dobrý človek, žije pre rodinu, doma porobi, ale ako v chlapovi v ňom nevidim potenciál.Hlupo napísané, ale je to pravda.Deti dorastaju a zavidim kamarátkam ten pocit, že vedia, ze sa postarajú niektorí už vedia, že pôjdu robiť k otcovi a pod
Zena sa chce citit vo vztahu zenou, nie nosit nohavice.
Ak si to rozmenite za drobne: Zena stihne svoju pracu, deti, nakupy, domacnost a ockava, ze muz tiez stihne pracu, ale aj da rodine nieco naviac. Tak ako ona dava v tej starostlivosti, ze i muz da v tej starostlivosti. Bud tym, ze si podelia povinnosti okolo domu, deti, alebo tym, co on uzna za vhodne a bude to pre rodinu prospesne.
Catsto to tak nebyva, ruku na srdce. Muz je v praci, zarobi rovnako ako zena. Stravi tam rovnako dlhy cas. Muz ma padla a cas na svoje konicky. A zena? Bezi do obchodu, upratuje, bezi s detmi na kruzky... proste v tych casovych invseticiach dava do rodiny mnoho. Jej uz mnoho casu na konicky casto nezostane. Je hriech, ze to caka i od muza?
Keby sa na misticku vah da co robi pre rodinu zena a co robi muz, tak asi by mali byt tie misticky v rovnovahe. Hoc aj vo vynalozenom case a snahe, ktore sa nie uplne vzdy daju financne vycislit. Nemusi vzdy zena pozadovat aby sa striedali pri umyvani riadu. Niekedy staci, ze muz to sam od seba navrhol a nenechal sa na kazdu vec tykajucu sa deti a domacnosti prosit... Ze vnima zenu rovnocenne, ze vnima rozdelenie roli v rodine moderne.
Je otazne - je to len pocit nespravodlivosti dany porovnavanim s kamoskami? Alebo je to skutocny pocit na zaklade reality, co autorka prispevku ma?
Slova su napisane a autorka ma pocit, ze preziva nespravodlivost. A vy ju tu kamenujete, ze ju nema prezivat, ze sa ma sama este viac snazit. Viete co sa stane. ked sa bude este viac snazit a muz nie? Jej misticka vah sa este viac zatazi, a jazycky vah sa este o vacsiu medzeru zvacsia = este viac vzrastie jej nespokojnost.
Pretoze ona tu situaciu vidi takto. Z toho vztahu nema ziadne ine uspokojenie, ktore by dokazal muz prihodit na svoju misticku a jazycek vah dorovnat, a nemuselo by to byt financne. Stacilo by, aby mala napriklad obdiv muza, nefrflanie muza, milujucu a podporujucu svokru... cokolvek, co sa da do rodinnej rovnice priratat.
@jumama 👍 môj chlap je pohodlný.Ja mám na seba prevziať ešte aj jeho rolu?Niekto písal, že nie je mužný to bolo správne pomenovanie.Nema v sebe ani za mak dravosti, posunu.Pokym ženy okolo mňa si užívajú pocit istoty či veci, ktoré dosiahol muž ja si hovorím, že snáď ho tento mesiac nevyhodia.Myslela som si, že tieto problémy v práci ho nakopnú, ale skôr sa ešte viac utiahol a čaká čo bude...do posledného dňa a na chlapa mi takýto postoj nesedí.
Ale je rozdiel, ak muž vyslovene si robí slúžku zo ženy, berie ako samozrejmosť, čo ona robí a podobne. Alebo nepracuje, flaka sa, pije, gembluje a žena maká ako otrok, aby zastúpila aj jeho.
Takej žene by som poradila sama, aby sa zbalila a odišla od takého prizivnika, lebo taký ozaj nedá žene pocit opory a istoty.
Ale tu je celkom iná vec. Autorka chce od muža, aby bol dravý, ctiziadostivy, aby perfektne zarábal, podnikal a ona si mohla užívať na jeho výslní. A to sa mi zdá také... Nepekné, lebo ona nepíše o nejakých vyslovene zlých vlastnostioach muža.. Len je sklamaná, lebo jej nedal "horných desaťtisíc" úroveň a ona túži práve po tom.
To nie je ze iba necíti istotu. Oni nehladuju, nie sú v dlhoch, nežijú z ruky do úst.. Len proste nie sú bohati, úspešní, kamosky jej nemajú čo závidieť a s tým sa ona nevie zmieriť, že skrátka jej muž nie je dravý a agresívny podnikateľ, aký pôjde aj cez mŕtvoly, len aby ona mala "prestíž"..
