icon

Môže svokra súdnou cestou získať práva na vnučku?

27. mar 2024

Ahojte, prišla som si sem po radu.

S manželom mám 9 ročnú dcéru, ktorá má silnú alergiu na roztoče. V podstate celý chod domácnosti sme prispôsobili jej alergii. Mávala veľmi silné alergické reakcie, niekoľkokrát sme boli na pohotovosti. Alergologička nám odporúčila mimo antihistaminík prať na vysoké teploty, sušičku a všetko čo malá nosí aj žehliť. S manželom žehlíme aj všetko naše oblečenie, obliečky, bytový textil. Je to veľa roboty ale odkedy to robíme, tak sa malej veľmi zlepšil stav.
Ale k problému. Raz za čas si ju zoberie "na stráženie" moje svokra. Je to vždy víkend, v piatok po škole ide tam a v nedeľu príde späť. Dcérka má alergiu zistenú tretí rok. Vždy keď tam dcéra ide prízvukujeme svorke aby jej vyprala povliečky a vyžehlila. Rovnako uteráky. Ona na naše "reči" proste kašle a myslí si, že si to proste vymýšlame, že malej nič nie. Myslela som si, že sa jej to len nechce robiť tak manžel navrhol, že teda keď tam malá pôjde zabalíme jej aj povliečky aj uteráky nech s tým nemá robotu.
Naposledy keď tam bola už to zašlo ďaleko. Manžel bol pre ňu a už keď ju nakladal do auta tak dcéra totálne opuchnutá hlava. Išiel s ňou rovno na pohotovosť, lebo v aute začala hovoriť, že sa jej zle dýcha. 4 dni v nemocnici. Keď sa vrátila domov mali sme seriózny rozhovor s manželom. Ja som sa malej spýtala ako bolo u babky. Malá má s nami veľmi dobrý vzťah a uvedomuje si svoju situáciu. Vyliezlo z nej, že si sama musela obliekať periny, lebo že to je zbytočné. Nezdalo sa mi to ale ja tak. Tak nakoniec mi malá povedala, že jej babka zakázala dať tabletky, že to je len "placebo". Manžel potom volal s mamou, že teda toto neprichádza do úvahy, že už viackrát odignorovala naše pravidlá a teraz doslova vystavila našu dcéru ohrozeniu života a že bez našej prítomnosti tam už dcéra nepôjde a na noc už vôbec nie. Na to sa začala oháňať tým, že ona nás dá na súd, že jej musíme umožniť stretávanie.

Môže niečo také urobiť?

janage
28. mar 2024

@taksomtu a teraz si predstav, že by babka aj rozhodnutie súdu mala a aj tak by jej vnučku nedali. Okrem nejakej pokuty by sa im nestalo vôbec nič. Proste by v tom čase neboli doma a hotovo. Neotvorili by dvere. Ako konkrétne by si babka tu vnučku vymohla?
Pýtam sa preto lebo jeden z tzv. vymazaných rodičov čo sa už roky nedostali k svojim deťom je môj bývalý spolužiak. A to podotýkam ich nikdy neohrozil na živote ako tu milá babka.
A bol otec detí.

janage
28. mar 2024

@taksomtu a už vôbec neverím, že by nejaký súd dal také právo babke ktorá pri plnom vedomí oklamala rodičov, že lieky dieťa užilo aprivodila mu vedome stav, ze ho ohrozila na zivote.
Predložia ako dôkaz správu o hospitalizácii a bude vybavené.
A ako hovorím rozhodnutie súdu je vec jedna, vymožiteľnosť zo strany babky vec druhá
.

