Rozchod kvôli dieťaťu s autizmom alebo ostať spolu?
Ahojte, som v situácii, že mám 5-ročné dieťa s ľahkým autizmom (Asperger, po otcovi), som fin. zabezpečená, mám stabilnú prácu a všetko okolo dieťaťa, domácnosti a pod., zvládam sama. Rodičov už nemám, súrodenci žijú vo VB a Austrálii. Žijem s otcom dieťaťa, ktorý syna miluje (aj syn jeho), stará sa oňho, keď treba "pomôže" (zapojí sa do domácich prác) aj mne. Ale spolu nemáme dobrý vzťah, on nie je schopný citovej vzájomnosti, čím ďalej tým viac je problém s komunikáciou, má obmedzené záujmy - motorizmus a šach - o inom rozprávať nechce, ale aj k tomuto potrebuje len poslucháča a nie dialóg). Finančná gramotnosť (aj v dôsledku rodinného prostredia) nižšia, čiže rodinu ani "nezabezpečí", výdavky sú na polku, ale nehnuteľnosť, auto, renovácie a pod. platím ja (pritom zarába viac). S dg. syna"bojuje", vraj je to môj výmysel a "moja robota", odmieta terapie pre syna, v tomto smere ma ohovára pred známymi a rodinou. Je to taký ten vyžitý typ - "už nejako dožijeme" (ja som o pár rokov mladšia, ale mentálne nastavená úplne inak - milujem skúšať nové veci, zažívať niečo pekné, objavovať, budovať, napredovať, tešiť sa z vecí...), čo je pre mňa tiež ťažšie akceptovateľné.
Stojím už dlhšie pred otázkou: ísť od seba a môcť slobodne dýchať (fyzicky mi vadí v dome, nemôžem sa pred ním vyjadrovať ohľadom vecí synovej dg., lebo začne byť slovne veľmi nepríjemný, nervózny, začne mi robiť prieky), mať nádej, že možno o 5-10-15 r. ešte niekoho spoznám, s kým budeme zdieľať život spolu (čo tu nehrozí). No syn príde o "rodinu" v podobe, ako ju pozná - je na nás oboch naviazaný. Určite by sme s mužom bývali i naďalej v rovnakom meste a chcela by som, aby syn s ním trávil toľko času, koľko bude chcieť (muž by sa určite snažil byť s ním čo najviac, syn je jeho priorita). Ale už to nebude "kompletná domácnosť". Alebo možnosť č. 2: "obetovať" svoj život a jeho zvyšok pre dieťa a zmieriť sa s tým, že domov nie je miestom radosti a pokoja, emočným bezpečím..., ale syn bude šťastný a povedzme si úprimne: muž ma nebije, nepije, negembluje, nie je to nejaký hulvátisko.
Ja len,ked su to typické črty aspergera a ty ho kvôli tomu nechavas
Nemáš potom pocit, že ani tvoje dieťa nebude mať šancu na vzťah a tak isto ho nechajú pre diagnózu?
A to nieje úvaha v zlom
@anonym_autor syn nebude šťastný ak bude vyrastať v prostredí, kde sa jeho rodičia neľúbia, idú si na nervy a hádajú sa. Mám tiež dcéru s autizmom, už dospelú, zažívala som od manžela podobné, aj keď on nie je autista, čiže trochu iná situácia. My sme sa ale rozišli aj pre iné veci, nie len pre dcérin autizmus. Ja som si už nikoho nenašla na normálny vzťah, som 16 rokov sama. Pravda je taká, že žena s autistickým dieťaťom nie je veľmi príťažlivá. Ale nie je to pravidlo, poznám ženu, čo si našla partnera aj keď mala dieťa s oveľa horšou diagnózou, ležiace. Stále sa ešte nájdu aj super chlapi, aj keď tá šanca je tam malá. V tvojom prípade teda ani jedno riešenie nie je ideálne, ale asi by som nezostávala kvôli dieťaťu- ono šťastné nebude ak nebudete vy dvaja.
