Priateľ si vodi domov milenku: Čo robiť?
Ahojte, prosím o radu.
Pred rokmi som spoznala svojho priateľa. Mala som menší byt, v ktorom sme spolu bývali. Časom som však zistila, že má exekúcie. Jeho rodičia nám chceli prepísať pozemok, ale keďže to nebolo možné na jeho meno, prepísali ho na mňa.
Zobrala som si hypotéku a postavili sme menší domček. Všetko bolo v poriadku. Priateľ postupne splácal svoje dlhy a snažil sa byť príkladným otcom. S finančnou gramotnosťou mal však vždy problém, preto som o financiách rozhodovala prevažne ja. Nehovorím, že bolo celé naše spolužitie ideálne, ale nič nám nechýbalo. Mali sme dom, zdravého syna a môj byt bol v prenájme.
Všetko je však papierovo napísané len na moje meno.
Po rokoch spoločného života si našiel milenku, ktorú si teraz vodí do „nášho“ domu. Rodina aj známi mi radia, aby som vymenila zámky a nech ide bývať k nej.
Čo by ste robili na mojom mieste? Na jednej strane je všetko právne na moje meno, na druhej strane sa aj on pričinil o stavbu domu a veľa na ňom odpracoval. Ale vodiť si inú ženu do nášho domu je už podľa mňa za hranou. Čo by ste robili? Vymenili zámky? Má nárok na polku domu aj v tomto prípade? Ďakujem
@anonym_autor v prvom rade by som sa rozviedla. Co sa tyka rozdelenia majetku v ramci bsm - aj ked je vsetko tvoje, tak bude mat narok na polovicu splatok hypo zaplatenych pocas trvania manzelstva, takze s uplne holym zadkom neodide. Mozno je to blbe, ale brala by som to ako dan za to, ze je hlupak. Financne negramotny a este aj neverny 🤷♀️ komu neni zhury dano, v apatyce nekoupi.
@anonym_autor muža s dlhmi a exekúciami by som si za manžela nezobrala.
Mám podobnú skúsenosť. Bývalý priateľ mi zatajil že má dlh, kvôli tomu som si musela sama brať hypotéku lebo jemu neschválili a dobre som urobila. Vykľul sa z neho alkoholik, rozišla sa s ním a vyhodila ho z domu. Nezobrala by som si ho nikdy za muža.
Ja by som ti tiež poradila poslať ho bývať k nej a medzi tým sa aj rozviesť. On si nemá čo vodiť milenku k vám domov. Majetok si nejak vysporiadate. Zbav sa toho hlupáka nech si takého dlžníka užíva jeho milenka.
tak manzelia nieste..staras sa mu o dieta a on si tam vodi milenky? predala by som dom kupila nieco daleko od neho a na neho sa vyprdla-zacala zivot od zaciatku ... ale chapem ze ta stve moralne hladisko kde pozemok je kvazy jeho rodiny .. ak mas dobre vztahy so svokrou skus k nej ist a vysvetlit jej to ..
To, on si donesie domov milenku, ty si v jednej izbe a on v druhej izbe sexuje s milenkou? Strasne. Divim sa, ze ju nevyhodis. Je to aj tvoj byt.
Tu je veľa premenných. Ste partneri alebo manželia ? Lebo v texte píšeš priateľ, ale titulok znie manžel ( asi prepis od admina)
Svokrovci prepísali pozemok na teba, ok - takže aký majú teraz postoj ?
De jure, či po právnej stránke je všetok majetok tvoj, ale ako slušná a charakterna žena to chceš nejako poriešiť.
Byt je výlučne tvoj. Dom takisto - ale chceš mu priznať podiel. Skús zistiť približnú hodnotu bytu aj domu. Koľko prispel asi on. Ale ber do úvahy, že v podstate si on zo svojho príjmu platil svoje dlhy, nemali ste vyrovnané a spoločné hospodárenie. Aj hypotéku si pravdepodobne ťahala ty, zo svojho príjmu na svoj majetok..
Mám za to, že v stave ako si mu ty pomáhala riešiť jeho problémy s exekúciami, ťahala si v podstate vaše domace účtovníctvo, hospodárila si výlučne ty, máš nárok pravdepodobne na všetko. A najmä za tento podraz, a hlavne pre syna mať zázemie ktoré pozná a nezaslúžite si to meniť, keď zlyhal on, priateľ .
On je stále priateľ, takže po rozchode nie si povinná mu poskytovať obydlie, ako v prípade manželstva, kde by si ho mohla vyhodiť až po právoplatnom rozvode.
Ak zvážis hodnotu bytu a domu, možno by bolo vhodné ako kompenzáciu mu ponúknuť byt a nech sa prace. Alebo mu vyplatiť hodnotu pozemku a nech ťahá k milenke.
