icon

Môže svokra súdnou cestou získať práva na vnučku?

27. mar 2024

Ahojte, prišla som si sem po radu.

S manželom mám 9 ročnú dcéru, ktorá má silnú alergiu na roztoče. V podstate celý chod domácnosti sme prispôsobili jej alergii. Mávala veľmi silné alergické reakcie, niekoľkokrát sme boli na pohotovosti. Alergologička nám odporúčila mimo antihistaminík prať na vysoké teploty, sušičku a všetko čo malá nosí aj žehliť. S manželom žehlíme aj všetko naše oblečenie, obliečky, bytový textil. Je to veľa roboty ale odkedy to robíme, tak sa malej veľmi zlepšil stav.
Ale k problému. Raz za čas si ju zoberie "na stráženie" moje svokra. Je to vždy víkend, v piatok po škole ide tam a v nedeľu príde späť. Dcérka má alergiu zistenú tretí rok. Vždy keď tam dcéra ide prízvukujeme svorke aby jej vyprala povliečky a vyžehlila. Rovnako uteráky. Ona na naše "reči" proste kašle a myslí si, že si to proste vymýšlame, že malej nič nie. Myslela som si, že sa jej to len nechce robiť tak manžel navrhol, že teda keď tam malá pôjde zabalíme jej aj povliečky aj uteráky nech s tým nemá robotu.
Naposledy keď tam bola už to zašlo ďaleko. Manžel bol pre ňu a už keď ju nakladal do auta tak dcéra totálne opuchnutá hlava. Išiel s ňou rovno na pohotovosť, lebo v aute začala hovoriť, že sa jej zle dýcha. 4 dni v nemocnici. Keď sa vrátila domov mali sme seriózny rozhovor s manželom. Ja som sa malej spýtala ako bolo u babky. Malá má s nami veľmi dobrý vzťah a uvedomuje si svoju situáciu. Vyliezlo z nej, že si sama musela obliekať periny, lebo že to je zbytočné. Nezdalo sa mi to ale ja tak. Tak nakoniec mi malá povedala, že jej babka zakázala dať tabletky, že to je len "placebo". Manžel potom volal s mamou, že teda toto neprichádza do úvahy, že už viackrát odignorovala naše pravidlá a teraz doslova vystavila našu dcéru ohrozeniu života a že bez našej prítomnosti tam už dcéra nepôjde a na noc už vôbec nie. Na to sa začala oháňať tým, že ona nás dá na súd, že jej musíme umožniť stretávanie.

Môže niečo také urobiť?

gab1sol
27. mar 2024

Na súd to môže dať. Ak však ohrozuje zdravie dieťaťa, neviem, či uspeje. Hlavne, ak vy máte lekárske správy a styku úplne nebránite. Ale musí si byť aj vedomá, že tým sa vzťahy v rodine už úplne pokazia. Držím palce.

autor
27. mar 2024

@januska12323 Ďakujem toto určite môžeme urobiť.

ukulela
27. mar 2024

Vy stretávanie neodmietate. Na súde by neuspela. Veď môže prísť, resp. prídete vy. Súd nedá dieťa niekomu, kto dokázateľne ohrozuje jeho život. Chcem vidieť starkú, ako pôjde s tým na súd.
Ak by starká nepodala dieťaťu potrebný liek a zámerne ho vystavila alergénom, už si u mňa neskrtne. Neboj sa.

alickapusinka
27. mar 2024

Taký cirkus by som urobila ešte po tom čo ohrozila vnučku na živote ma takú drzosť povedať že vás dá na súd. Kvôli stretávaniu sa. To by bolo posledné. A čo by povedala na súde že nedala vnučke lieky proti alergii ktoré sú pre ňu veľmi potrebné. Vy ste si vybrali ťažšiu cestu že všetko musíte prať žehliť stoji to veľa času ale ak vidíte výsledok tak to čo robíte vidíte že má zmysel. A ona vnučke nedá lieky potrebne to je vrchol. Nech vás da na súd a čo aký bude mať argument že po tom čo bola u babky sa jej stav pohoršil a musela vyhľadať lekára čo povie. Nechápem ako môže byť dospelý starší človek taký nezodpovedný.

