Dá sa zmeniť dieťaťu krstné meno?
Dá sa to? Mám takmer 6-mesačného synčeka, ktorý nesie meno po svojom otcovi, s ktorým sa už nestýkam a ani to neplánujem. Nekomunikujeme spolu a už ani nebudeme, preto by som chcela synčekovi zmeniť krstné meno. Ak niekto viete čo je k tomu potrebné prosím napíšte🙂. Ďakujem.
ahoj,tak to som aj ja zvedava,nakolko mam 9 rocneho syna a ten sa chce dat premenovat,mal byt Jakub a dala som mu meno Dominik a nechce sa tak volat,lebo,ze to meno ovplyvnuje jeho osobu a,ze preto je taky zivy 😀 .Stale ma prosi,dokonca mu niekto povedal,ze meno Dominik sa ma vymazat z kalendara,lebo Dominikovia vsetci su hyperaktivny 🙂
ano da sa zmenit aj krstne meno,mam kamarata,ktory sa dal premenovat z Gejzu na Roberta 🙂
mojej kamaratky syn si zmenil aj meno aj priezvisko bez akychkolvek problemov. sice bol uz dospely, enpotreboval ziadne povolenia rodicov atd.. ale zmenit sa to rozhodne da za poplatok.
@danu nie, krstné meno.....Je to komplikované, malý má priezvisko po mojom býv.manželovi, nakoľko neprebehlo 300 dn od rozvodu museli zapísať ako otca jeho, otcovstvo už síce zaprel ale otec dieťaťa nepriznal otcovstvo a tak v r.liste figuruje stále môj ex, no, vravím, že je to zamotané, dosť na tom, že by som synčekovi chcela zmeniť krstné meno ktoré má po svojom otcovi.
dakujem,no ja len dufam,ze ho to prejde,krsteny je aj tak Dominik Jakub,tak nakoniec v krstnom liste to ma napisane.ale inac vsade ma len Dominik.
A neviete niekto čo k tomu všetko treba? Súhlas oboch rodičov predpokladám, rodný list, sobášny list, nejaký ten poplatok? Asi s tým nemá nikto skúsenosť, čo? 🙂
@kamajka Zmena mena a zmena priezviska
Zmenu mena alebo zmenu priezviska možno povoliť, najmä ak ide o meno a priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.
Zmena mena sa povolí vždy, ak štátny občan SR, o ktorého meno ide, je aj štátnym občanom iného štátu a zmenou sa má dosiahnuť meno v tvare, ktorý je v súlade s právnym poriadkom alebo tradíciou tohto iného štátu.
@kamajka čo som vyčítala na nete,tak poplatok za zmenu mena by mal byť do 100€ (99,50)
http://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sp...
chcem sa spytať ja by som chcela synčekovi skratiť meno z maximiliana na maxim da sa to zmeniť poradte čo a ako postupovať a kolko platit dakujééém on si to ešte neuvedomuje má len 11mesiacov
to je krásne meno jasné že sa to dá ja teraz vybavujem tiež pre 3.ročného synčeka zmenu mena. Mňa poslali na obvodný úrad a budem platiť 33 eur no na matrike sa neplatí nič skúste ísť najprv na matriku ak vám to tam nespravia tak potom ísť na obvodný úrad. Ďieťa do 15.rokov veku dieťaťa sa platí 33 eur
Opakujem na matrike sa neplatí nič ak to tam nespravia tak obvodný úrad 33 eur dieťa do 15.rokov držím palce
Ja by som odporúčala, najprv sa žienky dobre zamyslieť, aké mená vyberáte svojim deťom. 😉 😉 😉 Podľa mňa je to trošku na hlavu. 😒 😒 😒 Najprv dieťatku meno dám a o nejaký čas sa mi znepáči. 😠 😠 😠 Vôbec si neviem predstaviť, že nad tým niektoré vôbec uvažujete. Oslovujem ho s láskou napr. 6 mesiacov Miško a potom sa mi to znepáči a premenujem na Jurko?Šak to je choré na hlavu. 😖 😠
meno je len obal,dôležité je,aký človek z toho mena vyrastie.nič sa nezmení zmenou mena,povaha,správanie všetko ostane.
toto som nemala rada,ked sme vyberali meno.peter nie,lebo peter čo poznam je somar a martin tiež nie,lebo martin je chory na hlavu 😝 😝 😝
ako keby meno mohlo za to,aký je človek. 😠 a just som si dala po svojom!!!!
@malinkaaninka no napokon som to pochopila aj ja🙂 niekedy su ludia prinuteni mysliet nerozvazne ale veci sa casom vzdy upokoja. Som napokon rada, ze som synovi meno nemenila🙂.
A diky za vsetky postrehy🙂
ahojte prosim Vas ked sa tu bavite o tych zmenach mena ja by som tiez potrebovala pridat este jedno meno malemu takze bude mat dve lenze moj ex manzel odisiel teda uz roky sa vobec nestretavanme a mam od neho podpisany suhlas so zmenou ale nedostanem ho tu aby mi to znova podpisal na overenie co mam robit,uznaju mi to ma matrike?

@kamajka pises sice ze chces zmenit krstne meno, ale predpokladam ze chces zmenit priezvisko dietatu nie?
Ak ano diskusia je tu
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/zmena-priezviska-dietata/
+ otazka tu
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/zmena-priezviska-dietata-2/