Rozchod kvôli dieťaťu s autizmom alebo ostať spolu?
Ahojte, som v situácii, že mám 5-ročné dieťa s ľahkým autizmom (Asperger, po otcovi), som fin. zabezpečená, mám stabilnú prácu a všetko okolo dieťaťa, domácnosti a pod., zvládam sama. Rodičov už nemám, súrodenci žijú vo VB a Austrálii. Žijem s otcom dieťaťa, ktorý syna miluje (aj syn jeho), stará sa oňho, keď treba "pomôže" (zapojí sa do domácich prác) aj mne. Ale spolu nemáme dobrý vzťah, on nie je schopný citovej vzájomnosti, čím ďalej tým viac je problém s komunikáciou, má obmedzené záujmy - motorizmus a šach - o inom rozprávať nechce, ale aj k tomuto potrebuje len poslucháča a nie dialóg). Finančná gramotnosť (aj v dôsledku rodinného prostredia) nižšia, čiže rodinu ani "nezabezpečí", výdavky sú na polku, ale nehnuteľnosť, auto, renovácie a pod. platím ja (pritom zarába viac). S dg. syna"bojuje", vraj je to môj výmysel a "moja robota", odmieta terapie pre syna, v tomto smere ma ohovára pred známymi a rodinou. Je to taký ten vyžitý typ - "už nejako dožijeme" (ja som o pár rokov mladšia, ale mentálne nastavená úplne inak - milujem skúšať nové veci, zažívať niečo pekné, objavovať, budovať, napredovať, tešiť sa z vecí...), čo je pre mňa tiež ťažšie akceptovateľné.
Stojím už dlhšie pred otázkou: ísť od seba a môcť slobodne dýchať (fyzicky mi vadí v dome, nemôžem sa pred ním vyjadrovať ohľadom vecí synovej dg., lebo začne byť slovne veľmi nepríjemný, nervózny, začne mi robiť prieky), mať nádej, že možno o 5-10-15 r. ešte niekoho spoznám, s kým budeme zdieľať život spolu (čo tu nehrozí). No syn príde o "rodinu" v podobe, ako ju pozná - je na nás oboch naviazaný. Určite by sme s mužom bývali i naďalej v rovnakom meste a chcela by som, aby syn s ním trávil toľko času, koľko bude chcieť (muž by sa určite snažil byť s ním čo najviac, syn je jeho priorita). Ale už to nebude "kompletná domácnosť". Alebo možnosť č. 2: "obetovať" svoj život a jeho zvyšok pre dieťa a zmieriť sa s tým, že domov nie je miestom radosti a pokoja, emočným bezpečím..., ale syn bude šťastný a povedzme si úprimne: muž ma nebije, nepije, negembluje, nie je to nejaký hulvátisko.
@anonym_autor mne príde smutné, že dieťa akceptuješ aj keď je iné, opisuješ ho v superlatívoch a muža, ktorý je mu podobný, nie.
@anonym_autor som v podobnej situácii, mám dieťa s autizmom a otec " nezapíše dg, vymýšľam si diagnózu, nič jej nie je a keď je, je to samozrejme moja vina, lebo neviem vychovávať". Dieťa má už 9 a má aj iné veci ADHD, NKS a pod. intelekt v norme. Iné to nebude. Myslím, ale že nájsť si partnera nového bude problém, pohybujem sa medzi rodičmi s takýmito deťmi a treba si priznať, že veľa oteckov si nechce priznať, alebo ignorujú dg. sú to skrátka muži a tí nie veľmi vedia akceptovať takéto deti. Iste česť výnimkám. Takže nájsť si milujúceho, akceptujúceho partnera, ktorý ťa miluje a akceptuje a pomáha ti s dieťaťom aspergerom je dosť utopia. Bohužiaľ. Šanca tak 5-10 percent zo 100. Skôr to vidím tak, že ja sa nejako obetujem a keď syn povyrastie a nebude ťa potrebovať, tak si možno nájdeš nejakého milenca a tak. Ale po pravde, koho zaujíma žena s postihnutým dieťaťom. Prepáč za úprimnosť, ale ja som na tom rovnako.
@anonym_403268 bohuzial.suhlasim 😒
@anonym_autor nedá sa vám nejako fungovať spolu aspoň v rámci nejakého spolubyvania? By ste mali každý svoj život a fungovali len ako rodičia? Si predstav, že aj tvoje dieťa búde dospelé a búde chcieť nejakého partnera. Ty nemáš ideálneho partnera pre teba ale máš dobrého otca pre tvoje dieťa.Asi pre tvojho manžela to tiež nie je jednoduché, či už si uzná alebo neuzná diagnozu.