zuzubb007
28. mar 2024

Veď nech dá na súd si robí prdel z Vás, načo ju dávate na dve noci k svokre, treba jej robiť program ste rodičia vôbec tam nieje povinná ísť ani raz spať, na margo alergie na roztoče, stačí ak má svokra koberec to je najväčší bordel na roztoce, tak isto sedačka to je kopa roztočov, tie periny su síce pekné, že si vezme ale ak sú tam roztoče všade nezabráni človek tomu

taksomtu
28. mar 2024

@janage otázka znela, či ich môže dať kvôli tomu babka na súd, odpoveď bola tiež jasná: áno, môže ich dať na súd a dokonca súd rozhodne v jej prospech, to, či jej už oni dieťa odovzdajú alebo budú mariť výkon úradného rozhodnutia, ktoré konanie je mimochodom trestný čin, je už ich vec. Ak sa cítite múdrejšie, nech sa páči, sú tu bezplatné právne poradne, tak sa spýtajte právnika a nie anonymných dám ťažko povedať akých profesií 🙂

janage
29. mar 2024

@taksomtu ako vieš ze súd rozhodne v babking prospech? On predsa bude rozhodovať tak, aby to bolo najlepšie pre dieťa. Ak preukazu, že po jej starostlivosti, kde vedome babka lieky nepodala a oklamala ich, skončilo dieťa v nemocnici na niekoľko dní asi ťažko bude v záujme dieťaťa sa s takou osobou stretávať.
Max. babka môže docieliť to čo jej ponúkali teraz a to stretnutie v ich prítomnosti.
A kľudne môže súd skončiť aj opačne ako si babka predstavuje a zakázať babke styk s dieťaťom nakoľko ho vedome vážne ohrozila.

janage
29. mar 2024

@taksomtu možno by oni ako rodicia mohli babke povedať, že v tom prípade požiadajú súd o predbežne rozhodnutie a zákaz priblíženia na základe udalosti čo sa stali. Vedome nepodanie liekov a oklamanie rodičov čo privodilo hospitalizáciu dieťaťa je vážny dôvod.
Keby toto urobila učiteľka v skolke, že by alergikovi zakázala zobrať lieky čo má užívať už by bola vo všetkých novinách, telke, verejnosť by žiadala najprisnejsi trest.
Z mne nepochopitelneho dôvodu podľa niektorých keďže ide o babku, netreba to hrotit a treba sa to snažiť urovnať.
Nie som právnik, ale poznám ten pocit, keď niekto pre svoju hlúposť vedome ublíži tvojmu dieťaťu. To nie je že ona nevedela, zabudla, pomýlila sa. A ešte bude urazena sa vyhrážať súdom. No páči sa. Niet tej sily čo by ma donútila to dieťa s ňou samé nechať.
Možno to beriem príliš emocionálne, pravda.
Takže ano babka môže podať podanie na súd, ale to je tak všetko. Úplne jej chýba sebareflexia, neľutuje, čo spôsobila vidí len svoje právo mať vnučku pre seba.

ukulela
29. mar 2024

baby, co tvrdite, ze babka moze na sude uspiet - oni jej styk s vnuckou neodopieraju. nezakazuju jej prist, alebo pridu oni s vnuckou. nema proti nim ziadny padny argument, nestraste zakladatelku, babka na sude jednoducho neuspeje. hotovo.

matullienka
29. mar 2024

@janage ja by som ju veru predbehla a podala návrh o zákaz priblíženia. Rodina nerodina nenechám si zabiť dieťa pre jej vlastnú hlúposť a zadubenost

misinka0611
29. mar 2024

Môže dávať na súd čo chce. Nemyslím si, že by to zašlo až tak ďaleko, ale súd by prihliadal aj na toto a nemyslím si, že by jej to odklepol keďže vaše dieťa ohrozila svojou nedbanlivosťou na živote.

