Je normálne odpovedať na pracovné správy po pracovnej dobe?
Ahojte,
v našej firme sa stalo bežné, že kolegovia aj nadriadení píšu e-maily a správy večer či cez víkendy. Nikto to síce vyslovene neprikazuje, ale mám pocit, že sa očakáva rýchla reakcia.
Odpovedáte po pracovnej dobe, alebo si strážite súkromný čas?
Manžel sa hnevá, ak to riešim v čase voľna :-/ Na druhú stranu prácu potrebujem.
Nie neodpovedam. Nie som na veducej ani riadiacej pozicii, som obycajny zamestnanec a nemusim byt k dispozici 24 hodin denne. Mam pracovnu dobu a tej sa drzim. Samozrejme, ze sa obcas nieco vyskytne, ale to je mozno 2-3 x do roka.
Ja mam tiez kolegov, ktori odpovedaju v noci, cez vikendy a tiez klientov. Nech si robia ako chcu, ja robim cez pracovnu dobu. Vacsina z nich sa pocas dna poflakuje, tak to dohanaju kedy sa da.
V minulosti od nas klientka pozadovala, aby sme boli k dispozicii 24 hodin denne, bezne pisala o druhej rano emaily a cakala na odpovede okamzite.
@anonym_autor nikdy mi nenapadlo odpisovať po pracovnej dobe. Napriek tomu, že teraz žiadnu nemám, po 14:30 neodpovedám, ani keby mi sám pápež písal. Dokonca mám vtedy už vypnuté uporoznenia, ak by niečo príliš horelo, tak môžu zavolať, ale zatiaľ nič nebolo také vážne, aby to robili.
A na akej pozícii si, že potrebuješ riešiť po práci, večer či cez víkend prácu? Ak si konateľ firmy, s príjmom 10 000, tak v poriadku. Ak si bežný pracovník, nevidím na to dôvod. Bola som v predstavenstve korporátu a nie, ani na takej pozícii som neodpovedala na maily večer či cez víkendy. Na prácu slúži pracovná doba. Navyše, súkromie a rodina je na prvom mieste, nikdy nemôže trpieť kvôli práci.
@anonym_autor Uplne bezne odpovedam po pracovnej dobe, dokonca je uplne bezne, ze mi sef vola vecer. Aj ja pisem kolegom vecer, ale necakam, ze mi poslu odpoved okamzite. Mna to neobtazuje.
@anonym_autor mailovú schránku otváram len keď som v práci.
Po pracovnej dobe nemám problém reagovať na message ale určite to nesmie byť štandard.
Nie, po pracovnej dobe neodpovedam. Jedina vynimka je, ked som na HO s chorym dietatom, vtedy ked sa stane, ze sa cez den venujem synovi, tak potom po veceroch/nociach dorabam pracu. Ale to je moje vlastne rozhodnutie o zadeleni casu - skor by som to oznacila za benefit, ze si mozem pracu rozvrhnut podla vlastnych potrieb.
Ina sa mi mozno 2x do roka stane, ze aj doma po prichode zapnem PC a cakam na info od tretej strany, ktoru potom spracujem. Ale su to vynimocne situacie a som ochotna to robit pretoze moj sef mi vychadza v ústrety v inych ohladoch.
@anonym_autor aj moji zamestnávatelia píšu po pracovnej dobe aj o pol noci do skupiny , neodpovedam. Čo je viac ako rodina ? Nejaká poondiata robota kde si len číslo ? Kde keď umres nahradia ta za sekundu a nikto po tebe nepachne?
Robiť treba a svedomito, keď zivis rodinu. Ale v pracovnej dobe , nie mimo. Ak ti za to dajú 500€ plus tak ok inak nie
Naša šéfka zvykne reagovať na maily (aj ich posielať) aj okolo polnoci. V minulosti boli bežné aj pracovné telefonáty cez víkend a po 16.00 (aj on-line porady, ale tie teda mimo víkendu). Kolegyňa sa proti tomu párkrát ohradila a časom som si aj ja stanovila hranice, odkedy dokedy som k dispozícii a kedy je to už pre mňa nevhodné. Takže momentálne sa šéfka snaží vybaviť všetko cez pracovnú dobu, poprípade najskôr napíše SMS, či smie zavolať... Ale ja už minimálne cez víkend pracovné maily neriešim (cez týždeň max. do 18:00).
