icon

Má otec šancu získať na súde podiel z domu?

Včera o 13:41

Moji rodičia sa pred časom rozviedli,. momentálne sa rieši majetkové vyrovnanie.. Môj otec hoc žije v novom vzťahu tvári sa ako veľké rozmaznané decko, ktoré chce mať všetko, ale k veci
Otec chce akýsi podiel s predaja rodičovského domu mojej mamy. Podal to už na súd. Odôvodňuje to tým že investoval do toho domu svoje peniaze za dvadsaťpäť rokov,čo tam býval.
Vec sa má tak, že mama otehotnela v maturitnom ročníku, obaja sú z mnohodetných rodín. Otec najstarší mama najmladšia, tak zostali bývať u mojej babky. Po smrti babky potrebovala mama vyplatiť súrodencov, dvoch bratov vyplatila na zvyšok nemala tak si vzala pôžičku.
Otec sa však na každom kroku mstil mame za rozvod, tak prišla mama o prácu, privodili sa jej ďalšie zdravotné problémy, bola rok PN, ID nedostala je na úrade práce.
Nevedela splacať pôžičku tak sa rozhodla rodičovsky dom predať , aj predala za slušnú cenu. Po zaplatení pôžičky zostalo mame iba na 1zb byt. Mame sa ďalej zhoršuje zdravotný stav, má nevyliečiteľnu chorobu,žije iba z dávok. Pritom sa predáva aj nás dom, na ktorú majú naši hypo. Ten sa však ťažko predáva lebo dodnes nie je dokončený. Otec má riadnu prácu a predsa je mu všetko málo.
Má podľa vás môj otec šancu ?

autor
Včera o 15:18
@sasa1310

@anonym_autor ja viem, ja sa bavím o tej časti čo odkúpila. Dôležité je z akých peňazí to platila. Ty bezhlavo píšeš

@sasa1310 ja píšem bezhlavo? Keď sa musím tri štyri krát opakovať že mama brala pôžičku po rozvode a z toho zaplatila dvoch súrodencov a že žiadnu požicku nesplácali spolu počas manželstva iba spolocné hypo.

sasa1310
Včera o 15:20
@anonym_autor

@sasa1310 ja píšem bezhlavo? Keď sa musím tri štyri krát opakovať že mama brala pôžičku po rozvode a z toho zaplatila dvoch súrodencov a že žiadnu požicku nesplácali spolu počas manželstva iba spolocné hypo.

@anonym_autor áno píšeš bezhlavo. Naposledy si písala, že ich vyplácala z peňazí, ktoré zarobila a teraz, že brala pôžičku

autor
Včera o 15:25
@sasa1310

@anonym_autor áno píšeš bezhlavo. Naposledy si písala, že ich vyplácala z peňazí, ktoré zarobila a teraz, že brala pôžičku

@sasa1310 pane bože. Hneď v úvode píšem že mama je z viacerých súrodencov. Aj to že dvoch bratov vyplatila na zvyšok nemala tak si vzala pôžičku. Ostatných dvoch súrodencov z tej pôžičky.
Treba najprv čítať....

anonym_75bd7a
Včera o 15:28
@sasa1310

@anonym_autor no hurá, to mám odkiaľ vedieť, že "predsa z peňazí, ktoré zarobila"? Chceš rady a si prchká. Tak keď vie preukázať, že to boli iba jej peniaze, tak ok. Nemala by mu nič z toho dávať. Rekonštrukciu, keď vie dokázať, tak nech dokáže, aj tak nedostane z toho plnú sumu. Okrem toho aká bezdomovkyna? veď majú ešte spoločný dom na hypo, ktorý sa predáva, tak aj tam niečo dostane. A to, čo ostane, môže predsa dať jemu a sú vyrovnaní. Nestaraj sa do toho, na to sú právnici a oni dvaja

@sasa1310 v príspevku 15:57 jasne autorka odpovedala, že mama brala pôžičku na vyplatenie domu po rozvode. Treba čítať pozornejšie.