@anonym_6fa92f tiez mate AS? Ako sa dari dcerke? Je mi luto, ze si od muza nezazila pravu podporu a pomoc, viem, ako velmi to boli a chyba ☹
Dieta hlavne nikdy nebude vidiet ok priklady, ako medzi sebou ludia v rodine funguju. Dlho mi trvalo, kym som muza presvedcila aspon na to, ze vzdy ked pride domov z prace, mal by sa aspon pozdravit. Ale take, ze by ma niekedy objal, pobozkal, to syn v zivote nevidel. Pritom ucenlivy je aj v tomto smere. Naucil sa davak komplimenty a chvalit inych ludi, krasne sa vie od 3r podakovat, pozdravit, ospravedlnit, poprosit…
Ja len,ked su to typické črty aspergera a ty ho kvôli tomu nechavas
Nemáš potom pocit, že ani tvoje dieťa nebude mať šancu na vzťah a tak isto ho nechajú pre diagnózu?
A to nieje úvaha v zlom
@anonym_3a9b77 rozumiem, je to normalna uvaha. J budem rada, ak bude syn schopny raz zit samostatne. AS maju problem prave v tej soc stranke a je velmi pravdepodobne, ze uspokojivy vztah nevytvori (ale mozno on ani nebude stat-niektori nemaju ani zaujem o priatelov). Ale s tym neviem pohnut. No ako mu pomoze to, ak pre povahove odlisnosti/odlisne nazory/vizie do buducna…atd., ostanem s jeho bio otcom?
Ze to syn nebude mat lahke, viem. A robim na 120% vsetko, aby som mu pomohla, naucila ho, pochopila, zzila sa s nim, utesila, bola oporou a najma ho bezmedzne lubila. No matka - ani matka ztp dietatka - neprestava existovat ako zena. Aj my mame svoje potreby a naroky na zivot, kamaratstva, vztahy. Mozno o to viac, ze vychova dietata s As / pas je vycerpavajuca (neraz hlavne emocne).
@anonym_9c963a dakujem ti krasne, aj za zelanie - kiez by sa vyplnilo🙏 A takisto ti zelam vsetko dobre…❤️
@anonym_3a9b77 rozumiem, je to normalna uvaha. J budem rada, ak bude syn schopny raz zit samostatne. AS maju problem prave v tej soc stranke a je velmi pravdepodobne, ze uspokojivy vztah nevytvori (ale mozno on ani nebude stat-niektori nemaju ani zaujem o priatelov). Ale s tym neviem pohnut. No ako mu pomoze to, ak pre povahove odlisnosti/odlisne nazory/vizie do buducna…atd., ostanem s jeho bio otcom?
Ze to syn nebude mat lahke, viem. A robim na 120% vsetko, aby som mu pomohla, naucila ho, pochopila, zzila sa s nim, utesila, bola oporou a najma ho bezmedzne lubila. No matka - ani matka ztp dietatka - neprestava existovat ako zena. Aj my mame svoje potreby a naroky na zivot, kamaratstva, vztahy. Mozno o to viac, ze vychova dietata s As / pas je vycerpavajuca (neraz hlavne emocne).
@anonym_autor 🍀🫂
@anonym_autor nedá sa vám nejako fungovať spolu aspoň v rámci nejakého spolubyvania? By ste mali každý svoj život a fungovali len ako rodičia? Si predstav, že aj tvoje dieťa búde dospelé a búde chcieť nejakého partnera. Ty nemáš ideálneho partnera pre teba ale máš dobrého otca pre tvoje dieťa.Asi pre tvojho manžela to tiež nie je jednoduché, či už si uzná alebo neuzná diagnozu.