Defakto - ty si výlučný majiteľ domu, len ty urcujes kto do neho môže vstúpiť a môžeš zakázať chlapovi vodiť si návštevy, zakázať vstup milenke. Aj kľúče môžeš vymeniť.
Ale opakujem - nepoznáme všetky podklady. Radim zhruba.
Tu je veľa premenných. Ste partneri alebo manželia ? Lebo v texte píšeš priateľ, ale titulok znie manžel ( asi prepis od admina)
De jure, či po právnej stránke je všetok majetok tvoj, ale ako slušná a charakterna žena to chceš nejako poriešiť.
Byt je výlučne tvoj. Dom takisto - ale chceš mu priznať podiel. Skús zistiť približnú hodnotu bytu aj domu. Koľko prispel asi on. Ale ber do úvahy, že v podstate si on zo svojho príjmu platil svoje dlhy, nemali ste vyrovnané a spoločné hospodárenie. Aj hypotéku si pravdepodobne ťahala ty, zo svojho príjmu na svoj majetok..
Mám za to, že v stave ako si mu ty pomáhala riešiť jeho problémy s exekúciami, ťahala si v podstate vaše domace účtovníctvo, hospodárila si výlučne ty, máš nárok pravdepodobne na všetko. A najmä za tento podraz, a hlavne pre syna mať zázemie ktoré pozná a nezaslúžite si to meniť, keď zlyhal on, priateľ .
On je stále priateľ, takže po rozchode nie si povinná mu poskytovať obydlie, ako v prípade manželstva, kde by si ho mohla vyhodiť až po právoplatnom rozvode.
Ak zvážis hodnotu bytu a domu, možno by bolo vhodné ako kompenzáciu mu ponúknuť byt a nech sa prace. Alebo mu vyplatiť hodnotu pozemku a nech ťahá k milenke.
Defakto - ty si výlučný majiteľ domu, len ty urcujes kto do neho môže vstúpiť a môžeš zakázať chlapovi vodiť si návštevy, zakázať vstup milenke. Aj kľúče môžeš vymeniť.
@cacianka byt by som do toho absolutne netahala, ja som to pochopila tak, ze ho nadobudla este pred vztahom.
@anonym_autor ste len priatelia nie manzelia a vsetko je na teba? Kde byvas?
Ak mas vlastny byt mimo domu, dom by som predala a nech ide kam chce. Mozno by som zvazila financnu kompenzaciu "svokrovcom" za pozemok, ale to by zaviselo od vztahov.
Prekvapila by som ich, poslala kade lahsie a vymenila zamky. O rozdelenie msjetku sa postara sud.
Ak je to priateľ, vyhodiť z domu vymeniť zámky. Ak je to manžel , podať o rozvod s vysporiadať bsm
@anonym_autor nikdy by som nedovolila aby si chlap ak ho taak mam nazvať dovolil pruviest milenku domov...kde zijem kde zije jeho dieta....vymen zamky..chalupa je napisana na teba nezmoze nic...a rozvod delba na polovicu....
@anonym_autor Zbalil by si veci a vypadol z bytu hned v den kedy som sa o tom dozvedela. A co sa tyka priatela ak je len priatel tak narok na nema, ak je to manzel tak zalezi kolko investoval do domu "zo svojho". V nadpise je manzel, v texte priatel tak neviem v akom vztahu presne ste.
*z domu
@sissy27 nie sme manželia.nemáme bsm. Nadpis bol neštastné opravený adminom.Žiaden rozvod teda byť nemusí. Syn je už takmer dospelý. Byt aj dom je na moje meno.
@cacianka svokrovci už nežijú. Byt som zdedila po babke, mám tam nájomcov. Bývam v dome so synom. Milenku si vodí na terasu na kávu. Tvrdí, že je to kamoška ale viem, že nie je. Roky som hypo platila sama, keďže on riešil svoje dlhy. Chcela som len vedieť, čí má nejaký nárok na dom, pravdepodobne áno
@sissy27 nie sme manželia.nemáme bsm. Nadpis bol neštastné opravený adminom.Žiaden rozvod teda byť nemusí. Syn je už takmer dospelý. Byt aj dom je na moje meno.
@cacianka svokrovci už nežijú. Byt som zdedila po babke, mám tam nájomcov. Bývam v dome so synom. Milenku si vodí na terasu na kávu. Tvrdí, že je to kamoška ale viem, že nie je. Roky som hypo platila sama, keďže on riešil svoje dlhy. Chcela som len vedieť, čí má nejaký nárok na dom, pravdepodobne áno
@anonym_autor a ty im tu kavu este uvaris a naservirujes, ci ako? Ved ak vies, ze to nie je len kamoska, prid tam za nimi, ked budu kavickovat a opytaj sa damy, ci jej neni trapne chodit na kavu do tvojho domu? Priatelovi by som pri tej prilezitosti oznamila, ze sa moze presunut k nej, lebo tu uz nebyva.