Neviem, čo by som robila na tvojom mieste,ale vyskúšala by som všetky možnosti
@marifu toto nefunguje, bola som v tom rok a bolo huste.
@anonym_autor mne príde smutné, že dieťa akceptuješ aj keď je iné, opisuješ ho v superlatívoch a muža, ktorý je mu podobný, nie.
@anonym_313e78 lebo si človek myslí, že dieťa sa ešte nejako tak formovať dá, muž už nie😔
Mám doma 2x AS deti, ale veruze pri mladšom strácam nádej, že sa dá formovať 😬 ten si ide svoje🫣
Autorka zaslúžiš si byt šťastná.
Neostavaj v nefunkcnom vztahu, stiahne ta psychicky dole.Aj keď si nahodou už nikoho nenajdes, vždy lepšie samej ako v nevhodnej spoločnosti so spolubyvajucim ktorý ti už vadi.Ale šanca je vždy, že sa nejaky muz najde čo vás bude ľúbiť.Potrebujes byt silna pre svoje dieťa a nefunkcny vztah a muz ta bude coraz viac psychicky dole ťahať a môžeš ochorieť aj ty.
Z narušenej psychiky nastávajú psychosomaticke choroby a za to ta obeta určite nestoji.Čo je mrtve treba ukoncit, nežijeme v 18. storočí, že si človek povie, nejako dožijem alebo sa obetujem.Raz syn odide a ty by si ostala s tvojim muzom ktorý ti uz teraz vadí.Dalsia vec to divadielko pred synom tiež nieje v poriadku, aj tak cíti, že sa nelubite.Prajem ti veľa síl
Rozvod... 🙏
@euka210 nevedela som o dg., dieta sme neplanovali (pisem to vyssie), a ano zmenil sa a meni k horsiemu. Ako on povedal: na co sa este bude snazit, decko ki uz spravil a s nim ma uz nikto iny chciet nebude 🙂 Tieto slova by som si z jeho ust na zaciatku nevedela ani predstavit.
A teda mas aj nejaku radu k mojej situacii ci si len prisla vyjadrit svoje nepochopenie?🤪
@anonym_autor ked to zvladnes sama, tak asi nema zmysel byt nestastna. Ale lepsie poradia zeny, co maju skusenosti s As
Ty si muza sama zdiagnostikovala, neznasala si ho, ale urobila si s nim dieta a aj si sa za neho vydala. A to vsetko si preco urobila?
@natalka13
Natalka, nauč sa čítať. Viac sa dozvieš.
@anonym_autor predpokladam ze to riesis uz nejaku dobu. Drzim.palce
@anonym_fee94e uz roky😔 dakujem ti velmi pekne❤️
Rozvod... 🙏
@anonym_a299e4 dakujem za nazor bez odsudzovania a k meritu veci🙏❤️
@anonym_313e78 lebo si človek myslí, že dieťa sa ešte nejako tak formovať dá, muž už nie😔
Mám doma 2x AS deti, ale veruze pri mladšom strácam nádej, že sa dá formovať 😬 ten si ide svoje🫣
@anonym_5782f6 a starsi je formovatelnejsi?😁 ci mam nadej🙈😁 moj chuligan je zatial reklama na dobro a poslusnost, ale vraj sa vsetko bude zhorsovat hovoria v skupinach o As 🤪🤪
@anonym_313e78 ano, lebo vacsinou je peklo zit s Aspergermi. Moj muz vystudoval psychologiu a som presvedcena, ze iba kvoli tomu, aby pochopil svoju odlisnost. Napriek tomu totalne odmietal dg vlastneho dietata a bol schopny na rodicovskom sedeni verbalne napadat "kolegov" a utocit na mna.
Keby si sa chcela opytat, preco som si ho vzala, tak preto, lebo po predchadzajucom vztahu, sa mi tento videl, aj napriek istym varovaniam, ako prechadzka rajskou zahradou. Plus to bol dlho vztah na dialku, kde sa dlho vyhybas istym situaciam a ked uz spolu zijete, mas tendenciu ich prehliadat a ospravedlnovat.
