icon

Bojím sa rozvodu kvôli deťom. Ako súd rozhoduje?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 06:42

Dobrý deň.

Už dlhšie rozmýšľam nad rozvodom. Nie je to o tom, že by bol muž nejaký zlý človek, ale doma nám to proste nefunguje, nebavíme sa spolu, žijeme len ako spolubývajúci, som z toho frustrovaná, nešťastná,. Lenže čím viac nad tým rozmýšľam, tým viac sa bojím, čo by bolo s deťmi.

Najväčší strach mám zo striedavky. Úprimne si to vôbec neviem predstaviť. Deti sú na mňa veľmi naviazané, väčšinu vecí okolo nich riešim od malička ja a neviem si predstaviť, že by som ich zrazu videla len pár dní (4 a 6 rokov majú deti).

Máte niekto skúsenosť, ako toto súd reálne posudzuje? Pozerá sa aj na to, kto sa o deti staral doteraz, alebo je to dnes automaticky striedavá starostlivosť?

Neviem, či ostávať kvôli deťom v manželstve, počkať, kým budú staršie a potom sa rozviesť, alebo začať riešiť rozvod už teraz.

Strana
z2
anonym_f707b9
Dnes o 06:49

My sme tiez pred rozvodom. Rozumieme si normalne, ale sme len spolubyvajuci, starame sa o deti, nehadame sa, ale sex uz dva roky prakticky nemame, ja viem, ze takyto zivot nechcem a urcite nie, kym budu vsetky deti dospele... zavisi ako si na tom finance, ja to viem utiahnut sama, uz som pozerala moznosti byvania, inu skolku, ale stale starsim blizko do skoly. Ten level frustracie je po rokoch vysoky... on sa rozvadzat nechce, hovori o otvorenom manzelstve, ze si mam niekoho najst, ale neodchadzat... na druhej strane odkedy toto vyslovil, ma kontroluje kam chodim, kde som, par krat autom obchadzal moje pracovisko, ci tam to moje auto realne stoji alebo nie som niekde inde (pracujem dost dlho, aj rano chodim skoro).. ja sa paradoxne striedavky bojim najmenej, verim, ze s mojim muzom sa da normalne dohodnut. Byvanie hladam prakticky v rovnakej dedine, nech to deti maju proste na skok, vedia ist po skole tam ci hentam.

zojazoja
Dnes o 06:50

ale však striedavka nie je povinná. a deti o otca neprídu, dohodnite sa s mužom vopred ako by ste chceli mať deti rozdelené po dňoch, víkendoch a o to rýchlejšie to prebehne na súde.

anonym_25cf14
Dnes o 07:22

Ženy vy si naozaj myslíte že s druhým to bude po rokoch iné, ak pre to nič neurobíte?
Ste strašné egoistky. Máte deti tak prečo im do prdele ničite rodinu, zázemie, istotu a všetko co si zaslúži každé dieťa
. Lebo ste frustrované a nemáte sex? A čo ste urobili preto aby to bolo iné?
Verím, ze niekedy je lepšie z manželstva odísť- je to tak lepšie pre všetkých pre pohodu deti ale toľko rozvodov? Každý druhý pár lebo sa cítim zle"?
Nebudeš sa cítiť lepšie, spoľahnite sa.
Asi sa naozaj netreba vydávať z lásky, ale z rozumu. Láska môže vyfucat, ale racio vždycky zvíťazí.

anonym_532d18
Dnes o 07:47

@pytame_sa_za_teba obrovské množstvá žien sa nechcú rozvádzať práve kvôli riziku striedačky. Žena dieťa porodí, stará sa, je na neho biologicky naviazaná, väčšinu veci urobí pre to dieťa sama matka a nie otec. Čo si budeme nahovárať. A potom príde k rozvodu a odrazu má muž rovnaké práva. Treba sa spoliehať nato, že keď pre rozvodom si robila všetko okolo detí ty, tak po rozvode sa zázračne z neho nestane rovnocenný rodič milujúci rovnako ako matka. Je to len chlap a po počiatočnom ošiale na neho doľahne realita, prípadne nová pipina a deti už nebudú podstatné. Treba tlačiť na dohodu, že deti budú v tvojej starostlivosti a on sa dohodne na neobmedzenom styku. Aj tak to väčšina chlapov nezvládne, sami sa na polovicu rovnocenne starať o deti.

