icon

Matka nechce, aby dieťa vedelo kto je jeho otcom

hanna1988
15. okt 2016

Ahojte babenky, potrebujem sa informovať ohľadom otcovstva. Ako môže otec riešiť problém s tým, že matka dieťaťa nechce, aby dieťa vedelo, kto je jeho biologický otec, ale chce aby na dieťa platil výživné čo je aj dané súdom, objasním. Otec a matka spolu nežijú, ani neboli manželia. Matka má dieťa pri sebe, otec má súdom stanovené výživné, ktoré platí, občas sa mu stane, že nedostane výplatu na čas, alebo až nasledujúci mesiac, takže sa stane, že mešká s výživným, ale vždy to matke oznámi a snaží sa s ňou dohodnúť, ale ona radšej pôjde na políciu a udá ho. Otec ma taktiež súdom stanovené stretávanie s dieťaťom za prítomnosti matky. Keďže matka žije druhým mužom, s ktorým má aj druhé dieťa, tak dieťa považuje toho druhého muža za svojho otca. Matka aj napriek naliehaniu otca aby dieťa vedelo kto je jeho otec, nechce k tomu vôbec pristúpiť. Tak je otec zúfalí a nevie ako ďalej. Kedže dieťa má už okolo 5-6 rokov, nevie či je dobré takto malému zasiahnuť do života, alebo sa má malého zriecť aby si ho adoptoval chlap, ktorého malý považuje za dieťa? Vopred ďakujeme za všetky rady.

hanna1988
autor
15. okt 2016

@janinah Pre nás je podstatné čo bude, nezaoberáme sa minulosťou, otec si je všetkého vedomí ale veľa vecí si uvedomil, a chce pre malého len to najlepšie, takže matke navrhneme osvojenie malého, keďže matka žije druhým chlapom a deti žijú s nimi, tak pre malého by bolo toto najlepšie, aby si ho matkin priateľ osvojil, tým pádom by malý vyrastal v kompletnej rodine. Ale ak matka nebude súhlasiť, tak potom je aj matka na vine, bráni malému vyrastať v kompletnej rodine a taktiež bráni malému aby vedel kto je jeho otec.

dxxolm
15. okt 2016

@janinah co ak to nechcel riesit co ak jej nechcel viac ublizit nejde tu o nase dohady ide tu o to ze chlap davo € svojmu malemu a on neve kto je jeho otec bo ho vlasna mat oklamala inac to je tresne ;) nesmies zobrat dietatu to co je jeho

janinah
15. okt 2016

@hanna1988 ved malý vyrastá v kompletnej rodine,akurát právne to nesedí ....mne vychádza,že bio otec sa chce zbaviť platenia a osvojenie oným druhým ockom by bola cesta...lebo nehnevaj sa,min. 5 rokov sa bio otec nevedel s malým stretnúť a podozrivo sa ty oháňaš len budúcnosťou.....názor detského psychologa vás nezaujíma?...ale vieš čo,mne je to v podstate jedno čo urobíte,len mi je divné,že tak zrazu tomu otcovi došlo,že to treba riešiť /ale to je viac z tvojej iniciatívy,že? 😉

pillipilli
15. okt 2016

No mne je to cele nejake divne. To ako po 5-6 rokoch sa tato zobudi , ze by nebolo odveci vidiet syna? Tu by bolo dobre najskvor pocut obe strany co sa tam udialo a preco to takto pokracuje. Ja osobne si myslim , ze za tym nieco je.
Ja sa ani matke necudujem ze si nezela aby zrazu bol iniciativny ked doteraz kde bol?
Mne sa najviac rata ked tatino len plati peniaze a ma deti z krku , potom si najde babulu a zrazu striedava starostivost by nebola odveci ;)
Ako nehnevaj sa ale dost dlhy cas s nim nebol a zrazu ako je s tebou, (verim tomu ze ty si v tomto iniciativnejsia, lebo si zena ) sa zobudi a bude z neho tato roka.
Ako ja viem ze otcovia maju svoje prava, ale urcite nefandim takym co na to pridu po rokoch. Dieta nieje hracka, co odlozis na 5-6 rokov do skrine.
Hlavne treba brat ohlad na dieta.

