icon

Zhoršil vám home office sociálnu fóbiu?

28. máj 2026

Ahojte, tie, ktoré ste prešli na home office - máte pocit, že vás to ovplyvňuje v správaní k ľuďom?

Pred pár rokmi som si home office nevedela vynachváliť. Nemusela som riešiť kolektív, cestovanie ani stres z kancelárie, super kvôli deťom. Lenže mám pocit, že čím dlhšie pracujem sama doma, tým viac mi začínajú byť nepríjemné bežné sociálne situácie.

Niekedy mám stres už len z obyčajného telefonátu, stretnutia alebo keď mám ísť medzi viac ľudí. A začínam rozmýšľať, či som sa jednoducho až príliš „uzavrela“.

Máte to niekto podobne? Pomohol vám návrat medzi ľudí alebo aspoň kombinácia office/home office?

anonym_df2dea
28. máj 2026

@anonym_autor mám to úplne rovnako, myslím že ani hybrid mi nepomáha, snažím sa vyhnúť každej situácii v spoločnosti, ideálne len home office. 😃 od covidu som sa úplne zmenila z extroverta na úplne 100% introvert. Takže nie si sama.

anonym_876ac0
28. máj 2026

Nie, nijak ma to neovplyvnilo. Vzdy som neznasala ludi 🤣🤣🤣

katkaseiner
28. máj 2026

Ja som bola na teleworku (home office) 10 rokov, aktualne som 3 na hybride no a veru bolo to dost tazke s tym zacat, ano, mavala som normalne nocne mory z cestovania na pracovnu cestu (mame ich malo cize nic natlakove, ale aj tak o 1000% viac ako za poslednych 13 rokov).

biba_18
28. máj 2026

hneď ako som mohla, tak som išla do kancelárie, ja by som homeoffice dlhodobo nezvládla… som introvert. na HO by bol zo mňa total čudák…

anonym_11ce02
28. máj 2026

ja som robila s ludmi a som momentalne rok doma a veru absolutne sa mi jezia chlpy ked si predstavim zase niekde nutene dochadzat

anonym_11d3b6
28. máj 2026

Mam skoro 2 tyždne volno a veru uz mi chýbajú ludia....robim len na polovičný úväzok, ja si uživam vsetko ale bude to tým že si oddychnem v praci od detí a domacich prác....je to taký stred aj som doma a aj s ludmi...keď mam dôležitý telefonat vybaviť tak si ho napisem najprv😄.Do prace sa vzdy vyobliekam, namalujem a teším....

aperolcek
28. máj 2026

Ja nemám rada kontakt s ľuďmi, no sama uznávam, že som úspešnejšia v ich prítomnosti. Prezentujem sa na oveľa vyššej úrovni, networkujem, všetko ide akosi samé. Sme sociálne bytosti, čiže dáva to zmysel.

Autorka, určite sa to dá zvrátiť. Skús vyhľadať na začiatok aj jednoduchý kontakt, napr. niekomu podrž dvere a usmej sa, prípadne pochváľ niekomu cudziemu outfit. Mne toto veľmi pomohlo vystúpiť z ulity.

anonym_18321c
28. máj 2026

Pracujem skoro stále z domu, už asi 4 roky, a nevšimla som si nejaké zhoršenie. Ale ja mám v práci každodenné meetingy s kolegami alebo cally s klientmi, čiže svojim spôsobom sa socializujem aj tak. Mne to vyhovuje.

anonym_5512e6
28. máj 2026

Od Covidu pracujem full remote a je to na nervy. Hlavne, keď sú doma aj deti (choroba, prázdniny). Milujem náš byt, ale často ho zároveň nenávidím. Cítim sa v ňom kvôli HO ako väzeň. Projekty si vyberám tak, aby som musela komunikovať len s jedným manažérom, nie s celým tímom (som SZČO, pracujem projektovo). Pred Covidom som pracovala v kancelárii, kde nás len v jednej miestnosti bolo 4-5. Už by som to asi nedala. Z týchto dôvodov chodím od januára 1-2krát do týždňa do kaviarne s notebookom. Urobím síce toho menej kvôli presunu + rovno riešim nákup atd, ale psychicky mi to pomohlo (a parádne to odľahčí peňaženku... 😵). Potom sa zas zatvorím doma na pár dní. Ako všetko, aj tento typ práce má svoje plusy aj mínusy. Záleží, čo komu viac vyhovuje a čo je už preňho nevyhovujúce.

anonym_91c067
28. máj 2026

ked som bola dlho doma pocas Covidu, a potom som mala ist do prace, bola som v strese, viac mi vyhovuje chodit 2-3x do tyzdna do kanclu, aj pokecat aj si vybavit nejake nakupy a pod.

