Svadba a cestovanie s malým dieťaťom

mia_von_prag
17. jún 2019

Prosim o názor, sme pozvaní na dve svadby

1. Bratova, 450 km ďaleko, dieťa bude mať 7 týždňov, 60 hostí, september
2. Dobrého kamaráta 650 km ďaleko, dieťa bude mať 11 týždňov, 100 hostí, október

Vidím viac negatív, cesta autom sa môže predĺžiť, dieťa nebude mať ešte očkovanie, veľa ľudí na svadbe, hluk, reálne by som asi celý deň bola niekde na hoteli a kojila. Šli by ste? Máte pripadne inú skúsenosť?

amalienka
17. jún 2019

@mia_von_prag ahoj,podla vztahu s bratom by som asi na bratovu svadbu isla,babetko bude este male,vecsinu casu bude spat,kojit ho mozes aj niekde na chodbe ,popripade na terase,hlavne teda nejake prakticke saty na kojenie si zabezpec aby si sa nemusela cela vyzliekat.a na tu kamaratovu uvidis podla babetka,skoro trojmesacne bude tak sa zariadis podla toho ci bude spaci typ alebo bude aktivnejsie.

hettinka
17. jún 2019

@mia_von_prag nesla by som.
My sme boli s 2-mesačným, ale len do 20:00 ledva vydržal. A bolo zo v susednej dedine, tak keď bolo zle, rýchlo domov. Aj tak sme zo svadby skoro nič nemali a ani by som nesla, keby som nebola birmovna a tým pádom svedok nevesty.

pininka1
17. jún 2019

Išla by som s tým že tam budeme mať vlastné ubytko kde zo svadby pôjdem a dieťa bude mať svoj kľud. Na svadbe by som nebola dlhšie ako do deviatej. Naša nemala problém s dlhou cestou, nakojila som ju a bol klud,spala aj tri hodiny. Najlepšie sa rozhodneš keď sa dieťa narodí a uvidíš aké bude.

diewcatqoo
17. jún 2019

Ahoj, uvidis, ake bude babo, ked sa narodí. Nas bol maly "cert".. ani na rukach, ani v postielke, ani v kociku, nedalo sa ist mimo domov na dlhsie nez 15 min lebo len plakal. V autosedacke reval ako tur do roka. S takymto dietatom si neviem predstavit ist na svadbu takto daleko.
Zas kamoska je iny pripad. Jej mala je od narodenia kludas, pocula som ju plakat len parkrat. Vsade je spokojna, kde ju posadi, tam je. Keby niekam odisla a vratila by sa o 4hod, nasla by ju tam, kde ju polozila. Boli aj na svadbe, ked mala malicka 3 mesiace a zvladli to lavou zadnou.
Takze naozaj takto vopred je podla mna zbytocne planovat. Uvidis, ake to bude, ked bude dieta na svete a zariadis sa podla toho. Rodina a znami to urcite pochopia.

abbey1
17. jún 2019

Neviem si predstaviť odmietnuť pozvanie na svadbu súrodenca. Veď budete prítomní na obrade a na hostine podľa drobca. To by som vôbec neuvažovala.
Svadbu kamaráta by som zvážila podľa vzájomného vzťahu a či vlastne mám chuť ísť.
Čo sa týka neočkovania dieťatka v tom čase, to je asi najmenší problém. Mnohé deti nie sú očkované vôbec, majú súrodencov sv škôlkach, školách, rodičia pracujú, nakupujú, cestujú,... Čiže sú neustále v kontakte s ľuďmi.

pertu
17. jún 2019

My ideme tiez na svadbu "svokry", takze sa.neda odmietnut, bez ockovania, neriesim, nejak bude, ostava mi len dufat, ze nebude 40stupnov

nika3136
17. jún 2019

Ahoj.
Naša dcéra mala 8 týždňov, keď sa vydávala švagriná.
(400km ďaleko - to však nebudem riešiť, cestujeme každý mesiac úplne v pohode, najmenšia išla 2 týždňová a neriešila som očkovania).
Mala som síce na pomoc mamu, tá mi priniesla malú na kojenie, zabavila ju, pochodila, ja som odbehla na pol hodiny na izbu a o 12tej som už ležala pri nej (iba preto, aby mama nemusela vstávať v noci a prísť opäť ku mne na kojenie.

