Nespravodlivé rozdelenie platieb za spoločný byt: Čo robiť?
S expartnerom mame spolu byt na hypo,v ktorom sme byvali spolu, kym som nesla byvat k nasim kvoli nutnej opatere ocina. Pocas toho ako som odisla, sme ukoncili aj vztah, nakolko som sa nemohla uz partnerovi venovat a posledne obdobie sme mali vselijake, proste sme sa dohodli ze bude lepsie to ukoncit a ostali sme kamarati..ale k veci. Uz dlhsi cas v byte nebyvam, zo zaciatku som mu nan peniaze davala, pokym som nevedela ze budem musiet ostat dlhsie. Teraz ale uz dlhodobo byva v byte len on, ja tam vobec nechodim a aj napriek tomu chce, aby som nadalej platila za byt. Splatku aj ostatne poplatky. Pride mi to dost nefer voci mne, navyse ked vie, ze nemozem momentalne ani pracovat a nemam peniaze na rozhadzovanie.
Ako to riesit, popri situacii v ktorej som. Asi nemusim vysvetlovat ze starostlivost o blizkeho je dost narocna, kto vie ten vie..rozmyslam uz aj nad predajom bytu, len on zatial nema kam inam ist byvat a bojim sa ze este bude robit prietahy zbytocne.
Spočítaj koľko si mu dala na hypo a nech vymyslí ako ti tie peniaze vyplatí.
Na hypo ste uvedený obaja aj na liste vlastníctva?
Spočítaj koľko si mu dala na hypo a nech vymyslí ako ti tie peniaze vyplatí.
Na hypo ste uvedený obaja aj na liste vlastníctva?
@anonym_b8c3c2 ano obaja aj aj sme vedeni
Ak je hypotéka aj tvoja, tak by si mala svoju časť hradiť. Náklady na bývanie nie, lebo tam býva iba on. Ak nechceš hradiť peniaze, nech ťa vyplatí z hypotéky a vráti ti sumu, čo si do bytu investovala a prepíšte v banke aj úradne vlastníctvo bytu na neho.
Ak je hypotéka aj tvoja, tak by si mala svoju časť hradiť. Náklady na bývanie nie, lebo tam býva iba on. Ak nechceš hradiť peniaze, nech ťa vyplatí z hypotéky a vráti ti sumu, čo si do bytu investovala a prepíšte v banke aj úradne vlastníctvo bytu na neho.
@anonym_3c17bc uz tuto moznost zvazoval, no jemu samemu tu hypo banka neda. Plus mna by este musel vyplatit
Si spoludlžník na hypotéke? Ak áno, si povinná platiť ju, bez ohľadu na to, že v byte nežiješ, bez ohľadu na to, že si nezamestnaná. Žiaľ, úvery nefungujú tak, že platíš iba vtedy, keď ti to vyhovuje.
Ak sa plnohodnotne staráš o niekoho, kto má diagnózu na to, že potrebuje nonstop opateru, vybav si opatrovateľský príspevok. To si mala riešiť hneď na začiatku opatery.
Ex navrhni dohodu - byt ostane iba jeho, prepíše hypo iba na seba a tebe vyplatí to, čo si do bytu investovala (tvoje splátky a prípadné iné tvoje investície). Ak nemá príjem na to, aby mal hypo sám sa seba a nemá peniaze na vyplatenie, byt predajte. Ak nebude súhlasiť, ostáva ti buď možnosť naďalej platiť hypo, lebo máš tú povinnosť, alebo riešiť to súdnou cestou.
@anonym_autor vyňať seba z vlastníctva bytu a zo spoludlžníctva na hypo, nechať si vyplatiť splátky hypotéky tvojim ex. Už vôbec mu nič neplatiť, to on má platiť tebe.
@anonym_3c17bc uz tuto moznost zvazoval, no jemu samemu tu hypo banka neda. Plus mna by este musel vyplatit
@anonym_autor ak nemá peniaze, riešenie je jednoduché a iba jedno - byt predajte. Ak nesúhlasí, podaj na súd žiadosť o vyporiadanie. Súd mu nariadi aby hypo prevzal a vyplatil ťa a ak nemá možnosť, tak súd nariadi predaj. Nerieš, či on má kde bývať. Rieš to, že máš v banke záväzok, ktorý si povinná uhrádzať každý mesiac.
Riešení je viac.