Neviem, čo by som robila na tvojom mieste,ale vyskúšala by som všetky možnosti
ďalšia čo si myslí že si nájde chlapa s post. dieťaťom. možno áno, ale skôr nie. Nepíšeš koľko máš rokov, ale zostať sama s malým post. dieťaťom nie je dobrý nápad. Má 5 r, všetko ešte zvládneš, vieš aká je ťažká puberta s týmito deťmi?
Rob ako uznáš za vhodné, sama si strojcom svojho šťastia.
Ocinka by si poslala jednoducho preč, lebo však všetko je tvoje?
@anonym_b15cf4 veľmi správne napisane. Je tu x tém ako si nevie nájsť žena s dieťaťom normálneho chlapa, vzťah, neviem co potom povedia muži, keď im povieš aké máš dieťa, to nemyslím v zlom, malý za to nemôže
@anonym_autor píšeš ze žiješ s otcom dieťaťa, takže nie ste manželia. Rozchod bude jednoduchší. A ešte ma zaujalo, že ti neverí ze syn má as. Prečo mu nedáš prečítať papiere od lekára, tam je napísaná diagnóza, a všetko. Alebo neverí ani lekárom?
Urobila by som to,čo je najlepšie pre dieťa. Rozchod rodičov to nie je.Dieta je priliš malé,aby nieco pochopilo. Ty muža neznašaš,v podstate si sa už rozhodla a tu hladaš pritakanie. Skoda,že si už zabudla kvoli čomu si ho lúbila a mala dieťa prave s ním. Idealny chlap neexistuje,nik nema vsetko a nežijeme len pre seba.
@anonym_autor nedá sa vám nejako fungovať spolu aspoň v rámci nejakého spolubyvania? By ste mali každý svoj život a fungovali len ako rodičia? Si predstav, že aj tvoje dieťa búde dospelé a búde chcieť nejakého partnera. Ty nemáš ideálneho partnera pre teba ale máš dobrého otca pre tvoje dieťa.Asi pre tvojho manžela to tiež nie je jednoduché, či už si uzná alebo neuzná diagnozu.
Neviem, čo by som robila na tvojom mieste,ale vyskúšala by som všetky možnosti
@marifu vidim v tom kus pravdy. My uz takto vlastne spoluzijeme roky. Nic, ziadne partnerstvo, len spolubyvajuci. No trha ma to na kusy. Zijem s muzom, s ktorym nechcem zit a plus do toho emocne spracovavanie toho, ze syn bude mat v zivote iste problemy a ktovie, ci raz bude vobec samostatny…
Urobila by som to,čo je najlepšie pre dieťa. Rozchod rodičov to nie je.Dieta je priliš malé,aby nieco pochopilo. Ty muža neznašaš,v podstate si sa už rozhodla a tu hladaš pritakanie. Skoda,že si už zabudla kvoli čomu si ho lúbila a mala dieťa prave s ním. Idealny chlap neexistuje,nik nema vsetko a nežijeme len pre seba.
@anonym_e01e0b ale zijeme AJ pre seba. Matka dietata s autizmom automaticky musi zit pre dieta, tam ina moznost nie je 🙂 Ale nemusi zit s muzom, ktoreho nema rada a ktory je pre nu emocnou zatazou… A nerozhodla som sa s nim mat dieta. Ale stalo sa, a dohoda bola, ze ho skusime vychovavat spolu, a tak sa ku mne nastahoval naspat a uz neodisiel 🙂
To kde si s tym chlapom spravila dieta? Preboha. Ako ja som AS, ale mna by muz dal hned na planetu Zem. Aj to robi, ked mam nejake nerealne predstavy, cize normalne by som mu vysvetlila, ze dieta mu nepojde a bude to najskor striedavka. Ale nie vyhradna. Ved on ma svojim sposobom dg, kde nemozes mat ani vodicak. To dieta by nezvladal sam z dlhodobeho hladiska. Tam je to ciernobiele rigidne videnie veci. Ale neviem ci by som proste nezvazila ten vztah nejako zacat dost inak koucovat.