janage
29. mar 2024

@matullienka u mňa to bol taky stav vtedy, že mne bolo úplne jedno čo povie okolie, ako to bude znášať muž, atď...A to ja sa snažím konfliktom predísť.
Dieťa odvtedy strážila operka, ak sme my nemohli, ja som obmedzila styk na návštevy počas sviatkov. Muža som nijako neobmedzovala ani neziadala, aby on chodil menej a pod.
Ona bohužiaľ tiež nikdy nepochopila, že čo vlastne také urobila. A bola dotknutá ako som s ňou komunikovala.
Sama sa pripravila o vzťah a chvíle s nimi. Do konca života nepochopila, aj keď som sa snažila nájsť kompromis a dohodnúť sa napr. na sladkostiach na Mikuláša, súhlasila a potom sa dovalila s taškou a to vôbec nepreháňam taškou sladkosti pre každé dieťa zvlášť hoci vedela, že 90% z toho nemôžu. Veci ako tu máš, zjedzte aby mama nevedela, však dáte lieky, pomastite a bude, netreba dávať žiadne lieky, lekári len skúšajú joj na román by bolo.
Preto si myslím, že ani autorkina svokra sa nezmení. Ona necíti vinu ani ľútosť za to co tomu dieťatu spôsobila. Z jej pohľadu rodicia sú tí čo nechápu a ubližujú jej. Ona nič také neurobila, oni preháňajú. Však ona vychovala svoje deti, je skúsená, ona vie najlepšie.
Normálny človek toto nepochopí. A ešte to oblečie do vety, však ona len dobre chce, aby dieťa malo normálny život.

janage
29. mar 2024

A predstavte si ešte ženy, že by tí rodicia prišli o pár hodín neskôr. Babka by v svojom nadradenom postoji záchranku nevolala, ak by sa to dieťa dostalo do stavu, že by nastalo nezvratné poškodenie alebo smrť, že by sa proste udusila malá...
Nič na svete by vám to zdravé dieťa už nevrátilo.
A babka miesto aby suchala nohami, ľutoval a sľubovala, že bude dodržiavať a rešpektovať a v živote už rodičom nezaklame sa ide súdiť.
Kto taky strach o dieťa nezažil si to asi fakt nevie predstaviť. Ja by som jej už asi nikdy neverila po tomto alebo len veľmi ťažko a ak, tak to by sa musela chovať
Tie vzťahy v rodine rozvracia sama babka.
A opakujem toto urobiť cudzí človek co mal dieťa na starosti, už by bol zlyncovany a ani by sa nik nebavil či je alebo nie je vinný. Babka môže lebo je babka?
Úplne vedome ohroziť zdravie a život dieťaťa a ešte sa cítiť ukrivdene, za mňa úplne cez čiaru.

janage
29. mar 2024

Autorka ak by k súdu došlo preložiť lekársku správu, bolo by fajn v nej mať podchytene, že dieťa uviedlo, že babka mu lieky zobrala a odmietla dať. A budete argumentovať stratou dôvery a nevhodným prostredím u babky, nevyhovujúcemu zdravotným požiadavkám nutný pre dieťa.
Neboj sa, a možno pre svoj kľud sa porad s právnikom a možno aj spravne koncipovany list s hlavičkou advokátskej kancelárie by babku uzemnil.
Hlavne sa neboj. Ten kto by sa mal báť je tá vaša podarená babka, ktorá hrubo zanedbala starostlivosť o zverené dieťa

cacianka
29. mar 2024

@janage ani nevieš ako s tebou súhlasím 👍
Toto je nateraz babka roka, " já som babka kto je vác", ja viem najlepšie, vychovala som, vy ste všetci sopliaci, vy máte počúvať starších, lebo, vy máte máte úctu ,lebo, vy máte rešpektovať starších lebo,
A kto má rešpektovať rodičov dieťaťa so zdravotným problémom?!
Kto má rešpektovať zdravotný problém dieťaťa ?
Babka ho nerešpektovala, a nielen to - ešte aj lieky zhabala a nedovolila užiť !
A teraz sa chce súdiť ?!
Žena ktorá sama nemá súdnosť ?!
No nech sa súdi, rodičia jej v kontakte s vnučkou nebránili, chodila k nej , ona môže k nim, môžu sa stretávať mimo ich pôdy, ale po tomto incidente, je na zvážení všetkých okolností na rodičoch dieťaťa, ako sa k babke postavia a aké kroky podniknú. Je to na ich povahe a úvahe, lebo majú veľmi silné argumenty.
Babka môže dupat nožičkami, aj návrh na súd môže podať. Rodičia sa môžu brániť, hľadať kompromisy, ale aj ísť do dôsledkov - zákaz, trestné oznámenie.
V záujme dietata.
Majú silné dôkazy. Pripadný súd rozhodne.
V záujme dieťaťa.

