Priateľ si vodi domov milenku: Čo robiť?
Ahojte, prosím o radu.
Pred rokmi som spoznala svojho priateľa. Mala som menší byt, v ktorom sme spolu bývali. Časom som však zistila, že má exekúcie. Jeho rodičia nám chceli prepísať pozemok, ale keďže to nebolo možné na jeho meno, prepísali ho na mňa.
Zobrala som si hypotéku a postavili sme menší domček. Všetko bolo v poriadku. Priateľ postupne splácal svoje dlhy a snažil sa byť príkladným otcom. S finančnou gramotnosťou mal však vždy problém, preto som o financiách rozhodovala prevažne ja. Nehovorím, že bolo celé naše spolužitie ideálne, ale nič nám nechýbalo. Mali sme dom, zdravého syna a môj byt bol v prenájme.
Všetko je však papierovo napísané len na moje meno.
Po rokoch spoločného života si našiel milenku, ktorú si teraz vodí do „nášho“ domu. Rodina aj známi mi radia, aby som vymenila zámky a nech ide bývať k nej.
Čo by ste robili na mojom mieste? Na jednej strane je všetko právne na moje meno, na druhej strane sa aj on pričinil o stavbu domu a veľa na ňom odpracoval. Ale vodiť si inú ženu do nášho domu je už podľa mňa za hranou. Čo by ste robili? Vymenili zámky? Má nárok na polku domu aj v tomto prípade? Ďakujem
Načo mu chceš dačo dávať, keď on to aj tak minie a bude tak či onak s holou riťou? Nie je to jedno či sa mu to stane tento rok alebo budúci?
Vyhodiť, vymeniť zámky a keď zomrie, zaplať pohreb. toť je aj tak nadštandard pre takého hlupáka :D
Tak on z teba robí debila a ty mu chceš ešte niečo vyplácať? Daj mu ultimátum dokedy sa má odsťahovať aj s tromi igelitkami a kamoškou a ak niečo chce právnik mu to vysvetlí. Reálne môže mať nárok akurát na to čo vie dokázať, že dal do domu.
Právne nemá nárok na dom, z morálneho hľadiska je to vec pohľadu,lebo pokojne by sa mohlo stať,keby svokrovci žili,ze by sa vyjadrili ohľadom pozemku vzhľadom na situáciu v tvoj prospech, alebo v prospech vnuka.. Každopádne,aj keby som partnera nevyhodila na ulicu, nastavila by som pevné pravidlo, že nikoho nebude vodiť do domu a ak to poruší, môže ísť.
Tak on z teba robí debila a ty mu chceš ešte niečo vyplácať? Daj mu ultimátum dokedy sa má odsťahovať aj s tromi igelitkami a kamoškou a ak niečo chce právnik mu to vysvetlí. Reálne môže mať nárok akurát na to čo vie dokázať, že dal do domu.
@januska12323 reálne nemá žiadne bločky, keďže som všetko financovala hypotékou, z výplaty, niečo mi dali moji rodičia alebo prenájmu bytu. On kúpil napríklad kosačku, gril, urobil pred domom dlažbu, stierky, vynaľoval, obložil kúpeľnu…
ale všetko bolo vlastne hradené z mojich príjmov.
Platil si svoje dlhy a z jeho výplaty častokrát veľa neostalo. Hradil aj všetko synovi, školu, oblečenie, krúžky, výlety. Preto som na vážkach, čo je správne.
Najväčšie bremena máš na sebe ty.Vyšmar ho odtiaľ
@januska12323 reálne nemá žiadne bločky, keďže som všetko financovala hypotékou, z výplaty, niečo mi dali moji rodičia alebo prenájmu bytu. On kúpil napríklad kosačku, gril, urobil pred domom dlažbu, stierky, vynaľoval, obložil kúpeľnu…
Platil si svoje dlhy a z jeho výplaty častokrát veľa neostalo. Hradil aj všetko synovi, školu, oblečenie, krúžky, výlety. Preto som na vážkach, čo je správne.
@anonym_autor nie ste manzelia, nema narok na nic. Posplacsl si dlhy, drzala si mu kasu a to je vsrtko. Vyrovnanie mozete dohadovat za pozemok. To je jedine ohladuplne voci rodicom jeho. Oststne si odbyval. Ak budem nejkde byvat a opravim tam kupelnu, upratujem, kosim.... a neplatim nic, tak nemozem cakat ze my to niekto bude vracat ak pojdem prec. Ved narataj kolko tam byva, najomne, servis,... Hmotne veci ak chce si vie zobrat k milenke... kosacky a pod. Ale z domu ako takeho ked nic financne nedal, len sinsvoje dlhy platil, nema naeok za mna na nic a nepomohli by mu velmi ani blocky. Syn je jeho, co mu hradil ta zauiimat/ trapit nemusi. Polovicu bude hradit aj nadalej.