dxxolm
15. okt 2016

😀 ah jaj 😀

hanna1988
autor
15. okt 2016

@pillipilli Presne tak, keďže nepoznáš ani jednu stranu, tak nesúď. A nikto tu nevraví o oteckovi roka. Prečítaj si všetko čo tu bolo písané. Bavíme sa o dieťati, čo by bolo najlepšie pre to dieťa, nie pre matku ani otca. A nechcem sa nikoho dotknúť, ale prepáčte, nikdy nie je na vine len jeden, otec si je vedomí všetkého, ale matka má na tom tiež podiel svojej viny "na všetko treba dvoch" a hlavne, hľadám tu rady a nie výčitky. Myslím si, že táto stránka nie je určená na to aby si tu niekto vylieval svoje výčitky na druhých a pritom o nich nevie nič. Takže v prvom rade súďte seba a potom druhých. Takže ak máte rozumnú radu, čo by bolo najlepšie pre dieťa, tak napíšte, budem vďačná, za každú radu, ale ak chcete niekomu niečo vyčítať, tak si zriaďte vlastnú diskusia pod adekvátnym názvom toho čo chcete rozoberať. Ak ste rozumné, tak to pochopíte. Ďakujem.

dxxolm
15. okt 2016

Skoro kazda zena je mrcha ked ma dat dieta svojmu ex kazda sa vie ozvat len ze kedy dojdu€ a ze sa patry i viac a to je vsetko a de bol chlap drel ako otrok aby mal lovu ked ho osklbala 🙂

abbey1
15. okt 2016

Ale vy musíte riešiť i budúcnosť a práve s ohľadom na dieťa. Partner má hlavne pravidelne platiť. Ani tá matka sa nemôže v obchode či škôlke vyhovoriť, že mešká výplata. To sú proste veci, s ktorými treba rátať. Aj elekrinu, plyn platíš včas, nikoho nezaujíma, či máš výplatu na účte. O dieťa sa mal zaujímať od začiatku, možno to nemuselo zájsť tak ďaleko. teraz treba postupovať veľmi opatrne s ohľadom na dieťa. Je maličké, nemôže mu len tak vhupnúť do života nový človek. treba pristupovať s citom. Čo by ako pre dieťa vyriešilo osvojenie? To už by vám nevadilo, že nepozná biologického otca? Trošku nechápem.

hanna1988
autor
15. okt 2016

@janinah Nikde som nepísala, že otec sa s malým nikdy nestretol, takže neviem ako si k tomu dospela ale dobre. Otec sa s malým stretával, keď bol ešte malý a ešte takto nevedel vnímať. Písala som, že matka nechce aby sa otec stretával s malým a aby malý vedel, že je jeho otec, ale chce aby platil na malého a nič viac, takže vlastne chce len peniaze. A ty si si z toho všetkého vybrala, len to, že sa chce adopciou zbaviť platenia, a prehliadla si to, že je to jedna z možností. Otec by bol rád, keby matka súhlasí s tým, že malému vysvetlí, kto je jeho biologický otec, ale vychováva ho ten čo ho má doma. Už to tu jedna slečna alebo pani písala, že v dnešnej dobe majú deti dvoch otcov, že to je už normálne. Tak len toľko. A keď ti to je jedno, tak to nerieš. Hľadáme tu rozumné rady a riešenia, na to slúži totižto táto stránka. Ďakujem.