Ale mám pre teba možno zopár typov
Kamarátka mala šatku a slúchadlá pre malého, hovorila, že si svadbu užívali dlho do noci, malý spal ako cecok.
Môžeš si zabezpečiť nejakú kamarátku/oaptrovateľku, ktorá bude niekde tam poblízku s bábätkom, prinesie ti ho, poprípade ak je to hotel a izba niekde hore tak si daj videopestúnku aby si na bábo videla, keď sa hýbe (my sme v erárnom prípade už robili aj tak, keď nám nedosiahol signál, že sme napojili kameru, na to kukátko kde sa sleduje bábo sme nastavili mobil a videohovor cez messenger a takto sme si telefonovali, aby sme ju videli).
Poprípade na niektorých svadbách deti spali zaradom na chodbe v kočíku 😄

Ja v tom nevidím žiaden problém. Naša je náročné dieťa, preplakala celé detstvo, ale keď nie šatka, tak kočík, keď nie kočík, tak postieľka, keď nie postieľka tak nejaká hojdačka a podobne....
Len si hlavne prispôsob šaty dojčeniu (ja som mala dlú sukňu a top, ktorý som rýchlo vyhrnula hore).

My ideme tento víkend keď má už 13 mesiacov a ver či never, obávam sa oveľa viac. Už chodí, kričí, protestuje....bude to zábava

mia_von_prag
autor
17. jún 2019

Ďakujem za rady a skúsenosti. Asi naozaj záleží hlavne na dieťati, aké bude. Takže uvidíme.

Ja by som nemala problém s odmietnutím, ide o zdravie a pohodlie mojho dieťaťa. Brat s tým aj počíta. Pred 25 rokmi moja mama nešla na svadbu svojmu bratovi 400 km, lebo bola zrovna tehotná, čakala mojho brata, ktorý má teraz svadbu 😀

Minulý rok som na jednej svadbe bola, sestra ženícha rodila v piatok, svadba v sobotu, takže tiež nebola. Nemyslím, že to je nejaká katastrofa, osláviť to vieme aj o pár mesiacov neskor.

nyusika
17. jún 2019

neplánuj, uvidíš ludi a situácie.

letfenixa
17. jún 2019

Ked mal syn 3 mesiace, zenil sa mi brat. Nesli sme. Svadba v susednom state, obrad v lese, prichod turistickym chodnikom, akurat ockovanie. Posedenie od 17, 150 hosti, nie v mieste ubytovania. Syn vtedy spaval 3-x denne, a vecerny program (kupanie, kojenie/dokrmovanie) sme museli stihnut do 18. Nevidela som ziadne pozitiva.

caelley
17. jún 2019

ja mam svadbu ked bude mat moja najlepsia kamoska a zaroven druzicka mesacne babatko, kvoli nej som davala svadbu o mesiac neskor, aby prave nerodila, vyriesili sme to tak, ze sme jej zaplatili izbu a pride s muzom aj s mamou a maly bude s mamou v izbe, ona moze byt na svadbe o dve poschodia nizsie a odbiehat hore kedykolvek. podla mna takto je to v pohode, ale treba urcte vziat so sebou niekoho, kto nie je pozvany na svadbu, ale bude s babatkom v izbe. urcite by som take male netahala priamo na hostinu.

mia_von_prag
autor
17. jún 2019

U nás to práve vôbec neprichádza do úvahy vziať niekoho cudzieho, aby sa postaral o dieťa. Za prvé, dieťa bude poznať jedine mňa a manžela, keďže bývame ďaleko od rodiny a všetci by ho videli prvýkrát a za druhé nám to nikto nenavrhol. Celkovo mi to stále viac dochádza, aké by to bolo ťažké zorganizovať... A očkovanie má byť v 8. týždni, nebolo by to nebezpečné? Prídeme zo svadby, kde je 60 ľudí, všetci ho chcú vidieť, chytať, potom cesta a očkovanie? To sa mi nepozdáva...

hettinka
17. jún 2019

@mia_von_prag ja dom nikomu nedovolila babo na svadbe chytať a okukovat. Už vôbec nie na ruky brat. Mali sme tašku z kočíka a maly bol v nej, väčšinu času aj tak vonku v kočíku, lebo hudba ho budila a reval.

zulumilo
17. jún 2019

@mia_von_prag asi by som isla na obrad do kostola, predsa len to je to najdolezitejsie z celej svadby. a manzel nech zatial vonku pokocikuje. A mozno este obed a prvy tanec. Urcite by som nepytala mamu aby strazila, ved aj ona si chce uzit synovu svadbu 😉 a potom by som isla domov-teda tam kde mate prespat. Urcite by som neostavala na tancovacku a zabavu.

uglybetty1234
17. jún 2019

ja som bola s menej ako trojmesacnym na svadbe, cesta asi 3 hodiny, ubytovanie v hoteli, maly spal v kociku ako dudok. BOla to multi kulti svadba slovensko-turecka. Uzili sme si to.
Priznam ani ma nenapadli nejake zdravotne komplikacie. Ved to by sme nikam nechodili. Netreba malovat certa na stenu.

