Možnosti pri odmietaní určenia otcovstva a priezviska dieťaťa
Dobry den. Podobne temy tu na MK urcite su, napriek tomu zakladam novu a verim ze dostanem nejake rady od vas. Pokusim sa opisat moju situaciu. Mala som vztah z ktoreho sa mi v coskoro ma narodit babatko. “Partner” ked sa to dozvedel (podotykam ze to nebolo planovane tehotenstvo a aj ja sama som ostala ako obarena… avsak rozhodla som sa babo si nechat) ma chcel poslat na potrat s tym ze on svoj zivot takto neplanoval. Zmizol na par tyzdnov. Potom prisiel s tym ze okej prijme fakt ze bude otcom ( podla mna na natlak rodiny). Za 30 tyzdnov sa ozval asi 4x. Medzitym mam vedomost o jeho novej znamosti. Neprajem si ani vyzivne ale ani aby bolo babatko na jeho priezvisku. Nechcem urcenie otcovstva a nic co je s nim spojene. Otazka ostava co ak zacne javit zaujem po porode on? Co ak bude chciet dieta na svoje priezvisko? Co ak si ho bude chciet bravat k sebe?
Len, ja byť to dieťa , v budúcnosti asi by som nadšená nebola 😀
@kiki68 preboha ako môžeš niečo také vôbec napísať? 🤔 Vlastnému dieťaťu niečo takéto povedať??? To by urobila len neskutočná mrcha....
Jedna vec je tvoj vztah s otcom a druha vec je vztah dieta-otec.
Teba jeho postoj a spravanie asi velmi bolia.
Co je ale tvoja hlavna motivacia nepriznat dietatu otca? Tvoje potreby alebo potreby dietata?
Potreby dietata maju dve roviny - financnu a vztahovu.
Financna:
Tym, ze otca neudas, spocitaj si, o kolko peniazkov ho pripravis.
Povedzme, ze by si dostala vyzivne 200 Eur. Povedzme, ze by mu ich platil do 18.
200 x 12 x 18 = 43 200 Eur
Len keby ich odkladas dietatu, tak ma na start do svojho zivota nieco.
Ale predpokladam, ze aj tych 200 Eur by casom na tvoj zivot s dietatkom nebude dost, lebo v tom nie je byvanie. Pokryju mozno cast narokov dietata na stravu, osatenie, oblecenie... je to tvoje zranenie, z toho ako sa muz sprava, ktore ti kaze tohoto sa vzdat? Mam segru, ktora sa rozviedla s malickymi detmi. Mala stastie ze mohla ist k nasim, no kym jej decka studovali, tak mala dve prace, aby to vsetko financne utiahla. To zas znamena ine strosti - kto ti postrazi deti kym si v dvoch pracach? Vecna unava... Toto sebe samej nerob. Mas to tak financne dobre, ze ozaj nikdy nebudes potrebovat vyzivne? Zarobis v jednej praci tak dobre?
Vztahova:
Kazdy potrebujeme mamu a aj otca. Kazdeho v inej faze zivota a inym sposobom. Dieta sa tak ci tak bude na otca pytat a ak aj mu vymyslis peknu rozpravku, jemu bude ten vztah velmi chybat. Cela jeho osobnost sa sformuje trosku inak. Ja nehovorim, bude sa citit milovane od teba, mozno si najdes noveho partnera, ktory ho prijme a vychova ako svoje, ze mu nic chybat nebude... a predsa, ak s dozvie pravdu, ktoru si zasluzi, tak to s nim trosku zamava a bude to "nechcenie" navzdy citit.
Z mojho pohladu je lepsie niekedy tie vztahy neprerusit. Proste odzit a odsmutit si svoje sklamanie a stratu za seba sameho, ale vztahu rodic-dieta dat sancu. Pokial je co len trosku normalny ten otec, pokial je co i len mala sanca, ze by sa k dietatu spraval normalne, s laskou. Ak to nie je niekto nasilny, drogovo alebo inak zavisly... neviem...
