icon

Dá sa zmeniť dieťaťu krstné meno?

kamajka
15. feb 2011

Dá sa to? Mám takmer 6-mesačného synčeka, ktorý nesie meno po svojom otcovi, s ktorým sa už nestýkam a ani to neplánujem. Nekomunikujeme spolu a už ani nebudeme, preto by som chcela synčekovi zmeniť krstné meno. Ak niekto viete čo je k tomu potrebné prosím napíšte🙂. Ďakujem.

Strana
z2
danu
15. feb 2011

@kamajka pises sice ze chces zmenit krstne meno, ale predpokladam ze chces zmenit priezvisko dietatu nie?

Ak ano diskusia je tu
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/zmena-priezviska-dietata/
+ otazka tu
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/zmena-priezviska-dietata-2/

meza
15. feb 2011

ahoj,tak to som aj ja zvedava,nakolko mam 9 rocneho syna a ten sa chce dat premenovat,mal byt Jakub a dala som mu meno Dominik a nechce sa tak volat,lebo,ze to meno ovplyvnuje jeho osobu a,ze preto je taky zivy 😀 .Stale ma prosi,dokonca mu niekto povedal,ze meno Dominik sa ma vymazat z kalendara,lebo Dominikovia vsetci su hyperaktivny 🙂

traktor
15. feb 2011

@meza pokial to nie je hanlive meno, myslim, ze len tak ti ho nezmenia...to by potom kazdy len tak chcel..9 rokov zije s tym menom..no neviem si dopre predstavit aj v skole, v uradnych listinach, ..vsade..ze dominik a naraz, ze jakub..

ela2710
15. feb 2011

@meza meno sa da zmenit na matricnom urade, ale plati sa zato, s priezviskom problem nebude, a krstne meno sa naozaj da zmenit, uz som o tom citala

mirka285
15. feb 2011

ano da sa zmenit aj krstne meno,mam kamarata,ktory sa dal premenovat z Gejzu na Roberta 🙂

corasone
15. feb 2011

mojej kamaratky syn si zmenil aj meno aj priezvisko bez akychkolvek problemov. sice bol uz dospely, enpotreboval ziadne povolenia rodicov atd.. ale zmenit sa to rozhodne da za poplatok.

ani3012
15. feb 2011

@traktor 10 rokov budem podvádzať a kradnúť ako Anna S. a potom si zmením meno na Ivana P. a nikto ma nenájde 😵
ale mi bude dobre 😀

kamajka
autor
15. feb 2011

@danu nie, krstné meno.....Je to komplikované, malý má priezvisko po mojom býv.manželovi, nakoľko neprebehlo 300 dn od rozvodu museli zapísať ako otca jeho, otcovstvo už síce zaprel ale otec dieťaťa nepriznal otcovstvo a tak v r.liste figuruje stále môj ex, no, vravím, že je to zamotané, dosť na tom, že by som synčekovi chcela zmeniť krstné meno ktoré má po svojom otcovi.

meza
15. feb 2011

dakujem,no ja len dufam,ze ho to prejde,krsteny je aj tak Dominik Jakub,tak nakoniec v krstnom liste to ma napisane.ale inac vsade ma len Dominik.

kamajka
autor
15. feb 2011

A neviete niekto čo k tomu všetko treba? Súhlas oboch rodičov predpokladám, rodný list, sobášny list, nejaký ten poplatok? Asi s tým nemá nikto skúsenosť, čo? 🙂

kamajka
autor
15. feb 2011

@meza myslím že po deviatich rokoch by to mohol byť problém, čo sa týka všetkých tých papierov, a myslím si že ho to určite prejde 🙂 ....veď kto z nás niekedy nemal problém s tým ako sa volá? 😀

danu
15. feb 2011

@kamajka ok, drzim ti palce 😉

ani3012
15. feb 2011

@kamajka Zmena mena a zmena priezviska
Zmenu mena alebo zmenu priezviska možno povoliť, najmä ak ide o meno a priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.
Zmena mena sa povolí vždy, ak štátny občan SR, o ktorého meno ide, je aj štátnym občanom iného štátu a zmenou sa má dosiahnuť meno v tvare, ktorý je v súlade s právnym poriadkom alebo tradíciou tohto iného štátu.

