icon

Komu patrí rodičovský príspevok?

lujza123
10. máj 2012

Dcérka býva často u jej otca, spolu aj 10 dní v mesiaci. Chcel to tak on, vravím prečo nie, malá sa neho vždy teší.. Všetko bolo v pohode ale v poslednej dobe začal odo mňa pýtať polku rodičovského príspevku, že sa stará aj on. Ja viem bolo by to asi spravodlivé lenže.........Oblečenie, kozmetiku jej kupujem ja. Som s ňou celé dni iba keď je u neho som v práci...čo je tých cca 5- 6 pracovných dní čo teda moc nezarobím. On pracuje, zarába celkom dobre, má pracovnú dobu takú že si môže nadrobiť kedy chce a tie dni ked ma malú tiež si odskočí sem tam do práce a na pár hodín postráži malú jeho mama alebo sestra. Rozišli sme sa keď mala dcérka rok a ten prvý rok ju mával akurát nedele a za celý rok mi dal 4 x po 50 EUR ( čo mi vzchádza 16,60 mesačne) čo je fakt smiešna suma keď má niekto príjem vyše 600 EUR..a to ešte mala plienky a sunar čo nebola malá položka. Tisíc krát som mala chuť dať si to určit súdne lenže on je oficiálne nezamestnaný takže by som nevysúdila nič
Tak som sa teda rozhodla že budem rovnako spravodlivá ako on a mu dám 20 EUR/mesačne z toho rodičáku. Kolko by ste dali vy? Dali by ste mu vôbec niečo?

fantagiro31
10. máj 2012

nechcem použivať škaredé slová, ale nič by som mu nedala. Povedz že 20 euro dávaš malej na VK. Keď sa bude vydávať, kto by to platil? Pekne odkladaj pre malú. Môj ex si zase raz odratal, že bol s dieťaťom ☹ že sa pobyt a stravu. Takže nič mu nedávaj, nech si to na súd ho vysmejú 😀

anjelicek26
10. máj 2012

ano patri mu cast prispevku, pokial ma dieta v starostlivosti aj on .... aj ked cloveka s chrbtovou kostou by toto nenapadlo ziadat. Ak mas ako dokazat, ze maka na cierno, posli tam kontrolu, sa bude chalan obracat. Neznasam chlapov, co si spravia deti a potom je im blbe za ne platit 😠 Moj manzel plati na deti z prveho manzelstva takmer tretinu platu - a je to tak spravne, lebo je to ich otec!

aduskatt
10. máj 2012

no nic a este by som si sudne nechala urcit vyzivne

dazdovka
10. máj 2012

Ja by som ho vysmiala, ide mu... Nech si to da na sude vymerat. Mozes mu pri tej prilezitosti pohrozit, ze o jeho neoficialnom prijme vies, neodvadza z neho adekvatny podiel dane, nemas najmensi dovod to tajit pred sudom a moze mat z toho nakoniec aj basu.

zeleny_cajik
10. máj 2012

Rodičovský príspevok patrí rodičovi, ktorý oň požiadal a ktorý splnil zákonné podmienky, je to rodič určený dohodou. Bola si to ty. Neviem, či máte nejako oficiálne poriešenú starostlivosť, vyzerá to skôr tak, že nie. Takže by som to vzala od gruntu a dohodla sa, že keď chce niečo z príspevku, tak potom jeddine tak, že sa dohodnete na všetkom, na spôsobe a rozsahu spoločnej starostlivosti, na výživnom a pod. a túto dohodu nechať schváliť súdom, inak je to zdrap papiera. Je to tak najlepšie pre všetkých, každý bude vedieť, čo mu patrí a na čo má nárok. A čo sa toho "oficiálneho nezamestnania" týka, vysvetlila by som oteckovi dieťaťa, že bude pre neho lepšie sa dohodnúť na rozumnej sume, ako nechať súd skúmať jeho oficiálne a neoficiálne príjmy a zapájať do toho inšpektorát a daňový úrad.

nibiru
10. máj 2012

nic v zlom ale sud nezaujima ci je nezamestnany ma ruky,nohy ma robit jeho problem s coho si plat socialne a zdravotne ked nema príjem?nezaujem ja by som si prin takomto chovani dala, vsetko pekne sudne na papier. a aby sa nečudoval že bude musiet zaplatiti alimenty spatne.pokial nemate sudom stanovenu striedavku niv mu nepatri.