@anonym_autor a to staci, ze si mi spravil decko a tym ma vyskrtol z trhu neviest a vztahov... to ta uspokojilo, to bol ciel, aby si ma priputal k decku a tebe a mal ma ako almaru vo vchode, ci obtiazny hmyz bez oslovenia, pohladenia, cmuk cmuk... Nejak tak by som formulovala otazku, ktoru tazko naformulovat a tazko pochopit cloveku - Ladovcu❄️ ty si nepoznala jeho rodinu, tiez taki podivini, az autisti? 😅
@anonym_c3e919 ono s nim sa celkovo tazko o tomto komunikuje, lebo ma dojem, ze ja nemam byt preco vo vztahu s nim nestastna, aj mu vraj pridem “v pohode” (neviem, asi keby som si trhala vlasy a rezala zily, to by uz pochopil🤪).
Jeho rodina praveze ok. 1 clen alkoholik, jeden 2x rozvedeny (ale As isto nie je, ten je z nich najzivotaschopnejsi🙈), inak vsetko ok. Aj nanho by clovek zvonka povedal, ze tichy mudry muz, trosku cudak, ale v podstate dobrak a muche by neublizil (a potom pride na realitu…😜).
@anonym_313e78 ano, lebo vacsinou je peklo zit s Aspergermi. Moj muz vystudoval psychologiu a som presvedcena, ze iba kvoli tomu, aby pochopil svoju odlisnost. Napriek tomu totalne odmietal dg vlastneho dietata a bol schopny na rodicovskom sedeni verbalne napadat "kolegov" a utocit na mna.
Keby si sa chcela opytat, preco som si ho vzala, tak preto, lebo po predchadzajucom vztahu, sa mi tento videl, aj napriek istym varovaniam, ako prechadzka rajskou zahradou. Plus to bol dlho vztah na dialku, kde sa dlho vyhybas istym situaciam a ked uz spolu zijete, mas tendenciu ich prehliadat a ospravedlnovat.
@anonym_38b53c Dakujem. Konecne niekto, kto to chape, kolko tvari ma AS. Ze to nie je mimon na prvy pohlad, casto uspesny vzdelany clovek, aj naznaky dobractva tam su, pokojne aj empatia. Ale co vsetko obnasa “partnerstvo” s AS, to vie len ten, kto to zazil.
@anonym_313e78 ale je rozdiel mat dieta a byt jeho matkou - od toho “vztahu” ocakavas asi nieco ine, ako od partnerskeho vztahu, nie? Navyse za zivotneho partnera nie si zodpovedna, je svojpravny. Dieta milujes, aj keby to bol ten najhnusnejsi Shrek na svete 🙂 Ja teda neviem, ale porovnavat matersku lasku a zodpovednost, starostlivost s tou partnerskou…
ďalšia čo si myslí že si nájde chlapa s post. dieťaťom. možno áno, ale skôr nie. Nepíšeš koľko máš rokov, ale zostať sama s malým post. dieťaťom nie je dobrý nápad. Má 5 r, všetko ešte zvládneš, vieš aká je ťažká puberta s týmito deťmi?
Rob ako uznáš za vhodné, sama si strojcom svojho šťastia.
Ocinka by si poslala jednoducho preč, lebo však všetko je tvoje?
@anonym_b15cf4 co sa ma starat o "dve" deti ? pomahat s vychovou moze i tak, nemal by ocinko zabezpecit buducnost synovi, ked aj viac zaraba? Manzelka hotel?
@anonym_313e78 ako to mozes porovnavat? Dieta akceptujes aj s tazkym autizmom, chcela by si takeho partnera? Dieta moze aj niekoho zavrazdit a stale je to v srdci tvoje dieta a ty jeho mama. Zila by si s vrahom?

@euka210 nevedela som o dg., dieta sme neplanovali (pisem to vyssie), a ano zmenil sa a meni k horsiemu. Ako on povedal: na co sa este bude snazit, decko ki uz spravil a s nim ma uz nikto iny chciet nebude 🙂 Tieto slova by som si z jeho ust na zaciatku nevedela ani predstavit.
A teda mas aj nejaku radu k mojej situacii ci si len prisla vyjadrit svoje nepochopenie?🤪
@anonym_autor a to staci, ze si mi spravil decko a tym ma vyskrtol z trhu neviest a vztahov... to ta uspokojilo, to bol ciel, aby si ma priputal k decku a tebe a mal ma ako almaru vo vchode, ci obtiazny hmyz bez oslovenia, pohladenia, cmuk cmuk... Nejak tak by som formulovala otazku, ktoru tazko naformulovat a tazko pochopit cloveku - Ladovcu❄️ ty si nepoznala jeho rodinu, tiez taki podivini, az autisti? 😅