kamajka
autor
15. feb 2011

@ani3012 díky 🙂

kamajka
autor
15. feb 2011

@danu díky 🙂

ani3012
15. feb 2011

@kamajka čo som vyčítala na nete,tak poplatok za zmenu mena by mal byť do 100€ (99,50)
http://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sp...

kamajka
autor
15. feb 2011

@ani3012 áno už som to našla aj ja no, je to dosť veľa................. ešte nejaký dobrý dôvod aby povolili zmenu mena, a možno by sa dalo dačo poriešiť.......... uvidíme.......

ďakujem všetkým za odpovede 🙂

maximko1
24. feb 2011

chcem sa spytať ja by som chcela synčekovi skratiť meno z maximiliana na maxim da sa to zmeniť poradte čo a ako postupovať a kolko platit dakujééém on si to ešte neuvedomuje má len 11mesiacov

ela2710
26. feb 2011

@maximko1 treba ist na matriku, tam zaplatit poplatok do 100 eur a mozes menit 😉

zuzu12081983
4. apr 2012

to je krásne meno jasné že sa to dá ja teraz vybavujem tiež pre 3.ročného synčeka zmenu mena. Mňa poslali na obvodný úrad a budem platiť 33 eur no na matrike sa neplatí nič skúste ísť najprv na matriku ak vám to tam nespravia tak potom ísť na obvodný úrad. Ďieťa do 15.rokov veku dieťaťa sa platí 33 eur

zuzu12081983
4. apr 2012

Opakujem na matrike sa neplatí nič ak to tam nespravia tak obvodný úrad 33 eur dieťa do 15.rokov držím palce

stvura
Odpoveď bola odstránená
koniarova
6. apr 2012

Ja by som odporúčala, najprv sa žienky dobre zamyslieť, aké mená vyberáte svojim deťom. 😉 😉 😉 Podľa mňa je to trošku na hlavu. 😒 😒 😒 Najprv dieťatku meno dám a o nejaký čas sa mi znepáči. 😠 😠 😠 Vôbec si neviem predstaviť, že nad tým niektoré vôbec uvažujete. Oslovujem ho s láskou napr. 6 mesiacov Miško a potom sa mi to znepáči a premenujem na Jurko?Šak to je choré na hlavu. 😖 😠

malinkaaninka
7. apr 2012

meno je len obal,dôležité je,aký človek z toho mena vyrastie.nič sa nezmení zmenou mena,povaha,správanie všetko ostane.
toto som nemala rada,ked sme vyberali meno.peter nie,lebo peter čo poznam je somar a martin tiež nie,lebo martin je chory na hlavu 😝 😝 😝

ako keby meno mohlo za to,aký je človek. 😠 a just som si dala po svojom!!!!

julka21
Autor odpoveď zmazal
kamajka
autor
6. jan 2013

@julka21 ahoj, pisala som Ti IP,ale Ty si iny pripad.. Martin a Matus sa fakt dost podobaju... Je to vlastne Mato a Mato 😀

kamajka
autor
6. jan 2013

@malinkaaninka no napokon som to pochopila aj ja🙂 niekedy su ludia prinuteni mysliet nerozvazne ale veci sa casom vzdy upokoja. Som napokon rada, ze som synovi meno nemenila🙂.

A diky za vsetky postrehy🙂

terka258
5. mar 2013

ahojte prosim Vas ked sa tu bavite o tych zmenach mena ja by som tiez potrebovala pridat este jedno meno malemu takze bude mat dve lenze moj ex manzel odisiel teda uz roky sa vobec nestretavanme a mam od neho podpisany suhlas so zmenou ale nedostanem ho tu aby mi to znova podpisal na overenie co mam robit,uznaju mi to ma matrike?

ani3012
14. mar 2013

@terka258 len tak premýšľam a nenapadá ma žiadny dobrý dôvod, prečo pridať dieťaťu ešte jedno meno....
aj tak sa všade bude používať len to prvé

Strana
z2