Priateľ si vodi domov milenku: Čo robiť?
Ahojte, prosím o radu.
Pred rokmi som spoznala svojho priateľa. Mala som menší byt, v ktorom sme spolu bývali. Časom som však zistila, že má exekúcie. Jeho rodičia nám chceli prepísať pozemok, ale keďže to nebolo možné na jeho meno, prepísali ho na mňa.
Zobrala som si hypotéku a postavili sme menší domček. Všetko bolo v poriadku. Priateľ postupne splácal svoje dlhy a snažil sa byť príkladným otcom. S finančnou gramotnosťou mal však vždy problém, preto som o financiách rozhodovala prevažne ja. Nehovorím, že bolo celé naše spolužitie ideálne, ale nič nám nechýbalo. Mali sme dom, zdravého syna a môj byt bol v prenájme.
Všetko je však papierovo napísané len na moje meno.
Po rokoch spoločného života si našiel milenku, ktorú si teraz vodí do „nášho“ domu. Rodina aj známi mi radia, aby som vymenila zámky a nech ide bývať k nej.
Čo by ste robili na mojom mieste? Na jednej strane je všetko právne na moje meno, na druhej strane sa aj on pričinil o stavbu domu a veľa na ňom odpracoval. Ale vodiť si inú ženu do nášho domu je už podľa mňa za hranou. Čo by ste robili? Vymenili zámky? Má nárok na polku domu aj v tomto prípade? Ďakujem
@anonym_autor 10.000€ mal hodnotu v ktorom roku? Ak dom predať nechceš, ako sa vyrovnas s ex? Z akej sumy a z čoho ho vyplatiš? Chceš si všetko nechať? Jedna vec je milenka, to sa môže v živote stať, druha vec je, že ma podľa mňa právny aj morálny nárok, ak to dá na súd.
@anonym_449738 nemá, všetko patrí autorke
Preco si ju nevyhodila ? Napadla mi len taka otazka v prvom momente . Donesie si milenku do domu kde je tvoje dieta a ty ? Vsak nech ide na luku ked nema kde
@anonym_449738 nemá, všetko patrí autorke
@cacianka a ty čítaš len to, čo ti vyhovuje? obaja prispeli k vytvoreniu spoločného majetku, ale každý iným spôsobom, on robil dlažbu, stierky, kúpeľnu. nepozera sa len na to, kto zaplatil konkrétnu faktúru za tehly alebo splátku hypotéky, ale skúma sa aj celkové fungovanie domácnosti, on neplatil len na svoje dieťa, ale spoločné, tým pádom mohli byt autorkine peniaze použité aj na stavbu, ak by nemal exekúcie, pozemok by bol prepísaný zrejme na neho, rovnako polovica domu, z právneho hľadiska ma nárok na preukázané investície do domu, nema k nemu vlastnícke právo, z morálneho na jeho časť a vyrovnanie. Autorka ho ako sama píše, nechce pripraviť o nejaké financie, ktoré vložil do domu.. ty tvrdíťs iné, to je tvoj nazor
@anonym_autor ako dlho spolu žijete? Síce ste priatelia, ale de facto máte dospelého syna, takže spoločnú domácnosť vediete už dlho.
Tu je jedna vec nárok, ďalšia vec vyrovnanie sa a nejaké zabezpečenie. Ak si vodí milenku, netvorite už par, asi chcete bývať osamote. Najlepšie je predať dom, rozdeliť na polovicu. Viem, ty si platila hypotéku, no on financoval domacnost + robil na dome + investoval pozemok. Ak by ste boli manželia, tak aj príjem z prenájmu sa ráta do spoločných peňazí a prakticky si hypotéku splácala zo spoločných zdrojov, nie sama. Presne to nebude nikdy, no najlepšie po xy rokoch mi príde rozdelenie 1/2. On nech si kúpi byt a ty môžeš investovať do nového, alebo ísť na ten zdedený.
@anonym_449738 20 rokov sme boli spolu, syn má 17. Dom sme stavali pred 15 rokmi, vtedy neboli také drahé pozemky(plus je to obec s rómskou osadou, takže žiadne terno), aj teraz tu viete kúpiť pozemok za 30-40000€. On domácnosť ako takú nefinancoval. Roky platil takmer polovicu z výplaty exekútorovi. Zvyšok minul na nejaký malý nákup, cigarety, syna, kosačku. Keď vyplatil ekekútora, zobral si leasing na nové auto, znova teda extra neprispieval. Platila som hypotéku, energie, stravné atď. Veľakrát aj s nájomcami bol problém, takže až také výhodné prenajímať nehnuteľnosť nie je…
To, že obložil jednu kúpeľnu za tri dni alebo kúpil kosačku nie je podľa mňa na polovicu majetku. Ale kľudne sa budem súdiť a uvidíme. Ja by som mu najradšej vyplatila peniaze za pozemok a niečo navyše za to, že obložil kúpeľnu a vymaľoval. To, že mal dlhy, exekútorov a nemohol sa zadľžiť ako ja, je výhoda aj nevýhoda. Ale už nie môj problém.