anonym_f707b9
Dnes o 08:04
@anonym_25cf14

Ženy vy si naozaj myslíte že s druhým to bude po rokoch iné, ak pre to nič neurobíte?
Ste strašné egoistky. Máte deti tak prečo im do prdele ničite rodinu, zázemie, istotu a všetko co si zaslúži každé dieťa
Verím, ze niekedy je lepšie z manželstva odísť- je to tak lepšie pre všetkých pre pohodu deti ale toľko rozvodov? Každý druhý pár lebo sa cítim zle"?
Asi sa naozaj netreba vydávať z lásky, ale z rozumu. Láska môže vyfucat, ale racio vždycky zvíťazí.

@anonym_25cf14 a ty vies, ze sme nespravili nic, aby to bolo ine? Rozhovory, partnerska poradna, vsetko toto mame za sebou. Nezijeme v stredoveku, kde bez partnera umrieme hladom, ze ano... .mame pravo na stastie, spokojnost... manzela samozrejme nepodvadzam, ani by ma to nenapadlo pred rozvodom... ale sama ostat urcite nechcem... ale spravim vsetko v spravnom poradi...

A ano som egoistka a chcem byt stastna...zivot mam len jeden...deti to pochopia, na noze s Ex byt nechceme a nebudeme...

anonym_8d4e98
Dnes o 08:08

@pytame_sa_za_teba ak manzel bude mat zaujem o striedavu, s najvacsou pravdepodobnostou ak splna podmienky, ju dostane... a je jedno ci je to teraz alebo o 2-5 rokov. proste ju dostane...

anonym_8d4e98
Dnes o 08:14
@anonym_25cf14

@anonym_25cf14 prosim ta , zobud sa... ziadna zena , ktoru poznam sa nerozvadzala len tak, lebo sa zle vyspala a nemala lepsi napad ako rozvod... asi su na to dovody... pokial ty chces zit v manzelstve s rozumu, je to v poriadku.. pokial kvoli detom, tiez je to v poriadku... mozno sa ale najdu zeny, ktore si uvedomuju vahu vzorcov a toho, v com ich deti vyrastaju... ak tam nie je laska, to je to , co povazovat za normalne budu a tento vzorec si vezmu aj do vlastnych zivotov... pokial nepoznas dovody, preco si mudra na prvu? si naozaj myslis, ze je to jednoduche odist s malymi detmi, nemat ziadnu viziu, stabilitu, placuce deti za otcom? a ano, aj sex je dovodom na rozchod, emocionalna nestabilita, spoluzitie ako na intraku , atd atd... a ver mi, ze drviva vacsina ma za sebou xy pokusov o zachranu .... ked to nejde, tak to nejde... lepsie stastna a rozvedena, ukazujuc detom , ze to , ze sa rozviedli nemusi byt katastrofa, stale lepsie ako zit doma s kamosom, a toto podsuvat detom, ako stastne manzelstvo...

anonym_337840
Dnes o 08:34
@anonym_25cf14

@anonym_25cf14 asi nechce rozmazavat detaily je lepsie to len tak vseobecne povedat. Mnohe zeny skryvaju realitu lebo sa hambia.

anonym_337840
Dnes o 08:36

@pytame_sa_za_teba a muz striedavku chce? Ak nie spiste rodicovsku dohodu o starostlivost o dieta a sud ju prijme. Budu tam casy kedy bude s nimi otec. Treba prilozit k ziadosti.

