Rozchod kvôli dieťaťu s autizmom alebo ostať spolu?
Ahojte, som v situácii, že mám 5-ročné dieťa s ľahkým autizmom (Asperger, po otcovi), som fin. zabezpečená, mám stabilnú prácu a všetko okolo dieťaťa, domácnosti a pod., zvládam sama. Rodičov už nemám, súrodenci žijú vo VB a Austrálii. Žijem s otcom dieťaťa, ktorý syna miluje (aj syn jeho), stará sa oňho, keď treba "pomôže" (zapojí sa do domácich prác) aj mne. Ale spolu nemáme dobrý vzťah, on nie je schopný citovej vzájomnosti, čím ďalej tým viac je problém s komunikáciou, má obmedzené záujmy - motorizmus a šach - o inom rozprávať nechce, ale aj k tomuto potrebuje len poslucháča a nie dialóg). Finančná gramotnosť (aj v dôsledku rodinného prostredia) nižšia, čiže rodinu ani "nezabezpečí", výdavky sú na polku, ale nehnuteľnosť, auto, renovácie a pod. platím ja (pritom zarába viac). S dg. syna"bojuje", vraj je to môj výmysel a "moja robota", odmieta terapie pre syna, v tomto smere ma ohovára pred známymi a rodinou. Je to taký ten vyžitý typ - "už nejako dožijeme" (ja som o pár rokov mladšia, ale mentálne nastavená úplne inak - milujem skúšať nové veci, zažívať niečo pekné, objavovať, budovať, napredovať, tešiť sa z vecí...), čo je pre mňa tiež ťažšie akceptovateľné.
Stojím už dlhšie pred otázkou: ísť od seba a môcť slobodne dýchať (fyzicky mi vadí v dome, nemôžem sa pred ním vyjadrovať ohľadom vecí synovej dg., lebo začne byť slovne veľmi nepríjemný, nervózny, začne mi robiť prieky), mať nádej, že možno o 5-10-15 r. ešte niekoho spoznám, s kým budeme zdieľať život spolu (čo tu nehrozí). No syn príde o "rodinu" v podobe, ako ju pozná - je na nás oboch naviazaný. Určite by sme s mužom bývali i naďalej v rovnakom meste a chcela by som, aby syn s ním trávil toľko času, koľko bude chcieť (muž by sa určite snažil byť s ním čo najviac, syn je jeho priorita). Ale už to nebude "kompletná domácnosť". Alebo možnosť č. 2: "obetovať" svoj život a jeho zvyšok pre dieťa a zmieriť sa s tým, že domov nie je miestom radosti a pokoja, emočným bezpečím..., ale syn bude šťastný a povedzme si úprimne: muž ma nebije, nepije, negembluje, nie je to nejaký hulvátisko.
Zober decko pod jednu pazuchu, kufor pod druhu pazuchu a chod za šťastím
Načo hrať divadielko ?
??? a toto by som prečo robila??? dieťa milujem, ako každá matka. Ty asi nemáš deti, keď niečo takéto napíšeš. A prečo by som sa sťahovala riadne ďaleko? Mám tu všetko vybudované, priateľov, koníčky, dom, prácu, dieťa tu má kamošov a krúžky. Ja nemám prečo utekať.
Možno by nebolo zlé riešenie bývať blízko seba, ale nie spolu. Napr. pešo max 10 min.
Rozviedla by som sa.
Zober decko pod jednu pazuchu, kufor pod druhu pazuchu a chod za šťastím
Načo hrať divadielko ?
@anonym_3f8632 kufor nemám prečo brať, celý dom je môj, a ten aj s pozemkom a garážou asi neprenesiem pod tou pazuchou 🙂 A nerozumiem "divadielku" - v čom ho nehrať? Akože pred dieťaťom či...?
Vobec nechapem niektore komentare vyssie 🤷.
Autorka, ak nie si stastna vo vztahu s manzelom, tak nie je o com, netreba to silit, chodte od seba.
Kazdy ma pravo na stastie, aj ty. Nespoliehala by som sa vsak na to, ze si s urcitostou niekoho skveleho najdes, zial nemas ziadnu garanciu. Skor ak si naozaj presvedcena, ze bez neho by si bola stastnejsia, tak sa rozved.