janage
29. mar 2024

@ukulela presne ešte je možnosť ze súd rovno žiadosť zamietne ako neopodstatnenú a babka akurát zacvaká nejaké súdne poplatky. To by ju možno tiež troška prebralo.
Mňa by naozaj v tej chvíli nič na svete nedonutilo ohroziť zdravie dieťaťa preto lebo niekto si myslí, že on vie lepšie.
A pekne by som ešte na mieste autorky zdôraznila, že v dôsledku babkinho konania museli byť podané také a také lieky, ktoré majú také a také nežiaduce účinky.
Pre hlúposť a nadanie určitej dávky liekov potom dieťa v nemocnici napchajú omnoho silnejším liekmi vo vyšších dávkach. To už babke táto chémia nevadí? Predpokladám, že dcéra dostávala silné kortikoidy. Tie majú plno NÚ. Plus ďalšie problémy, ktoré vám toto konanie spôsobilo.
Zdôrazniť že babka nechce pochopiť, že udrziavacia liečba pomáha predchádzať takýmto atakom a naslednej silnej medikacii rovnako ako vami požadovaný liečebný režim.
Neospravedlnila sa vám, neprislubila žiadnu nápravu,(predpokladám, že ani v nemocnici za vnučkou nebola). A to si neviem predstavit ako by sa jej kukla do očí. Stratili ste voči babke úplne dôveru.

janage
29. mar 2024

@cacianka mňa to ešte po rokoch rozohňuje, keď si spomeniem. A to si človek potom kladie otázku či ten druhy fakt nevie alebo nechce pochopiť. Potom už mi bolo jedno ktoré z toho, v oboch prípadoch dieťa len s dozorom

cacianka
29. mar 2024

@janage rozum mi mrzne, ako to niektoré obhajujú babku, lebo babka.
Keby takýto krok urobila napr učiteľka v škole, alebo niekde v škole prírody, na tréningu, v škôlke - to ju zlyncuju, ukamenuju, dajú do médií a trvajú 100rokov basy.
Veď to tu na MK poznáme, ake sú útoky na pedagógov , stačí krivý pohľad , nevhodné slovo, a už polícia, prokurátor, basa.
Babka je potom ako vzácne chránené zviera

taksomtu
29. mar 2024

@janage to, že nie si právnik, vidno z tvojho príspevku, netreba to zdôrazňovať, jednak očividne nepoznáš zákony a jednak nevieš čítať s porozumením. Keď si ešte raz pozorne prečítaš, čo som napísala, možno zistíš, že babka má právo styku s dieťaťom, ak jej ho úplne zatrhnú, na súde babka uspeje, samozrejme nie sú povinní jej dávať vnučku na noc. Porovnávať babku s učiteľkou je úplne scestné, babka je jeden z najbližších príbuzných, učiteľka je učiteľka, takže sa tu môžete rozohňovať koľko chcete, kto nerozumie alebo neverí, môže si to overiť u právnika. Naozaj nemám záujem sa tu doťahovať s niekým v diskusii, chcela som pomôcť a poradiť. Pekný deň 🙂

ivka21
1. apr 2024

Mozno ma vasa svokra nejaku diagnozu a neuvedomuje si nebezpecenstvo. A navyse starsi ludia proste niektore veci ignoruju....treba brat aj toto do uvahy. Navrhla by som,tak nech sa s vuckou stretava u Vas doma

janage
1. apr 2024

@taksomtu autorka ale babke vídať vnučku neodmieta. Odmietajú jej ju dať bez dozoru.
Môže babka žiadať súd o stretávanie sa s vnučkou osamote po tom čo sa udialo? Môže. Bude úspešná? Sotva.
Ty hovoríš o stretavani sa s vnučkou. To jej autorka neodmieta. Teda tu problém absolútne nejestvuje.
Problém je, že babka by naďalej chcela byť s vnučkou sama, s čím rodicia po poslednom incidente nesúhlasia.