anonym_43e2d3
Dnes o 08:37
@anonym_25cf14

@anonym_25cf14
A zamyslela si sa nad tym vobec ty,ze partnerstvo je o 2 ludoch? Myslim,ze drviva vacsina zien robi pre rodinu svoje maximum, kym nase polovicky sa vezu az by som povedala oddychuju. Zarobit peniaze pre rodinu uz nestaci a potom pride domov so sluchatkami a mobilom a nejako preziva popri detoch dookola. Muzi sa v tom samy podporuju aki su,ze su vsetci taki. Navzajom si vymienaju skusenosti ako ignoruju svoje zeny. Samozrejme su aj uvedomele vynimky, no tych je ako safranu.
Co by si si akoze este predstavovala, ze by zena pre zachranu "tradicnej" rodiny mala urobit???
Pekne popratat, obriadit deti, dom,zvierata, pekne sa poobliekat, po veceroch si plnit manzelske povinnosti, len aby dobre bolo,aby nedajboze od toho chlapa nechcela nieco viac ako zivot z minuleho storocia 🙈

mk22
Dnes o 08:45

@pytame_sa_za_teba ty uz si tu pisala, ze?
Velmi predbiehas.
Ešte si ani návrh nepodali, a riesis striedavu starostlivosť.. ktorá ani nemusí byt.
A pokiaľ si s mužom naozaj nerozumieš, žijete bez lásky, sexu..je to pre deti horšie, ukazovat im ako sa rodicia neľúbia, bydu vyrastať v takom prostredí kde objatie rodicov nikdy neuvidia..k čomu to je dobre??
Oddualovat, naťahovať.. jedine v tom prípade ze nemáš kam ust, nemáš nic, si závislá na mužovi.. tieto ženy ostávajú lebo musia..

A ked sudca uvidí zaujem otca o striedavu, ked otec preukáže vhodné ideálne podmienky pre deti, pracuje, je normálny, cize žiaden fetak alkoholik.. tak ano, schvália stried starostlivosť.

anonym_34ad0d
Dnes o 08:50

@pytame_sa_za_teba Uplne ti rozumiem. Ja nechcem byvat v meste kde sme teraz, chcem odist do ineho mesta (cca 20km). Muz nie. A dalsia vec je mrtvy vztah, v podstate vedla seba prezívame, obchadzame sa. A deti ? Neviem si predsatvit ze ich kazdy den neuvidim, neporozpravam sa a nebudem s nimi zdielat ten dennodenny zivot a muz si to tiez nevie predstavit. Chceme byt so vsetkymi detmi dennodenne obaja. Tak ako to potom riesit dokelu...ked nam to ako vztah nefunguje ale s detmi chceme byt obaja ? A aj deti chcu byt s nami oboma normalne doma kazdy den. Je to strasne toto, fakt. Mam byt vo vedlajsom meste tyzden a nebyt s detmi ? Neviem, srdce mi trha z toho vsetkeho.

momi1_1
Dnes o 08:53

Áno, ideálne je sa nejako rozumne dohodnúť osamote ešte pred tým, ako pôjdete na súd. Ja si myslím, že je to možné, nakoľko si aj ty v príspevku spomínala, že ste za dobre, len vám to v súkromí proste nefunguje. Bude to OK, neboj. ♥

extempore
Dnes o 09:06
@anonym_532d18

@pytame_sa_za_teba obrovské množstvá žien sa nechcú rozvádzať práve kvôli riziku striedačky. Žena dieťa porodí, stará sa, je na neho biologicky naviazaná, väčšinu veci urobí pre to dieťa sama matka a nie otec. Čo si budeme nahovárať. A potom príde k rozvodu a odrazu má muž rovnaké práva. Treba sa spoliehať nato, že keď pre rozvodom si robila všetko okolo detí ty, tak po rozvode sa zázračne z neho nestane rovnocenný rodič milujúci rovnako ako matka. Je to len chlap a po počiatočnom ošiale na neho doľahne realita, prípadne nová pipina a deti už nebudú podstatné. Treba tlačiť na dohodu, že deti budú v tvojej starostlivosti a on sa dohodne na neobmedzenom styku. Aj tak to väčšina chlapov nezvládne, sami sa na polovicu rovnocenne starať o deti.