viera27
10. máj 2012

pockaj, rodicak nie je urceny na potreby dietata? V tom pripade je uplne jedno kto ho berie, staci akurat tak na to dieta. Ma hadam byvaly nejake nadstandardne vydavky spojene s vasim dietkom? Alebo mu nema ya co dat jest tych par dni co tam je? A co sa tyka vyzivneho, co ti na to povedat? Neuraz sa, ale to nie su tvoje peniaze, aby si si mohla "grandovsky" dovolit neriesit ich. Su to peniaze na dieta, to o ne ukracujete.

inkinka
10. máj 2012

Nerozumiem tomu, neplatí ti výživné na dieťa a naviac žiada od teba časť rodičovského príspevku? Za rok ti dal 200 eur, minimálne výživné je okolo 30 eur mesačne , tak ešte by ti mal doplatiť. Utekaj sa spýtať do sekcie paragrafy, tam ti kočky najlepšie poradia, ako ďalej, dlhuje on tebe a nie ty jemu.

elise
10. máj 2012

"Podmienkou nároku je riadna starostlivosť o dieťa pričom táto podmienka je
splnená ak sa o dieťa stará oprávnená osoba osobne, alebo zabezpečuje riadnu
starostlivosť o dieťa inou plnoletou fyzickou alebo právnickou osobou. To
znamená, že umiestnenie dieťaťa v materskej škole, jasliach, alebo zabezpečenie
starostlivosti oň inou fyzickou osobou ako rodičom nemá vplyv na nárok na
rodičovský príspevok" ty si poberateľ rodičovskeho prispevku a zabezpečila si starostlivosť inej fyzickej osoby na určitý čas. inak pozor na dnešnu modnu striedavu starostlivosť vtedy otec dieťaťa nemusi platiť výživne a dokonca ak sa dvaja surodenci rozdelia že jeden ide jednemu a druhý druhemu rodičovi nemusia si platiť výživne. ide tu však o rodičovský prispevok tvoj ex nemá nanho nárok pretože prednostne právo má matka ak onho požiada po vzájomnej dohode môže onho počiadať aj otec dieťaťa. od teba nemá právo pýtať nič.

maznacik007
10. máj 2012

to co je ty si sa s konom zrazila ze spravodlive...
v prvom rade si daj na sud ziadost o vyzivne... sak o nho okradas svoje dieta dokelu... a poziadaj sucasne o zverenie dietata do tvojej starostlivosti.... zbieratj blocky z oblecka kozmetiky, liekov, hraciek a pod...
zarataj podiel dietata na najomnom, energiach stravu, prasok vsetko...
a jemu povedz ze chces normalne vyzivne.... a ak ti okamzite nezacne posielat mesacne min. 80 EUR plus 30 eur ako splatku za to co doteraz neplatil ze to davas na sud... a nech si vy...e oko....
jaaj boze tlak som si zdvihla aj bez kavy....
a ak bude chciet striedavku u tak maleho dietata to tak lahko nepojde... alebo mu potom vyrataj nech jej vsetko nakupi a pekne aj nech on je na ocr a stara sa ked je dieta chore a pod... nebud blba... ked uz nie pre nic ine tak kvoli tej malej

jami2
10. máj 2012

Nedala by som mu nič.

ellit
10. máj 2012

Rodicovsky patri tebe ako matke a mas ho pre svoju dcerku. Nema narok si pytat ani len cent. Ved tie peniaze niesu pre neho. Oblecenie a ostatne veci jej kupujes ty a na to mas tie peniaze.

lucik194
11. máj 2012

mate striedavu starostlivost? asi nie, takze zabudni na to nieco mu dat..... chlapi hraju na city zien lebo vedia ze vzdy cukneme a mlcky im vsetko prejde....
presne ako ti radia baby, na rovinu mu povedz ze nic mu nedas, tie peniaze su urcene pre malu a to ze si ich narokuje? no a co nech to da na sud, vtedy mu kludne povedz ze aj ty jeho das na sud ze ti neplati za malu vyzivne a ze to sa vymaha aj spatne.....
jedinym problemom je ze je oficialne nezamestnany (na urade prace evidovany, resp. je nejakej podpore od statu) vtedy je to s vymahanim vyzivneho troska zlozitejsie.... ale da sa poslat kontrola kde robi, tam bud dostanu pokutu za neho (praca na cierno), alebo mu urobia "okamzite" zmluvu a tym padom uz je zamestnany a ma prijem.... a to je plus pre teba...
a nedala by som mu nic ani cent