@kiki68 to je znozka kravin, vzdy som myslela, ze na vodicak treba aspon ZS a osadnici dokazuju, ze staci 5.tried ludovych, AS su brilantni v rieseni zlozitych dopravnych situacii, co ti vadi? . Dospelaci s AS tuto dg zvycajne nemaju ofiko, ked sa narodi take decko, tak niekomu scvakne- cely tatko❗ oni sa vedia prisposobovat ako narcisti, lebo vsak telo ma svoje pudy potreby, takze tvoja vycitka a robeni decka s takym je navysost primitivna. Chod do osady, mnohogeneracne incesty ti nevadia▪️?
@anonym_autor píšeš ze žiješ s otcom dieťaťa, takže nie ste manželia. Rozchod bude jednoduchší. A ešte ma zaujalo, že ti neverí ze syn má as. Prečo mu nedáš prečítať papiere od lekára, tam je napísaná diagnóza, a všetko. Alebo neverí ani lekárom?
@bielasovicka lebo lekari vraj cerpaju z mojich hysterickych vymyslov🙈
@kiki68 to je znozka kravin, vzdy som myslela, ze na vodicak treba aspon ZS a osadnici dokazuju, ze staci 5.tried ludovych, AS su brilantni v rieseni zlozitych dopravnych situacii, co ti vadi? . Dospelaci s AS tuto dg zvycajne nemaju ofiko, ked sa narodi take decko, tak niekomu scvakne- cely tatko❗ oni sa vedia prisposobovat ako narcisti, lebo vsak telo ma svoje pudy potreby, takze tvoja vycitka a robeni decka s takym je navysost primitivna. Chod do osady, mnohogeneracne incesty ti nevadia▪️?
@anonym_c3e919 presne, oficialnu dg nema priznanu. A funguje v zivote (co sa tyka “samoobsluhy” ) mozno aj lepsie ako “zdravi” jedinci. Jemu to pomaha dobuehat Iq. Len Eq a to socialne tam nie je. Resp co aj bolo, lebo dokaze celkom dlho maskovat, sa z roka na rok zhorsuje….
@anonym_e01e0b Omyl, aj male dieta velmi dobre vnima, ak doma nieco nie je medzi rodicmi v poriadku, je to vedecky dokazane!
Ostavat vo vztahu s niekym iba kvoli dietatu je ta najvacsia hlupost...ano, spociatku to urcite bude pre dieta neprijemne, ale stale lepsie, ako keby malo vyrastat s rodicmi, ktori ziju v totalne nefunkcom a toxickom vztahu. Toto naozaj nikomu dlhodobo neprospeje.
@anonym_autor tiez nechapem, preco si s nim zacala zit a mas s nim dieta, ked vies, ze je asperger. To si musela vediet aj skor a aj aky je zivot s aspergerom. On sa asi nezmenil za rok, či?
Uz si tu pisala, ze? No, my od neho odist nemozeme, musis to urobit sama🤷♀️
@anonym_autor mam syna aspergera 12r. a uz exmanzela ktory popiera ze syn je asperger a ano vinou je moja vychova. Sme rozvedeni kratko ale syna to zvalcovalo a asperger sa prejavil v plnej sile z uzkostami a OCD. Som rada ze manzela mam z oči uz by som s nim nedala ani jeden den, ale syn 😬😒 neviem ci casom sa to zrovna. Ak by som mala vestecku gulu rozvediem sa ked bol malicky ale byt sama na dieta s PAS je fakt zahul.
@anonym_b15cf4 veľmi správne napisane. Je tu x tém ako si nevie nájsť žena s dieťaťom normálneho chlapa, vzťah, neviem co potom povedia muži, keď im povieš aké máš dieťa, to nemyslím v zlom, malý za to nemôže
@anonym_74076b a teraz normalne - “ake mas dieta”, ako ake? Co si pod Aspergerom v 5rokoch predstavujes?🙈
A ano, presne, su zeny, ktore si nenajdu muza ani s ovela lepsimi vyhliadkami ako ja, no aj take, ktore si najdu a sami velmi nemaju co ponuknut.