Mala som takeho psychopata sefa. Zasadne vypisoval po veceroch. Hlavne k veciam, ktore sa dali vykomunikovat pocas pracovnej doby. Proste sa vyzival v pozicii ako on strasne maka, umelo si vytvaral nadcasy a ukazoval sa ako on maka. Taky sfrustrovany kktko s mizernym privatnym zivotom. Proste pokazeny kus.
Uz mi na stastie nie je sefom.
Nie, strazim si svoj volny cas. V minulosti som mala sefku, ktora zasadne pridelovala ulohy v nedelu na obed... jedna moja kolegyna kvoli tomu aj odisla, ze to povazovala za mobbing. Terajsi sef je nastastie pricetny a jasne rozdeluje sukromny cas a pracovny cas. Tak by to malo byt. Work-life balance.
Mala som takeho psychopata sefa. Zasadne vypisoval po veceroch. Hlavne k veciam, ktore sa dali vykomunikovat pocas pracovnej doby. Proste sa vyzival v pozicii ako on strasne maka, umelo si vytvaral nadcasy a ukazoval sa ako on maka. Taky sfrustrovany kktko s mizernym privatnym zivotom. Proste pokazeny kus.
Uz mi na stastie nie je sefom.
@anonym_16b768 no tak moj bol obdobny, pred 20-timi rokmi mi prideloval ulohy v noci o jednej-druhej, vyvolaval mi ozraty a chcel riesenie uloh ihned. V tom case sme boli radi, ze mame pocitac v praci a nieto doma nieco riesit po veceroch. Potom ho vyhodili, nastatie, lebo toto bola jasna sikna.
@anonym_autor v bývalej práci som toto mala a nikdy viac. Keď ma to začalo už obťažovať, odstránila som sa z tzv. tej skupiny. Dôvod som povedala normálne, že odmietam v súkromí riešiť pracovné veci. V druhej práci tiež mali vytvorenú skupinu, ale rázne som odmietla, aby ma tam nepridávali. Rešpektovali to.
Podľa mňa je to o tom, ako to ty nastavíš. Kým od teba nikto oficiálne nepožaduje, tak to nerob. Aj ja by som bola nahnevaná namiesto tvojho manžela. Neide tu len o nerušený čas s rodinou, ale hlavne o teba. Aj keby si bola bezdetna, bez partnera, tvoj čas po pracovnej dobe je tvoj voľný čas, určený na oddych. Môže sa zdať, že však je to iba 1 email, 1 sms, ale tvoja nervová sústava si nevie oddýchnuť, vypnúť plnohodnotne, ked stále je v pohotovosti. Ak to od teba bude niekto žiadať, tak môžeš žiadať o zvýšenie platu, keďže máš byť k dispozícii stále.
Mne sa stáva, že píšem mail našej pediatricke alebo riaditeľke do škôlky vecer alebo v noci, keď už deti spia, a vždy rátam s tým ze to precitaju až ráno v pracovnej dome a potom ma veľmi mrzí, ak na to ešte v ten vecer/tu noc odpovedajú, lebo by ma ani nenapadlo rušiť ich mimo pracovnej doby.
Ja kľudne reagujem aj po pracovnej dobe, príp. v čase dovolenky, keď ma to neobťažuje a viem nato rýchlo reagovať bez toho, aby som si musela dozisťovávať veci k tomu. Ale odpoveď nečakám. Proste keď mám čas, tak reagujem, keď nemám, tak si to nechám na prac.dobu.
@anonym_autor nie, neodpovedám, ani ich nečítam. U nás kolegovia občas doháňajú veci cez víkend alebo večer, ale nikto neočakáva, že mu na to budú ostatní reagovať hneď. A ani by mi to nenapadlo…
Nie neodpovedam. Nie som na veducej ani riadiacej pozicii, som obycajny zamestnanec a nemusim byt k dispozici 24 hodin denne. Mam pracovnu dobu a tej sa drzim. Samozrejme, ze sa obcas nieco vyskytne, ale to je mozno 2-3 x do roka.