sisaha
11. máj 2012

suhlasim s ostatnymi, prispevok patri tebe. To, ze on ma dieta 10 dni v mesiaci ho neopravnuje na nejaky podiel. A suhlasim aj s tym, aby si si nechala dieta zverit do svojej starostlivosti a oteckovi stanovila vyzivne. Dnes si mozno dieta berie - o par mesiacov nemusi a ty to nemas nikde podchytene

didiana333
11. máj 2012

Nečítam všetky príspevky,ale RP patrí tebe,lebo dcérka je zo súdu pridelená tebe,nie???? Ak aj máte náááhodou striedavu vychovu,čo pochybujem,tak aj tak je RP tvoj,lebo dcérka je v tvojej starostlivosti...tých pár dní mesačne by som s bývalým nijako neriešila...ked chce dostávať RP,tak nech ide na rodičovsku dovoleku...vyzerá to z jeho strany len ako provokácia,nijako inak si to vysvetliť neviem,lebo normálnemu rodičovi,ktorý chce byť so svojím dieťaťom by niečo také v živote nenapadlo.....môj názor.... 😉

eaka
11. máj 2012

Koľko by som mu dala? vôbec nič...rok Ti na ňu neprispel a teraz sa chrtá? A podľa čoho vypočítal, že by mal nárok na polovicu RP??? Vôbec to nerieš!

sssimi
11. máj 2012

Ja by som mu nedala ani cent. Nemá na to právo aj keď mate akú-takú striedavú starostlivosť. Ty si s ňou 20 dní v mesiaci, šatiš ju. Ak mu máš ty dávať polovicu materskej, tak nech ju má 15 dní v mesiaci a oblečenie a kozmetiku musí tiež hradiť na pol. A by si stále trval na svojom, tak sa s ním dohodni, že každú vec čo jej kúpiš (proste všetko) jej napolovicu uhradí. Ale musíš trvať aj na tých 15tich dňoch. Alebo mu vypočítať alikvotnú časť.

habibi78
11. máj 2012

@lijza123 nedala by som mu nic..ty si jej zakonny zastupca, tym padom poberas rodinne davky, bodka.... Nech jej zacne kupovat oblecenie, kozmetiku, plienky a platit vydavky a potom nech keca o tom, ze chce polovicu...ja nechapem niektorych muzov...nie je na tie peniaze odkazany, ale budem robit byvalej partnerke taketo stresy....co si tym chce dokazat??????? 😠

miskax2
11. máj 2012

ja by som mu dala ale po hube....somar 😠 sa ho spytaj ci ti on da polovicu platu ako bude reagovat 😀

raa2
11. máj 2012

Hrdzavym drotom do oka by som mu dala!!!

staronova
11. máj 2012

Vôbec ho nepočúvaj a nebav sa s ním o RP.

lucka1987
12. máj 2012

rodicovy, ktory on poziadal a UPSVaR mu ho prizná. Nedala by som mu ani evro,kedze ti neplatio vyzivne a nepodiela sa financne na vychove dcery... v pripade, ze byva aj 10 dni do mesiaca u otca a nemate s tym problem, nerozmyslali ste nad striedavou starostlivostou ? aj problem s neplatenim vyzivneho by sa tym mohol vyriesit, kedze by aj otec musel dcerke kupovat stravu, satstvo a podobne.

stanislavao
12. máj 2012

ja by som mu tiez nedala nic. rodicovsky prispevok je pre vas, lebo ste doma s dietatom. on vam plati vyzivne? on zaraba a ked od vas pyta este aj z toho mala pre seba, tak to chrapun prvej triedy a cudujem sa, ze sa s nim vobec bavite, s takym chudakom.

anieli_1
12. máj 2012

@miskax2 presne si to myslím aj ja či jej bude on davat polku platu 😀
@lujza123 chod si to vyriešiť súdne myslím to vyzivne uz dnes sa to neberie či je zamestnaný alebo nie presetria mu účty kolko tam má či si platí telefón bývanie auto a ked má na toto tak aj na dieťa a minimum mu dajú urcite co je 30 euro...nic mu nevrav ani sa s ním o tom nebav proste daj ziadost a hotovo... a existuje dokonca aj vyzivne na teba ale tam uz neviem podmienky takze to si skus ked tak zistiť 😉

kvaca
12. máj 2012

Myslím si, že striedavá starostlivosť (bola tu spomenutá) je pre duševne vyzreté dvojice. Ak je jeden z dvojice tak mimo, že chce matke svojho dieťaťa vziať aj to málo čo od štátu dostane, nemôžme hovoriť o duševne vyzretom jedincovi. Takže tadeto asi cesta nevedie. Dnes je to polka rodičáku, nabudúce to bude polka celkového príjmu. Vidím to tiež na súd.