1. predať nehnuteľnosť za trhovú cenu, vyplatiť hypotéku a zvyšné peniaze si podeliť 50:50. Dovtedy si aj ty dlžník a musíš tú svoju polovicu platiť.
2. Ak si chce bývalý nechať nehnuteľnosť, tak si musíte hodiť do tabulky koľko ste zaplatili istinu a zaplatené splátky. A ak chcete obaja aby bol on sám majiteľom nehnuteľnosti, musí ti vyplatiť tvoje vynaložené peniaze až do dňa prepisu a stane sa sám majiteľom ale aj dlžníkom na hypo. A stále platí, že až do prepisu, si stále spolumajiteľom a aj spoludlžníkom a mala by si platiť svoju časť.
To ktorá varianta je výhodná pre teba záleží ako dlho nehnuteľnosť vlastníte a koľko máte už splatené. Ak dlho 5 a viac rokov, tak cena nehnuteľnosti od kúpy určite narástla prikláňam sa k prvej variante.
Ak menej ako 5 rokov, nehnuteľnosť predať síce môžete, ale budete mať povinnosť zaplatiť daň zo zisku z predaja a aj ak cena bude vyššia ako pri kúpe, vzhľadom na daň a úroky ktoré ste doteraz na hypo platili budete možno aj stratoví, tak to by som trvala na druhej variante.
@anonym_876610 hypotéku je povinná platiť. Tú neplatí jemu ale banke. Áno, môže od neho žiadať platiť nájom, ale rada, že nič neplatiť je veľmi zlá. Má záväzok voči banke. Ak ona nebude platiť svoju časť hypo a on nebude mať na celú splátku, banka bude dlžnú sumu vymáhať od oboch a obaja môžu skončiť s exekúciou.
@anonym_autor
Ak ma clovek hypo, musi platit. Nie, ze teraz mi to nevychadza, tak nech plati niekto iny, ale vlastnictvo nech ostane ako je. Treba tobpredat ked nie je ina moznost. Zial, taky je zivot.
@anonym_876610 hypotéku je povinná platiť. Tú neplatí jemu ale banke. Áno, môže od neho žiadať platiť nájom, ale rada, že nič neplatiť je veľmi zlá. Má záväzok voči banke. Ak ona nebude platiť svoju časť hypo a on nebude mať na celú splátku, banka bude dlžnú sumu vymáhať od oboch a obaja môžu skončiť s exekúciou.
@anonym_autor
@melanta myslela som to, po tom, ako náležitosti napísané predtým vyrieši.
Riešení je viac.
1. predať nehnuteľnosť za trhovú cenu, vyplatiť hypotéku a zvyšné peniaze si podeliť 50:50. Dovtedy si aj ty dlžník a musíš tú svoju polovicu platiť.
2. Ak si chce bývalý nechať nehnuteľnosť, tak si musíte hodiť do tabulky koľko ste zaplatili istinu a zaplatené splátky. A ak chcete obaja aby bol on sám majiteľom nehnuteľnosti, musí ti vyplatiť tvoje vynaložené peniaze až do dňa prepisu a stane sa sám majiteľom ale aj dlžníkom na hypo. A stále platí, že až do prepisu, si stále spolumajiteľom a aj spoludlžníkom a mala by si platiť svoju časť.
To ktorá varianta je výhodná pre teba záleží ako dlho nehnuteľnosť vlastníte a koľko máte už splatené. Ak dlho 5 a viac rokov, tak cena nehnuteľnosti od kúpy určite narástla prikláňam sa k prvej variante.
Ak menej ako 5 rokov, nehnuteľnosť predať síce môžete, ale budete mať povinnosť zaplatiť daň zo zisku z predaja a aj ak cena bude vyššia ako pri kúpe, vzhľadom na daň a úroky ktoré ste doteraz na hypo platili budete možno aj stratoví, tak to by som trvala na druhej variante.
@mysicka36 mame ho uz viac ako 7 rokov a samozrejme aj cena narastla oproti tomu, za co sme ho kupovali. Asi najidealnejsie predat. Len ak nebude suhlasit, bojim sa toho sudu a platenia, vobec neviem ako to prebieha vsetko. Mozno este skusit cez pravnika najprv, aby na to pristupil. No musim to zvazit vsetko
Ak ma clovek hypo, musi platit. Nie, ze teraz mi to nevychadza, tak nech plati niekto iny, ale vlastnictvo nech ostane ako je. Treba tobpredat ked nie je ina moznost. Zial, taky je zivot.
