icon

Ako vyriešiť problém s hypotékou a rozvodom?

7. apr 2026

Co by ste poradili ako objektívne najlepsie riešenie v situácii: muž podnikateľ s príjmom akurat na uživenie rodiny, žena na rodicaku dve deti male. Žena sa ma kam vratit ale príjem nic moc. Manželia si plánovali tento mesiac vziať hypo na vlastný byt, lenže vzťah im krachuje. Ruzove to nebolo uz dlhšiu dobu ale eskaluje to od tohoto roka. Úspory minimálne majetky žiadne, rodina tiez žiadna.
Možnosti:
1, vziať hypoteku teraz a ked deti podrastú predať byt a kupit dva menšie ak to vyjde a ist od seba
2, ist od seba hned ale ani jednému nedajú hypotéku samému a teda utrpia najmä deti
3, snažiť sa zachrániť vztah, ist do hypo a rozvod riesit az neskôr ked to nepôjde
Spravy ako naco ste si robili deti si prosim ušetrite zaujíma ma objektívne riešenie aktuálnej situacie nie co sme mali robit predtým. Vďaka

anonym_dc1fa3
7. apr 2026

@anonym_autor " nájdem si lepšiu prácu, budem finančné nezávislá, bude odkladať peniaze ( sama pri dvoch deťoch a hypo??) muž bude splácať pol hypo (20-30rokov), muž odíde do podnájmu, byt predáme a kúpime dva menšie, byt bude písaný na deti" 🥴ja chápem, že si v strese, ale uznaj, toto predsa nemôžeš myslieť vážne. Už za rok od rozvodu bude rétorika tvojho muža úplne iná a s novou buchtou po jeho boku ani nevravím.

tundra
7. apr 2026
@anonym_autor

@tundra ano mas pravdu. Najhoršie je, ze nevieme co a ako bude. Je to veľký tlak na to, aby som sa rozhodla správne a aby bolo to rozhodnutie správne aj o nejaký cas nie len teraz

@anonym_autor pisem, aj zo svojich osobnych skusenosti.Na jeden uver sme mali rucitela,po dvoch rokoch si chcel kupit byt,tak nas poziadal,ze potrebuje vynatie z rucenia,stalo ma celkom dost energie,zohnat druheho.Uver nebol velky,asi 10k,ktory sme pouzili na zateplenie,tym chcem napisat,ze aj v procese financovania, sa môzu vyskytnut nepredvidatelne udalosti,ktore nevies teraz predvidat.

anonym_2c79c9
7. apr 2026
@anonym_dc1fa3

@anonym_autor " nájdem si lepšiu prácu, budem finančné nezávislá, bude odkladať peniaze ( sama pri dvoch deťoch a hypo??) muž bude splácať pol hypo (20-30rokov), muž odíde do podnájmu, byt predáme a kúpime dva menšie, byt bude písaný na deti" 🥴ja chápem, že si v strese, ale uznaj, toto predsa nemôžeš myslieť vážne. Už za rok od rozvodu bude rétorika tvojho muža úplne iná a s novou buchtou po jeho boku ani nevravím.

@anonym_dc1fa3 buchta,nebuchta keď chce aby deti mali niečo do budúcna ,tak deti budú prednejšie .

autor
7. apr 2026
@anonym_dc1fa3

@anonym_dc1fa3 uz tvoj tretí komentár a uplne zbytočný. Vidim, ze si nepochopila co som ti napisala. Tvoj názor ma nezaujíma, iba rýpeš a nepoznáš našu situáciu. Ked nevies pomôcť nekomentuj a nájdi si inú zábavu.

autor
7. apr 2026
@tundra

@anonym_autor pisem, aj zo svojich osobnych skusenosti.Na jeden uver sme mali rucitela,po dvoch rokoch si chcel kupit byt,tak nas poziadal,ze potrebuje vynatie z rucenia,stalo ma celkom dost energie,zohnat druheho.Uver nebol velky,asi 10k,ktory sme pouzili na zateplenie,tym chcem napisat,ze aj v procese financovania, sa môzu vyskytnut nepredvidatelne udalosti,ktore nevies teraz predvidat.