autor
Včera o 15:32
@sasa1310

@anonym_autor no hurá, to mám odkiaľ vedieť, že "predsa z peňazí, ktoré zarobila"? Chceš rady a si prchká. Tak keď vie preukázať, že to boli iba jej peniaze, tak ok. Nemala by mu nič z toho dávať. Rekonštrukciu, keď vie dokázať, tak nech dokáže, aj tak nedostane z toho plnú sumu. Okrem toho aká bezdomovkyna? veď majú ešte spoločný dom na hypo, ktorý sa predáva, tak aj tam niečo dostane. A to, čo ostane, môže predsa dať jemu a sú vyrovnaní. Nestaraj sa do toho, na to sú právnici a oni dvaja

@sasa1310 lebo všetko čo mali spoločné peniaze vrazili do nášho domu ktorý sa nikdy nedokončil. Tá stavba sa dosť prerazila, a to kvôli otcovi

citronove_koliesko
Včera o 15:33
@anonym_autor

@anonym_627642 mama brala tú pôžičku po rozvode,už som to sem písala, žiadne jeho peniaze nešli na manimu pôžičku, spolu splácali hypo na náš dom,ale to je ina vec

@anonym_autor z coho a kedy mama vyplatila 2 bratov? OK citam ze pracovala po rozvode v zahranici cize vie ten prijem riadne zdokladovat? A ze z tychto penazi vyplatila bratov? Ak ano toto je ok.

Ake ma otec doklady ze sa pocas 25 rokov (kolko z toho boli manzelia?) investovalo do toho domu?
Btw mama by mohla zvazit poziadat o vyzivne na seba ked ma taku tazku zivotnu situaciu. Nech sa poradi s dobrym pravnikom

sasa1310
Včera o 15:38
@anonym_autor

@sasa1310 pane bože. Hneď v úvode píšem že mama je z viacerých súrodencov. Aj to že dvoch bratov vyplatila na zvyšok nemala tak si vzala pôžičku. Ostatných dvoch súrodencov z tej pôžičky.
Treba najprv čítať....

@anonym_autor tak potom sa nemá čoho obávať.

autor
Včera o 15:40
@sasa1310

@sasa1310 v čase rozvodu bol otec nezamestnaný, naschvál. Aj keď bolo dohodnutý že budú platiť hypo Napoli otec neplatil, mama platila všetko. Teraz istí čas neplatí mama, ale otcovi sa tiež nechce. Vôbec nie je isté či sa ten rozostavaný dom preda, je na portáloch už päť rokov. A ak sa vôbec predá či im z toho zostanú reálne peniaze.
Podľa teba sa má moja chorá mama nasťahovať do rozostavaného domu ktorý roky iba chátra.strecha zateká atd

autor
Včera o 15:42

To nie je dom ale obstará, chorý výplod otcovej mysle na ktoré mama prikývla v časoch keď chcela ešte zachrániť manželstvo

sasa1310
Včera o 15:44
@anonym_autor

@sasa1310 v čase rozvodu bol otec nezamestnaný, naschvál. Aj keď bolo dohodnutý že budú platiť hypo Napoli otec neplatil, mama platila všetko. Teraz istí čas neplatí mama, ale otcovi sa tiež nechce. Vôbec nie je isté či sa ten rozostavaný dom preda, je na portáloch už päť rokov. A ak sa vôbec predá či im z toho zostanú reálne peniaze.
Podľa teba sa má moja chorá mama nasťahovať do rozostavaného domu ktorý roky iba chátra.strecha zateká atd

@anonym_autor nie, nemá. Vyššie ti píšem, že sa nemá čoho obávať.

autor
Včera o 15:45
@citronove_koliesko

@anonym_autor z coho a kedy mama vyplatila 2 bratov? OK citam ze pracovala po rozvode v zahranici cize vie ten prijem riadne zdokladovat? A ze z tychto penazi vyplatila bratov? Ak ano toto je ok.

