Bojím sa rozvodu kvôli deťom. Ako súd rozhoduje?
Dobrý deň.
Už dlhšie rozmýšľam nad rozvodom. Nie je to o tom, že by bol muž nejaký zlý človek, ale doma nám to proste nefunguje, nebavíme sa spolu, žijeme len ako spolubývajúci, som z toho frustrovaná, nešťastná,. Lenže čím viac nad tým rozmýšľam, tým viac sa bojím, čo by bolo s deťmi.
Najväčší strach mám zo striedavky. Úprimne si to vôbec neviem predstaviť. Deti sú na mňa veľmi naviazané, väčšinu vecí okolo nich riešim od malička ja a neviem si predstaviť, že by som ich zrazu videla len pár dní (4 a 6 rokov majú deti).
Máte niekto skúsenosť, ako toto súd reálne posudzuje? Pozerá sa aj na to, kto sa o deti staral doteraz, alebo je to dnes automaticky striedavá starostlivosť?
Neviem, či ostávať kvôli deťom v manželstve, počkať, kým budú staršie a potom sa rozviesť, alebo začať riešiť rozvod už teraz.
Zalezi aky akcny je ten tvoj partner, ja mam skusenost otecka, ktory sa velmi bil za striedavku (inak tiez taketo male deti dve) a po par mesiacoch mal dost a obtazovalo ho to, nasiel si frajerku, chcel si uzivat.. a deti su s mamou viac ako bolo stanovene, v pohode funguju. Zase ono ak mas pracovat, fungovat ao vsetko sa sama starat, moze ti to aj pomoct, mat cas na seba. Ak je partner zodpovedny a deti bude riadne plnohodnotne opatrovat, pripravovat do skoly atd.
@pytame_sa_za_teba Žijete spolu sexuálne? Ak áno, ten rozvod bude komplikovaný.
@krasneleto Ved ja chapem, ale uz to nie je proste to dennodenne zdielanie zivota s oboma rodicmi, je to uz priste uplne ine.
@anonym_34ad0d moj exmazel dodnes pracuje na tri zmeny... cize ani tam sa nedalo este pocas manzelstva hovorit o dennodennom zdielani... tiez to bolo vela o kratkych telefonatoch do prace... vsetko sa ked sa chce
@majlo1234 ja osobne nie... predsa len pri mensich detoch a teraz hovorim sama za seba je mama vzdy vacsi rodic... ja celkovo nie som zastancom ale striedavky... skor sa mi paci ked je u jedneho rodica v plnom rozsahu a druhy ma moznost vidiet deti kedykolvek chce... mne sa myslienka dvoch domacnosti nepaci...
@anonym_8d4e98 tiez by som chcela pre svoje deti stabilitu jednej domacnosti, ale po rozvode by som sa o ne teda sama starat nechcela. Dost sa o nich sama staram teraz🫣🤣 preto som za striedavku a normalne dohody, nie ze otec vidi deti kazdy druhy vikend
@pytame_sa_za_teba netráp sa tým 🙂 nie si prvá ani posledná a pokiaľ viem všetky páry čo poznám si zvykli najprv áno stres, báli sa , bla bla bla ...ale zvykli si niektorí si to dokonca aj pochvaľujú že keď nie sú s nimi majú čas na seba a svoj rozvoj život ja sám som z rozvedenej rodiny a úplne v pohode ako dieťa som to nevnímal nijak inak proste som chápal a chcel aby moja mama bola šťastná 🙂
Uplne ti rozumiem. Mam to rovnako,ja a manzel sme spolubyvajuci. Snazila som sa, marne. Zostavam kvoli detom 2 a 6. Zatial aspon ale verim ze ma caka stastie, ked si ma niekto najde nebudem vediet odolat. Som clovek a tuzim po laske, momentalne som osamela, aj ked sa bojim toho ze by to bolo rovnake...po rokoch na nic. Prezivam. Z druhej strany ziadna snaha, ziadna iniciativa ako som porodila v ociach muza som sa stala matka-drz hubu staraj sa, co vymyslas...(aj ked neni agresivny neni to doslova skarede)
Pred tym sme boli spolu 8 rokov, nikdy sa kumne takto nespraval....niekedy rozmyslam ci sa mohol 8 rokov pretvarovat alebo sa zmenil. Neviem zatial kde je pravda...
Ale drzim ti palce.

@anonym_a3f03d dohoda je ale od slova dohodnut sa... pokial on bude chciet striedavu a ona nie.. ziadnu dohodu sudu nedorucia... a budu sa dohadovat priamo na sude... a deti vobec nie su male na striedavju starostlivost, sudy schvalia aj pri ovela mensich detoch....
@anonym_8d4e98 v tom prípade kolízna nie je celkom prícetna… isteze, ak sa nebude dať dohodnúť, odnesú si to deti. Zas niektorí otcovia vyskakuju a keď príde na lámanie chleba, nechce sa im prísť o slobodu. Ale z mojej skúsenosti, poznám jeden prípad z okolia, kde bol chalan, už starší v striedavke. Oproti tomu x deti u mamy, dva pripady u otca, ale tam bola matka problémová alebo v druhom prípade nejavila záujem o deti. Poznám mnoho prípadov, kde sa rodičia spolupodieľajú na výchove, hoci sú deti u matky. Ale oni bývajú neďaleko seba, takže majú podelené poobedia. Deti ale spia len v jednej domácnosti.