@tundra samozrejme musime prebrať všetky možné scenáre. Aj choroba sa môže stat aj úraz treba na to mysliet

anonym_dc1fa3
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_dc1fa3 uz tvoj tretí komentár a uplne zbytočný. Vidim, ze si nepochopila co som ti napisala. Tvoj názor ma nezaujíma, iba rýpeš a nepoznáš našu situáciu. Ked nevies pomôcť nekomentuj a nájdi si inú zábavu.

@anonym_2c79c9 len na koľko tých detí nakoniec bude ten úver platiť? Aby sa vôbec doplatil, že?
@anonym_autor ostatní ti vravia to isté, ale evidentne, ti to nedopína, tak prskaš.

anonym_2c79c9
7. apr 2026

A keby si po RD nastúpila do roboty ,možno by ste nepotrebovali zobrať spotrebak,či?

anonym_2c79c9
7. apr 2026
@anonym_dc1fa3

@anonym_2c79c9 len na koľko tých detí nakoniec bude ten úver platiť? Aby sa vôbec doplatil, že?
@anonym_autor ostatní ti vravia to isté, ale evidentne, ti to nedopína, tak prskaš.

@anonym_dc1fa3 ako na koľko detí bude platiť ten uver? Byť bude prepísaný na deti ,takže bude to pomáhať splácať deťom

autor
7. apr 2026
@anonym_2c79c9

@anonym_dc1fa3 ako na koľko detí bude platiť ten uver? Byť bude prepísaný na deti ,takže bude to pomáhať splácať deťom

@anonym_2c79c9 dakujem ale zbytocne jej vysvetlujes ona prisla rýpať do niekoho, kto je aj bez jej ustipacnych poznámok v zlej situácii. Nech sa jej dari

autor
7. apr 2026
@anonym_2c79c9

A keby si po RD nastúpila do roboty ,možno by ste nepotrebovali zobrať spotrebak,či?

@anonym_2c79c9 ak by som si nasla velmi dobru prácu zvládla by som to mozno aj sama.urcite však nastúpim do práce skor ako skončí rd

autor
7. apr 2026
@gucciok85

@anonym_autor a keby ste zobrali spolu menšie hypo ,aby si to vedela sama splácať ,keď nájdeš lepšiu robotu . Lebo nedá sa NATO spoliehať ,že on potom nezmení svoj názor . On by ti niečo prispel do toho bytu ,kvôli detom. Natom by ste sa dohodli koľko.
Neskôr by ste ten byt prepísali na deti . Ty by si tam mala doživotné právo ,aj on. A boli by ste spokojný - že deti majú byt. Ty máš kde bývať muž bude v podnájme ale tiež niečo prispeje ,keď chce aby mali deti svoj majetok.

@gucciok85 ano to je tiez fajn napad dakujem 🙂

tundra
7. apr 2026
@anonym_autor

@tundra samozrejme musime prebrať všetky možné scenáre. Aj choroba sa môže stat aj úraz treba na to mysliet

@anonym_autor choroba,uraz sa da poistit,splatky uveru tiez,ale ked ex.prestane z dakeho dôvodu splacat,tak potom ty,ako spoludlznik mas problem a musis to riesit,napr.predajom.
Ano,vela veci je riesitelnych,ale situacia,ktoru si opisala,je dost komplikovana.Mozno, by bolo ist dobre od seba,nech ti prispieva na deti a cast napr.na najom a ked sa dostanes do pohody a ked budes mat prijem,tak ries hypo.Rozhodnutia pod tlakom,ci casovym, financnym alebo psychickym,nemusia byt vzdy najlepsie...