@kiki68 fuuha ty si riadne zakerny clovek
Malý má priezvisko po mne, a otec je už zapísaný v RL. Tiež som ho nechcela dať zapísať, ale kámoška ma prehovorila, že skrz alimenty nech ho dám do RL
@autorka ak sa predom nedohodnete, alebo si tvoje dieťa neosvojí iný "otec", v RL bude mať dieťa v kolonke otec napísané "neuvedený", priezvisko aj TP automaticky bude mať po tebe. Ak sa bio otec ale začne dožadovať otcovstva, tak súdne mu to prejde pomerne ľahko, pretože súd háji predovšetkým základné právo dieťaťa, a to je právo na oboch rodičov. Ty tomu nijako nezabrániš. To ale nevyhnutne neznamená, že dieťa získa aj jeho priezvisko. To by bolo na ďalší proces. Každopádne, ak bude chcieť, tak úprava styku nastane, nemôžeš mu v tom brániť, je to aj jeho dieťa, hoci chápem, že sa ti jeho prístup nepáči.
@peknyvladko áno. A otec sa má chovať ako otec, a nie ako debil, ktorý ženskú pošle na potrat, keď ju nabúcha. Bodka.
Véd mu povedz ze dieta nie je jeho a keď s ním nechceš nič ďalej mat tak ta nemusí ani trocha zaujimat co si on o tom celom bude alebo nebude myslieť...
@monush19 možno sa mýlim ale n a zapísanie otca do RL netreba nahodou aj jeho súhlas? Teda potrebuje asi podpísať vyhlásenie n a matrike že dieta je jeho pokiaľ sa nemylim... Aspoň pred 5 to tak bolo...
@kulumulu123 bol tam somnou a obidvaja sme dali občaňáky, chvíľu tam počkali a dali nám podpísať papier, a potom mi dali RL.
@monush19 takže ako píšem potrebuješ súhlas otca na zapísanie do RL
Nečítala som všetky komentáre.
Pokiaľ by bolo určené otcovstvo aj tak mozes o priezvisku rozhodnúť ty.
Myslim, že neurčiť otcovstvo sa ti nevyplati, keďže o to moze poziadat aj sam. A pisem z vlastnej skusenosti, ze je to dost tazke po fin. Stranke zvladnut sama. Ako slobodna matka mas dokonca pravo aj na inu financnu podporu z jeho strany ako vyzivne.
V kľude ma kontaktuje správou poradim viac a tiez ti mozem napisat moj pribeh (na zasmiatie, na zaplakanie), aby si vedela, ze aj taketo veci sa stávajú. Ale nehádž flintu do žita, nikdy nevieš co ti život prinesie (myslim postojom k nemu). Aj tak si už v vyhrala jackpot😊😍 lebo ty budeš mať osobku, ktorá ta bude milovať najviac na svete a ty ju🥰
treba si uvedomit,ze kedykolvek mu moze v hlave skrsnut napad dat to na sud,kde sa otcovstvo preukaze tak ci onak...a vtedy nezabranis stretavaniu,aj ked by som sa pri malickom novorodencovi nebala,sud mu ho neda haj buj,na par chvil iba s dozorom matky a ako jej to vyhovuje,lebo babatko nema rezim a este aj ked by si kojila a pod...toho by som sa nebala...ale ak ma prava,musi mat aj povinnosti,t.j. vyzivne by som mu urcite neopustila...uvedom si,ze toto moze spravit kedykolvek,ked bude mat dieta 2roky,3roky...prides o peniaze pre babo a on aj tak dostane svoje ,t.j.stretavanie sa a tomu nemas ako zabranit...
Dakujem za kazdu jednu radu. Este mam par tyzdnov na rozmyslenie. Pokusim sa riesit to tak aby som neranila svoje dieta v prvom rade. V druhom rade seba.

@draik 😁😁😁ak dobre tuto z MK evidujem tvoje povolanie, tak ma to teda riadne pobavilo😅