Ake ma otec doklady ze sa pocas 25 rokov (kolko z toho boli manzelia?) investovalo do toho domu?
Btw mama by mohla zvazit poziadat o vyzivne na seba ked ma taku tazku zivotnu situaciu. Nech sa poradi s dobrym pravnikom

@citronove_koliesko na túto otázku som odpovedala snáď osem krát, ďakujem za pochopenie

anonym_75bd7a
Včera o 15:49
@anonym_autor

@anonym_autor s tým výživným na mamu súhlasím, treba sa na to informovať, keďže musela sama platiť hypotéku aj vyplácať z domu, zrejme to zanechalo následky na zdraví.

anonym_690622
Včera o 15:54
@anonym_autor

@anonym_690622 a kto urcí hodnotu rekonštrukcie s pred 25 rokov?, veď to že spravili spolu kúpeľnu pred mojím narodením, to od vtedy bolo súce.na ďalšiu rekonštrukciu

@anonym_autor znalec z odboru stavebníctva určí hodnotu investície podľa vtedajších cien.

anonym_f9d291
Včera o 16:01
@anonym_autor

@anonym_autor Napis to este raz,cize tvoja mama s otcom byvali v dome po maminych rodicoch ako manzelia,kde otec nieco vrazil do kupelky ako ram spolu byvali,a boli v tom case uz aj manzelia.Potom si vzali hypoteku na spolocny dom ,ci byt.A otec chce peniaze ktore vrazil do kupelky do domu jeho byvalych svojrovcov.Rak to je?

autor
Včera o 16:03
@anonym_690622

@anonym_autor znalec z odboru stavebníctva určí hodnotu investície podľa vtedajších cien.

@anonym_690622 ok,ale gro investícii sa už zastaralé. Koľko je podľa teba životnosť kúpelne(sanita dlažby)? Životnosť kotla na pevné palivo ? Životnosť komínovej vložky? Toto všetko sa robilo pred 25-30r

sasa1310
Včera o 16:05
@anonym_autor

@anonym_690622 ok,ale gro investícii sa už zastaralé. Koľko je podľa teba životnosť kúpelne(sanita dlažby)? Životnosť kotla na pevné palivo ? Životnosť komínovej vložky? Toto všetko sa robilo pred 25-30r

@anonym_autor ale nerieš. Všetky rekonštrukcie dlhé roky otec užíval, býval tam. Súd to určite bude zohľadňovať. Dá mu nejakú malp sumu (ak vôbec) a pôjde domov s dlhým nosom

autor
Včera o 16:06
@anonym_f9d291

@anonym_autor Napis to este raz,cize tvoja mama s otcom byvali v dome po maminych rodicoch ako manzelia,kde otec nieco vrazil do kupelky ako ram spolu byvali,a boli v tom case uz aj manzelia.Potom si vzali hypoteku na spolocny dom ,ci byt.A otec chce peniaze ktore vrazil do kupelky do domu jeho byvalych svojrovcov.Rak to je?

@anonym_f9d291 Rak to nie je.
Nikde som nepísala.o žiadnom spoločnom byte. Majú rozostavaný velký poschodový rodinný dom.
Ano, otec chce peniaze čo investoval do domu po mojich starých rodičoch kde 25 rokov býval.

anonym_f9d291
Včera o 16:07
@anonym_autor

Nikde som nepísala.o žiadnom spoločnom byte. Majú rozostavaný velký poschodový rodinný dom.
Ano, otec chce peniaze čo investoval do domu po mojich starých rodičoch kde 25 rokov býval.

@anonym_autor Ok,a kolko e si narokuje?

anonym_690622
Včera o 16:09
@anonym_autor

@anonym_autor Životnosť je nepodstatná, investoval počas manželstva do manželkinho domu, má nárok na polovicu. Dobrý právnik s tým nebude mať problém.

anonym_f9d291
Včera o 16:09
@anonym_autor

@anonym_autor Otec môže žiadať len o preukázateľné investície – ale musí ich dokázať

anonym_f9d291
Včera o 16:10
@anonym_690622

@anonym_autor Životnosť je nepodstatná, investoval počas manželstva do manželkinho domu, má nárok na polovicu. Dobrý právnik s tým nebude mať problém.