Ziadne dieta nie je stastne ani v rodine, kde je stale dusno medzi rodicmi, dieta to vyciti.
ďalšia čo si myslí že si nájde chlapa s post. dieťaťom. možno áno, ale skôr nie. Nepíšeš koľko máš rokov, ale zostať sama s malým post. dieťaťom nie je dobrý nápad. Má 5 r, všetko ešte zvládneš, vieš aká je ťažká puberta s týmito deťmi?
Rob ako uznáš za vhodné, sama si strojcom svojho šťastia.
Ocinka by si poslala jednoducho preč, lebo však všetko je tvoje?
ďalšia čo si myslí že si nájde chlapa s post. dieťaťom. možno áno, ale skôr nie. Nepíšeš koľko máš rokov, ale zostať sama s malým post. dieťaťom nie je dobrý nápad. Má 5 r, všetko ešte zvládneš, vieš aká je ťažká puberta s týmito deťmi?
@anonym_b15cf4 Preco by mala ostat sama na dieta? Snad rozvodom sa otec nevytrati? 🥴
Autorka pise, ze vsetko zvlada sama aj financne, tak preco by pri sebe mala drzat muza, ktoreho ocividne uz nelubi?
@anonym_3f8632 kufor nemám prečo brať, celý dom je môj, a ten aj s pozemkom a garážou asi neprenesiem pod tou pazuchou 🙂 A nerozumiem "divadielku" - v čom ho nehrať? Akože pred dieťaťom či...?
@anonym_autor Ak si s dieťaťom rozumie, tak tiež sa prikláňam rozísť sa, byť naďalej dobrými rodičmi svojmu dieťaťu, ale do budúcna byť otvorená novým príležitostiam. Rátať s tým, že možno ostaneš sama. Chlapi nechcú primárne cudzie deti a ak aj áno, dieťa ,ktoré má problém niekedy nezvládne ani vlastný otec , nieto cudzí..A to som sama bola kedysi slobodnou matkou a môj muž si časom moje dieťa osvojil. Ja obdivujem každého rodiča, ktorý to dáva. Aj teba. Veĺa šťastia, určite si ho zaslúžiš.
@anonym_b15cf4 aj si cital/citala ze ocinko ma tiwz aspergera? A ze je s nim naozaj tazky zivot? To mi je vyhra…
@anonym_autor nemám odkial vedieť že dom a pozemok je tvoj
Áno, divadielko pred dieťaťom
@anonym_b15cf4 aj si cital/citala ze ocinko ma tiwz aspergera? A ze je s nim naozaj tazky zivot? To mi je vyhra…
@anonym_02107c to sa pani dozvedela otcovu diagn. len teraz? Resp. si všimla jeho inakosť len teraz? doteraz jej to neprekážalo?
Ale nech spraví ako ona uzná za vhodné.
@elz1920 boli by sme asi 15 min autom od seba v rámci mesta. Len partner odmieta dohodu o starostlivosti, odmieta striedavku, odmieta mediátora. Buď spolu, alebo dieťa chce "mať" len on, takže tam to s dohadovaním sa o naj záujme dieťaťa bude ťažšie😢
@anonym_3f8632 písala som to vyššie, že bývanie aj auto sú moje.
@anonym_02107c ďakujem vám obom za odpovede (bez posudzovania, kritizovania, vyvyšovania a znevažovanie, to sa často tu na matkovskom fóre nevidí 🙂 )
@oceanahory
@anonym_b15cf4 ocinko sa mohol podieľať na budovaní zázemia pre rodinu. Mala by som mu nechať 50% z toho, čo som vybudovala ja alebo nebodaj celé, lebo...? Logiku to má nejakú? Vieš, "postihnuté" to dieťa nie je, AS majú bežne IT, lekári, mnohí umelci... Že je to s takýmito deťmi ťažké? A...? Ja som si vybrala, čo podedí? Mám ho teraz zhodiť niekde zo skaly, lebo to bude ťažké? A partner, s ktorým sa nedá už teraz riešiť problémy okolo syna mi ako pomôže v čase, keď to s dieťaťom bude ťažké? Rada by som počula aj odpovede na tieto otázky, lebo hľadám logiku v takomto postoji 🙂
To kde si s tym chlapom spravila dieta? Preboha. Ako ja som AS, ale mna by muz dal hned na planetu Zem. Aj to robi, ked mam nejake nerealne predstavy, cize normalne by som mu vysvetlila, ze dieta mu nepojde a bude to najskor striedavka. Ale nie vyhradna. Ved on ma svojim sposobom dg, kde nemozes mat ani vodicak. To dieta by nezvladal sam z dlhodobeho hladiska. Tam je to ciernobiele rigidne videnie veci. Ale neviem ci by som proste nezvazila ten vztah nejako zacat dost inak koucovat.