Právne nemá nárok na dom, z morálneho hľadiska je to vec pohľadu,lebo pokojne by sa mohlo stať,keby svokrovci žili,ze by sa vyjadrili ohľadom pozemku vzhľadom na situáciu v tvoj prospech, alebo v prospech vnuka.. Každopádne,aj keby som partnera nevyhodila na ulicu, nastavila by som pevné pravidlo, že nikoho nebude vodiť do domu a ak to poruší, môže ísť.
@anonym_2f1d3a nech si beha za milenkou, nic sa nedeje, nevyhodila by si ho? Len nech ju nenosi do domu 😂
@cacianka byt by som do toho absolutne netahala, ja som to pochopila tak, ze ho nadobudla este pred vztahom.
@lindusss2016 byt by mohla byť náhrada za pozemok, ktorý dostala od svokrovcov. Spomínam ho iba ako variantu delenia.
@sissy27 nie sme manželia.nemáme bsm. Nadpis bol neštastné opravený adminom.Žiaden rozvod teda byť nemusí. Syn je už takmer dospelý. Byt aj dom je na moje meno.
@cacianka svokrovci už nežijú. Byt som zdedila po babke, mám tam nájomcov. Bývam v dome so synom. Milenku si vodí na terasu na kávu. Tvrdí, že je to kamoška ale viem, že nie je. Roky som hypo platila sama, keďže on riešil svoje dlhy. Chcela som len vedieť, čí má nejaký nárok na dom, pravdepodobne áno
@anonym_autor nemá. Najdi si pravnu poradnu, napr ficek ma. Ma tam aj archiv. Za mna je stastie ze manzelia nie ste.
Dala by som mu mesiac lehotu na vystahovanie. Pekne pisomne. Ak by s tym mal problem, tak by som mu povedala, ze od neho budes ziadat spatne zaplatenie najomneho za posledne dva roky. Narok ma len na to,co do tvojho domu a tvojho pozemku a tvojho bytu investoval zo svojho (a co moze preukazat). Chcel obabrat exekutora, tak sa mu to vymstilo, moze odist s holou ritou. A ty nie si povinna mu davat nic okrem toho, co on investoval do tvojich nehnutelnosti. Ale tiez nie len sumu vycucanu z orsta - nech preukaze, kolko on zo svojich penazi (nie z maminych) investoval. To, ze na teba jeho mama prepisala majetky, to neries a nemaj voci tomu vycitky. Zabezpecila si tym hlavne vnuka. A nie si povinna sa revanšovať ex za to, kao sa rozhodla jeho mama. Jeho prachy to neboli.
@anonym_autor vo svetle týchto informácií, či si napísala až po mojom príspevku, mám zato na 99% , že on nemá nárok na nič. Nič! Iba na svoje osobné veci, ktoré by som mu zbalila do bananoych škatúľ, keby bol sprostý nachádzala do vriec na smeti..
Keďže si všetko financovala ty, ako som myslela že on si fakt splácal iba svoje dlhy a faktycky neprispieval na spoločný život, tak naozaj by som mu nedala ani cent.
To čo tam odpracoval, bola jeho forma príspevku na strechu nad hlavou, hocikde inde by musel platiť dosť ťažké prachy na stôl. Tie však nemal, tak nikde by sa nenašiel majiteľ ktorý by mu dal bývanie len za prácu. Lebo tu u teba si čerpal všetky výhody, jedlo, pranie, upratovanie, náklady na vodu, kúrenie, elektriku, plyn, smeti.
To čo platil synovi, bola jeho zákonná vyživovacia povinnosť, keďže ho splodil bol povinný podľa zákona aj morálne. Keď už sme pri tom - aj keď odíde, bude musieť prispievať synovi, pokiaľ študuje, respektíve ak ešte nie je schopný sa živiť sám a pripravuje sa na povolanie.
Čo som spomenula byt - odvolávam návrh, podľa skutočnosti by som mu nedala ani metlu z neho.
Porozprávaj sa so synom, aby bol v obraze , dohodnite sa a ty urob kroky. Sama za seba, lebo syn má iné puto.
