Krstní rodičia z oboch strán

mimi325
19. sep 2021

Ahojte, čo si myslíte o tom, ked dieťa má krstnú mamu (sestru matky) a krstného otca (brat otca)? To akože teraz je moderné? Zostala som zaskočená, keď mi naznačil priateľ, že jeho chcú dať ako krstného otca. Ako mne neprekáža, že bude, len nechápem toto, že bud si vyberiem krstnú mamu alebo otca a partner alebo partnerka bude ten druhý krstný rodič a nie takto. Teraz čo budú očakávať, že od každého krstného rodiča bude to dieťa chcieť hodnotný darček? A to ani nehovorím o tom, že keď niekam ideme, stačí stretnúť po ceste v aute švagrinú mojho priateľa a o sekundu mu zvoní telefón, že "kde si bol? odkiaľ ideš? načo si tam bol?" alebo volá len, keď niečo potrebujú. Čo si myslíte o tom?

hsara99
19. sep 2021

že je to ich vec a môžu si vybrať koho chcú... mám pocit že ti vadí že teba nechcú za krstnú a máš ťažké srdce na švagrinú 😉

janetinka27
19. sep 2021

@mimi325 ano, mozu byt z oboch stran. je to casty zvyk, nic moderne. navyse vy este nie ste manzelia, to moze tiez zavazit.
krstni rodicia maju mat birmovku, mali by zit usporiadane atd. nemusi to byt par, mozu to byt dvaja jednotlivci muz a zena alebo iba jeden clovek.

nevenka
19. sep 2021

@mimi325 byt krstnym rodicom je v prvom rade duchovna a vychovna uloha, nejde o darceky. To po prve. A po druhe, my to mame v rodine odjakziva. Chcela som, aby krstna mama bola moja sestra a krstny muzov brat. Nechcela som davat za krstnu mamu svagrinu. Tu nejde o modu, ani darceky, ale o vieru a pocity. Napriklad, muzov druhy brat nevolal za krsneho ani jedneho brata, ale bratranca. A vsetci s tym OK...🤔

jess_y
19. sep 2021

Ja na tom nevidím nič zlé. Moja malá má tiež za krstného môjho brata a za krstnú ženu švagra. Môj muž je tiež krstným obidvoch detí švagra (môjho) a krstnou sú švagrinej kamošky..
Neviem, čo by na tom malo byť zlé, každý rodič mech si vyberie koho chce

klejkaez
19. sep 2021

Nie je natom nic zle. Radsej z rodiny nez ako pises, trebárs sesternica a preco nie jej partner..
Možno sa rozijdu co ty vieš... A rodina je istá stale 😊

andreakotesova
19. sep 2021

Naše deti majú len krstnú mamu, moju sestru (švagor je bez sviatosti). A ja s mojim manželom sme krstní rodicia 4-rom deťom a manžel je ešte sám krstný otec svojej neteri (za slobodna).

mimi325
autor
19. sep 2021

@hsara99 ťažké srdce má jedine ona na mňa, lebo nedosiahla to všetko v živote čo ja a závidí ...

janetinka27
19. sep 2021

@mimi325 mozno by to ani nebolo dobre. podla tvojho opisu nemate idealny vztah. tak to netreba prekombinovat. krstniatko je pre krstnych rodicov duchovne dieta, nemala by tam byt averzia voci matke dietata, predsalen ako krstna mama sa budes za dietatko modlit a tiez za jeho rodinu.

angel993
19. sep 2021

@mimi325 ja by som nedala priateľa alebo priateľku. Jedine ak by boli manželia. Pre mňa krstni rodičia nie sú o darčekoch, ale o príkladnom živote. Tiež vyberám podľa toho, ako sa správajú k rodine. Aby som si aj ja mala s nimi čo povedať.

bettie
19. sep 2021

@mimi325 napr. moje deti nikdy od krstnych rodicov neocakavali hodnotne dary a ani by sa mi to nepacilo. Neviem preco musi byt vsetko o drahych daroch a peniazoch. A este samozrejme aj o zavisti, ako si nezabudla spomenut.