@anonym_autor Nie ste manželia, nemá nárok na nič. Z domu si môže odniesť svoje osobné veci a to na čo má doklad, že kúpil on.
A on vie ze vies? Mas istotu, alebo len naznaky? Preco "navstevu" nehostite spolu? Co by povedal, ak by si s nimi na terase bola aj ty? A co sa tyka majetku - sama to nejako citis, pravne to je jedna vec a moralne druha vec. To moralne vzdy zostane visiet vo vzduchu, aj ked pravne to moze byt spravodlivo podla zakonov rozhodnute, hoc aj pravnikom ci sudom... Ako to citis ty, ako by si to chcela vysporiadat ty... ? Okrem krivdy, co citis, ak ma naozaj milenku, ked by si sa mala rozhodnut chladnym rozumom, hodis mincou, ma/nema narok - cislo alebo obrazok? A kym ta minca leti ty vies, co chces, aby ti padlo. To je to, co ty v sebe citis, vies, chces... Inak by si sa nepytala. Stavia ta do nespravodlivo tazkej ulohy, svojim spravanim, napriek tomu, zas ti nejkde byt k nemu prisna a nespravodliva, vsak...?
@anonym_autor ak do domu dal peniaze pred manzelstvom tak na tie narok maale ako pises-mal dlzoby taze pochybujem .. nema narok na nic.. moralne pravo ano-ale to ta trapit nemusi ... kludne ho mozes vyhodit bez akejkolvek nahrady ...jedine ak daval daco ciste zo svojich penazi a ma na to blocky
A on vie ze vies? Mas istotu, alebo len naznaky? Preco "navstevu" nehostite spolu? Co by povedal, ak by si s nimi na terase bola aj ty? A co sa tyka majetku - sama to nejako citis, pravne to je jedna vec a moralne druha vec. To moralne vzdy zostane visiet vo vzduchu, aj ked pravne to moze byt spravodlivo podla zakonov rozhodnute, hoc aj pravnikom ci sudom... Ako to citis ty, ako by si to chcela vysporiadat ty... ? Okrem krivdy, co citis, ak ma naozaj milenku, ked by si sa mala rozhodnut chladnym rozumom, hodis mincou, ma/nema narok - cislo alebo obrazok? A kym ta minca leti ty vies, co chces, aby ti padlo. To je to, co ty v sebe citis, vies, chces... Inak by si sa nepytala. Stavia ta do nespravodlivo tazkej ulohy, svojim spravanim, napriek tomu, zas ti nejkde byt k nemu prisna a nespravodliva, vsak...?
@lindusss2016 jasné, že som ju vyhodila ale je jednoduchšia a nepochopila na prvýkrát. Druhýkrát som jej povedala, že ešte raz ju tu uvidím, zavolám policajtov. Prišla aj tretíkrát. Prvokuje, ale ja som pokojná a cezomňa nepochodí.
A ťahať za vlasy ju nebudem. Nakoniec odišli, až keď mu syn dohovoril. V podstate nám to roky už nefunguje, ja som ho musela vždy viesť a držať za ručičku. Financie nemal nikdy pod kontrolou.
Nedalo sa o neho nikdy oprieť ani spoľahnúť. Ale to je jedno. Nechcem ho pripraviť o nejaké financie, ktoré vložil do domu aj keď by som mohla. Necítim krivdu ani zradu, láska tam už dávnejšie vyprchala.
@anonym_autor tak potom nech sa zbali a ide. Len naozaj by som bola velmi opatrna s tym, co su fakty a co len tvoje pocity a domnienky (ohladne milenky). Ale ak sa s nim chces rozist, lebo nie si spokojna vo vztahu alebo vam to neklape, tak zamienku ani potvrdenu neveru nepotrebujes.
@lindusss2016 jasné, že som ju vyhodila ale je jednoduchšia a nepochopila na prvýkrát. Druhýkrát som jej povedala, že ešte raz ju tu uvidím, zavolám policajtov. Prišla aj tretíkrát. Prvokuje, ale ja som pokojná a cezomňa nepochodí.
A ťahať za vlasy ju nebudem. Nakoniec odišli, až keď mu syn dohovoril. V podstate nám to roky už nefunguje, ja som ho musela vždy viesť a držať za ručičku. Financie nemal nikdy pod kontrolou.
Nedalo sa o neho nikdy oprieť ani spoľahnúť. Ale to je jedno. Nechcem ho pripraviť o nejaké financie, ktoré vložil do domu aj keď by som mohla. Necítim krivdu ani zradu, láska tam už dávnejšie vyprchala.