Hádam nie si hlúpa, aby si stále trpela takého trtka , čo sa ti odvďačí za pomoc, podporu, vedenie, že si ho držala nad vodou inak by skončil pod mostom , že si k vám vodí milenku. Obaja sú momentálne vopožďění, keby mňa pozval kamarát, či kolega domov, alebo ja niekoho, tak ma slušne predstaví, ja domácu pani ubezpečim že nie som sokyna, a určite pochopím že sa nemám vracať keď ma tam nechce.. nie ešte 3. x.
Hneď zajtra zruš gerojovi trvalý pobyt, začni nosiť škatule alebo kúp vrecia a upratuj smeti z vášho života.
Tvoja pomoc totiž trvala dlhé roky, ťahala si ho z bahna dlhé roky, nemáš žiadne zákonné ani morálne povinnosti voči nemu.
PS. Keby si už veľmi chcela , tak mu zaplať ubytovňu na 3 mesiace, daj tam odviezť jeho pakšamentle a adios mučačos.
@lindusss2016 byt by mohla byť náhrada za pozemok, ktorý dostala od svokrovcov. Spomínam ho iba ako variantu delenia.
@cacianka hej, chapem, ako si to myslela, ale podla mna ten pozemok nedosahuje hodnotu bytu. Nepozname podrobnosti, tak tazko sa k tomu vyjadrovat, len tak dedukujem, ze svokrovci by jej len tak nedarovali nejak extra hodnotny pozemok
Dala by som mu mesiac lehotu na vystahovanie. Pekne pisomne. Ak by s tym mal problem, tak by som mu povedala, ze od neho budes ziadat spatne zaplatenie najomneho za posledne dva roky. Narok ma len na to,co do tvojho domu a tvojho pozemku a tvojho bytu investoval zo svojho (a co moze preukazat). Chcel obabrat exekutora, tak sa mu to vymstilo, moze odist s holou ritou. A ty nie si povinna mu davat nic okrem toho, co on investoval do tvojich nehnutelnosti. Ale tiez nie len sumu vycucanu z orsta - nech preukaze, kolko on zo svojich penazi (nie z maminych) investoval. To, ze na teba jeho mama prepisala majetky, to neries a nemaj voci tomu vycitky. Zabezpecila si tym hlavne vnuka. A nie si povinna sa revanšovať ex za to, kao sa rozhodla jeho mama. Jeho prachy to neboli.
@anonym_eb7c5c evidentne nič zo svojho do jej domu neinvestoval, nemal z čoho a čo mu zostalo po úhrade splátky exekúcie , platil synovi
@cacianka hej, chapem, ako si to myslela, ale podla mna ten pozemok nedosahuje hodnotu bytu. Nepozname podrobnosti, tak tazko sa k tomu vyjadrovat, len tak dedukujem, ze svokrovci by jej len tak nedarovali nejak extra hodnotny pozemok
@lindusss2016 už si to nemyslím, neskôr písala že mal hodnotu cca 10t, takže on si už svoje odbyval, a z bytu ani z domu mu nepoteší nič. 0.
a zalezi ti na tom dome velmi? predaj ho a kup iny -bez spomienok len a len tvoj .. bez ziadnych vycitiek ..on nech ide k milenke.. adresu by som mu aninedala
@anonym_autor nie ste manzelia, nema narok na nic. Posplacsl si dlhy, drzala si mu kasu a to je vsrtko. Vyrovnanie mozete dohadovat za pozemok. To je jedine ohladuplne voci rodicom jeho. Oststne si odbyval. Ak budem nejkde byvat a opravim tam kupelnu, upratujem, kosim.... a neplatim nic, tak nemozem cakat ze my to niekto bude vracat ak pojdem prec. Ved narataj kolko tam byva, najomne, servis,... Hmotne veci ak chce si vie zobrat k milenke... kosacky a pod. Ale z domu ako takeho ked nic financne nedal, len sinsvoje dlhy platil, nema naeok za mna na nic a nepomohli by mu velmi ani blocky. Syn je jeho, co mu hradil ta zauiimat/ trapit nemusi. Polovicu bude hradit aj nadalej.