anonym_9673d0
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9673d0 sme rozumní ľudia, spolu s hypotékou sme prebrali aj možnosť rozchodu a dohodli sme sa, ze ja s detmi ostanem v byte a muž pojde do prenájmu. Alebo ked nadobudne hodnotu to vyriešime potom. Byt chceme, aby nieco ostalo detom. Doma nie je krik dusno ani hádky. Milujeme nase deti a su pre nas všetkým. Len mame medzi sebou vela nevypovedanych veci a sklamania, ktoré sme mozno mysleli, ze prekonáme no vzdy sa to vrati. Jednoducho si asi nie sme súdení. Konzultovala som aj možnosť vziať si sama hypotéku, no v tom prípade nebudem vediet zabezpečiť detom vsetko co budu potrebovat. Ja si roboty nájdem aj dve tam problem nie je. Nikdy by sme deti nevystavili nezdravému prostrediu, mojkame sa objimame. Len to smeruje nie dobrým smerom. Mate niekto skúsenosť s párovou terapiou ako posledným pokusom?

@anonym_autor v tom pripade chodze do hypo. Parova terapia... akoze hodim pokazeny vztah do opravy a terapeut mi ho vrati opraveny za prislusnu ciastku... Mam znamu, co tam chodi,ked ju chlap neserka, napise mu sms(wa) A4 a z poradne dostala zakaz pisat🤣 za 120€,reku to by som ti povedala aj ja a zadarmo. Zoberte si na vikend varovat autistu, nejakej chudak matke pred zrutenim, potom uvidite vase problemy v inom svetle.

autor
7. apr 2026
@tundra

@anonym_autor choroba,uraz sa da poistit,splatky uveru tiez,ale ked ex.prestane z dakeho dôvodu splacat,tak potom ty,ako spoludlznik mas problem a musis to riesit,napr.predajom.
Ano,vela veci je riesitelnych,ale situacia,ktoru si opisala,je dost komplikovana.Mozno, by bolo ist dobre od seba,nech ti prispieva na deti a cast napr.na najom a ked sa dostanes do pohody a ked budes mat prijem,tak ries hypo.Rozhodnutia pod tlakom,ci casovym, financnym alebo psychickym,nemusia byt vzdy najlepsie...

@tundra som z toho velmi nešťastná, mam pocit strašného zlyhania. Chcela som vytvoriť detom stabilný domov a šťastnú rodinu a je mi do plaču, ked si predstavím ako budu vyrastať, ked sa budeme iba naháňať v robote za peniazmi aby mali vsetko co potrebujú. Manžela som naozaj lubila, ale vela veci pokazil a keby sa aspon snažil komunikovať alebo nieco napraviť mozno by sa to dalo zlepiť ale takto nema zmysel nasilu nieco udržiavať. Mate pravdu ta hypotéka je blbost. Dufam, ze to zvládnem aj sama

citronove_koliesko
Včera o 00:58

@anonym_autor v tejto dobe vela vztahov drzi pokope len hypoteka.
Preco vztah krachuje? Nelubia sa alebo sa toho nakopilo vela kvoli financiam a starostlivosti o male deti?

venom19
Včera o 04:31

Ahoj. Ale zial, tak to je aj vo funkcnych manzelstvach, ze covek sa nahana v robote a potom doma, ak chce dopriat rodine nejaky standard.

anonym_ec8d31
Včera o 04:54

Nešla by som do hypo, poriešila by som ten rozvod. Keď ty máš len rodičak a muž ledva uživí rodinu, ako chcete platiť hypo a on ešte aj nájom. Čo keď si jeden z vás nájde partnera? A zrazu dohoda ako to budete financovať a kto to bude vlastniť padne

anonym_7a9cf8
Včera o 05:19

"muž podnikateľ s príjmom akurat na uživenie rodiny, žena na rodicaku dve deti male. Žena sa ma kam vratit ale príjem nic moc."
Za takychto podmienok vam chce dat banka 300-350tis? Tak bud zijes na oblaciku alebo to subjektivne vsetko skreslujes.