@venom19 ano chapem ze hypo musim platit, lenze on chce aj za enegie a fondy, co je pre mna takmer stovka naviac k splatke.
@mysicka36 mame ho uz viac ako 7 rokov a samozrejme aj cena narastla oproti tomu, za co sme ho kupovali. Asi najidealnejsie predat. Len ak nebude suhlasit, bojim sa toho sudu a platenia, vobec neviem ako to prebieha vsetko. Mozno este skusit cez pravnika najprv, aby na to pristupil. No musim to zvazit vsetko
@anonym_autor keď sa s ním nevieš dohodnúť, tak nech ti nejaká advokátska kancelária naskrabe lístok pod ich hlavičkou, a v tom liste je výzva oficiálne riešiť problém, ako sa dohodnúť a keď nebude v určenej lehote konať, tak upozornenie na vymáhanie súdnou cestou.
@anonym_autor keď sa s ním nevieš dohodnúť, tak nech ti nejaká advokátska kancelária naskrabe lístok pod ich hlavičkou, a v tom liste je výzva oficiálne riešiť problém, ako sa dohodnúť a keď nebude v určenej lehote konať, tak upozornenie na vymáhanie súdnou cestou.
@anonym_90e044 povieš právnikovi, že dostane preddavok na riešenie veci a po súdnom spore a predaji ďalšie peniaze. Možno sa s ním dohodneš takto.
Toto je tiež zaujímavá kauza a z princípu má Petra Molnárová pravdu. Ešte aj nájom od neho žiada.
https://www.cas.sk/prominenti/prominenti-domaci...
@anonym_autor sorry ale to je všetko len nie kamarátske.
Neviem aký veľký je ten byt ale ak chce príspevok na energie a ostatné ja by som mu povedala že sa sťahujem späť a beriem aj otca, on nech sa zariadi ako chce. až potom uvidíš aký je ex kamarát
@venom19 ano chapem ze hypo musim platit, lenze on chce aj za enegie a fondy, co je pre mna takmer stovka naviac k splatke.
@anonym_autor na toto mu povedz, že nakoľko byt obýva iba on, platí energie a poplatky za byt iba on. A že môže byť rád, že neplatí aj nájom tebe, pretože bola by si v práve, ak by si od neho žiadala nájom za to, že využíva aj tvoj podiel bytu. A teda v prípade, že sa mu nepáči, že neplatíš za energie, tak sa môžete dohodnúť na platení nájmu.
Začni tým, že s ním nevyjednávaj ako s kamošom. Všetko rieš ideálne písomne (správy, maily, nemaž ich) a striktne pragmaticky, bez emócii a vzťahov.
@anonym_autor sorry ale to je všetko len nie kamarátske.
Neviem aký veľký je ten byt ale ak chce príspevok na energie a ostatné ja by som mu povedala že sa sťahujem späť a beriem aj otca, on nech sa zariadi ako chce. až potom uvidíš aký je ex kamarát
@anonym_6ce7d4 no presne, nastahuj sa naspäť aj s fotrom vyhodiť ťa nemôže, je to aj tvoje🤣🤣🤣vychcanec
@anonym_autor súdu sa neboj, to on by sa mal. Ty máš kde bývať, ty z toho budeš v konečnom dôsledku len profitovať.
bud byt predajte, a vyplatte hypoteku, alebo teda nech si v banke celu hypoteku prehodi na seba a teba z nej daju prec.
Za hypo platit musis a poplatky mal davno nastavit na 1 osobu a teda od teba za toto nic nepytat... inak predat ak ste obaja svorc
@anonym_autor no musiš niečo urobit
lebo ak to nebude stihat sám platit zbytočne pridete o byt
budeš mat zaznam že si neplatila
ked hypoteku splati tak čo ? daruješ mu byt ?
aj tak sa musite vysporiadat majetkovo , bud predajom alebo vyplatenim
RAZ to aj tak budeš musiet riešit , pokial teda mu nemieniš darovat v podstate byt
Predať. Vôbec nechápem, prečo ste to ešte neurobili. Tebe v tom visia peniaze, on to zatiaľ "vybydluje" a ešte by chcel, aby si mu na to prispievala??? Chytrý chlapec