syslik81
27. mar 2024

na sud vas moze dat ale ten nevyhra.. napriek opakovanym prosbam vystavila dieta nebezpecenstvu a to skoncilo v nemocnici.. takze sud nevyhra a havne ak ste samy navrfhli ze tam moze chodit ale nie sama .. takze vy jej styk nezakazujete

martul
27. mar 2024

Áno môže, samozrejme, veď to píšem.

anita6666
27. mar 2024

Skôr než alergiu,by som zvážila návštevu psychiatra pre vás všetkých.

jana_eyre_2
27. mar 2024

Mimo témy, môj najstarší syn mal tiež veľmi vysokú alergiu na roztoče.. bral niekoľko rokov staloral, alergia sa mu veľmi výrazne znížila a je to 100x lepšie ako pred rokmi.. nie sú to antihistaminiká (tie berie stále) ale vpodstate navykanie si na prisilny alergen.. každé ráno na lacno pod jazyk.. neskor to už vysadil, po tých 3rokoch, čo píšeš že tvoja dcéra má alergiu zistenu.. prečo také čosi neberie tvoja dcéra?

Prach a roztoče sú všade, doslova.. nevyhnete sa im nikdy..

matullienka
27. mar 2024

@jana_eyre_2 tú liečbu ale navrhuje alergolog, pre dcéru ju navrhol až po 4 rokoch chodenia a brania antihistaminík.

autor
27. mar 2024

@jana_eyre_2 Staloral nám nezabral, skúšali sme. Bavili sme sa s alergologičkou o Pollinexe, čo je injekčné podávaný, že ten by jej zabrať mohol ale povedala nám že pre ňu zatiaľ neodporúča lebo je malá.

jana_eyre_2
27. mar 2024

@matullienka samozrejme že ju navrhuje alergolog, ale keďže jej dcéra sa kvôli roztočom dusi, tak nerozumiem prečo takú liečbu autorke už davno nenavrhol..

môj syn ju bral od začiatku ako mu bola alergia na roztoče zistená v 5tich rokoch.. dcére zase bol podávaný staloral na brezu, tiež keď jej na ňu vysla prisilna alergia..

Nie je tam postupnosť že najprv sa podávajú antihistaminiká a až potom staloral, antihistaminiká a podpora (flixotide, montelucast) sa berie súčasne so staloralom.. (mám troch alergikov a astmatikov, tak o Tom už čosi viem)

Jednoducho, myslím si že odhliadnuc od toho že svokra nerešpektuje ich pokyny by mali aj vedieť že sú možnosti ako zmierniť alergiu, pretože ak aj nebude chodiť k svokre o pár rokov možno pôjde na lyžiarsky a tam predsa môže zazit tiež znížený komfort z dýchania..

jana_eyre_2
27. mar 2024

Aha.. áno, aj o Tom injekcnom nám dr.vravel, ale presne že to radšej ešte neodporúčali.. tak snáď neskôr budete môcť podstúpiť aj také liečby a bude jej lepšie..

babababka
27. mar 2024

Ak pôjde na súd musí doložiť dôkazy,tak isto aj vy.A súd rozhodne.Želám malej skoré a pevné zdravie.

nevenka
27. mar 2024

Tak mojho muza ako prvacika, poslali s nejakou starsou ziackou peso do nemocnice, ked zjedol sezamovu tycinku a zacal puchnut a zle sa mu dychalo. Do kopca, pol hodina chodze pre dospelaka...🙄. A mozno aj viac. Svokra ked to zistila, robila v nemocnici a sestricky ju hned alarmovali, nech dobehne na JIS-ku za nim. Akoze ludia su divni, strasne. Taky cirkus vtedy narobila. A to bola rada, ze to nebol mak, lebo po nom by to asi nerozdychal.
Sezam dnes napriklad je totalne vsade, miluje burgre a niekedy staci, ze si to da dole a zje to, hoci ho za to vadim. A ti pritrubli ludia v restikach, to ani nekomentujem radsej.