Ja by som tiež rada mala vlastnú firmu na biznis... Teraz síce firmu mam, mam OZ v správe viac menej nič dokopy nerobíš a aj to nič ti zaberie mega času.... A presne toto je to co aj mňa odraz dňa od môjho podnikania. Extrémne veľa a niekedy až zbytočnej administratívy.... To kto by potom robil? Nemôžem povedať ze som nič nedokázala. Bucham granty, hospodári, zveladujem.. Ale nič z toho nemám.. Teda nič hmone. Je to zadarmo....
Ale výsledky za sebou vidím a to ma uspokojuje a to mi stačí. Možno to nieje ani o ambíciách ale skôr o pohodlnosti. Ak začneš podnikať tak určite prvé roky nebudeš robiť od 9-14 na to zabudni.... A žiadne padla. Pôjdeš nonstop ak to ma prosperovať a pôjde s tebou aj tvoja rodina... Neviem ci chceš mať chlapa nonstop off rodina...
Ja som toto zvrhla, a možno až decká budú väčšie. Teda to najmladšie.... Min 3 roky určite nie. Chcem si ich užiť. 6 a 13 ročne... Potom keď tak, sa môžem za hrabať do papierov...
Teraz mi to za nič na svete nestojí... Stačia kí tie vybavovačky, Učto a administratíva v OZ....ako koníček a môj koníček ktorý neskôr možno prejde do biznisu... Ale to si tiež sakra rozmyslím podľa aktuálnych zákonov....
Ps. Mame vlastný byt, bez hypo, auto bez lízingu, žiadne úvery.... A čas na rodinu, zábavu výlety... Nežijeme z huby do ruky....
Tak komu je lepšie?
@jaskolka až tak by som to nenazvala.Niekedy musí človek vyjsť z komfortnej zóny aj ja som musela, keď muž robil za menej a robila som si pri deťoch ďalšiu školu.On úplne zastagnoval a nevie a nechce sa pohnúť.Ked už ide o to tiež môžem povedať veď zarobí pôjdem pracovať ako predavačka na pol úväzok.Chapes rozdiel?Nepotrebujem žiadnych horných desaťtisíc.Len nech sa k problemu postaví ako chlap celom.Keby sme sa každý vyhovárali na povahu kde by sme prišli?Rok je dlhá doba nechať niečo kvasiť a nechať zo seba seba spraviť úplného blbca.Nie, nič mu doma nevyčítam čakám čo bude.
Tak co ti poviem,to ze je niekto muzskeho pohlavia neznamena,ze musi by dravy,priebojny,odvazny,smely atd. Naopak zena nemusi byt submisivna domaca pani co caka na zabezpecenie. Prosim ta ake istoty maju tvoje kamosky? Slovo istota by som v dnesnej dobe nepouzivala,staci ze pride choroba,nestastie,nevera a je po istotach...
Užívať si istoty od muža? Jediná istota ktorú máš si ty sama a ze umries. Nič viac. Nenechaj sa o blbnúť kamoškami... Možno ani nevieš ako trpia v zlatej klietke... Alebo len budú....
Ale k čomu sa ma postaviť tým celom? Vyhodili ho? Nie. Keď ho vyhodia, a potom by len sedel a ľutoval sa, tak ok, beriem, že by ťa to štvalo. Aj to, že on ma "tetaz výčitky" môže byť preto ze mu ty denne opakujes, ako ste mohli sa mať super, keby bol viac aktívny.
Ale on robí, zarába, a to, že proste nemá povahu bit sa za niečo extra super, ale radšej túži po istote, hoci za menej peňazí, to úplne chápem. Nie je sám, má rodinu, je za to zodpovedný. Nečudo že sa bojí nechať istoty, zvlášť ak skutočne nemá povahu acneho a priebojneho človeka. Proste nemá. Nezmeníš to. Bud sa s tým zmier, alebo budeš vždy nespokojná.
@sidicek trafila si klinec po hlavičke.Od chlapa by som čakala po roku nejaký posun.Moze byť niekto nepriebojny, ale nie cvičenia opica.Tak ako tu sú niekedy príspevky o ženách, ktorym muži nakladajú na plecia, nič nie je dobré a ženy sú zmätene a nespravia krok vpred to je môj muž:(
@slunce3 nemajú žiadnu KZ je u súkromníka.Ked zajtra vyhlási insolventnost čo sa už s jeho predchádzajúcimi firmami stalo nedostane ani výplatu.Ale o to nejde na tejto firme majiteľovi záleží prináša mu veľké zisky len prešiel na štýl pandémia, všetci znižujú platy prečo nie ja?
@andreatytler aj sa podobame🙂
“ zje pre rodinu doma porobi je dobry clovek “ ale vidis v nom cvicenu opicu lebo nie je “ šikovny” ako kamosky chlap co berie uplatky? Tvoje hodnoty Keby boli na spravnom mieste tak nemas problem. Tvoj muz je nepriebojny a ty mas ambicie zanho no ty sa chces venovat detom ktore uz su dost velke.. ze by si kludne mohla ist za svojimi cielmi ci ambiciami ale ty ziadne vlastne nemas. Si taka ista ako tvoj muz nemas mu co vycitat.