bomba36
28. máj 2026

Nemám sociálnu fóbiu, len nepotrebujem spoločnosť, small talky a celkovo kecy o ničom. Medzi ľudí môžem ísť vo voľnom čase, ak chcem, čo sa tiež veľmi nestáva. Remote práca je to najlepšie čo sa mi mohlo stať, ale po tých rokoch som si ho aj zaslúžila.

richard_polak
28. máj 2026

mám 5 rokov HO, vyhýbam sa spoločenským situáciam ako svadby, narodeniny a iné veci..pohybujem sa len tam kde to poznám, ale je pravda že mi to tak vyhovuje :D ľudia sú smrť

nesana
Včera o 07:01

Ja som pracovala 10 rokov v hoteli a potom som išla do kancelárie a väčšinou som na HO. Stále mi chýba kontakt s ľudmi ale nemám problem s ľudmi, práveže si rada pokecám. Mám chvíle že by som išla zase pracovať s ľudmi.

anonym_23e009
Včera o 07:12

@anonym_autor určite ano. Toto hovoria aj psychológovia, ze 100% ho nie je vôbec dobrý. Stačí sa pozrieť co urobilo online s deťmi. Toto iste platí aj pre dospelých. Nevedia komunikovať, nevedia sa správať, máji depresie. Robota nie je iba o praci ako takej, ale o socializacii

anonym_23e009
Včera o 07:14
@anonym_18321c

Pracujem skoro stále z domu, už asi 4 roky, a nevšimla som si nejaké zhoršenie. Ale ja mám v práci každodenné meetingy s kolegami alebo cally s klientmi, čiže svojim spôsobom sa socializujem aj tak. Mne to vyhovuje.

@anonym_18321c cez počítač sa nrsocializujes. To je omyl.

anonym_21a9c6
Včera o 07:28

@anonym_autor som na HO 6 rok mne to vyhovuje.Socializujem sa normálne nemám stres z ľudí a situácii.Ale čo som si všimla menej sa maľujem, upravujem, ale do kancelárie by som sa už nevrátila.Moja práca je nárazova, takže aj doobeda idem medzi ľudí, sa teraz sa cítim slobodne a vyrovnane mňa vstávanie, cestovanie vyčerpá ako poobede deti...teraz mám čas na vsetko

anonym_21a9c6
Včera o 07:31
@anonym_23e009

@anonym_autor určite ano. Toto hovoria aj psychológovia, ze 100% ho nie je vôbec dobrý. Stačí sa pozrieť co urobilo online s deťmi. Toto iste platí aj pre dospelých. Nevedia komunikovať, nevedia sa správať, máji depresie. Robota nie je iba o praci ako takej, ale o socializacii

@anonym_23e009 predtym som pracovala v budove so 400 ľuďmi a bola sama v kancelárii ľudí som videla akurát na obede🤪sú ľudia, ktorých ostatní vyčerpávajú veľa telefonátov, informácií stále nejaké vnemy

anonym_18321c
Včera o 10:08
@anonym_23e009

@anonym_18321c cez počítač sa nrsocializujes. To je omyl.

@anonym_23e009 alternatíva pre mňa je ísť do officu, dať pár konverzácii o práci s najbližšou kolegynou, a ísť na obed s kolegami, kde sa toho tiež veľa nenahovori. Sme veľký korporát, ale až na pár extrovernejsich kolegov si v našom tíme nechávajú osobné veci pre seba, tým pádom tam nejakú pridanú hodnotu pri socializácii nevidím. Každý si robí svoju prácu potichu, a na káve sa dá par small talks o počasí a kam sa kde na obed.

pr85
Včera o 14:00

@anonym_autor Nie, som stale obklopeny deťmi a ženou.

anonym_8561cc
Dnes o 07:36

Začala som s HO ešte dávno pred koronou a keďže učím jazyk, celý deň som v kontakte s ľuďmi. Ako relax potrebujem skôr únik od ľudí, každý deň idem na aspoň hodinovú prechádzku so psom do prírody a vyhovuje mi to. Občas sa stretnem s priateľmi na nejakej grilovačke, to je fajn. Som takto šťastná a spokojná. Neviem si už predstaviť mať nad sebou nejakého šéfa. 😃

anonym_b9d56f
Dnes o 08:05

mne HO pocas covidu nesmierne vyhovoval, nebolo potrebne sa nikam presuvat, stretnut x ludi pocas dna. teraz mame povolenych len par HO za mesiac, co vyuzivam v plnej miere. vyhovovalo by mi to naopak, par dni kancelaria, a ostatne HO. a este si myslim, ze som produktivnejsia, lebo nestracam cas s obligatnymi rozhovormi na chodbe. a to teda vela telefonujem, mam online stretnutia...myslim, ze socialnu fobiu som nemala, ale ani som nikdy nebola rada vo velkej skupine ludi...a este ulohu zohrava, ze byvame v RD, v byte by som asi potrebovala viac vypadnut mimo.