Ja mam tiez kolegov, ktori odpovedaju v noci, cez vikendy a tiez klientov. Nech si robia ako chcu, ja robim cez pracovnu dobu. Vacsina z nich sa pocas dna poflakuje, tak to dohanaju kedy sa da.
V minulosti od nas klientka pozadovala, aby sme boli k dispozicii 24 hodin denne, bezne pisala o druhej rano emaily a cakala na odpovede okamzite.
@muchotrafka298
Nova letecka spolocnost Ryan Air inzerovala a ich CEO sa stazoval ze najvacsi problem bol ze dostali
2.5 milliona job applications , takze v globalnom svete sa ludia ako ty nahradia bez problemov .
@muchotrafka298
Nova letecka spolocnost Ryan Air inzerovala a ich CEO sa stazoval ze najvacsi problem bol ze dostali
2.5 milliona job applications , takze v globalnom svete sa ludia ako ty nahradia bez problemov .
@anonym_7fd1e7
Sorry neromyslam pisem ine je to Riyadh Air
@anonym_autor odpovedam vyhradnd cez pracovny cas, je mi uplne jedno kedy pride email, sprava mimo pracovneho casu to ani neotvorim.
@anonym_autor neviem ako mate nastavenu firemnu kulturu.. ale mam len dvoch ludi, ktorým dvihnem telefon cez vikend, alebo som ochotna zapnut pocitac a sadnut k nejakej praci. pracujem na oddeleni, kde praca v podstate nikdy nekonci, ale naucila som sa respektovat aj work life balance a drzim to v norme... kedysi som sedela aj doma do vecera pri PC a nie je to dobre... pokial sa riesia urgent veci, ktore ohrozuju vyrobu- je to ina situacia... ale snazim sa ani v praci neostavat dlhsie pokial to nie je nevyhnutne, a na mejli od piatku 17,00 do pondelka 7,00 si vyhradzujem cas v pondelok rano... nie som povinna a uz ani ochotna .... ale sama som xkrat poslala mejl aj v nedelu, ked som nestihala, ale neocakavala som odpoved ani hned ani pocas vikendu, az v pracovnej dobe
@anonym_autor nevyhodia ta preto,ze cez vikend neodpises. Nikdy nepochopim takychto ludi, ktori nechaju so sebou zametat
@anonym_autor ak nevyzaduju odpovede, tak je to predsa na tebe kedy odpises. Ja tiez kopu veci vybavujem a pisem mimo pracovnu dobu, aj na urady/do skoly a kade tade pisem vecer, myslis, ze to tlaci ludi do odpovede?
Nic si nestrazim, pracovne/nepracovne doby neriesim, proste ked mam cas urobim si to, som v klude a nemusim sa nahanat... Ako mne vyhovuje. Ale necakam, ze niekto mi vo stvrtok o polnoci bude odpovedat na spravy. Rovnako ako ked otvroim aj zakaznicke linky a hocico cez vikend albeo hocikedy, ked si sadnem za pc a vidim, ze niekto nieco potrebuje, odpoviem. Proste ak ma to neobtazuje prave, mam cas, preco by som to neurobila?
na druhu stranu, u nas sa telefonuje minimalne, mne zvoni telefon od nejakeho kolegu, len ak je to fakt nieco vazne surne, ani si nepamatam, kedy to bolo naposledy :D Mne napr prekaza, ak niekto strazi cas konca prace na sekundu a odide ak nieco vazne nedokoncil, to sa kludne priznam. Proste mala osm ludi takych co 16:25 pobaleni, nieco horelo ale utekali z prace ako keby im za ritou horelo a potom na druhy den cirkus, lebo neurobili co bolo treba. Proste ak je vazna vec na riesenie, maju to dotycni zamestnanci spravit. A nezaujima ma cas. Inak su zbytocni. Ak odide zamestanec domov a zisti sa ze nieco neurobil v termine, a vola sa mu ze v ten den to predsa malo byt, tak vidim to ako opravnene riesit to a odpovedat a vybavovat to aj mimo pracovneho casu. Bezne talafakty, netreba.