Striedavku zvykavaju schváliť aj keď jedna strana nesúhlasi. Ak je to v prospech dieťaťa.
Stareho zbal a vystahuj … dieta ma dg, s tou sa musis popasovat. Chlap nie je ok? Chyba fabrikacie u niekoho ineho, ale za to nie si zodpovedna ani nic … nema zmysel sa s nim trapit. Otcom ostane, ale to neznamena, ze musi ostat aj pod tvojou strechou
@elz1920 boli by sme asi 15 min autom od seba v rámci mesta. Len partner odmieta dohodu o starostlivosti, odmieta striedavku, odmieta mediátora. Buď spolu, alebo dieťa chce "mať" len on, takže tam to s dohadovaním sa o naj záujme dieťaťa bude ťažšie😢
@anonym_02107c ďakujem vám obom za odpovede (bez posudzovania, kritizovania, vyvyšovania a znevažovanie, to sa často tu na matkovskom fóre nevidí 🙂 )
@oceanahory
@anonym_b15cf4 ocinko sa mohol podieľať na budovaní zázemia pre rodinu. Mala by som mu nechať 50% z toho, čo som vybudovala ja alebo nebodaj celé, lebo...? Logiku to má nejakú? Vieš, "postihnuté" to dieťa nie je, AS majú bežne IT, lekári, mnohí umelci... Že je to s takýmito deťmi ťažké? A...? Ja som si vybrala, čo podedí? Mám ho teraz zhodiť niekde zo skaly, lebo to bude ťažké? A partner, s ktorým sa nedá už teraz riešiť problémy okolo syna mi ako pomôže v čase, keď to s dieťaťom bude ťažké? Rada by som počula aj odpovede na tieto otázky, lebo hľadám logiku v takomto postoji 🙂
@anonym_autor som v podobnej situácii, mám dieťa s autizmom a otec " nezapíše dg, vymýšľam si diagnózu, nič jej nie je a keď je, je to samozrejme moja vina, lebo neviem vychovávať". Dieťa má už 9 a má aj iné veci ADHD, NKS a pod. intelekt v norme. Iné to nebude. Myslím, ale že nájsť si partnera nového bude problém, pohybujem sa medzi rodičmi s takýmito deťmi a treba si priznať, že veľa oteckov si nechce priznať, alebo ignorujú dg. sú to skrátka muži a tí nie veľmi vedia akceptovať takéto deti. Iste česť výnimkám. Takže nájsť si milujúceho, akceptujúceho partnera, ktorý ťa miluje a akceptuje a pomáha ti s dieťaťom aspergerom je dosť utopia. Bohužiaľ. Šanca tak 5-10 percent zo 100. Skôr to vidím tak, že ja sa nejako obetujem a keď syn povyrastie a nebude ťa potrebovať, tak si možno nájdeš nejakého milenca a tak. Ale po pravde, koho zaujíma žena s postihnutým dieťaťom. Prepáč za úprimnosť, ale ja som na tom rovnako.
Striedavku zvykavaju schváliť aj keď jedna strana nesúhlasi. Ak je to v prospech dieťaťa.
@anonym_0f1e8f V tomto pripade na 100% schvalia striedavku...manzel sa moze aj na hlavu postavit.
@anonym_0f1e8f pochybujem, že je v prospech dieťa otec, ktorý ignoruje jeho diagnózu. Základom súdneho procesu sú dôkazy a nutnosť ich podať reálne. Aký vplyv na dieťa má muž, ktorý ignoruje podstatu toho dieťaťa,jeho inakosť? Hmmm....