@anita6666 nechces ist prva za psychiatrom?

candii
27. mar 2024

@anita6666 to by ma zaujímalo prečo odporúčaš aj pre rodičov toho dieťaťa psychiatra 🤔 pretože evidentne keď dieťa skončilo v nemocnici asi nemajú halucinácie že je alergik

ahhola
27. mar 2024

Skopirovat a zaramovat
Prepustaciu spravu,
trube starej. Keby islo o jej zdravie, tiez ignor a placebo??? 👽

ahhola
27. mar 2024

@nevenka aky cirkus, ze skola nevolala rzp? To teda asi mala, ked mu islo o zivot. 🌀

zabka79
27. mar 2024

Tak s touto narcistickou babkou by som si urcite pohovorila osobne a na to co by som jej povedala by nikdy nezabudla. Urcite by som sa poradila s pravnikom a dala trestne oznamenie za zanedbanie.

dadka1997
27. mar 2024

Nema ziaden dosah, staci, že ohrozuje dieta svojim nezodpovedným spravaním.. a mala ma 13 rokov, ak povie, že k babke nechce nedonúti ju nikto .. a nema na nič právo, vy ste rodicia a vy sa riadne staráte a to je dôležité.. ale super muž, snáď jediny na koňovi, ktori sa postaví na stranu svojej ženy

svetlonos
27. mar 2024

Nahlasila ny som ja babu sprostu egoisticku, ze by scernala! A dietavano pod dohladom tam nepustim a s psychopatkpu ukoncim akekolvek stretavanie a komunikaciu.

tortelinka
27. mar 2024

@ibatanecnica nehnevaj sa, ale triedna má čítať zloženie všetkého čo si deti dajú?

letfenixa
27. mar 2024

@ahhola predpokladám, že to bolo už dávnejšie. Sama si pamätám, že keď mi raz bolo zle, poslali ma domov, jasné že samú.

cacianka
27. mar 2024

@denisa0504 presne na tento prípad som si spomenula

cacianka
27. mar 2024

@dadka1997 má 9r.

zazka666
28. mar 2024

Nemôže. Žiadne obavy.nedavajte ju tam. Nech príde svokra za vami.

vykrik1111
Autor odpoveď zmazal
cicinkova
28. mar 2024

Áno môže podať na súd o stretávanie s vnučkou, lebo aj starý rodičia majú práva. Ale nemusíš sa báť máte veľmi dobré argumenty prečo vaša dcéra nemôže u babky prespávať a stretávaniu nebranite, len chcete byť pritom lebo naposledy to dopadlo tak, že vaša dcéra bola 4 dni v nemocnici a to sú silné argumenty. Ja by som sa porozprávala zo svokrou vysvetlila, že sú to zbytočne vyhodené peniaze za súd,premrhany čas veď sme dospeli a určite nájdeme nejaké spoločné riešenie. A už ma aj napadlo jedno.

petruldo
28. mar 2024

@vykrik1111 a čítala si vôbec čo písala ďalej? Že na škole je politika, prísneho zákazu akýchkoľvek orechov práve kôli alergikom, mimochodom ona žije v UK

30katrusa40
28. mar 2024

Však stretávať môže a snáď môže prísť aj ona pozrieť. Takže vy jej nebránite aby ju videla. Tak čo by chcela. Vy skôr môžete dať na súd ju že ohrozila zdravie a život dieťaťa. Chcela by som vidieť jej reakciu keby jej to poviete.

amel
28. mar 2024

Nakoľko starká nie je rodič a rodicia nesúhlasia so stretavanim,nemá žiaden právny nárok na dieťa a nikto sa tým zaoberať nebude.