icon

Odobratie dieťaťa

8. mar 2023

Je podla vas mozne odobrat sudnou cestou matke dieta ak ho ohrozuje na zdravi? Napriklad extremnou nepozornostou kedy dieta ma caste urazy ? Odmieta s nim ist k lekarovi, lieci ho doma, skratka cele zle a cudne. Uz sa stalo napriklad ze dieta skoro zrazilo auto lebo matka bola zahladena « doblba «  a zachranili ho okoloiduci a vela podobnych pripadov… kto moze podat navrh na sud?

renab
8. mar 2023

Neviem, ja sama poznam a poznala som viac deti, co mali sklon k urazom a nikto to so socialkou neriesil. Jednym z takych deti bol aj moj starsi syn.

autor
9. mar 2023

@esmeronka vsak ho skoro zrazilo auto a jeho matka tam len stala a pozerala s otvorenymi ustami ako tela. Keby nie pohotovej reakcie okoloiduceho kto vie ako by to dopadlo. Ona je taka dost pribrzdena aj ked sa jej nieco pyta clovek, skratka tie reakcie su akoby bola mimo…

autor
9. mar 2023

@cairka to si nemyslim, nevyzera tak… hlavne je divne ze otec dietata tam nikdy nevidiet… no podnet podame urcite aby sa to radsej preverilo

autor
9. mar 2023

@jaskolka vsak obcas ok… ale toto je kazdy mesiac nieco, okrem toho ide dole schodami, decko sa jej vysmykne a ona ziadna reakcia len cumi jak dementna ani sa nepokusi ho zachytit…

cairka
9. mar 2023

Nie každé postihnutie vidieť 😏A to, že tam nie je vidno otca dieťaťa je snáď problém otca dieťaťa a nie matky. Čo ho má nasilu ťahať,ak on nejaví záujem o dieťa? Čím viac píšeš, tým viac mi príde, že buď si troll,alebo hľadáš problém,kde nie je.

silvike
9. mar 2023

Ked sa Vam to naozaj nejako nepozdava, ze nieco s tou rodinou a hlavne tou matkou nie je v poriadku, urcite by som sa sla poradit na urad prace (Oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately) vo Vasom meste. Pripadne tam aspon zavolajte a popiste vsetko co vidite, co sa Vam nezda. A ked aj susedia vidia ze mama ma nejake spomalene reakcie resp. ziadne reakcie (mozno je tiez na lekoch z toho vsetkeho -ztp bratia a pod.) v situaciach ohrozenia zdravia dietata, tak asi na tom nieco bude. Urcite to nenechajte tak, drzim Vam prsty. Naozaj, nevsimavost susedov a spol. stala uz nejedno dieta zivot. A naozaj existuju rodicia, ktori su mentalne, psychicky nie velmi schopni sa plnohodnotne a bezpecne postarat o svoje deti. Urcite skuste ist do toho. Nenechajte sa odradit.

maryetta
9. mar 2023

Ako jasne. Ak si nie si ista tak radsej ten podnet ako nieco zanedbat ale…
Aj tie schody ako pises.
Moji su presne takto. Mozem im aj 10x povedat ze nerob to lebo spadnes.
Aj tak si spravia po svojom. A ked aj spadnu tak neriesim. Nech sa poucia sami.
Nastastie mame tri deti. Ani jedno zatial nemalo ani zlomeninu. Ani zasivanie. Ani hospitalizacia v nemocnici.

esmeronka
9. mar 2023

Ale tak to že ho SKORO zrazilo auto neni dôvod zase isť k doktorovi....možno aj ona ma nejake postihnutie o ktorom neviete a ma spomalene reakcie...urazy dieťaťa su normalne stači ist na tabory jeden deň sme boli sadrovať ruku s dievčaťom ani nie o 24 hod zašivať koleno a nikto nevolal policiu ani socialku ešte mama sa zasmiala že to je u nej normalne aj doma....keď s tymto prídeš že dieťa ma často urazy ťa jedine vysmeju na socialke očivividne nemáš deti a nevieš o čom to je...staraj sa o seba a daj im pokoj pre boha....však keby na mojich rodičov maju volať socialku zakaždym keď som spadla niečo si spravila tak sa ta socialka môže na niekolko rokov nasťahovať k nam

zuzulka558
9. mar 2023

Takúto vsimavu susedu som mala ja,, dcéra mala obdobie len ja ja všetko sama a stále plakavala keď jej to nešlo ze ju bolo počuť von,, ani modrina nič,, nema trpezlivosť doteraz,,, sa ma drzo opýtala ci ju tyram a serem z koze keď tak plakava 🙂 tak sme jej vyčistili žalúdok nech sa stará do seba a netrepe ze s placom sa prišla ospravedlňovať nech ju neudáme za krive obvinenia ako sme mali v plane