@anonym_0f1e8f pochybujem, že je v prospech dieťa otec, ktorý ignoruje jeho diagnózu. Základom súdneho procesu sú dôkazy a nutnosť ich podať reálne. Aký vplyv na dieťa má muž, ktorý ignoruje podstatu toho dieťaťa,jeho inakosť? Hmmm....
@anonym_403268 ešte doplním, že ak na súde uvedieš, že závažná diagnóza autizmus je pre otca " výmysel, moja robota", nebude striedavka. Budeš mať vo výlučnej a on len stretávku. V zásade otcovi jeho diagnóza znemožňuje vykonávať riadnu starostlivosť o dieťa, teda vytvoriť si s ním citovú väzbu. Nie je toho otec na základe svojej diagnózy schopný. Treba sa na proces pripraviť.
@oceanahory
@anonym_autor to mi je úprimne ľúto. Najťažšie na rozchode a rozvode je, keď sa jeden ani omylom nechce dohodnúť. Horšie, keď to plynie z diagnózy.
Ja sa vôbec nečudujem, ze chceš rozvod.
Nechcela by som si dôvod, prečo som ostala, odôvodniť slovami "veď on nie je zlý" a potichu sa roky trápiť.
Odvážnemu šťastie praje!
@anonym_autor som v podobnej situácii, mám dieťa s autizmom a otec " nezapíše dg, vymýšľam si diagnózu, nič jej nie je a keď je, je to samozrejme moja vina, lebo neviem vychovávať". Dieťa má už 9 a má aj iné veci ADHD, NKS a pod. intelekt v norme. Iné to nebude. Myslím, ale že nájsť si partnera nového bude problém, pohybujem sa medzi rodičmi s takýmito deťmi a treba si priznať, že veľa oteckov si nechce priznať, alebo ignorujú dg. sú to skrátka muži a tí nie veľmi vedia akceptovať takéto deti. Iste česť výnimkám. Takže nájsť si milujúceho, akceptujúceho partnera, ktorý ťa miluje a akceptuje a pomáha ti s dieťaťom aspergerom je dosť utopia. Bohužiaľ. Šanca tak 5-10 percent zo 100. Skôr to vidím tak, že ja sa nejako obetujem a keď syn povyrastie a nebude ťa potrebovať, tak si možno nájdeš nejakého milenca a tak. Ale po pravde, koho zaujíma žena s postihnutým dieťaťom. Prepáč za úprimnosť, ale ja som na tom rovnako.
@anonym_403268 tiez ma dcerka AS? Ak sa mozem spytat, ako to zvladas? Lebo uprimne, neviem co ma s mojim caka, ale zatial je to jeden uzasny, sikovny, mily, poslusny, spolocensky chlapcek. Neviem si predstavit tak ci tak nemilovat ho, aj keby to bol maly zeleny zlobor od kosti 🙂
Muz akceptuje synovu inakost, resp prenho to inakost ani nie je, lebo taky isty je aj on sam 🙂 Len odmieta, ze ma dg., proste dieta je normalne a ja som nenormalna, ak tvrdim nieco ine.
A napr ty nemas dojem, ze bez muza ti je lepsie ko s nim? Lebo jedna vec je najst si niekoho ineho a druha byt sama s dietatom, ale nemusiet trpiet muza a jeho sposoby a spravanie.
Milenec - to pre mna nie je a urcite ani nebude, keby raz, mala by som zaujem o normalny vztah, alebo aspon “kamaratsky”, o sexe to pre mna nemusi nutne byt.
Stareho zbal a vystahuj … dieta ma dg, s tou sa musis popasovat. Chlap nie je ok? Chyba fabrikacie u niekoho ineho, ale za to nie si zodpovedna ani nic … nema zmysel sa s nim trapit. Otcom ostane, ale to neznamena, ze musi ostat aj pod tvojou strechou
@elz1920 dakujem, toto je velmi pekne, takto to citim aj ja. Nechcem premrhat dalsie roky zivota. Mam dojem, ze zijem v klamstve, ak zojem s clovekom, ktory mi je roky proti srsti, pod 1 strechou (ani, ovela skor nez mal maly dg., ovela skor, nez sa narodil, zial…).
@anonym_f660a3 dakujem🙏
@anonym_autor nezostavala by som vo vztahu, v ktorom som nestastna. Syn o par rokov pravdepodobne vyleti z hniezda a ty zistis, ze si najlepsie roky zabila vedla niekoho uplne zbytocne.