@anonym_690622 to nebol manzelkin dom,ale dom jej rodicov.

anonym_f9d291
Včera o 16:11

Otec nemá nárok na peniaze, ktoré mama použila na vyplatenie svojich bratov.
To je jej dedičská povinnosť, nie spoločná investícia.

januska12323
Včera o 16:23
@anonym_autor

@januska12323 nemám sa.pliect do toho či spraví otec z mama bezdomovca? Ešte mu mám.k tomuto býku aj tlieskať?
Zrejme u vás sa to tak robí. Gratulujem

@anonym_autor ukludni sa, všetko pôjde podľa práva, naše názory ti môžu byť ukradnuté.

anonym_690622
Včera o 16:24
@anonym_f9d291

@anonym_690622 to nebol manzelkin dom,ale dom jej rodicov.

@anonym_f9d291 ešte lepšie. On financoval rekonštrukcie domu svokrovcov.
Na situácii sa nič nemení, má nárok na polovicu. Nebude to nejak veľká suma.

citronove_koliesko
Včera o 16:31
@anonym_autor

@anonym_autor s tym kolko co stoji nemaj starost, niekto to uz vypocita napr.dobry znalec. Mama nech sa pripravi na tahacky po sudoch. A ak sa do toho dobry pravnik zahryzne tak nech si pripravi aj penazenku.

marsmykkok
Včera o 16:47

@anonym_autor Dal nejaké SVOJE peniaze reálne otec do toho domu? Napríklad nejaké SVOJE dedičstvo a tak? Lebo teda nechce sa mi veriť že by sa súdil bez porady s právnikom len tak, iné je že sa rozídu a pýta si prachy, iné že to dá na súd...

bielasovicka
Včera o 16:49
@anonym_autor

@sasa1310 predsa z peňazí ktoré zarobila, mama pracovala po rozvode v zahraničí vo vedúcej na manažerskej pozícii. Predtým bola iba asistentka.

@anonym_autor tak to už sa museli dávno rozviesť, keď už stihla po rozvode aj zarobiť toľko peňazí. Prepáč, ale ja sa v tomto už nejak strácam.

simca06022011
Včera o 16:58

otec bude musiet realne preukazat, ze kolko dal do rodicovkseho domu, a mama to vyvrait, ak si navymysla (lebo aj to sa da). Z predaja toho domu inak nema pravo dostat cokolvek, ked rodicia predaju vas "spolocny" dom, vtedy sa podelia, ak je teda spolocny.
Treba preukazat ze bezplatne u rodicov byval, ci prispieval, dostatpcne a zratat aj to.. ale teda neverim, ze toto na sude mamin pravnik riesit nebude... Je totiz prirodzene, ze ak niekto 25r byva niekde, vybyva co to, a aj preraba, investuje, opravuje

autor
Včera o 18:16
@bielasovicka

@anonym_autor tak to už sa museli dávno rozviesť, keď už stihla po rozvode aj zarobiť toľko peňazí. Prepáč, ale ja sa v tomto už nejak strácam.

@bielasovicka ??? Dom po starých rodičoch nie je novostavba v centre BA, to je to hádam jasné .....
ale stovky km východne v malej dedinke postavený roky pred narodením mojej mamy. Ani len netušíš ako idú postaršie nehnuteľnosti v ,,zapadákove,, a k tomu šlo iba o malý podiel. Tak ale mudrovať vieš.

autor
Včera o 18:17
@marsmykkok

@anonym_autor Dal nejaké SVOJE peniaze reálne otec do toho domu? Napríklad nejaké SVOJE dedičstvo a tak? Lebo teda nechce sa mi veriť že by sa súdil bez porady s právnikom len tak, iné je že sa rozídu a pýta si prachy, iné že to dá na súd...

@marsmykkok už som písala že nič nededil v Tom období