Správy si prečítam aj po pracovnej dobe, ale zo zásady odpovedám len cez pracovnú dobu aby si nezvykali. Niektoré kolegyne "nočné sovy" sa "prebudia" večer a vtedy riešia veci cez služobný IM a sú prekvapené sa že im neodpovedám či sa niečo stalo.
Doteraz nepochopili že teraz nie je čas riešiť prácu, takým odpovedám skoro ráno nech majú budíček 🙂
Sú veci ktoré sa riešia večer a cez víkend, ale to je vopred naplánované, veci ktoré sa nemôžu robiť počas prevádzky a je potrebná odstávka/reštart/aktualizácia systému.
Ja ako manazer obcas napisem nieco cez vikend alebo mimo pracovnu dobu. Ale urcite nevyzadujem ani necakam odpoved. Len som mal cas sa tomu venovat, pripadne nastal nejaky problem na niektorej smene. Ak neodpovie nic sa nedeje. Ale poznam ludi co si myslia ze vsetci su furt v praci a je to zle. Idealne je si firemny telefon vobec nevsimat, idealne vypnut. Ak napise spravu lebo je nejaky vazny problem, clovek ju precita (co je vidiet) a nezareaguje, tak to urobi blby dojem.
@muchotrafka298
@anonym_7fd1e7 nech sa paci, kazdy je nahraditelny. Mali by ma vyhodit len preto, lebo dodrzujem pracovnu dobu a pracujem vtedy, ked mam? A po skonceni pracovnej doby sa venujem svojim veciam? Vsetko mam spravene, pracujem dobre a spolahlivo. Ale tak ano, treba takych co robia 24 hodin denne.
@anonym_autor odpovedam vyhradnd cez pracovny cas, je mi uplne jedno kedy pride email, sprava mimo pracovneho casu to ani neotvorim.
@anonym_8aa643
Náš korporát to nerieši. Máme osem pracovísk po celom svete. Slováci si mysleli, že sú centrom vesmíru, ale už nie sú. Túto úlohu prevzala Budapešť.
@anonym_7fd1e7 nech sa paci, kazdy je nahraditelny. Mali by ma vyhodit len preto, lebo dodrzujem pracovnu dobu a pracujem vtedy, ked mam? A po skonceni pracovnej doby sa venujem svojim veciam? Vsetko mam spravene, pracujem dobre a spolahlivo. Ale tak ano, treba takych co robia 24 hodin denne.
@muchotrafka298 urcite nie, urcite by ta vyhodit nemali a najma ak nejde o vazne veci by nemali po pracovnje dobe ocakavat nejaku "cinnost". Ak su veci spravene. Velakrat ale viditelne nie su ak je nutne to riesit neskor. Na druhej strane, zalezi velmi od pracovnej pozicie, lebo mozu sa vazne veci vyskytnut aj po pracovnej dobe a clovek za to zodpovedny niekedy proste riesit musi.
@muchotrafka298 urcite nie, urcite by ta vyhodit nemali a najma ak nejde o vazne veci by nemali po pracovnje dobe ocakavat nejaku "cinnost". Ak su veci spravene. Velakrat ale viditelne nie su ak je nutne to riesit neskor. Na druhej strane, zalezi velmi od pracovnej pozicie, lebo mozu sa vazne veci vyskytnut aj po pracovnej dobe a clovek za to zodpovedny niekedy proste riesit musi.
@simca06022011 to je jasne, ja nemam poziciu, kde by som mala riesit nejake urgentne veci, ktore su zavazne a nevedia pockat do dalsieho pracovneho dna. Ak nieco riesim, co je treba aj dlhsie ostat, nemam problem, dorobim veci. Nedeje sa to ale denne. Neodchadzam od rozrobenych veci preto, ze mi konci pracovna doba a musi to byt dany den hotove. Mam beznu kancelarsku pracu.
@anonym_autor nie, musí to počkať do ďalšieho dňa, a keď je víkend tak do pondelka.
Mozu pisat aj volat kolko chcú. Minutu po skonceni pravovnej doby, vypinam Telefon.