@anonym_autor citam co su napisala posledne este dnes by som volala zamocnika a kufre mu vylozila pred branicku. Ten tvoj tiez nie je mentalny atlet, normalne nech ide za svojim stastim. Majetok sa doriesi casom aj ked myslim ze v jeho neprospech.
Hahaha jeho rodičia ho pekne vyšachovali 😬pokiaľ je hypotéka na tvoje meno a všetko na tvoje meno tak nemá žiadny nárok na nič a pekne by som zámky vymenila a nech sa ide sťažovať na lampáreň, neskutočná drzosť si vodiť domov milenku. Neviem na čo čakáš.
@anonym_autor tak potom nech sa zbali a ide. Len naozaj by som bola velmi opatrna s tym, co su fakty a co len tvoje pocity a domnienky (ohladne milenky). Ale ak sa s nim chces rozist, lebo nie si spokojna vo vztahu alebo vam to neklape, tak zamienku ani potvrdenu neveru nepotrebujes.
@sissy27 je to milenka, on len hraje formy pred synom. 😀
A on si je vedomy dosledkov, myslis, ze by ste sa vedeli dohodnut rozumne?
Tusis ako si asi riesenie predstavuje on, dokazal by byt k tebe spravodlivy? Predpokladas, ze by bolo mozne sa s nim dohodnut alebo by si robil narok vacsi ako ma?
A ked rodicov uz nema, po nich mu nic nezostalo?
A on si je vedomy dosledkov, myslis, ze by ste sa vedeli dohodnut rozumne?
Tusis ako si asi riesenie predstavuje on, dokazal by byt k tebe spravodlivy? Predpokladas, ze by bolo mozne sa s nim dohodnut alebo by si robil narok vacsi ako ma?
A ked rodicov uz nema, po nich mu nic nezostalo?
@anonym_188f50 rodičia, ak by žili, tak by boli na mojej strane, vedeli aký bol. Svokra sa na neho vždy sťažovala a bola na mojej strane.
@anonym_523c4d On pravdepodobne vie, že je na tom biedne. Ale určite mu nechcem prenechávať polovicu domu, alebo cely byt. Pozemok mal hodnotu, ked nám ho prepisovali okolo 10 000€. Chcela som mu navrhnúť, že mu dám nejaké peniaze a dom prepíšem na syna. Ale neviem, či mu to postačí.
Ked by aj suhlasil, dobre si to daj nejakym pravnikom osetrit. Nech vam nejaku zmluvu pripravi a nech ju aj tvoj muz odsuhlasi, nemajte len ustne dohody.... Uz si mu asi v zivote vela pomohla i ustupila, velku cast svojho zivota venovala. Vacsinou take milenkovate lasky maju velke oci, do roka ho milenka vyhodi , lebo zrejme o vsetkych jeho financnych trabloch nevie, a on bude chcet zase cosi viac, vratit sa oknom...
Vsetko je tvoje, nic neprepisuj na syna. Peniaze by som mu dala nejake, ako uznas za vhodne, kolko on investoval. Povedzme aj v 2-3-4 splatkach. Aj tak to asi vsetko pomina, ked nebude mat pevnu ruku nad sebou. Nemusis robit ziadne kompromisy. Normalne sa rozidte, ci ma milenku alebo nie. Pripadne oslovit pravnika, ze tolko a tolko mu mas vyplatit, v takych a takych intervaloch. Aby ta vec bola poslednou splatkou uzavreta.
Navrhni mu trojku.
Ale nie. Teraz riadne a seriózne. Akože halo? Prečo si ju vodi k tebe domov to je už co za vrchol a ty To ešte tak pokojne pises.
To si mu nepovedala že neprajes si to a uhlí žije ti to? Nech idú do hotela sukat napr?
Navrhni mu trojku.
Ale nie. Teraz riadne a seriózne. Akože halo? Prečo si ju vodi k tebe domov to je už co za vrchol a ty To ešte tak pokojne pises.
To si mu nepovedala že neprajes si to a uhlí žije ti to? Nech idú do hotela sukat napr?
@majka99999 áno minul aj nejaké peniaze po rodičoch. Potom za mnou prišiel, aby som niečo odložila synovi, lebo on je v tomto nezodpovedný. Ešte zdedil aj nejaký pozemok, ktorý snáď tiež nerozfláka.
@anonym_09f639 On ma chcel asi z toho domu vyštvať, alebo neviem o čo mu šlo.

Predať dom a rozdeliť financie na pol je jediné múdre riešenie, samozrejme, že má nárok aj on, urobil z teba obyčajnú handru a že si vodí milenku je obyčajný výsmech tebe