@simca06022011 on používal jej veci, zariadenie, posteľ aj posteľné prádlo, zodieral všetky súčasti domu, za tie roky, tipujem vyše 15r, je tam taká amortizacia že až
@simca06022011 on používal jej veci, zariadenie, posteľ aj posteľné prádlo, zodieral všetky súčasti domu, za tie roky, tipujem vyše 15r, je tam taká amortizacia že až
@cacianka vsak pisem, ked to porata, moze si zbalit igelitky a ist. Ja som toto pred rokmi riesila s pravnikom, som sa pytala ci sa pozera kto.co dal do nehnutelnosti, ak tam dvaja ziju, manzalia nie su, nehnutelnost je na oboch... nie. Co je na lv plati. Ak nejde o preukazatlene vysoke vydavky na rekonsrrukciu atd, s dokladmi, nepomoze to druhej strane nic. Byval tam, neplatil nic... nie je co riesit.
@anonym_188f50 rodičia, ak by žili, tak by boli na mojej strane, vedeli aký bol. Svokra sa na neho vždy sťažovala a bola na mojej strane.
@anonym_523c4d On pravdepodobne vie, že je na tom biedne. Ale určite mu nechcem prenechávať polovicu domu, alebo cely byt. Pozemok mal hodnotu, ked nám ho prepisovali okolo 10 000€. Chcela som mu navrhnúť, že mu dám nejaké peniaze a dom prepíšem na syna. Ale neviem, či mu to postačí.
@anonym_autor neprepisuj na syna. Nerob to, lebo nevieš akú zlatokopku - viď jeho otec zlatokop , si môže doviesť. Keď budeš môcť, pomôžeš mu k bytu, jeho vlastnému, alebo vlastne môžeš mu časom dať ten tvoj zdedený po babke. Ale neprepisuj. My teraz zažívame veľmi blbé hrabanie majetkov od švagra a švagrinej , aj keď rodičia teda svokrovci ešte žijú. Tvoj syn predsa časom, o 100 rokov zdedí, alebo použijem na svoj život.
Dala by som mu vsimne za pozemok a dovi. Neni to jeho, nebolo. To, ze mas nejaky pozemok je rozhodnutie jeho rodicov
@cacianka vsak pisem, ked to porata, moze si zbalit igelitky a ist. Ja som toto pred rokmi riesila s pravnikom, som sa pytala ci sa pozera kto.co dal do nehnutelnosti, ak tam dvaja ziju, manzalia nie su, nehnutelnost je na oboch... nie. Co je na lv plati. Ak nejde o preukazatlene vysoke vydavky na rekonsrrukciu atd, s dokladmi, nepomoze to druhej strane nic. Byval tam, neplatil nic... nie je co riesit.
@simca06022011 ja som ťa len doplnila. Že mu tam naozaj nič nepatrí a tu amortizaciu, strechu nad hlavou, a všetky náklady čo si tam odpracoval, si vlastne nahradil za tú strechu a kompletnú starostlivosť od autorky.
@anonym_2f1d3a nech si beha za milenkou, nic sa nedeje, nevyhodila by si ho? Len nech ju nenosi do domu 😂
@simca06022011 Nie, kým si niečo nenájde, nevyhodila by som ho.Sama som bola kedysi v situácii, že skoro každá žena by poslala manžela za milenkou v čase, keď mal zdravotné problémy.Vzhladom na to, že som nechcela nášmu synovi ísť zlým príkladom,doopatrovala som ho.Deti sú vnímavé,aj tie dospelé.
zámky by som vymenila aby si uvedomil že nebude do domu chodiť so ženskou ktorú nevie ani predstaviť, uvidíš ako zareaguje, ak by ste sa rozišli tak sa porozprávaj aj so synom, ty sama najlepšie vieš aký má s ním vzťah, nepíšeš že by sa zle k nemu správal, nejaké peniaze by som mu dala, ale po zvážení všetkého a určite nie byt a nie sumu za pozemok, nakoľko splácal dlhy, dobre si to všetko premysli
zámky by som vymenila aby si uvedomil že nebude do domu chodiť so ženskou ktorú nevie ani predstaviť, uvidíš ako zareaguje, ak by ste sa rozišli tak sa porozprávaj aj so synom, ty sama najlepšie vieš aký má s ním vzťah, nepíšeš že by sa zle k nemu správal, nejaké peniaze by som mu dala, ale po zvážení všetkého a určite nie byt a nie sumu za pozemok, nakoľko splácal dlhy, dobre si to všetko premysli
@cacianka byt má hodnotu cez 150 000. To by som musela byť mimo alebo veľmi štedrá. Pozemok nie je najväčší, síce je blízko mesta, ale v obci býva dosť Rómov, takže veľkú hodnotu nemal, ani nemá. Chceli sme ho vtedy kúpiť a posudok bol na 10 000€.
@cacianka Ďakujem, to aj plánujem. Momentálne sa asi spamätal a balí si veci. Kamoška čaká pred domom v aute.