No mna udivuje, kolko z vas riesi potencialny nivy vztah, ked ja riesim, ci kvoli dietatu ostat v nefunkcnom vztahu alebo ostat sama s dietatom🙈🙈
@anonym_autor mam syna aspergera 12r. a uz exmanzela ktory popiera ze syn je asperger a ano vinou je moja vychova. Sme rozvedeni kratko ale syna to zvalcovalo a asperger sa prejavil v plnej sile z uzkostami a OCD. Som rada ze manzela mam z oči uz by som s nim nedala ani jeden den, ale syn 😬😒 neviem ci casom sa to zrovna. Ak by som mala vestecku gulu rozvediem sa ked bol malicky ale byt sama na dieta s PAS je fakt zahul.
@anonym_fee94e s tiez si mala v cca 5r pocit, ze je to este pohoda, resp ze iny je, ale je mily, zlaty, poslusny atd.? A druha vec - ty teda hovoris, ze radsej, z vlastnej skusenosti, ostat v nefunkcnom vztahu nez ist napr do striedavky?
Uz si tu pisala, ze? No, my od neho odist nemozeme, musis to urobit sama🤷♀️
@anonym_fac6b3 zatial nie, ale ak je tu podobna tema, prosim si na nu link (vazne🙏), rada si precitam ako to dopadlo tam 🙂
@anonym_autor tiez nechapem, preco si s nim zacala zit a mas s nim dieta, ked vies, ze je asperger. To si musela vediet aj skor a aj aky je zivot s aspergerom. On sa asi nezmenil za rok, či?
@euka210 nevedela som o dg., dieta sme neplanovali (pisem to vyssie), a ano zmenil sa a meni k horsiemu. Ako on povedal: na co sa este bude snazit, decko ki uz spravil a s nim ma uz nikto iny chciet nebude 🙂 Tieto slova by som si z jeho ust na zaciatku nevedela ani predstavit.
A teda mas aj nejaku radu k mojej situacii ci si len prisla vyjadrit svoje nepochopenie?🤪
@anonym_fee94e s tiez si mala v cca 5r pocit, ze je to este pohoda, resp ze iny je, ale je mily, zlaty, poslusny atd.? A druha vec - ty teda hovoris, ze radsej, z vlastnej skusenosti, ostat v nefunkcnom vztahu nez ist napr do striedavky?
@anonym_autor striedavku vymyslel niekto kto nenavidi deti alebo ziadne svoje nema to povedal nejaky psychiater meno som zabudla. Odisla by som urcite o 5 rokov skor, vtedy by to syn znasal lepsie ako v 12tich...kk by som s manzelom zostala urcite by som bola psychiatricky pacient a troska, lebo to sa nedalo. Rozhodnutie odist bpla moja zachrana.
@anonym_e01e0b Omyl, aj male dieta velmi dobre vnima, ak doma nieco nie je medzi rodicmi v poriadku, je to vedecky dokazane!
Ostavat vo vztahu s niekym iba kvoli dietatu je ta najvacsia hlupost...ano, spociatku to urcite bude pre dieta neprijemne, ale stale lepsie, ako keby malo vyrastat s rodicmi, ktori ziju v totalne nefunkcom a toxickom vztahu. Toto naozaj nikomu dlhodobo neprospeje.
@oceanahory toto je nazor, ktory som pocula aj od detskej psychologicky, s ktorou som to riesila. Aj skutocnost, ze cim mensie dieta, tym rychlejsie si zvykne. Zatial mame stastie, ze nas AS nema somzmenami problem, ani s navykmi na nove prostredie atd a je tam predpoklad, ze by mu zmena neublizila, ak by mal dostupnych rodicov kedy potrebuje - teda v pohode si povedat, ze mam dnes byt u mamy, ale ja chcem dnes ocka, idem k nemu.