Ešte raz to konečne pochop, nie tvoj chlap nepojde do lepšej prace, snaž sa ty. Cieľavedomá , čo sa furt na chlapa spolieha.
@miadi Ved to... nic nedosiahla, lebo jej cielom je vydat sa za uspesneho a to sa jej nepodarilo a tak teraz chce prerobit muza co ma a tvarit sa pritom ze to robi pre jeho dobro.
@andreatytler čítaš čo píšem?Dorobila som si ďalšiu VŠ školu popri deťoch a mám plat takmer ako muz plus celé roky mal voľnú ruku nemusel deti vyberať... iba sa venovať svojej praci.Moj muž znížením platu prišiel o 250 eur za rok sú to slušne peniaze nie?Teba by nemrzelo, keby si z tvojho muža robili v práci poskoka?Mne vôbec nejde o to či bude podnikateľ, mal aj iné ponuky k žiadnej sa nevie, nechce vyjadrit ja neviem či je psychicky rozhodeny a boji sa odísť, alebo mu vyhovuje, že mu niekto nakladá a potrebuje im niečo dokázať?On zastal a nevie čo chce ďalej aj, keď povie tu nemôžem byt.
@annamalaga keď budeš mať rodinu, muža, deti môžeme si pisat
@miadi ja som napísala, že nebudem chlap v rodine.Uz teraz si myslím, že robím viac než dosť či v práci či doma.Detmi sa nevyhovaram tie sú priorita a čo, keď sú veľké?Tie nepotrebujú mamu, spoločný čas?Muz mal veľké plány a všetko ľahko popolom.Tak ani ja nemusím byť ambiciózna prejdem na pol úväzok a možno sa chlap spamätá, keď nám bude chýbať ďalších niekoľko stovák eur.
Ešte raz. Keď aj budem mat muza. Ja sa budem spoliehať na seba a svoje peniaze a nebudem očakávať niečo od manžela. Niekto môže mat aj 2 VŠ a nič z toho. U nás ma jeden ledna zakladku dochodenu a plat 4000€. To je to vieš.
Dorobila si si druhu VS, ale co z toho? Zda sa ze nie vela, lebo pises vety ako: Vydat sa iba za uspesneho... Deti nemozu is robit k otcovi... nemozem si uzivat veci ktore dosiahol muz... Ak ma zena zo seba dobry pocit ze dosiahla v zivote co chcela, tak nema potrebu riesit postoj manzela k jeho kariere, pokial on netaha celu rodinu dole. Ta zena by hrdo napisala ze deti sa chystaju pracovat v mojej firme.
Vela veci v tvojom prispevku sa da pochopit ked pises ze potrebujes niekoho o koho sa opriet, ked muz nema cas sa venovat detom, ked ta muz nepodpori v podnikatelskych planoch, ale podstata tvojho myslenia je v tom ze sa snazis si zabezpecit lepsi zivot cez muzovu karieru.
Tvoj manžel je chudák. Ani nie tak preto, že nezarába koľko si ty myslíš, že by mal, ale preto, že má doma ženu, ktorá namiesto toho, aby videla, že nie je samozrejmosť, ani jeho pomoc, ani jeho akýkoľvek príjem... sa z neho cíti zle.
Kde beries istotu, ze si najdes "uspesnejsieho" muza ako je tvoj manzel a ze ta taky vobec bude chciet? Chciet je pekne, ale clovek moze niekedy chciet vela veci, aj sa na usi postavi a zelanie sa mu nesplni.
To ze si si dorobila dalsiu VS, znamena iba zlu efektivitu pri vybere VS. Ked inym ludom (pises ze s dvomi VS mas takmer taky plat ako manzel), na slusny plat staci jedna VS.
A vydierat, ze si najdes polovicny uvazok, aby si ho vytrestala, netreba komentovat. Vytrestas nakoniec akurat seba.
Normalne som sa chytala za hlavu, ked som to citala 🤦♀️Ty si co urobila aby si bola uspesna a mala zivot po ktorom tuzis okrem toho, ze si sa vydala a teraz terorizujes svojho chlapa? Pises, ze je milujuci a dobry partner aj otec, tak si vyrobim problem, ked ziadny nemam? Deti mas velke, co ti brani v realizacii aby si ty vybudovala karieru?

Deti sa nespýtajú, čo ste vybudovali... nechápem, odkiaľ je tento mýtus, že treba byt čoraz bohatší... deti sa možno spýtajú, či ste robili, že ste nezachranovali planétu a nechali nás žiť v takomto pekle... veľmi smutný príspevok, zašla by som k psychologicke na mieste autorky a zamyslela sa nad sebahodnotenim