jankalukasova
19. sep 2021

@mimi325 Toto je katastrofa. Normálna katastrofa. Akonáhle sa riešia krstiny, tak mám pocit, že v ľuďoch ožíva totálna ješitnosť! Najprv v príbuzných, ktorí sa idú odúvať, prečo práve oni nie sú krstní rodičia a potom rodičia riešiaci okázalé oslavy a spoločne celá rodina riešiaca honosné dary. FUJ 🤮
Krst je o niečom inom. Okrem toho, Ty si priateľka. Aby si mohla byť krstná, mala by si byť manželka.

mimi325
autor
19. sep 2021

Ja nevravím, že chcem byť krstná toho dieťaťa, to som sa nikde nevyjadrila. Ale taktiež nechcem dopadnúť tak, že v budúcnosti bude to dieťa vyžadovať darček ešte aj zvlášť odomna.

srferreira
19. sep 2021

My sme dali malemu krstnych uplne mimo rodinu a je pokoj! Ale dava sa to tak, ze nemusi byt zrovna par co su spolu. A krstny rodicia sa mozu dohodnut na spolocnom darceku ku krstu aj na ine prilezitosti, nemusi davat kazdy zvlast.

nykkushka
19. sep 2021

@mimi325 nie je to teraz moderné. Robilo sa to aj pred 30 rokmi. Ja mam krstného mamininho brata a krstnu ocinovu sestru, keďže v čase môjho narodenia nemali ani jeden partnerov-manželov /manželky.
A teraz ideme bratovmu synovi na krst, ja som krstná a svagrinin brat krstný.
Momentálne za to môže cirkev - keďže vy ste LEN priatelia, nemusí to daný kňaz povoliť. Presne preto ideme aj my tak za krstných - brat švagriny ma rozvedenu priateľku a maju spolu nemanželské dieťa 😉.

euka210
19. sep 2021

@mimi325 je to uplne bezna prax...moje deti maju raz brat s manzelkou, svagrina s manzelom a treti moj brat a manzelova sestra. A u svagriny uplne ze jeden rodic z jednej strany a druhy z druhej...tak raz som ja, raz manzel,raz obaja, raz nikto...ked sme mali obe naraz deti.
Niekto to straaasne riesi ze dary a pod, niekto to vnima ako fin.zataz a nechce byt krstny, ze uz ma dost krsniat...lebo mu treba viac darov. U nas jedine ze krstna zvykne tortu dat na krst a potom na 1. prijimanie, inak rozdiely nerobime...kazdy synovec ci neterka dostanu darcek na narodky ci Vianoce. Teraz aj korona robi svoje s kontaktmi, lebo sme dalej od seba a niekedy to nevyjde. Ako su deti vacsie aj ich je viac, tak maju aj dost hraciek, tak sa dohodneme, ze napr. 1 spolocny pre vsetkych surodencov na Vianoce. Je to o dohode a hlavne zmysle krstneho rodica...nie je to a nema to byt studna penazi, ale niekto, kto sa bude za to dieta modlit, prip.sa o neho postara keby sa nam nieco stalo, cize my sme vyberali toho, kto zije aktivnym naboz.zivotom a napr.preto jeden brat nie je nikomu, ani manzelov brat s manzelkou.
Ja aj moj manzel mame tak isto...jeden krstny z maminej strany, druhy z otcovej...u manzela sa to berie ako par, cize neoficialne ma 2 krst.mamy a 2.otcov 😃.

borka168
19. sep 2021

@mimi325 pre boha, ty musíš byť veľmi "vyrovnaný" človek, keď ťa netrápi nic ine, ako to, že nejaké dieťa bude od teba zvlášť očakávať dar. Nebudeš, nie si krstna matka, nikto neočakáva žiadny dar. Ak aj náhodou ostanete s priateľom spolu, stále ostane krstným iba on, bude si riešiť aj darčeky. Či teraz ked ste pár a niekam idete každý si rieši svoj darček? Je hadam logické, že ked idete niekde spolu na oslavu, dávate dar spolu.