@anonym_532d18 otec nemá tie rovnaké rodičovské práva "odrazu". Má ich odjakživa. Že mala žena dieťa chvíľu v maternici z nej ešte nerobí lepšieho rodiča.

anonym_a3f03d
Dnes o 09:19

@pytame_sa_za_teba ako si prišla na to, že automaticky striedavá? Pri takých malých deťoch by ti ju podľa mňa tak ľahko neschválili ani keby si si ju vyžiadala … ideálne dohodnúť sa s otcom deti dopredu… kedy ich chce vídať a tak… súd vždy uprednostní dohodu. Vyjdi mu v ústrety, ak bude mať záujem. Ak budete byvat naďalej v blízkosti, nemal by s tým byt problem. Treba brat ohľad na potreby deti. Držím palce.

terezia74
Dnes o 10:08
@anonym_25cf14

@anonym_25cf14 ten vnútorný pokoj, šťastný a spokojný život som našla až po rozvode a deťom je lepšie, keď sme sa rozviedli, ako predstierať niečo, čo nieje

anonym_f35f59
Dnes o 10:18
@anonym_25cf14

@anonym_25cf14 a mozno urobili uz dost, ale ked druha strana nechce, tak sa mozes aj na mihalnice postavit, to Ti nenapadlo? Preco by to mala byt vina zeny? Ja osobne si myslim, ze zeny sa v tomto naozaj snazia ovela viac.

majlo1234
Dnes o 11:31
@anonym_532d18

@anonym_532d18 a to je za mna chyba. Ak je muz normalny, preco by deti nemali byt v striedavke. A preco tym zeny tak trpia? Lebo stratia seba same v materstve a okrem toho nemaju nic. Ja by som kludne striedavku muzovi dopriala, aj vo fungujucom vztahu by idealne mala byt starostlivost fifty fifty

anonym_532d18
Dnes o 12:02
@majlo1234

@anonym_532d18 a to je za mna chyba. Ak je muz normalny, preco by deti nemali byt v striedavke. A preco tym zeny tak trpia? Lebo stratia seba same v materstve a okrem toho nemaju nic. Ja by som kludne striedavku muzovi dopriala, aj vo fungujucom vztahu by idealne mala byt starostlivost fifty fifty

@majlo1234 tak, povedzme si na rovinu, s normálnym mužom by sa žena nerozviedla, obzvlášť s deťmi.

prasiatko30
Dnes o 12:46
@majlo1234

@majlo1234 no ved to, deti su na ne naviazane, lebo 6 rokov sa na nich nik cudzi ani len pozriet nemohol. Maju hysaky ked sa k ich detom priblizi svokra, alebo trochu zivsie dieta. Chlapa si naucia, ze ony robia vsetko a co robi chlap je zvycajne zle. Matka uspava, matka krmi, oblieka, prebaluje, chodi ku doktorovi, lebo ona vie co deti potrebuju - vsak nechaj otca s detmi a tiez bude vediet co potrebuju. To 6r uz kludne zmakne byt len s otcom, nechapem preco by matka mala rozmyslat ako si organizovat zivot a chlap si vyzdvihne deti na vikend ked mu to vyhovuje a nezatazuje ho to a zena aby rozmyslala ako chodit do roboty tak aby mohla deti vyzdvihnut, brat ocr a dovolenky ked su deti doma. Vsak treba na polovicu, su to aj chlapove deti, nech sa postara

