Prečo neveriaci ľudia oslavujú Vianoce?
Myslím si, ze ju tu dosť žien co sú neveriace.
Prečo takí ľudia oslavujú Vianoce/ Veľkú noc ?
Samozrejme ze môžu, nezakazujem 😂😂
Čisto zo zvedavosti. 😘
Ja to vnímam tak, že každý nech si robí ako chce, nech oslavuje, či už kresťanské Vianoce, alebo pohanské sviatky, alebo len nech si užíva dni voľna s rodinou… Každý ako sa mu páči. Ale jedno mi vŕta hlavou - mám známych, čo sa mi vysmiali, že som kresťanka a verím v Boha, že moje deti vediem k tomu, že veria v Ježiška (nikdy som nikoho do viery nenútila, len mi je ľúto, ak mňa niekto odhovára, priam sa vysmievajú…). A potom tí istí sa radujú ako píšu s deťmi list Ježiškovi, lebo Ježiško im donesie darčeky…
@shee11 citala som tvoj dalsi koment...lol.
Takze pre teba je nepochopitelne, preco ludia uvaria mega veceru pre oslavu s rodinou ale uznavas len to ked navaria mega veceru kvoli dakemu vymyslenemu pribehu o jezisovi? Uplne cudzom cloveku?
A ano, slnovrat ma pre nas velky vyznam, neznasam zimu a velmi sa tesim ze sa dni znovu predlzuju, a uprimne to oslavujem tak, aj detom to tak hovorime, nehrame to na Jezisa.
Nechapem preco si myslis ze tvoj dvodod oslavy je silnejsi, ked ako si uz mohla vidiet vo vacsine komentov ti tu vysvetlili, ze povod tohto sviatku nie je krestansky....
@matejakub A nie je náhodou náhrada mzdy za sviatok povinná zo zakona?
@jana_eyre_2 on chodí aj nedele do roboty .A 25 mal ísť tiež ,no nejde .Príde o sviatok a nadčas .Príplatok za nedeľu😉
Toto prskanie do hrude sa bijúcich kresťanov je až na smiech 😂
Teraz neviem, či takýto hrdinovia sú len online, ale v reálnom živote som sa s tym ešte nestretla. Nehlásim sa k žiadnej viere a ešte mi nikto za to nevynadal, že oslavujem Vianoce, alebo že robím z nich komerciu. U nás “oslavujú” Vianoce aj hinduisti, aj moslimovia, to by ste dievčence, zaryté kresťanky, otvárali oči. Mám kamošky - moslimka, hinduistka, sikh a všetky majú doma na Vianoce stromčeky a dávajú si darčeky. Prečo? Lebo žijú v krajine s kresťanskými tradíciami, ktoré ovplyvnili aj miestne sviatky a kultúru, je to tu sviatok, tak to tak berú. Nikto sa tu z toho nejde po…, nikomu tým neubližujú a dúfam, že nikomu to ani “žily netrhá”.
@matejakub aj ja chodím do práce cez víkendy a normálne mám ten deň preplateny, tak som myslela že to je zo zákona povinné.. síce áno príplatok za víkend nedostanem, ale neprídem o mzdu za tie dni..
@jana_eyre_2 on si berie dovolenku
@shee11 vies aky je medzi nami dvoma rozdiel? Ja akceptujem tvoje rozhodnutie slavit svoje Vianoce po svojom. Ty nie si schopna akceptovat moje rozhodnutie a furt dookola sa pitves v mojich dovodoch. Moje dovody ta v konecnom dosledku nijak neovplyvnuju, rovnako ako ta neovplyvnuje sposob ako ja slavim Vianoce.
A ano, historicke fakty su take, ze najprv bol slnovrat a az potom dosli krestanske Vianoce. Na historii uz nic nezmenis, treba ju tiez akceptovat.
Lebo sme tak nauceni od detstva. Som neveriaca, ale vianoce milujem. Santu, vianočnú výzdobu, koledy, pokoj, darčeky 😀. Nechápem ze toto niekoho trápi.
@shee11 ani aj nemam proti tebe nic. Ale preco sa stale chytas za slovicka? Preco striehnes ci ateista oslavuje Vianoce, Kracun alebo slnovrat? Aky je rozdiel v tom jednom jedinom slove? Krestania nemaju patent na termin Vianoce. Krestania slavia narodenie Spasitela, nie Vianoce. Su to vianocne sviatky. Sviatky pre vsetkych, bez ohladu na vek, pohlavie, vzdelanie socialny staus a aj nabozenske vyznanie alebo nevyznanie. Ak ich chu oslavit, tak nech ich oslavia. Kazdy s takym posolstvom, ktore si vybral a sposobom ako jemu vyhovuje.
@gerrwie_girl tu stále niekoho čosi trápi, čo sa ho netýka..každý rok - prečo je haloween, prečo je Valentín, vtedy strašné vadí ak sa oslavuje niečo iné ako kresťanské sviatky ktoré dokonca ani nepripadajú na rovnaky deň ako tie ich.. ale je pravda že takúto tému prečo niekto kto nevyznava kresťansku vieru slávi Vianoce tak to som čítala prvý krát..