Ad ak sa s niekym objimam a mojkam a mam deti a nehadam sa, tak neriesim rozvod ale vztah 🙄 a ak s nim mam taky problem ze chcem rozvod, tak sa s nim neobjimam a nemojkam. Toto je cele divne prepac, cele vase rozmyslanie, situacia.

natalka13
Včera o 05:33

Ked zijete z ruky do ust, nedate hypo + najom.
Mate nasetrene 20% ceny nehnutelnosti?
Mas plan co urobis, ked muz hypo prestane platit a ty prides o byvanie?
Bud poradna a potiahnut to spolu, kym nepojdes do prace.
Ak to nebude klapat, rozvod a potom si rieste hypoteky kazdy za seba.

anonym_7c1dea
Včera o 06:03

No neviem, hypo je dlhorocna záležitosť, nikdy nevies co bude o 5,10rokov . Viem, vzdy su nejake predstavy, plány, chciet robit veci správne pre deti, ale staci nový partner a ten druhy rodic bude mat iny nový pohlad na vec. Môže sa stat, ze sa ked sa rozvediete s hypo, po roku, dvoch si ex zmysli, ze si chce kúpiť sam nehnutelnost, bude chciet vyplatiť z polovice, dáš to?
Mali sme tu podobný pripad, vydržali to po rozvode takto ťahať rok, prišla nová známosť a uz nie su len deti na 1.mieste , ale uz aj predávajú nehnuteľnosť, deti su nešťastné este viac. Alebo moze prestať platit ak sa ocitne v zlej situacii, dáš to sama?
Prepísať byt zaťažený hypotékou na neplnolete deti musi vraj schváliť súd a ten byva zdrzanlivy ked je ťarcha. Za tie roky sa moze toho veľmi vela zmeniť, k lepšiemu alebo horšiemu.
Neviem co by som si vybrala, je to zložité 🫤

anonym_46d472
Včera o 06:30

Preco ste do hypo nesli skôr,preco az teraz pomaly pred koncom manzelstva.
Je to riziko,tak isto je velke riziko byvat s detmi v podnajme,mozu Vas kedy kolvek vyhodit,zaroven je uz tazsie zohnat dalsi podnajom s detmi.
Ste v zlozitej situacii,skuste ist len vy 2ja niekam,napr.na predlzeny vikend na zaciatok.A tam sa vela a dlho bez rusenia rozpravat,je to lepsie ako man.poradna.Vydiskutujete si vsetko,a premyslite si plan.
Vidis,my sa s muzom tiez striedame,1 je v robote,2hy je doma a zase naopak.Mame aj vikend volny spolu,to bud vsetcia doma robime alebo ideme na vylet,alebo sa zoberieme len my 2ja.Moznosti mate neurekom.Len musia chciet obaja,1 clovek s tym nic nenarobi.
No zacala by som s tym predlzenym vikendom.

anonym_19a18d
Včera o 06:37
@anonym_autor

@anonym_dc1fa3 ak nemáš odpoved na otazku v hlavnom príspevku alebo osobnú skúsenosť, ktorou by si vedela prispieť tak sa prosim zdrz takéhoto typu komentára.

@anonym_autor či sa ti to páči, alebo nie, ony majú pravdu. Maľuješ si to až príliš naivne. Vy obaja. Myslíte to dobre, ale... My sme sa s manželom rozišli s podobnou dohodou, akurát, že hypo už máme. Ešte nie sme ani rozvedení a jeho už dostlihla realita. Príjem má krásny, ale nájom je drahý, do toho peniaze na deti + hypo. A držkuje jedna báseň😉 Celá dynamika vzťahu sa zmení, keď sa odsťahuje, ver mi... A to sú pre nás naše deti tiež všetkým na svete a snažíme sa ušetriť ich akéhokoľvek dusna.

katkazatka
Včera o 06:39

Muž podnikateľ s príjmom akurat na uživenie rodiny, žena na rodicaku dve deti male. Žena sa ma kam vratit ale príjem nic moc.