euka210
19. sep 2021

@jankalukasova toto som nedavno riesila so svagrinou...ze na svadby bola pozvana ako priatelka, ale na krstiny deti uz nie...citila v tom krivdu alebo co....po vyse 7r...su 5r manzelia a uz su pozyvany spolu aj na mensie rodinne oslavy, k comu sa u nas radi krst ci narodeniny.

andreakotesova
19. sep 2021

@nykkushka svagrinin brat teda pôjde riadnym príkladom... 🙈

nykkushka
19. sep 2021

@andreakotesova ja takéto veci vôbec neriešim. Je mi jedno kto je v akom vzťahu (či su manželia alebo nie), hlavne je, že dokážu zabezpečiť dieťaťu všetko čo potrebuje a ľúbia sa navzájom.
Či rozvedeni ľudia už nemajú nárok na nový vztah, život? Aj keby boli manželia, cirkev neuznáva rozvod čiže ďalšia zamienka, prečo by to nešlo 😉

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mimi325
autor
19. sep 2021

@ptmt1011 ja som nikde netvrdila, že chcem byť krstná mama. Ja som narážala skôr nato, že nebudem nikomu dávať "extra dar" okrem spoločného len zato, že som solventnejšia ako budúca krstná mama.

ki_ki2
19. sep 2021

@mimi325 to dieťa od teba nebude očakávať žiadny dar keďže jeho krstná mama nebudeš zrejme . Budeš stále len žena jeho krstného otca a celkovo nechápem čo tu riešiš dary? Vieš o čom je vlastne byť " krstným rodičom " či len to že by mali dávať dieťaťu dary a peniaze ? Je to osobná vec rodičov koho si zvolia za krátkych rodičov tak to ty nerieš aj tak to neovplyvníš a urobia si po svojom.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lintu
20. sep 2021

Staviaš sa k tomu veľmi zvláštne. Neboj, to dieťa ťa nebude ohrozovať nijak. Všetka zodpovednosť prináleží tvojmu priateľovi. Ak mu nechceš pomáhať s funkciou , tak mu nepomáhaj. Bodka. Je to len o tvojom rozhodnutí. Každopádne nezabúdaj na to, že pre to dieťa si aj "teta"..... (a od tej sem tam niečo dostať, sa tiež považuje za milé)

K tvojmu druhému problému.... Sú ľudia kontaktní, zvedaví.... Švagriná k nim asi patrí tiež. Jej správanie by v prvom rade malo vadiť priateľovi. Ak nevadí, môžeš sa ho pokúsiť upozorniť, že by mu to vadiť malo. Inak "švagriná" by možno zavolala aj tebe. Podľa tých problémov, čo tu riešiš, ale asi nemáte obzvlášť priateľské vzťahy.