mk22
Dnes o 13:14
@prasiatko30

@majlo1234 no ved to, deti su na ne naviazane, lebo 6 rokov sa na nich nik cudzi ani len pozriet nemohol. Maju hysaky ked sa k ich detom priblizi svokra, alebo trochu zivsie dieta. Chlapa si naucia, ze ony robia vsetko a co robi chlap je zvycajne zle. Matka uspava, matka krmi, oblieka, prebaluje, chodi ku doktorovi, lebo ona vie co deti potrebuju - vsak nechaj otca s detmi a tiez bude vediet co potrebuju. To 6r uz kludne zmakne byt len s otcom, nechapem preco by matka mala rozmyslat ako si organizovat zivot a chlap si vyzdvihne deti na vikend ked mu to vyhovuje a nezatazuje ho to a zena aby rozmyslala ako chodit do roboty tak aby mohla deti vyzdvihnut, brat ocr a dovolenky ked su deti doma. Vsak treba na polovicu, su to aj chlapove deti, nech sa postara

@prasiatko30 toto tie mamky nepochopia, ze ona si vyberá padať na hubu, lietať hore dole a otecko občas cez vikend nech sa povenuje dieťatku a vrati ho..otec ma vychovávať vstupovať do výchovy aj po rozvode.
Niekt zeny si v starostlivosť matky vysvetľujú ze dieťa stačí ukázať hádam aj z okna..

prasiatko30
Dnes o 13:22
@mk22

@prasiatko30 toto tie mamky nepochopia, ze ona si vyberá padať na hubu, lietať hore dole a otecko občas cez vikend nech sa povenuje dieťatku a vrati ho..otec ma vychovávať vstupovať do výchovy aj po rozvode.
Niekt zeny si v starostlivosť matky vysvetľujú ze dieťa stačí ukázať hádam aj z okna..

@mk22 no ved to - pletu si na seba bič a ešte chytaju paniku ked im ho niekto rozpletie. Poznam strašne vela chlapov co sa o deti staraju a maju striedavu starostlivost prakticky od babatka a vedeli sa zariadit tak aby to dieta prezilo a oni tiez . Chlap co hladal jasle/skolku/opatrovatelku pre 2-3r dieta lebo ho mal tyzden on tyzden matka a stihal chodit do roboty a aj po dieta ked bol jeho tyzden. Tak ale tam to mala matka tiez jasno - dieta je oboch rodicov a je naviazane na obidvoch rovnako

krasneleto
Dnes o 14:28
@anonym_34ad0d

@pytame_sa_za_teba Uplne ti rozumiem. Ja nechcem byvat v meste kde sme teraz, chcem odist do ineho mesta (cca 20km). Muz nie. A dalsia vec je mrtvy vztah, v podstate vedla seba prezívame, obchadzame sa. A deti ? Neviem si predsatvit ze ich kazdy den neuvidim, neporozpravam sa a nebudem s nimi zdielat ten dennodenny zivot a muz si to tiez nevie predstavit. Chceme byt so vsetkymi detmi dennodenne obaja. Tak ako to potom riesit dokelu...ked nam to ako vztah nefunguje ale s detmi chceme byt obaja ? A aj deti chcu byt s nami oboma normalne doma kazdy den. Je to strasne toto, fakt. Mam byt vo vedlajsom meste tyzden a nebyt s detmi ? Neviem, srdce mi trha z toho vsetkeho.

@anonym_34ad0d da sa dohodnut normalne a ludsky... matke deti prisudene, otec prava stretavania sa neobmedzene... cize kedykolvek ich otec bude chciet vidiet a bude to v kontexte s matkinym zivotom, vopred oznami... matka nebrani a zijeme dalej bez toho, aby deti trpeli

anonym_8d4e98
Dnes o 14:30
@anonym_a3f03d

@pytame_sa_za_teba ako si prišla na to, že automaticky striedavá? Pri takých malých deťoch by ti ju podľa mňa tak ľahko neschválili ani keby si si ju vyžiadala … ideálne dohodnúť sa s otcom deti dopredu… kedy ich chce vídať a tak… súd vždy uprednostní dohodu. Vyjdi mu v ústrety, ak bude mať záujem. Ak budete byvat naďalej v blízkosti, nemal by s tým byt problem. Treba brat ohľad na potreby deti. Držím palce.