Nie len fyzicke nasilie, nevera ci zavislosti su dovod na rozchod / rozvod.
Co ti tento vztah vlastne dava? Tebe, nie synovi. Lebo otcom moze byt aj po rozvode. A ze teraz odmieta dohodu, striedavku, poradnu, musi byt len ako on chce? To mu na sude vysvetlia. Inak vie sa plnohodnotne postarat o syna? Vychystat ho do skoly, strava, hygiena, kruzky, povinnosti, lekar, kultura, sport, socializacia atd? Alebo to bolo vzdy len na tebe a on je taky ten zabavny tatino do pohody, ked mama vsetko nachysta a zariadi? Lebo dieta nie je vec, ktora mu moze patrit a o ktoru sa on nebude s nikym delit, lebo nechce.
To kde si s tym chlapom spravila dieta? Preboha. Ako ja som AS, ale mna by muz dal hned na planetu Zem. Aj to robi, ked mam nejake nerealne predstavy, cize normalne by som mu vysvetlila, ze dieta mu nepojde a bude to najskor striedavka. Ale nie vyhradna. Ved on ma svojim sposobom dg, kde nemozes mat ani vodicak. To dieta by nezvladal sam z dlhodobeho hladiska. Tam je to ciernobiele rigidne videnie veci. Ale neviem ci by som proste nezvazila ten vztah nejako zacat dost inak koucovat.
@kiki68 odveci sa opytam, ale neuraza ta ako AS, ak niekto napise nieco v tom zmysle o dietati s AS, ze ho treba nechat otcovi a utekat kade lahsie (to bol komentar, ktory autor/autorka zmazal) alebo ze ide o “postihnute decko” a pod.? Lebo mne to pride vzhladom na mnohych As co poznam prisilna kava. Jeden je redaktor znamych novin, druhy robi v IT co mam osobnu “znamost”.
Partner ma vodicak, dg nema oficko priznanu cez psychiatra a nema ani status ztp, lebo jednak pracuje na 100% a bez problemov a za 2.sam scoju dg popiera 🙂
On sa o dieta vie krasne starat. Ak o domacnost, dokonca ked som bola s timom na tyzdennom vyjazde mimo Sr u dcerakej firmy, tak cely cas bol so synom sam, varil mu, robil program, venoval sa mu na 200% a robi to tak bezne aj ked som doma. Oni dvaja si rozumeju mozno viac, ako syn a ja v niektorych veciach, akoby ich ta inakost nejako zvlastne spajala.
Ale s tym rigidnym myslenim a hlavne s ciernobielym videnim mas total pravdu.
@anonym_autor syn nebude šťastný ak bude vyrastať v prostredí, kde sa jeho rodičia neľúbia, idú si na nervy a hádajú sa. Mám tiež dcéru s autizmom, už dospelú, zažívala som od manžela podobné, aj keď on nie je autista, čiže trochu iná situácia. My sme sa ale rozišli aj pre iné veci, nie len pre dcérin autizmus. Ja som si už nikoho nenašla na normálny vzťah, som 16 rokov sama. Pravda je taká, že žena s autistickým dieťaťom nie je veľmi príťažlivá. Ale nie je to pravidlo, poznám ženu, čo si našla partnera aj keď mala dieťa s oveľa horšou diagnózou, ležiace. Stále sa ešte nájdu aj super chlapi, aj keď tá šanca je tam malá. V tvojom prípade teda ani jedno riešenie nie je ideálne, ale asi by som nezostávala kvôli dieťaťu- ono šťastné nebude ak nebudete vy dvaja.
@kiki68 odveci sa opytam, ale neuraza ta ako AS, ak niekto napise nieco v tom zmysle o dietati s AS, ze ho treba nechat otcovi a utekat kade lahsie (to bol komentar, ktory autor/autorka zmazal) alebo ze ide o “postihnute decko” a pod.? Lebo mne to pride vzhladom na mnohych As co poznam prisilna kava. Jeden je redaktor znamych novin, druhy robi v IT co mam osobnu “znamost”.