Ty mi pripadas ako 20 rocna zaba, co ma prudko ruzove okuliare. Absolutne neratas s alternativou, ze lepsiu pracu jednoducho nemusis najst a duplom s 2 malými detmi. Dalej absolutne neriesis, ked sa tebe, alebo detom nieco stane, invalidita, dlhodoba PN... z coho budes zit? Malujes si ruzove oblaciky ako budes s ex splacat hypoteku? Muz bude z coho zit, ked ledva treraz existujete? Z coho si bude platit byvanie? Co ked sa jemu nieco stane? Zhod ruzove okuliare, nastahuj sa tam, kde si pisala, ze mozes ist a rieste rozvod. Podelte si majetky a hraj s kartami ake mas. Pisu ti to tu vsetci, len si ides stale svoje.

luccys
Včera o 06:41
@katkazatka

Muž podnikateľ s príjmom akurat na uživenie rodiny, žena na rodicaku dve deti male. Žena sa ma kam vratit ale príjem nic moc.

Ty mi pripadas ako 20 rocna zaba, co ma prudko ruzove okuliare. Absolutne neratas s alternativou, ze lepsiu pracu jednoducho nemusis najst a duplom s 2 malými detmi. Dalej absolutne neriesis, ked sa tebe, alebo detom nieco stane, invalidita, dlhodoba PN... z coho budes zit? Malujes si ruzove oblaciky ako budes s ex splacat hypoteku? Muz bude z coho zit, ked ledva treraz existujete? Z coho si bude platit byvanie? Co ked sa jemu nieco stane? Zhod ruzove okuliare, nastahuj sa tam, kde si pisala, ze mozes ist a rieste rozvod. Podelte si majetky a hraj s kartami ake mas. Pisu ti to tu vsetci, len si ides stale svoje.

@katkazatka A to este nevedia, ci im pri takychto prijmoch vobec hypoteku schvalia, takze cela tato debata je uplne zbytocna.

lucik194
Včera o 07:21

za mna je toto cele uplne zle nastavene

stale len tocis okolo hypoteky a bytu. A naco? naco sa chces trepat do hypoteky, ked na nu nemas a chcete sa rozvadzat.

Za mna poradie:
- rozvod (kedze ocividne manzelstvo nefunguje)
- dohodnut sa na majetku, vyzivnom .... to tiez nejaky cas trva
- ist kazdy svojou cestou.
- ty pomedzi to najst vhodny podnajom (nech Ti muz pomoze) a vsetky vydavky pol na pol.

Na SK je strasna sprostost s tymto majetkom, Kazdy si mysli, ze nieco musi vlastnit, zadlzim sa az do druhej generacie, zo zivata mas hov..... ale mam vlastne byvanie. a naco? Treba sa pozriet do zahranicia, ze tam v pohode ludia byvaju 20-30 rokov v podnajme a su spokojni..... detto 25-30% ludi nevlastni ziadnu nehnutelnost, ale byvaju v podnajme. A su spokojni a stastni. Nesplacaju ziadnu hypoteku, to len na SK vsetci sa musia zadlzit.....

A tvoje reci, ze na muza bude hypoteka, bude ju splacat a ty budes s detmi byvat v byte, co on splaca a do toho este si on bude platit prenajom...... to takto nefunguje, resp. bude to fungovat po prvu priatelku co on do roka bude mat. Lebo zrazu zisti, ze x tisic eur mu odchadza z uctu a v podstate kvoli comu?