@anonym_a3f03d dohoda je ale od slova dohodnut sa... pokial on bude chciet striedavu a ona nie.. ziadnu dohodu sudu nedorucia... a budu sa dohadovat priamo na sude... a deti vobec nie su male na striedavju starostlivost, sudy schvalia aj pri ovela mensich detoch....

ameixa
Dnes o 14:32

je to tazke, ale zvyknes si aj na striedavku... ako ja, 3 deti a zial sudkyna mi vyhradnu ani omylom nechcela schvalit, kedze otec chcel striedavku

anonym_8d4e98
@majlo1234

@majlo1234 ja osobne nie... predsa len pri mensich detoch a teraz hovorim sama za seba je mama vzdy vacsi rodic... ja celkovo nie som zastancom ale striedavky... skor sa mi paci ked je u jedneho rodica v plnom rozsahu a druhy ma moznost vidiet deti kedykolvek chce... mne sa myslienka dvoch domacnosti nepaci...

anonym_8d4e98
@ameixa

je to tazke, ale zvyknes si aj na striedavku... ako ja, 3 deti a zial sudkyna mi vyhradnu ani omylom nechcela schvalit, kedze otec chcel striedavku

@ameixa vzdy je to tak, pokial druhy ma zaujem o striedavu, este som nepocula, ze by ju nedostal pokial splna podmienky

ameixa
Dnes o 14:35
@anonym_8d4e98

@ameixa vzdy je to tak, pokial druhy ma zaujem o striedavu, este som nepocula, ze by ju nedostal pokial splna podmienky

@anonym_8d4e98 ano, mohla som poukazovat na jeho charakter, na to, ze deti chodia do skoly spinave, nenaucene, sudkynu vychova nezaujima, este opacne, povedala mi, ze aj keby prisli v roztrhanom a po usi spinave, mam byt rada, ze s nimi chce byt... a to som ponukala neobmedzeny styk. Faktom je, ze chcel striedavku, aby nemusel platit vyzivne, on ich nezvlada, len si myslel, ze ma vymeni za mladsi model, co sa mu o deti a ine postara...nikdy nevaril, neupratoval, neriesil a tak to vyzera, ale pre sudcov je striedavka super napad

anonym_34ad0d
Dnes o 14:40
@krasneleto

@anonym_34ad0d da sa dohodnut normalne a ludsky... matke deti prisudene, otec prava stretavania sa neobmedzene... cize kedykolvek ich otec bude chciet vidiet a bude to v kontexte s matkinym zivotom, vopred oznami... matka nebrani a zijeme dalej bez toho, aby deti trpeli

@krasneleto Ved ja chapem, ale uz to nie je proste to dennodenne zdielanie zivota s oboma rodicmi, je to uz priste uplne ine.

anonym_90f5b9
Dnes o 15:09

Mam v okoli dost rozvedenych parov, niektori najprv skoncili tak, ze mala matka plnu starostlivost a otec len par vikendov, niektori rovno so striedavou starostivostou (deti od 2 do 8 rokov) a nakoniec si vsetci striedavku pochvaluju. Aj tie, kde mali len mamy presli do striedavej. Kazda jedna mi povedala, ze ma konecne cas aj na seba. Na nic nerobenie, ucenie, cvicenie, tanec, upratovanie, niektore vtedy maju druhu pracu. Zatial vsetci funguju na dlhom a kratkom tyzdni, deti si netriedaju po tyzdnoch. Ze prvy polrok bol dost zly skoro u kazdej, lebo deti chybali, emocie po rozvode, ale aktualne sa ani jedna nestazuje.

Strana
z2