vecicky1805
9. mar 2023

Možno tá matka fakt za to nemože ak má postihnutých bratov aj ona može mať “slabšie myslenie” može byť chorá tak nemá chápanie a reflexy ako zdraví ľudia, možno ju aj nejaký chlap aj takto nakecal, nechceneme otehotnela a takto to išlo..ak bola slabšia od mala, mala ju zodpovedne sa snažiť usmerňovať jej matka, možno by najorv mebolo zlé sa s ňou porozprávať či nepotrebuje pomoc alebo niečo, ak je ešte aj ejj matka slabšia alebo mimo už že ma tri postihnuté deti k tomu vnúča a nedáva to..možno aj s ňou zo treba prebrať, ak je dieťa v nebezpečí kvoli mentálnemu zdraviu matky, ak nefetujú nechľastajú a podobne iní dovod nevidím že by bola až taká ľahostajná to by zo dieťatko možno dala skor preč podľa opisu to fakt vypadá akoby veci nechápala tak ako my a neuvedomuje si dosledky..v tom pripade do takej rodiny treba niečo ako opatrovníka a podobne, nejakú pomoc, dieťa v domove tiež nie je výhra, ale ak je ohrozené na živote..

emmi87
9. mar 2023

Ahoj autorka prosím napíš mi súkromnú správu, všetko čo píšeš sa mi dosť podoba aj na našu susedu. Tak ma zaujíma ci myslíš tu našu.

animus
9. mar 2023

Dúfam, že ste za ňou bola a spýtala sa, či je všetko v poriadku. Že ju občas vidíte a máte pocit, že je mysľou neprítomná, či ma starosti, problémy s ktorými jej môžete pomôcť. Či sa nechce len vyrozprávať, občas postrážiť dieťa, zahrať sa s ním. Je najjednoduchšie niekomu narobiť len problémy. Nikde nečítam, že by to dieťa fyzicky týrala a niekomu hneď pridávať takéto starosti tiež nie je normálne.

banderaska29
9. mar 2023

ako vieš, že odmieta ísť k lekárke a ako vieš o zdravotnych záznamoch ?
ty asi nebudeš iba susedka 🙂 každopádne toto nerieš na modrom koníkovi. rob tak ako to cítiš.

skusila si sa s nou porozprávať ? že či náhodou nema nejake problemy či nepotrebuje pomoct ? že sa ti nezda či je všetko ok ... trošku skusme byt najprv ľudia, ak tam nie je vyslovene viditelne fyzické tyranie, ak tam nie je viditelne zanedbávanie, iba tvoje domienky, tak možno zvol tuto cestu.
ak tak si myslim že si nejaka svokra 😀

mamickatt
9. mar 2023

Asi aj tá matka je nejaká mentálne postihnutá, prípadne slabomyseľná. Aj u nás v dedine je taká rodina, našťastie nie je v tej rodine malé dieťa. Ja by som ich určite nahlásila na sociálke, dá sa aj anonymne, nech to prídu skontrolovať. Aké staré je to dieťatko?

drahomirrra
9. mar 2023

Zavolaj na najblizsi UPSVAR, odbor socialnopravnej ochrany deti a soc. kurately.
A vy hlupane sa prestante vyskierat a vypisovat pitchoviny. Keby bola mala napriklad mala Lucka vsimavu susedu ako je tato a nie hluchoneme zenske, co hladia iba do vlastneho taniera, mozno mohla zit.
Autorka, ak mas pocit ze s dietatkom nie su veci na poriadku, urcite to hlas.

kavaba
9. mar 2023

Ja len že držím palce nech to všetko dopadne v prospech dieťaťa. A vďaka za ,vsimavost,.
Áno, mnohé píšu, že to akože aj na nich by asi volali ľudia sociálku za plač atd. :D ...veď vieme jasné :D
Na druhej strane sú "mamy" (našťastie je ich menšina), co majú problém postarať sa samy o seba nieto ešte o dieťa. (Alkohol, psychické veci a silné lieky a pod.) a to nie je žiadna sranda. A nikoho netrápi čo bude s dieťaťom. Ani rodina často nepomôže.
Veď to nie je výmysel jedného človeka, že niečo tu nesedí. Ak to vidia aj susedia a nie je vám to jedno, radšej nech sa na to pozrie sociálka. ...ano, zi a nechaj žiť - ale je rozdiel ignorovať.
...žiaľ, niekto zo sociálky alebo sudu by vedel rozprávať, až by nám tu všetkým husia koža naskakala, čoho sú ľudia na deťoch schopní. :(

danculka25
9. mar 2023

Staci podat podnet na urade prace socialnych veci a rodiny a presetria.

simka1454
9. mar 2023

Áno deti padajú občas, deti aj plaču. Je dobre ak si to niekto všimne, že nie je niečo v poriadku. Keď sa niečo zlé stane, to tu zas budete písať, kde boli susedia, či nič nepočuli, nevideli.
Pre autorku, obráť sa na Upsvar, nech situáciu preveria.