Dat sa dokopy s typkom s exekuciami a postavit "domcek"....mohlo toto inak skoncit? Tazko.
@anonym_autor v prvom rade by som sa rozviedla. Co sa tyka rozdelenia majetku v ramci bsm - aj ked je vsetko tvoje, tak bude mat narok na polovicu splatok hypo zaplatenych pocas trvania manzelstva, takze s uplne holym zadkom neodide. Mozno je to blbe, ale brala by som to ako dan za to, ze je hlupak. Financne negramotny a este aj neverny 🤷♀️ komu neni zhury dano, v apatyce nekoupi.
@sissy27 To nie je jej manžel!!!!! Len sprostý frajer 👎
@anonym_449738 20 rokov sme boli spolu, syn má 17. Dom sme stavali pred 15 rokmi, vtedy neboli také drahé pozemky(plus je to obec s rómskou osadou, takže žiadne terno), aj teraz tu viete kúpiť pozemok za 30-40000€. On domácnosť ako takú nefinancoval. Roky platil takmer polovicu z výplaty exekútorovi. Zvyšok minul na nejaký malý nákup, cigarety, syna, kosačku. Keď vyplatil ekekútora, zobral si leasing na nové auto, znova teda extra neprispieval. Platila som hypotéku, energie, stravné atď. Veľakrát aj s nájomcami bol problém, takže až také výhodné prenajímať nehnuteľnosť nie je…
To, že obložil jednu kúpeľnu za tri dni alebo kúpil kosačku nie je podľa mňa na polovicu majetku. Ale kľudne sa budem súdiť a uvidíme. Ja by som mu najradšej vyplatila peniaze za pozemok a niečo navyše za to, že obložil kúpeľnu a vymaľoval. To, že mal dlhy, exekútorov a nemohol sa zadľžiť ako ja, je výhoda aj nevýhoda. Ale už nie môj problém.
@anonym_autor pre istotu vymeň aj zámky.a daj si kamery ak by sa rozhodol ťa navštíviť
@cacianka a ty čítaš len to, čo ti vyhovuje? obaja prispeli k vytvoreniu spoločného majetku, ale každý iným spôsobom, on robil dlažbu, stierky, kúpeľnu. nepozera sa len na to, kto zaplatil konkrétnu faktúru za tehly alebo splátku hypotéky, ale skúma sa aj celkové fungovanie domácnosti, on neplatil len na svoje dieťa, ale spoločné, tým pádom mohli byt autorkine peniaze použité aj na stavbu, ak by nemal exekúcie, pozemok by bol prepísaný zrejme na neho, rovnako polovica domu, z právneho hľadiska ma nárok na preukázané investície do domu, nema k nemu vlastnícke právo, z morálneho na jeho časť a vyrovnanie. Autorka ho ako sama píše, nechce pripraviť o nejaké financie, ktoré vložil do domu.. ty tvrdíťs iné, to je tvoj nazor
@anonym_449738 no asi čítaš niečo iné ako ja. Autorka sa o syna starala prácou okolo neho, to bol jej vklad , oveľa vyšší ako výživné čo by dostala od biootca. On domácnosť ako takú nefinancoval, už to písala opakovane. Takže aj tomu dieťaťu, aj jemu splácala strechu nad hlavou, platila nielen synovi ale aj tomu gerojovi vodu, aby sa mohol umývať, sprchovať, oprať veci. Minali elektrinu, ktoru platila ona, aby mohla navariť , oprať, svietiť, pozerať telku, internet, nabil mobily, používať chladničku aj žehličku.
To čo on odpracoval na dome , že niečo urobil, bol iba kvázi príspevok za strechu nad hlavou, nájomné akoby u prenajímateľa, za amortizaciu veci v majetku autorky. Atď
Ja som napísala svoj názor, že jemu nepatrí nič, de jure určite, nemá nárok, ale ani nerozporujem že mu chce dať nejaké peniaze., aby nešiel s holou inou.
PS. Dlhé roky ho ťahala z problémov, viedla finančné aby nespadol do ešte väčšieho bahna dlžôb, a on sa jej "poďakuje " milenkou takže ani morálne právo nemá. Tu morálku si po.sral on sám, keď milenku dotrepal do jej domu bez kože na hube
@anonym_autor v prvom rade by som sa rozviedla. Co sa tyka rozdelenia majetku v ramci bsm - aj ked je vsetko tvoje, tak bude mat narok na polovicu splatok hypo zaplatenych pocas trvania manzelstva, takze s uplne holym zadkom neodide. Mozno je to blbe, ale brala by som to ako dan za to, ze je hlupak. Financne negramotny a este aj neverny 🤷♀️ komu neni zhury dano, v apatyce nekoupi.