janage
1. apr 2024

@taksomtu v úvode autorka píše, že po tom čo sa stalo naposledy babke povedali, že bez ich prítomnosti už tam dcéra nepôjde. Na to babka povedala, že to dá na súd .
Oni jej nepovedali, že sa s vnučkou už nesmie stretávať alebo že v tom budú brániť.

janage
1. apr 2024

@taksomtu a to že je babka blízky človek, znamená, že môže dieťa beztrestne ohrozovať a nemá žiadnu zodpovednosť za to čo robí? To z akého zákona toto vyplýva?
Neboli by práve rodicia tí úspešní na súde ak by teraz žiadali o obmedzenie styku babka vnučka?
Nemôže byť babka stihaná?
A učiteľka, ktorá by to isté urobila na školskom výlete by mohla?

keralas
1. apr 2024

Pekny den vobec by som sa vyhrazok nebala. Samozrejme ze ak ma vasa mala taketo zdravotblne problemy, neexistuje ze babka nedodrzuje pravidla. Na sud moze dat ale velmi silno pochybujem ze uspeje. Malu tam nedavajte. Nech sa s nou stretava vo vasej pritomnosti a hotovo. Vy ste rodicia, vy ste.pravne zodpovedni, vy ste jej pravni zastupcovia, nie babka. Ak sa malej nieco stane, zospovedni budete vy a nie babka. Nemate sa coho bat. Ona musi respektovat pravidla ak nerespektuje nema pravo sa stretavat. A dovidenia. Vobec by som nevahala. Ja tieto baky nechapem, vsetka ucta k starsim ludom ale niektori su neskutocne bezohladni.
A podla mna, ziadny sud neoslovi. Babka je proste drza. Druha vec, preboha co to je za svokru ze sa vynhraza sudom??? To je akoze aky rodinny vztah??

michellemary
1. apr 2024

@amel ale bude, je to v zákone, vyššie ho niekto cituje.

janage
Autor odpoveď zmazal
amel
1. apr 2024

@michellemary vieš,na SK je to všetko v pr.eli už.
Ja teraz riešim dedičné konanie ako hlavný dedič a mňa nepozvali🤣
Advokátska kancelaria:D

mentolka12
1. apr 2024

moja svokra tiez sa mi takto vyhrazala, jasne, ze to nespravila. nema na to odvahu, lebo vie, ze by prehrala.

zushorvath
1. apr 2024

Ahoj, sialene co babka robi.. niektori stari rodicia si ani nezasluzia cas s vnucatami ked sa takto nezodpovedne spravaju.
Inak, ja ako dieta som mala velmi silnu alergiu na prach a roztoce, stale ma dusilo, brala som lieky, mala som inhalator. Nasi poodkladali vsetky veci na ktore sadal prach, teda vsetky plysaky, upratovali kazdu chvilu.. ale casom postupne uberali a dnes, ked mam tridsat a uz par rokov svoju domacnost a deti tak mi uz prach skodi minimalne. Upratujem ako sibnutaaa a ta alergia mi normalne vymizla. Tak ja len tolko k alergii, ze je super co vsetko pre dcerku robite, ale trosku casom uberte… len takto sa to podari zmiernit. Drzim palce a nestresuj sa babkou.. moze si ona rozpravat co chce.. ohrozila dcerku a sama by si mala uvedomit a hanbit sa za to co stvara.

janage
1. apr 2024

@taksomtu z môjho pohľadu sa autorka nepýtala na to, či uspeje babka na súde, aby sa mohla stretávať s vnučkou. To môže naďalej. Nik jej nebráni. Vlastne nie je čo riešiť.

Pýtala sa, či babka môže žiadať súd a byť úspešná, ak sa potom čo sa stalo, chce naďalej stretávať s vnučkou osamote.
Nemyslím, že som to pochopila zle.

janka0702
1. apr 2024

Neboj sa nemôže a von koncom nie v takom prípade keď ohrozí život dieťaťa neboj sa a myslím si ze peniaze na súdy určite nemá