Partner ma vodicak, dg nema oficko priznanu cez psychiatra a nema ani status ztp, lebo jednak pracuje na 100% a bez problemov a za 2.sam scoju dg popiera 🙂
On sa o dieta vie krasne starat. Ak o domacnost, dokonca ked som bola s timom na tyzdennom vyjazde mimo Sr u dcerakej firmy, tak cely cas bol so synom sam, varil mu, robil program, venoval sa mu na 200% a robi to tak bezne aj ked som doma. Oni dvaja si rozumeju mozno viac, ako syn a ja v niektorych veciach, akoby ich ta inakost nejako zvlastne spajala.
Ale s tym rigidnym myslenim a hlavne s ciernobielym videnim mas total pravdu.
@anonym_autor ja mam 21 rocnu AS + ADHD dceru. Manzel uplne odmietal priznat dg, tvrdil, ze vsetko je moja zla vychova a vlacim decko po doktoroch, lebo jej nasilu chcem nieco najst.
Dcera chodila do CPP, neskor indiv. ku psychol. Teraz chodi iba ku psychiatrovi kvoli liekom, ktore jej pomahaju zvladnut adhd. Studuje VS v anglictine, k tomu ma 2 brigady.
Je pravda, ze ma a vzdy mala malo kamaratov, z kazdeho kolektivu bola vyclenena, vratane tohto teraz na VS. Deti citia odlisnost a nechcu/nevedia sa s nou vysporiadat.
PS. Som presvedcena, ze manzel mal nieco, mozno AS, absolutne odmietal diskusiu o comkolvek na tuto temu a nejaku spolupracu.
@anonym_autor nezostavala by som vo vztahu, v ktorom som nestastna. Syn o par rokov pravdepodobne vyleti z hniezda a ty zistis, ze si najlepsie roky zabila vedla niekoho uplne zbytocne.
Nie len fyzicke nasilie, nevera ci zavislosti su dovod na rozchod / rozvod.
Co ti tento vztah vlastne dava? Tebe, nie synovi. Lebo otcom moze byt aj po rozvode. A ze teraz odmieta dohodu, striedavku, poradnu, musi byt len ako on chce? To mu na sude vysvetlia. Inak vie sa plnohodnotne postarat o syna? Vychystat ho do skoly, strava, hygiena, kruzky, povinnosti, lekar, kultura, sport, socializacia atd? Alebo to bolo vzdy len na tebe a on je taky ten zabavny tatino do pohody, ked mama vsetko nachysta a zariadi? Lebo dieta nie je vec, ktora mu moze patrit a o ktoru sa on nebude s nikym delit, lebo nechce.
@sissy27 dakujem ti aj za tento pohlad, vo vela oblastiach s nim suzniem.
Keby sa dnes tolko nehovorilo o AS a celkovo o pas, ani by mi nenapadlo, ze muz to ma. On je plne funkcny. Je “zvlastny”, ale posobi skor ako tichy introvert so slabsimi soc.zrucnostami. Pri spoluziti sa ukazuju rozne problemy postupne, no vzdy sa daju dacomu pripisat . Ale uz ked vie clovek, ake rozne to spektrum p(AS) je, zrazu ti to zapadne ako puzzle. Nemusis jeho tisic inakosti pripisovat 1000 dovodom, lebo vsetko vysvetli pojem AS.
On je ako partner na nic. Mne zivot s nim nic nedava. Uz davno nie.
Ako otec je skvely a tu by ho mnohe zavideli. Vstaval k placucemu (neustale placucemu…kto nema pas nespaca a plakacika, nepochopi 🙂 ) dietatu. Chodi s nim k dr., kupuje mu dokonca oblecenie, vari, na striedacku ho nosime do/zo skolky… V socializacii syna zlyhava totalne. Lebo on sam sa nevie akoby pripojit k davu. Tam zase makam za dvoch ja a pomaha to. Dieta, ktore sa este kedysi nervovo rucalo ak sa k nemu priblizi ine decko ma teraz kamosov v skolke, na kruzkoch a kazdy bozi den nas taha na ihrisko, nech niekoho stretneme a mozu sa hrat.
Otazne je, ci syn z hniezda vyleti. Mnoho AS deti potrebuje cely zivot istu formu pomoci, no napr dvoch co poznam, ziju samostatne. Plus teda moj muz 🙂 No nikto mi nepovie, ako to raz bude u nas…