icon

Je normálne odpovedať na pracovné správy po pracovnej dobe?

Včera o 06:06

Ahojte,

v našej firme sa stalo bežné, že kolegovia aj nadriadení píšu e-maily a správy večer či cez víkendy. Nikto to síce vyslovene neprikazuje, ale mám pocit, že sa očakáva rýchla reakcia.

Odpovedáte po pracovnej dobe, alebo si strážite súkromný čas?

Manžel sa hnevá, ak to riešim v čase voľna :-/ Na druhú stranu prácu potrebujem.

Strana
z2
sissy27
Včera o 10:21

@anonym_autor áno, bežne dostávam pracovné emaily mimo mojej pracovnej doby (nie všetci sme v rovnakom časovom pásme, nie všetci máme rovnakú pracovnú dobu). To ale neznamená, že ich mimo mojej pracovnej doby aj čítam alebo riešim. To robím naozaj len vo výnimočných prípadoch. Telefón zdvihnem prakticky kedykoľvek ak je to možné, ale takisto si vyberiem, či je to natoľko urgentné aby som to riešila hneď alebo to počká do ďalšieho dňa.

anonym_577d65
Včera o 10:24
@sense

Mozu pisat aj volat kolko chcú. Minutu po skonceni pravovnej doby, vypinam Telefon.

@sense
😁 presne preto sme eliminovali Slovensko chceli Svajciarske platy ale sposoby ako za socializmu v USA ani v Singapoure s tym problemy nemaju.

anonym_ea6da1
Včera o 10:31
@anonym_577d65

@sense
😁 presne preto sme eliminovali Slovensko chceli Svajciarske platy ale sposoby ako za socializmu v USA ani v Singapoure s tym problemy nemaju.

@anonym_577d65 ale ono by cakal clovek, ze to bude rokmi lepsie, ale ono je to horsie. A potom tu ludia rozpravaju o nejakej produktivite prace a aki sku slovaci super sikovni a pracoviti. Velmi casto sa stretavam s nazorom, ze no a co ze nieco treba, mne padla a vy si robte co chcete, co to mna ma zaujimat.

anonym_c6a260
Včera o 10:55

Áno bez toho asi žiadna robota nejde že by "niečo nechceli"riešiť po pracovnej dobe

anonym_09983f
Včera o 11:00

Víkend dovolenka PN áno odpovedám vybavím telefón email atď

anonym_16b768
Včera o 11:08
@anonym_577d65

@sense

@anonym_577d65 Jasnee. Tak ti poviem. Ak manazer nie je schopny manazovat seba a tim pocas pracovnej doby, tak nie je manazer.
Tyto psychopati si myslia, ze otravnymi nocnymi emailami budu posobit velmi busy, ale naopak, vyzeraju ako jupiiici, ktori nemaju ani minimum potencialu riadit nie len svoj tim, ale ani samych seba. Dobry manazer, je manazerom pocas pracovnej doby (vo vynimocnych pripadoch mimo).
A milujem, ked mi zavola pred pracovnou dobou z auta, aby si pomastil manazerske ego pre manzelkou a detmi. "Profesional". 🙄

sense
Včera o 11:11
@anonym_577d65

@sense

@anonym_577d65 pracujem vo Švajčiarsku za švajčiarsky plat a nemám v zmluve byť nonstop k dispozícii. A keby "horí" vie kde má najdu

hefo
Včera o 11:17

V slušnej firme máva jeden z tímu platenú pohotovosť, a ten má odpovedať a riešiť keď treba. Aj my tak máme, ale to sme IT firma a keď sa niečo pokazí, musí to niekto opraviť, väčšinou to nepočká do rána. Každopádne medzi kolegami si vieme neoficiálne zavolať, keď niekto potrebuje pomôcť, ale je to na kamarátskej báze a nijaký šéf tam nefiguruje.

anonym_7fd1e7
Včera o 11:37
@sense

@anonym_577d65 pracujem vo Švajčiarsku za švajčiarsky plat a nemám v zmluve byť nonstop k dispozícii. A keby "horí" vie kde má najdu

@sense
Si nerozumieme na Slovensku im nikdy nehori , u nas momentalne hori kazdy den Trumpove fluid tarify a Hormus ceny lietaju ako jojo, keby sme isli podla Slovenskeho modelu tak prideme o miliony za noc.

sense
Včera o 11:51
@anonym_7fd1e7

@sense
Si nerozumieme na Slovensku im nikdy nehori , u nas momentalne hori kazdy den Trumpove fluid tarify a Hormus ceny lietaju ako jojo, keby sme isli podla Slovenskeho modelu tak prideme o miliony za noc.