katulik123
20. sep 2021

@mimi325 Ďalší ješitny vykvet 😂
Tak za prvé douč sa o čom je byť krstným. Je vysoká pravdepodobnosť, že s priateľom nebudeš na veky vekov. Po ďalšie ak bude on krstný, nechápem čo sa do toho staráš a riešiš vec, ktorá by bola aktuálna o 10r, keďže máš dojem, že to dieťa určite bude behať za tebou a od teba práve pýtať niečo. Neuveríš, ale nie každý je taky vypočítavy ako ty. Vždy sa robilo, že boli krstni z jednej a aj z druhej strany, respektíve ako sa dohodli. Nemá zmysel dávať nejaký pár, ktorý sa rozide. Je logickejsie dat súrodencov a akože aktuálny partner, manžel teoreticky sa niekde aj oslovuje krstný, krstná aj keď sú len partneri krstného rodiča.
A trošku by trebalo ego znížiť, to, že si "solventnejsia" ako krstná nerieši nič a pochybujem, že to niekto okrem teba takto vníma.😉
Vidno, že máš negatívny postoj ku švagrinej, preto tu trepeš blbosti o darčeku extra. Ja neviem, vždy keď idem niekam na návštevu alebo na oslavu k dieťaťu, donesiem vždy niečo, či už sladkosť alebo nejakú hračku. A to mi to dieťa nemusí byť nijak blízke. Tiež v rodine aj na okolí sú z oboch strán a je to rozumne, takto je väčšia pravdepodobnosť, že po rozchode neostane dieťa bez krstného či krstnej ak by dali len to slušnosti napríklad teba.
O týždeň sa rozidete a dieťa nebude mať nikoho zastúpeného.
Ale aby niekoho škrelo, že partner bude krstným rodičom a, že aby sa nedajbože dávali dary od oboch. (Vitaj vo svete) pričom kľudne sa môžu krstni skladať na darčeky.
Neviem, ale ešte dodatok, že svagrina ti závidí fuh. Silné slová na to aby si to tvrdila tu ako fakt. Mimochodom nie je ti svagrina, keďže nie ste zobrati, je len sestra tvojho frajera.

sense
20. sep 2021

Uprimne tomu malemu narodenemu je sumbe fuk ci si solventna alebo nie...a po tvojich vyjadreniach by si bols u mna ns poslednej priecke v zozname krstneho rodica.... to ze si solventnejsia nerobi z teba lepsieho cloveka...

ivkazba
20. sep 2021

Na jednej strane sa tu vystatuješ, o koľko lepšie finančne na tom si ako potenciálna krstná. Na druhej strane vopred riešiš, že či nebudeš musieť dieťaťu občas niečo kúpiť. Nuž je otras, keď niekto veci vníma cez peniaze a nie cez srdce.

nafka0483
20. sep 2021

@mimi325 Ci je to teraz akoze moderne? Ja to praveze poznam presne takto - ze jeden krstny rodic z jednej strany a druhy z druhej. A nie ze partner/manzel-ka jedneho krstneho je automaticky druhy krstny rodic.

A neviem preco by dieta malo ocakavat od oboch krstnych rodicov hodnotny darcek? Nie v tom je podstata krstneho rodica. Ano, zvykne sa tak robit, ale ved krstni sa spolu predsa msu rozpravat aj stretavat aj sa dohodnut, ze napr. kupia dietatu bicykel a ze sa na to zlozia obaja. Co je na tom? Aky je rozdiel v tom ci bicykel kupi napr. stryko dietata s manzelkou alebo stryko dietata s tetou z druhej strany rodiny?

makova333
20. sep 2021

@mimi325 u nas v okoli takyto zvyk nebol. Krstny rodic bol bud sam alebo manzelia. Osobne by mi to prislo velmi divne keby mna niekto zavola za krstnu a muza nie alebo naopak. Ako hovorim, v oblasti z ktorej ja pochadzam to zvykom nebolo. Ak bol krstny rodic sam v case krstu a neskor sa ozenil/vydala partnerovi dieta zacala hovorit krstny aj ked "papierovo" krstnym nebol. Prizenenim sa nim stal. V nasej rodine ani nebolo zvykom volat k viacerym detom roznych krstnych rodicov. Ale my sme nikdy neboli "velkodetne" rodiny, cize chapem, ze ak ma niekto 5 deti, tak to celkom moze rozpoctom krstnych celkom zamavat. Ale chapem, ze iny kraj iny mrav. A spät k tebe. Tato vec ta naozaj nemusi trapit. Ad 1 si zatial iba priatelka ad2 nie si krstna takze nic od teba nikto vyzadovat nebude ad3 co kto bude chciet dat krstnanu a co bude krsna (ne)ocakavat teba moze byt zas jedno lebo bod 2. ad4 ak ta trapi, ze ked budete zobrati, darcek na krsna pojde aj z tvojich penazi, aj ked krstna nie si, tak si daneho muza ani neber. Usetris si nervy ked uz teraz ta to serie.