@sissy27 píše priateľ.
@anonym_449738 hodnota domu a jej vkladu je v provnani s nejakou stierkiuna dlazbou trosku ina, aby som niekomu davala pol domu... okrem toho nic ine v domacnosti neplatil, platil ucty synovi. Ona ma dom, domacnost, domov a nechxw sa stahovat a ma.lebo co? Nie nemusi naozaj nic z tohto. Ked tak, nech sa pan obrati na sud.
@anonym_449738 hodnota domu a jej vkladu je v provnani s nejakou stierkiuna dlazbou trosku ina, aby som niekomu davala pol domu... okrem toho nic ine v domacnosti neplatil, platil ucty synovi. Ona ma dom, domacnost, domov a nechxw sa stahovat a ma.lebo co? Nie nemusi naozaj nic z tohto. Ked tak, nech sa pan obrati na sud.
@simca06022011 presne, kľudne nech podá návrh na súd, podľa všetkého nemá žiadne doklady, dôkazy. vysokopravdepodobne by mu súd nič neodklepol, ešte by platil % z hodnoty o ktorú by sa súdil. Takto môže by len rád, že mu autorka chce niečo dať.
Ja, poučená životom a s podobnou skúsenosťou, by som mu nedala nič. ako spomína na konci úvodného príspevku, rodina aj priatelia jej radia to isté, nič, a to si dovolia tvrdiť ľudia ktorí ich dobre poznajú, vedia ako to u nich vyzeralo tých 20 rokov jeho finančnej negramotnosti a aký ťahúň bola autorka.
@lindusss2016 jasné, že som ju vyhodila ale je jednoduchšia a nepochopila na prvýkrát. Druhýkrát som jej povedala, že ešte raz ju tu uvidím, zavolám policajtov. Prišla aj tretíkrát. Prvokuje, ale ja som pokojná a cezomňa nepochodí.
A ťahať za vlasy ju nebudem. Nakoniec odišli, až keď mu syn dohovoril. V podstate nám to roky už nefunguje, ja som ho musela vždy viesť a držať za ručičku. Financie nemal nikdy pod kontrolou.
Nedalo sa o neho nikdy oprieť ani spoľahnúť. Ale to je jedno. Nechcem ho pripraviť o nejaké financie, ktoré vložil do domu aj keď by som mohla. Necítim krivdu ani zradu, láska tam už dávnejšie vyprchala.
@anonym_autor nic mu nepatri, on si splacal popri tebe svoje dlhy, mal kde byvat a co jest, tym si mu dostatocne pomohla. Teraz mu pekne zbal kufre, vyloz pred dvere a vymen zamky. Mas stastie, ze nie ste zobrati, mas o starosť menej.
@anonym_autor nic mu nepatri, on si splacal popri tebe svoje dlhy, mal kde byvat a co jest, tym si mu dostatocne pomohla. Teraz mu pekne zbal kufre, vyloz pred dvere a vymen zamky. Mas stastie, ze nie ste zobrati, mas o starosť menej.
@luizina Už máme zámky vymenené. Ex sa včera pobalil a odišiel aj s kosačkou, grilom aj pár vecami, ktoré kúpil. Napríklad zobral aj rýchlovarnú kanvicu a poháre na víno. 😀

@anonym_autor ako dlho spolu žijete? Síce ste priatelia, ale de facto máte dospelého syna, takže spoločnú domácnosť vediete už dlho.
Tu je jedna vec nárok, ďalšia vec vyrovnanie sa a nejaké zabezpečenie. Ak si vodí milenku, netvorite už par, asi chcete bývať osamote. Najlepšie je predať dom, rozdeliť na polovicu. Viem, ty si platila hypotéku, no on financoval domacnost + robil na dome + investoval pozemok. Ak by ste boli manželia, tak aj príjem z prenájmu sa ráta do spoločných peňazí a prakticky si hypotéku splácala zo spoločných zdrojov, nie sama. Presne to nebude nikdy, no najlepšie po xy rokoch mi príde rozdelenie 1/2. On nech si kúpi byt a ty môžeš investovať do nového, alebo ísť na ten zdedený.
@anonym_449738 nečítala s porozumením ?
On si financoval svoje exekúcia e negramotne finančné zlyhania. Oba čo mu zostalo, a to nevela, financoval syna svojho syna, zákon o rodine, zákonná aj morálna povinnosť