@anonym_7fd1e7 ale tak zrejme to máš tak aj ošetrené v zmluve že musíš byť k dispozícii,máme v rodine manažéra na vysokom pošte a vždy keď čosi je musí to riešiť okamžite. Ale teda on vie o Tom, Ma to v zmluve a aj jeho plat zodpovedá tomu že musí byť prakticky 24/7 k dispozicii

biba_18
Včera o 12:03

ja odpovedám keď sa mi chce. ale ak napíše niekto po pracovnom čase, neočakáva odo mňa že odpíšem hneď ale že odpíšem ráno…

biba_18
Včera o 12:08
@anonym_ec7c6b

@anonym_autor v bývalej práci som toto mala a nikdy viac. Keď ma to začalo už obťažovať, odstránila som sa z tzv. tej skupiny. Dôvod som povedala normálne, že odmietam v súkromí riešiť pracovné veci. V druhej práci tiež mali vytvorenú skupinu, ale rázne som odmietla, aby ma tam nepridávali. Rešpektovali to.

@anonym_ec7c6b do akej skupiny? ja som odmietla aj služobný mobil 😏

mandzula
Včera o 12:26

Pracovny mail je na komunikaciu v pracovnom case. Nemam ho v mobile, mimo prace ma nezaujima.

anonym_7fd1e7
Včera o 12:52
@sense

@anonym_7fd1e7 ale tak zrejme to máš tak aj ošetrené v zmluve že musíš byť k dispozícii,máme v rodine manažéra na vysokom pošte a vždy keď čosi je musí to riešiť okamžite. Ale teda on vie o Tom, Ma to v zmluve a aj jeho plat zodpovedá tomu že musí byť prakticky 24/7 k dispozicii

@sense
Ani nie, vsetci ocakavaju velky rocny bonus ale ten zalezi ako je firma schopna navigovat v turbulentych casoch ktore sa reflektuju na share price.

hefo
Včera o 13:04
@anonym_7fd1e7

@sense
Ani nie, vsetci ocakavaju velky rocny bonus ale ten zalezi ako je firma schopna navigovat v turbulentych casoch ktore sa reflektuju na share price.

@anonym_7fd1e7 Kto má za úlohu "navigovať v turbulentných časoch", to má obvykle zohľadnené v zmluve a plate (či inom spôsobe odmeňovania). Mám za to, že táto téma je o prostých pobíjačoch múch...

sense
Včera o 13:51
@anonym_7fd1e7

@sense

@anonym_7fd1e7 ten kto má toto za úlohu, to má zohľadnené v zmluve aj v plate. A taký je povedzte "pár vyvolených" , a zvyčajne títo "vyvolení" to očakávajú od tých čo sú pod nimi. Každý jeden rozumie pod work life balance nieco iné. A tých nenahraditeľných sú plné cintoríny. Tretinu denného času venujem 100% v práci, tretinu súkromiu a tretinu spánku. Môj brat na prácu kde musí byť 2x do týždňa k dispozícii aj mimo pracovnú dobu a jeden víkend v mesiaci a má to zohľadnene finančné a na to aj v zmluve.
Ešte aj keď som robila pred x rokmi mzdovú účtovníčku. Mala som kolegyne, ktoré si nosili robotu domov ,lebo v práci nestíhali , pritom sme mali rovnaké povinnosti a rovnaké množstvo ľudí na starosti. Pritom stačilo menej kavickovat a rozprávať a viac pracovať.

anonym_b5990a
Včera o 14:58
@anonym_577d65

@sense

@anonym_577d65 no neposer sa

anonym_860168
Včera o 16:27

Neblázni. V žiadnom prípade neodpovedám na správy po pracovnej dobe. Pracovnu dobu mám do 16tej, ďalej pre mňa práca neexistuje.

anonym_fa643f
Včera o 16:33
@anonym_16b768

Mala som takeho psychopata sefa. Zasadne vypisoval po veceroch. Hlavne k veciam, ktore sa dali vykomunikovat pocas pracovnej doby. Proste sa vyzival v pozicii ako on strasne maka, umelo si vytvaral nadcasy a ukazoval sa ako on maka. Taky sfrustrovany kktko s mizernym privatnym zivotom. Proste pokazeny kus.
Uz mi na stastie nie je sefom.

@anonym_16b768 ja som mala takú šéfku . Hovbeles robila a vypisovala (zadavala nám úlohy) večer. A to boli také veci, že obratom mi pošlite 🤣 tiež sa takto "ukazovala" pred nadriadeným, že ako ona robí celé dni. A robila jedno veľké NIČ 🤣

anonym_3ac836
Včera o 16:38

@anonym_autor jediný kto si bude po rokoch pamätať tvoje cezčasy budú tvoje deti a rodina.
Tvoj zamestnávateľ absolútne nie.
Čiže napíšem to tak, že serem ja na zamestnávateľa po pracovnej dobe. Je pravda že niekedy mi to nedá a len kuknem na telefón čo.ma zajtra čaká, ale neodpovedam.
Máš zamestnávateľ dokonca bežné od nás chce aby sme chodili na pracovné eventy po pracovnej dobe do večera, niekedy dokonca cez víkend. Tak som ho hneď dal do obrazu že ja určite nie. Podotýkam zadarmo. Akože v rámci platu. Niektorí už fakt nevedia čo so sebou a skúšajú čo kto znesie.

anonym_16b768
Včera o 16:47
@anonym_3ac836

@anonym_autor jediný kto si bude po rokoch pamätať tvoje cezčasy budú tvoje deti a rodina.
Tvoj zamestnávateľ absolútne nie.
Čiže napíšem to tak, že serem ja na zamestnávateľa po pracovnej dobe. Je pravda že niekedy mi to nedá a len kuknem na telefón čo.ma zajtra čaká, ale neodpovedam.
Máš zamestnávateľ dokonca bežné od nás chce aby sme chodili na pracovné eventy po pracovnej dobe do večera, niekedy dokonca cez víkend. Tak som ho hneď dal do obrazu že ja určite nie. Podotýkam zadarmo. Akože v rámci platu. Niektorí už fakt nevedia čo so sebou a skúšajú čo kto znesie.