ajajaj00
9. mar 2023

radost mat taku susedu ako ste vy 🙆🏼‍♀️

pink_lady
9. mar 2023

To že dieta má časté úrazy, nie je na dovod podnetu, moj starsi mal úrazy snad každý den aj 2x, je autista...A že nechodí s každou hovadinou k Dr tiez len dobre, nás už aj zdrbali na chirurgii že nebudu ho často rontgenovat, tak už sa snažíme co najmenej, pokial nekrvaca prudom nejdeme nikde...ale zaujima má ako vies ze maju zaznamy od lekarov...inak krik ide aj od nás každý den, puberta autistu je amen maria.takze kludne moze byť za tým diagnóza, ja by som sa skusila skor porozpravat s nou, či nepotrebuje pomoct - oblecenie, povarovat, jedlo...A uvidíte...odsudit je lahko, zavolat je lahko ale mozete mat nakoniec problem aj vy

chillibubble
9. mar 2023

ja by som sa pozrela na to aj zo strany dietata. bude mu naozaj lepsie bez matky? bez lasky, bez znamej osoby, bez tulenia, bez starostlivosti matky? bude mu lepsie v domove alebo v nahradnej rodine? ak ho netyraju, tak si nemyslim. zranite mozno jednu malu detsku dusicku ☹

vajanika27
9. mar 2023

Treba si uvedomit jednu vec, ze co s tym dietatom bude, vela z nich skonci v detskom domove. Druha vec takych rodicov ako je tato pani je dost, nie kazdy ma mentalnu kapacitu byt dokonalym rodicom. A co je na tom divne ze ziju v takom zoskupeni, ked su to jednoduchsi ludia, treba sa obcas zamysliet ze svet nieje len i zdravych a dokonalych ludoch.

elzika
9. mar 2023

Kolko rokov ma dieta?

beuss
9. mar 2023

Mne sa fakt "pacia" taketo reakcie, ze staraj sa o seba, neries, neni to Tvoja vec atp... A potom televizne noviny a internety obiehaju spravy ako dieta zomrelalo, lebo rodicia ho tyrali... Zrovna ma napadol pripad zo susedneho ceska, kedy toho maleho Marecka utyral otcim v spolupraci s matkou. Tam tiez neskor susedia vypovedali, ze poculi obcas krik a rev ale ved co, neni to moja vec. Co samozrejme teraz netvrdim, ze je pripad, ktory pise tu autorka. Tak isto nedavno bol plny internet incidentu z mojho mesta, kedy rodicia totalne zliaty na mol spali a dve male deti plus batola boli v byte napospas s otvorenym balkonom dokoran. Tam sa ludia tiez povyjadrovali, ze pravidelne pili a tak dalej... Autorka neviem Ti poradit, sama neviem ako by som reagovala, je velmi tazke odhadnut takuto situaciu. Ale ak sa Ti to naozaj nezda, asi by som to posunula dalej kompetentnym v takychto veciach. Kolko tragediam by sa predislo, keby ludia nezatvarali oci.

dagmarovita
9. mar 2023

Tu si s ňou známa, bavíte da?

mravenek
9. mar 2023

@beuss presne ako píšeš...nestaraš sa zle je, staráš sa, je ešte horšie. Autorka situáciu určite sleduje dlhodobo a rovnako tak aj ďalší susedia ako pisala. Tak asi v tom niečo bude. A ci dieťatu nebude horšie bez matky? Kamarátka na sociálnej kuratele minulý týždeň "zobrala" štyri deti od matky a otca. Ani nezaplakali, žiadna emócia ani z jednej ani z druhej strany. Takže nech sa na to pozrú radšej odborníci, aby nebolo neskoro.

alucia
Autor odpoveď zmazal
micicka
9. mar 2023

Kde su prosim Vas vsetci ti ludia, ktori zvyknu pisat, aki su Slovaci nevsimavi, ako nechaju trpiet nevinne dieta, ako vsetci zatvaraju oci!! Niekto je vsimavy, ma podzrenie a ide mu o dobro dietata a zrazu je to uhlavny nepriatel! Nerozumiem tomu ☹

micicka
9. mar 2023

Ja bohuzial neviem poradit. Ale urcite ak sa ti nieco nepozdava, radsej to treba nahlasit. Mozno aj ta matka je postinuta, ked ma 2 bratov postihnutych. Moze mat take postihnutie, kedy by sa nemala starat o dieta. Myslim, ze hore uz radili, na koho sa treba obratit. Urcite radsej prehanat ako nieco zanedbat.

dia6
9. mar 2023

Ak máte vážne podozrenie, tak treba zavolať na úrad sociálnych vecí a rodiny. Oni poradia čo ďalej. Oni by mali rodinu navštíviť.
Ono to nemusi byť sranda, ja som poznala chlapčeka, ktorý takmer umrel, lebo nikto si nevšímal... matka bola jemne mentálne zaostalá a nedala mu často ani jesť. Našťastie skončil v nemocnici a tam to už nahlásili.