tajomna21
15. okt 2016

@hanna1988 trosku si odporuje to, ze chce vidiet syna, ale matka brani (co je logicke, ked nemal zaujem 5 rokov), ale na druhej strane jej idete navrhnut osvojenie jej novym partnerom?
1. bud chce byt s dietatom v kontakte, a vtedy musi bojovat ... ma sudne rozhodnutie, ktore su povinní obaja respektovat ... takze ak matka bude dalej branit, treba sa obratit jednak na socialnu kuratelu a jednak na sud, ze dochadza k mareniu vykonu rozhodnutia ... samozrejme, matka vytiahne protiargument a podla mna velmi padny, ze otec doteraz nejavil zaujem
2. ked s nim nechce byt, netreba sa tvarit, ze chce ... matka zrejme vie, preco nenavrhla otcovi dietata, ze nov partner si dieta osvoji ... pretoze alimenty sa hodia a kedze otec doteraz nejavil zaujem, nemala dovod mu to navrhovat ... pretoze platil a nestretavali sa
v kazdom pripade pre 5 rocne dieta to bude sok, ked zrazu zisti, ze ma otca, ktory doteraz neprisiel ani raz ...

abbey1
15. okt 2016

@hanna1988 Veď píšeš, že má súdom stanovené právo sa stretávať, tak nech ho využíva a zbližuje sa so synom. Ako dlho ho už nevidel? Keď spolu boli, tak mu nepovedal, že je jeho otec? Veď to chápu už malé deti.

novana
15. okt 2016

@hanna1988 ty žiadnu radu nehľadáš. Ty si len potrebovala od nás odobrenie na osvojenie. Keďže sa tak nestalo, nikto ti toto "najlepšie" riešenie nenavrhol, tak si si ho navrhla sama. Darmo sa snažíš byť chrumkavá, už z tvojho prvého príspevku bolo jasné, kam smeruješ.

abbey1
15. okt 2016

A hlavne, ak bude otec súhlasiť s osvojením, tak už stratí akúkoľvek možnosť budovať si vzťah so synom a sledovať, ako sa mu darí. To je úplne nelogické riešenie.

hanna1988
autor
15. okt 2016

@abbey1 Bohužial už od jakživa človek nemôže mať všetko, preto sú tu možnosti a pri bohužiaľ pri každej možnosti, je niečo čo je treba obetovať, hlavne pre to aby sa malo dieťa dobre. Ale prepáčte, naozaj nemám čas ani chuť riešiť takéto otázky typu výčitiek, že kde bol otec doteraz a podobne, k ničomu to nepomôže a už vôbec nie malému. Výčitky ešte nikdy k ničomu nepomohli. Ďakujem za pochopenie.

abbey1
15. okt 2016

@hanna1988 Nemusíš ďakovať za pochopenie, lebo sa ti žiadneho nedostalo. Ano, človek nemôže mať všetko, ale vzdať sa dieťaťa? A ešte píšeš, že pre jeho dobro. Aké dobro??? Veď nech platí, čo má , je to raz jeho dieťa a nech sa snaží stretávať. Dieťa žije s mamou a jej novým partnerom, ale má i svojho biologického otca. Ak ten má záujem, tak nech sa snaží.
Ja nerozumiem, čo chceš počuť a čo vlastne chce tvoj partner. Chce to dieťa či nie? Ak ho aj nechce, platiť má morálnu i právnu povinnosť. A ostatné sú smiešne výhovorky. Nechápem, ako sa niekto môže vzdať vlastného dieťaťa.

novana
15. okt 2016

@abbey1, nelogické, ale pre ňu bezstarostné.

novana
15. okt 2016

@hanna1988 prestaň sa oháňať frázami: aby sa dieťa malo dobre, dieťa potrebuje obidvoch rodičov... tak nech si ho cudzí muž osvojí. Už je to naozaj trápne.

hanna1988
autor
15. okt 2016

Vidím, že už toto nie je o radách, ale o výčitkách a o súdení otca a mňa a neviem koho ešte. Tým čo mi naozaj napísali rozumné rady, teda hlavne rady nie výčitky ďakujem a zvyšku sa ospravedlňujem, ale naozaj nemám čas sa zaoberať vašimi výčitkami na niekoho koho ste v živote nevideli a nepoznáte ho. Ale ako sa vraví "podľa seba, súdim teba". Poradím sa radšej s právnikmi a s mamičkami, ktoré mi poradia v tom čo je najlepšie pre dieťa a nie výčitkami. Ďakujem.