A este on da byt na firmu a je vymalovane...... a mas figu borovu. A k nahodou bude mat dalsiu manzelku a deti s nou. majetok sa bude delit uplne inak. Takze je aj v tvojom zaujme, aby ste po rozchode mali vyriesene aj majetky....

mk1111111111
Včera o 07:29

Toto nebude dlhodobo fungovat. Fungovalo by to, ak by ste boli financne"zahojeni" . Pises, ze mate len tak tak. On tiez 30 rokov nebude platit prenajom, najde si partnerku, pridu ine deti a uver mu potom nedaju a ohen na streche je razom tu

anonym_dc1fa3
Včera o 09:52
@lucik194

stale len tocis okolo hypoteky a bytu. A naco? naco sa chces trepat do hypoteky, ked na nu nemas a chcete sa rozvadzat.

Za mna poradie:
- ty pomedzi to najst vhodny podnajom (nech Ti muz pomoze) a vsetky vydavky pol na pol.

Na SK je strasna sprostost s tymto majetkom, Kazdy si mysli, ze nieco musi vlastnit, zadlzim sa az do druhej generacie, zo zivata mas hov..... ale mam vlastne byvanie. a naco? Treba sa pozriet do zahranicia, ze tam v pohode ludia byvaju 20-30 rokov v podnajme a su spokojni..... detto 25-30% ludi nevlastni ziadnu nehnutelnost, ale byvaju v podnajme. A su spokojni a stastni. Nesplacaju ziadnu hypoteku, to len na SK vsetci sa musia zadlzit.....

A tvoje reci, ze na muza bude hypoteka, bude ju splacat a ty budes s detmi byvat v byte, co on splaca a do toho este si on bude platit prenajom...... to takto nefunguje, resp. bude to fungovat po prvu priatelku co on do roka bude mat. Lebo zrazu zisti, ze x tisic eur mu odchadza z uctu a v podstate kvoli comu?

A este on da byt na firmu a je vymalovane...... a mas figu borovu. A k nahodou bude mat dalsiu manzelku a deti s nou. majetok sa bude delit uplne inak. Takze je aj v tvojom zaujme, aby ste po rozchode mali vyriesene aj majetky....

@lucik194 nie, autorka si ide svoje,svet gombičkaaaa, muž všetko posplaca🤣, lebo je na vine rozvodu.

anonym_dc1fa3
Včera o 09:56
@katkazatka

@katkazatka keď povieš na rovinu, že je naivná, tak do nej rýpeš a riešiš si komplexy.🥴 čo už tak to tu chodí, buď pritakaš bludom, alebo len rýpeš a nemáš vlastný život a riešiš komplexy.

pragmaticka
Včera o 10:05

Ak ti zostanú deti,tak rozvod a hypo a nech ti ručí! Veď idú tam bývať aj jeho deti..pripadne zobrat hypo spolu ,pričom byt bude ale iba na teba(vyňať ho)..nech ti aspoň takto pomôže.. veď predpokladám že splácať budeš iba ty..

oblecenie99
Včera o 10:29
@lucik194

Za mna poradie:

@lucik194 To je síce pekné a krásne, ale videla si ceny tých najmov? A kto dá matke s dvoma deťmi do nájmu byt (odpoviem, málokto). Ludia sa na Slovensku nahlia do vlastného preto, lebo na nájomnom sa nedoplatis. A dajú ti zmluvu na rok, ktorú budú predlžovať... Alebo nie. Do toho kľudne porod dieťa... Ja som na SK v nájme žila, a preto som kupovala byt, lebo na konci dňa som na Tom bola s financiami rovnako, resp. v začiatkoch ešte lepšie, ako keď som doplacala niekomu druhému hypo. Na porovnanie, dvojizbový byt v nájme v KE v roku 2014 nás stal mesačne 450 eur, keď sme kúpili vlastný dvojizbový, tak sme hypo neplatili ani 200 plus náklady. Tak čo som debil platiť niekomu inému, ak môžem svoje? Isteže dnes je situácia o inom čo sa týka podmienok úveru, ale ani tie nájmy nešli dole, práve naopak.