ukulela
17. jún 2019

@mia_von_prag ved ten "cudzi" by ho len postrazil pri spani. nesla by svokra? k tomu chytaniu a kukaniu - no jednoducho nedovolis a hotovo. maleho nevyberies s kocika a hotovo. pokial by to bolo mozne, bratovi by som na svadbu sla, aspon na obrad - rukou potriast. potom sa da zvladnut aj vecera a dalej nemusis. resp sa pretriedas s manzelom a pokecas s rodinou.

nika3136
17. jún 2019

@mia_von_prag
Chytať? Vidieť?
My sme malú vybrali a ukázali na celú sálu keď sme sa fotili s nevestou, ale nikoho nenapadlo brať ju.
A za ďalšie, žijú deti aj bez očkovania, dokonca ich je čím ďalej tým viac. To by si musela byť zvláštna matka, keby si dala novorodenca pochytať 60-tim hosťom.
Sama si si dala odpovede na svoje otázky.
Prečítaj si ešte raz svoje argumenty a logicky ti z toho vyplynie, že to všetko považuješ za veľký problém ....
Tak zostaň doma 🙂

maminka2710
17. jún 2019

@mia_von_prag Nešla by som 😉 na tú kamarátovu asi určite nie, na bratovu maximálne na obrad a podľa bábätka, že aké bude a aký bude mať režim, možno ešte na posedenie na chvíľu .. Potom, ako ti tu už baby písali, šup na ubytko s babom. Inak ako ti tu aj niektoré baby písali, ozaj by bolo najlepšie riešenie, keby ideš na tu bratovu na obrad a zatiaľ ti s babom niekto zostane na izbe .... Neviem no 7-tyzdnove mi pripadá ešte veľmi maličké na to. Ja osobne by som také malé nezobrala na svadbu. A brat by to podľa mňa určite pochopil. Veď to je tesne po šestonedelí..

mia_von_prag
autor
17. jún 2019

Presne tak, vďaka za pomoc všetkým. Už som sa rozhodla, že cestovať nebudeme. Brata pozveme na návštevu k nám po svadbe, potom okolo Vianoc budeme cestovať my za rodinou.

zeytin
17. jún 2019

Ak si uz rozhodnuta, tak to je uz asi jedno... Ale aj tak ti napisem svoj nazor... Na bratovu svadbu by som isla. Vies, ono na vsetky taketo situacie sa pozeras inak, ked mas prve dieta, druhe alebo tretie... Babatku sa nic nestane. Cestu prespinka, nakojis hocikde, vezmi si nosic, vsetko bude v poriadku. Jedine silna hudba moze vadit, ale aj to sa da lahko vyriesit. Drzim palce. Dietatko nie je z porcelanu, nerozbije sa 💜

selest
17. jún 2019

Na bratovu by som isla a potom uvidis ako to budete zvladat. Uprimne my sme planovali ist na svadbu kamoske tu v meste. Maly mal 2 mesiace a nesli sme lebo sa s nim proste nedalo. Vkuse reval a ked nereval tak grcal a mal problem zaspat cele dni a noci sme ho nosili na rukach do kocika nechcel. Boli sme ako dve matohy. Ja som s malym prve 3 mesiace nechodila ani na nakup lebo sa nedalo. Vo vajci v aute tiez nevydrzal dlho vzdy vrieskal jak besny a potom sa cely ogrcal. Kojila som kazdu hodinu tie prve tyzdne to by sme kazdu chvilu museli stat. Pri kazdom prebaleni sa posral....
Ale napriklad kamoske mala prespala cely ples v kociku. Fakt zalezi ake bude babo a ako sa ty budes citit.

alzbetasg
18. jún 2019

isla by som.. a na obe 🙂
zalezi, ake babo sa narodi - reflux, kolika atd atd.. ale, ak bude zdrave, tak uplne v poho! babo cestu autom prespi, nakrmit mozno, prebalit po ceste akurat tak, potulit na chvilu, ked zastavite. ockovanie by som vobec neriesila.. a take mini babatko este nema rezim! 🙂 aj ked sa dostanes niekam s 'pravidelnym' spankom, o par tyzdnov sa to vsetko zmeni.. zobrala by som kocik a nosic - sluchadla na usi pre krpca, a ked ho budes mat v nosici, este si aj zatancujes! 🙂 s mierou samozrejme.. pokial je babo zdrave, ked sa narodi, vobec by som sa veciam nevyhybala..

rakahaka
20. jún 2019

Odmietla som svadbu ked mala nasa malá mesiac (vedlajsia dedina, muzov bratranec) nakoniec sme isli kuknut s malou kocikom o 22:00, komplet to prespala, skoro pod reprakmi... keby viem, ideme na celu ;)