novana
15. okt 2016

@hanna1988 ty sa radiť nepotrebuješ, ty už si predsa napísala, čo je pre dieťa najlepšie.

abbey1
15. okt 2016

@hanna1988 Schválne som si pozrela, ktoré rady sa ti páčili a jediné Like tu od teba dostal nejaký ohrdnutý otecko. naozaj vám ide o dieťa, tak s Veď keď mu ide o to dieťa, tak nech aspoň prispieva, keď už oželie to stretávanie.a ho radšej otec zriekne a euráče sa ušetria. To fakt za sebou a svojim synom zavrie dvere a nebude ho zaujímať ako sa mu darí, či je živý a zdravý? Nelichotivý obraz o otcovi tu vytváraš ty.

dxxolm
15. okt 2016

@abbey1 :( ja nie som ohrdnuty oteco ja som ten najstastnejsi otecko 🙂

abbey1
15. okt 2016

@dxxolm Tak to len blahoželám. To je vždy naj pre dieťa i rodiča. Ale píšeš veľmi negatívne voči ženám.

dxxolm
15. okt 2016

😀 tak sa mi patry zastat chlapa co tu neni ked sa don kazdy obuva ☹

tajomna21
15. okt 2016

@dxxolm obuva, pretoze otec ak chce vidiet dieta, ked ma sudom urcene stretavanie, tak kona ... ak matka brani v styku, tak podnika otec vsetky mozne aspon pravne kroky ... chlapi tahaju v tomto za kratsi koniec, to je pravda, bohuzial, ale kto sa nebrani x rokov, a zrazu sa spamäta, je to na povazenie aky ma dovod, najmä ked pripusta pytajuci sa ponuknut dieta na osvojenie ....

dxxolm
15. okt 2016

@tajomna21 mozno to bol ten dovod nechce stratit svoje dieta

tajomna21
15. okt 2016

@dxxolm svoje dieta stratil tym, ze umoznil ex partnerke "zakaz" styku s dietatom ... nech je ex akakolvek, evidentne mu to bolo par rokov jedno .... a tym,ze ho navrhne osvojit, tym ho strati uplne ... aj v buducnosti, keby sa dieta same rozhodlo,ze chce otca spoznat ... pretoze to dieta raz dospeje a zisti, ze v rodnom liste nie je ten pan, s ktorym zije x rokov

obsadenemeno
15. okt 2016

@hanna1988 mna by len zaujimalo, preco sa otec zaujima zrazu, po 5 rokoch. A preco sa nezaujimal pocas tych 5 rokoch. Mozno, keby si to vysvetlila a nie sa tu urazala, tak by sa ti dostalo viac realistickych odpovedi. Jediny dovod, preco chlapca nevidal je, ze bol bud v base alebo na druhom konci sveta, nelegalne v juesej a nemohol ho fyzicky vidat.

dxxolm
15. okt 2016

@abbey1 a negativne voci zenam to ee mna len zarazilo ze sa daky tatino nechce stratit dieta chce k nemu najst cestu tu padne otazka na xmamiciek a jedineho coho sa docka je de bol dolkie roky nejde o to aky bol clovek ale aky je

obsadenemeno
15. okt 2016

@dxxolm ide o to, aky bol. Preco tak odrazu? Preco nechcel tych 5 rokov? A asi mu az tak velmi na malom nezalezi, ked chcu navrhnut osvojenie matkinym partnerom. Mne to vyznieva tak, ze zakladatelke je asi luto tych par eur co jej frajer plati vyzivne, tak vymysla, ako to stopnut. Tu striedavu starostlivost - tou len strasi bububu, aby matka maleho cuvla a vzdala sa vyzivneho tym, ze si jej partner maleho osvoji.
A zakladatelka bude mat par evri viac na cacky-macky.

dxxolm
15. okt 2016

@tajomna21 ale matka ma vies dieta za otcom urcite mu doma rozpravala ako ho tato lubka a ako mu chyba . 🙂 ved tu sa jedna o to ze keby ona chcela co nechce tak by dieta vedelo cie je no to nevie bo si to ona nezelala to je fer ?