@anonym_autor striedavku vymyslel niekto kto nenavidi deti alebo ziadne svoje nema to povedal nejaky psychiater meno som zabudla. Odisla by som urcite o 5 rokov skor, vtedy by to syn znasal lepsie ako v 12tich...kk by som s manzelom zostala urcite by som bola psychiatricky pacient a troska, lebo to sa nedalo. Rozhodnutie odist bpla moja zachrana.
@anonym_fee94e dakujemza radu a zdielanie tvojej skusenosti❤️
@marifu vidim v tom kus pravdy. My uz takto vlastne spoluzijeme roky. Nic, ziadne partnerstvo, len spolubyvajuci. No trha ma to na kusy. Zijem s muzom, s ktorym nechcem zit a plus do toho emocne spracovavanie toho, ze syn bude mat v zivote iste problemy a ktovie, ci raz bude vobec samostatny…
@anonym_autor nájdi si nejaké záľuby, niečo čo ťa bude baviť a napĺňať. Takto, keď sa ti postará o dieťa nebudeš mať taký stres. Samá si písala, ze sex pre teba nie je dôležitý, v tom prípade ty si ani druheho nehladas, len potrebuješ trochu tej lásky a takeho pohladenia. Neries, nerozmýšľal, čas to vyrieši
BTW, keď si na tom finančné dobré, zaplať si nejakého fešáka ( to len na odľahčenie)
A netrap sa, vzťahy v dnešnej dobe sú také všelijaké a netreba všetkému veriť. Možno u teba je to ešte dobre. Z každej strany sa na nás valí, že na prvom mieste je tvoje šťastie a aby si bola spokojná. Len otázka je, kto sa obetuje aj pre takýchto ľudí, lebo bude ich čím ďalej tým viac
@anonym_fee94e dakujemza radu a zdielanie tvojej skusenosti❤️
@anonym_autor predpokladam ze to riesis uz nejaku dobu. Drzim.palce
Ty si muza sama zdiagnostikovala, neznasala si ho, ale urobila si s nim dieta a aj si sa za neho vydala. A to vsetko si preco urobila?

@anonym_autor ja mam 21 rocnu AS + ADHD dceru. Manzel uplne odmietal priznat dg, tvrdil, ze vsetko je moja zla vychova a vlacim decko po doktoroch, lebo jej nasilu chcem nieco najst.
Dcera chodila do CPP, neskor indiv. ku psychol. Teraz chodi iba ku psychiatrovi kvoli liekom, ktore jej pomahaju zvladnut adhd. Studuje VS v anglictine, k tomu ma 2 brigady.
Je pravda, ze ma a vzdy mala malo kamaratov, z kazdeho kolektivu bola vyclenena, vratane tohto teraz na VS. Deti citia odlisnost a nechcu/nevedia sa s nou vysporiadat.
PS. Som presvedcena, ze manzel mal nieco, mozno AS, absolutne odmietal diskusiu o comkolvek na tuto temu a nejaku spolupracu.
@anonym_38b53c dakujem, krasne sa mi to cita. Je mi jasne, ze jej vychova nebola prechadzka rajskou zahradou, ale dieta, ktore studuje vs a ma aj brigady, teda podava v realnom zivote realny “vykon”, je uzasna sprava🙏❤️ Vies, ja mam aj kamosky, ktore nie su na spektre, ale nemaju stastie na kamaratstva, vztahy, dokonca na vztahy v rodine. Tato doba nepraje ludom, ktori vytrcaju akymkolvek sposobom a s nasimi detmi, ktore tazsie zapadaju do kolektivu, to isto nebude inak. No ja dufam, ze podobne ako moj partner, kt ma 1 kamosa (podla mna slahnuty AS tiez) je tak spokojny a ani mu viac nechyba.