@anonym_a8e959 už dlhšie uvažujem nad rozchodom on to vlastne vyriešil za mňa, nemám zle spomienky, predávať dom nechcem.
@anonym_77409b so synom má normálny vzťah, on je od mala zodpovednejší, než jeho otec.
Prepisovať teda nehnuteľnosť zatiaľ nebudem ani na syna, nikdy neviem.
@cacianka byt má hodnotu cez 150 000. To by som musela byť mimo alebo veľmi štedrá. Pozemok nie je najväčší, síce je blízko mesta, ale v obci býva dosť Rómov, takže veľkú hodnotu nemal, ani nemá. Chceli sme ho vtedy kúpiť a posudok bol na 10 000€.
@cacianka Ďakujem, to aj plánujem. Momentálne sa asi spamätal a balí si veci. Kamoška čaká pred domom v aute.
@anonym_a8e959 už dlhšie uvažujem nad rozchodom on to vlastne vyriešil za mňa, nemám zle spomienky, predávať dom nechcem.
@anonym_77409b so synom má normálny vzťah, on je od mala zodpovednejší, než jeho otec.
@anonym_autor 👍
@anonym_autor držím palce. Odhlásiť tp. Vymen zámky, nezabudni všade všade všade. 🤣🥰 Dôkladne po ňom poupratuj, vyhod jeho bordel, vyvetraj, trochu zmeň dizajn ( obraz, deka, obrus, kvety) a začni nový život. Zaslúžiš si 🍀
PS. Napíš keď niečo , či sa ozval
@anonym_autor neprepisuj na syna. Nerob to, lebo nevieš akú zlatokopku - viď jeho otec zlatokop , si môže doviesť. Keď budeš môcť, pomôžeš mu k bytu, jeho vlastnému, alebo vlastne môžeš mu časom dať ten tvoj zdedený po babke. Ale neprepisuj. My teraz zažívame veľmi blbé hrabanie majetkov od švagra a švagrinej , aj keď rodičia teda svokrovci ešte žijú. Tvoj syn predsa časom, o 100 rokov zdedí, alebo použijem na svoj život.
@cacianka presne tiež by som neprepisovala zatial na syna nič. Aby to nebolo ako vo včerajšej téme kde vlastní dom syn s matkou na polovicu a našiel si frajerku s deckoom a ďalšie je na ceste
@cacianka presne tiež by som neprepisovala zatial na syna nič. Aby to nebolo ako vo včerajšej téme kde vlastní dom syn s matkou na polovicu a našiel si frajerku s deckoom a ďalšie je na ceste
@sense aj na tento príbeh som myslela. Ak je syn veľmi slušný, vie si ho mrcha nejaká omotat.
Nepoviem keď mladí začínajú rovnako, alebo takmer rovnako, budujú si svoje po svojom, za svoje. Ale takéto dary môžu byť danajské
@anonym_autor ako dlho spolu žijete? Síce ste priatelia, ale de facto máte dospelého syna, takže spoločnú domácnosť vediete už dlho.
Tu je jedna vec nárok, ďalšia vec vyrovnanie sa a nejaké zabezpečenie. Ak si vodí milenku, netvorite už par, asi chcete bývať osamote. Najlepšie je predať dom, rozdeliť na polovicu. Viem, ty si platila hypotéku, no on financoval domacnost + robil na dome + investoval pozemok. Ak by ste boli manželia, tak aj príjem z prenájmu sa ráta do spoločných peňazí a prakticky si hypotéku splácala zo spoločných zdrojov, nie sama. Presne to nebude nikdy, no najlepšie po xy rokoch mi príde rozdelenie 1/2. On nech si kúpi byt a ty môžeš investovať do nového, alebo ísť na ten zdedený.
@anonym_autor 10.000€ mal hodnotu v ktorom roku? Ak dom predať nechceš, ako sa vyrovnas s ex? Z akej sumy a z čoho ho vyplatiš? Chceš si všetko nechať? Jedna vec je milenka, to sa môže v živote stať, druha vec je, že ma podľa mňa právny aj morálny nárok, ak to dá na súd.

Ešte dnes by som vymenila zámky a vyhodila ho. Jeho nie je nič a žiadne peniaze mu nemusíš dávať. Všetko je písané na teba, on je len priateľ žiadny manžel takže nárok na nič nemá. Maximálne by som mu bola ochotná vyplatiť 10 000 za pozemok ktorý dali jeho rodičia.