@shee11, čo sa takto zmieriť s tým, že ateisti neoslavuju nič, len si užívajú voľno za sprievodu tradičných dekorácií. Vrátim sa k tomu 1.maju. Je to sviatok, mame voľno a to napriek tomu, že len mizivá časť obyvateľstva ide na manifestáciu. Mame sa teraz všetci cítiť zle, lebo sa vlastne drzo ulievame a ukradli sme sviatok socanom a komunistom? Asi nie, proste si užívame voľno. A možno pôjdeme pozrieť, ako sa stavia máj (ktorý s týmto sviatkom nemá nič spoločné). Cítia sa zle kresťania, čo na veľkú noc pobehujú s korbacmi, oblievaju ženy a dostávajú vajcia (to je čisté pohanstvo a nema s kresťanstvom absolútne nič)? No, evidentne necítia (škoda, lebo to je naozaj otrasná tradícia) Proste občas preberieme tradíciu jednoducho preto, že sa nám paci a nie preto, že by sme boli presvedčení o dôležitosti jej pôvodu (ako napríklad tie korbace a vajcia) Robia to ateisti, robia to kresťania a ostatné náboženstva to zrejme robia tiež. Takže z obrovskej časti si ateisti ozdobia stromček, dajú darčeky a vychutnávajú rodinnú pohodu jednoducho preto, že je to pekná tradícia a dostatočne dlhé voľno. Ze si akurát v ten deň kresťania pripomínajú narodenie Ježiša je pre nich úplne irelevantné ako akékoľvek iné narodeniny cudzieho človeka. Ci sa pri tom sústredia na duševné hodnoty alebo na množstvo darčekov - to závisí od ich vnútorného nastavenia počas celého roka, rovnako ako u kresťanov.
@shee11 ale veď každy robí ako chce.
Prečo kritizovať do nekonečna?
Škriatok nahradil Betlehem? Keď chces Betlehem ,urob si Betlehem,aj ako tradícia v rodine je to krásne.
Škriatok bez očí ? A?
Nechceš nekúpis?
Pozlátko,alebo business? A?
Veď ty môžeš obdarovať blížneho jablkom medom a orechami,len z tvojej záhrady
Nebudeš predsa podporovať globálny vianočný business
Každý má zit život tak,ako najlepšie vie a chce.pokial to nikomu neubližuje,tieto kritické romány ostanú navzdy sterilné,majú žiadny zmysel
Autorke - mne like netreba,to si si pomýlila adresu.
A ty čo? V anonymite provokujes reakcie náboženského rázu?
Pred sviatkami pokoja ?🤢🙄
Z pohľadu veriaceho človeka ma vždy skôr viac zaujala myšlienka prečo veriaci oslavujú Kristovo narodenie v decembri. Presný deň jeho narodenia síce nevieme, ale každému je podľa opisu z biblie a iných faktov známe ze sa nenarodil ani 24.12, ani 25.12, ani v decembri a ani len v zimnom období. Naopak skôr v letnom období. Vianoce boli zavedené v tomto období čisto na vytlačenie pohanstva kresťanmi tým ze im takto zatienili oslavy slnovratu. Zaviedlo sa kresťanstvo a tým aj ich pravidlá v ten dobe. Chápem, že v dnešnej dobe je to už zaužívaný kultúrny zvyk a meniť to nikto z ohľadom na históriu nebude. Ja len ze nabudúce treba začať od seba a pýtať sa prečo oslavujem kresťanský sviatok v období ktoré je pomaly pol roka od udalosti ktorú ma údajne oslavovať. Btw odporúčam jedným dychom dohladat si aj históriu ohľadom vianočného stromčeka. Tiež to ma úplne iný, skôr temnejsi kontext. Jedna vec absolútne nemá nič spoločné z druhou.
Disclaimer: týmto fakt nechcem nikomu kaziť sviatky ani im ubrať na význame ktorý pre tie z vás ktoré ich oslavujete majú.
A prečo veriaci sa nesprávajú podľa prikázaní ?
Tak v prvom rade vieš prečo mame vianočný stromček? Ježiš sa narodil v marci. Jeho narodeniny sa rozhodli ale preložiť na pohanské sviatky, nech sa to ľuďom poriadne vtlači po podvedomia, že je to kresťansky sviatok. Nie je to útočne, som kresťanka, ale je to fakt. Vianoce nemajú fakticky nič spoločne s narodením Krista, je to celé dogma.
Ano,je to oslava zimneho slnovratu,krestania si ale nic neprivlastnili.Kazdy vie,ze Jezis sa narodil v lete ( keby zil teraz,bol by zrejme junovka).
Lebo ateistom ,alebo "pokrstenym neveriacim" to takto vyhovuje Cely mesiac varia bez masa,pride Velky piatok,vtedy maju chut na rezen,lebo ved zli krestania
Krestania oslavuju narodenie Jeziska,neveriaci nie,lebo zli katolici si privlastnili sviatok,ale tradicia nepusti.
zli zli veriaci,robia len neplechu na svete Ostatni nie,oni mozu,aj slavit,aj oslavovat Lebo oni neveria

@annm81 nie je ateista