@anonym_3ac836 Ja som tiez mala takeho sefa, kazdy mesiac "workshop" cely den.
Spolu cely tim na obed a po pracovnej dobe vsetci spolu zase na veceru. Jo a este teambuildingy typu: lyzovacka na 3 noci do Tirol...po tom co som tam zazila, som zostala par krat na chorej a momentalne tam uz radsej ani nepracujem.
Mne to pride ako vykryvanie ich nefunkcneho socialneho zivota, alebo co.

anonym_cebc8f
Včera o 16:50

snazim sa redukovat a prestala som konecne sledovať maily po pracovnom čase...už len ked je nieco vynimocne, co cakam, ale to si spravidla dohodnem vopred...

marca12
Včera o 16:55

@anonym_autor Stane sa,ze treba odpovedat,ale nie je to casto. Ak by to bolo tyzdenne,tak neodpovedam. Ale u nas je to len vynimocne,takze s tym nemam problem.

anonym_ec7c6b
Včera o 18:03
@biba_18

@anonym_ec7c6b do akej skupiny? ja som odmietla aj služobný mobil 😏

@biba_18 že v messengeri skupina 13 ľudí😏

guiseppinka
Včera o 19:03

Zrejme ako jedina (okrem sefky) nosim sluzobny mobil domov. Je v taske, obcas cez vikend len vytiahnem skontrolovat baterku. Kedze klientov mam ulozenych pod menom, tak vidim, ze kto mi vola a ak pocujem, tak dvihnem alebo ak sme dohodnuti. Aj oni "maju povinnost" byt nam k dispozicii 8.30 az 16.00, cize v tomto case volavam. Ked mam dovolenku, ale cakame vysledok, tak im poviem, aby napisali sms, ze ako dopadli. A sefka bezne posle mail okolo 22.00, lebo konecne ma cas a moze sa sustredit... ale necaka odpoved 22.01😃 je normalna a skvela

verus_16
Včera o 19:19

@anonym_autor cerstvo po skole som pracovala a posielala emaily aj o pol noci, vikend nevikend aj sviatky, neskor som pracovala tiez tak, ale s emailami som cakala do pracovneho dna, potom ma drblo, vyhorela som, ale teraz uz mam nastavene svoje hranice a rozlisujem pracovny a rodinny zivot.

anonym_7fd1e7
Včera o 20:27
@anonym_8aa643

@anonym_autor odpovedam vyhradnd cez pracovny cas, je mi uplne jedno kedy pride email, sprava mimo pracovneho casu to ani neotvorim.

@anonym_8aa643
Tychto par odpovedi len potvrdilo preco na Slovensku nie je ziaden HQ globalneho korporatu ani nebude.

muchotrafka298
Dnes o 05:24

Podla mna velmi zalezi od charakteru prace a pracovnej pozicie. Lebo niekde treba byt k dispozicii aj mimo pracovneho casu, ale je to zohladnene v plate. Tak isto je za mna rozdiel, ze ci sa jedna o veducu poziciu, majitela firmy, konatela alebo administrativnu pracovnicku s presne danou agendou.
Ja som tiez robila piatok, sviatok, so zlomenou nohou som chodila do prace, kde boli same schody, nebol problem ostat dlho v praci, robila som aj za inych, co mi robotu hadzali, lebo ona urobi. A jedneho krasneho dna som zistila, ze som tam posledna handra a tak som zmenila svoje nastavanie. Robim ako vladzem, mam pracovnu dobu a toho sa drzim. Podla niektorych prispevkov v diskusii je to malo, zly pristup. Ja nevidim nic zle na tom, pracovat pocas toho, kedy mam. Nechodit na trojhodinove obedy, neposedavat na kavickach, co robia moji kolegovia. Potom pracuju do 21,00 a stazuju sa, ze oni maju toho straasne vela. Nemaju, len klasicku pracovnu dobu proste prekecaju a nevenuju sa praci. Je to ich osobna vec, nech si robia ako chcu.

anonym_8aa643
Dnes o 08:17
@anonym_7fd1e7

@anonym_8aa643
Tychto par odpovedi len potvrdilo preco na Slovensku nie je ziaden HQ globalneho korporatu ani nebude.

@anonym_7fd1e7 vysvetli mi jednu vec ako dokazem ovplyvnit Slovensky korporat ked na Slovensku nezijem a ani nepracujem? A aby som bola este viac konkretna nie som zamestnana v korporate ale uplne inej profesii sa venujem. 😉

Strana
z2