Odobratie dieťaťa
Je podla vas mozne odobrat sudnou cestou matke dieta ak ho ohrozuje na zdravi? Napriklad extremnou nepozornostou kedy dieta ma caste urazy ? Odmieta s nim ist k lekarovi, lieci ho doma, skratka cele zle a cudne. Uz sa stalo napriklad ze dieta skoro zrazilo auto lebo matka bola zahladena « doblba « a zachranili ho okoloiduci a vela podobnych pripadov… kto moze podat navrh na sud?
A odkial vies, ze existuju zdravotne zaznamy z niektorych urazov? Ked si iba susedka? Alebo, ze ho lieci doma? Ja myslim, ze nie si len susedka.
ak mate podozrenie na zanedbavanie staroslivosti o dieta zajdite na UPSVaR oddelenie SPODaSK a pani susedku nahlasite ako anonym, SPO vysle terenne socialne pracovnicky na setrenie do rodiny a mate vybavene
Dobre robis. Nikto nechce aby dieta odobrali matke a isto sa to deje len v extremnych pripadoch. Tvoj podnet praveze moze kazdemu pomoct. Socialka je tam od toho aby ludom pomahala a nie aby ich stihala. Urcite nahlas.
@tinka48 a preco anonym? Však ak je přesvědčena že sa nieco deje, nemá sa preco skrývat. Sama mám skusenost s "anonymom"...rodicom synovho spoluziaka....vypomstilo sa to tomu anonymovi niekolkonasobne (nie od nás ale aj rodinu toho anonyma riesili urady (nie len sociálka)...ono ten anonym malokedy ostane naozaj "utajeny", nějakym sposobom sa prezradi a ak to bolo nepravom tak 🤷 moc nam toho tu autorka nepovedala nic o tom či skusili komunikovat co i nie, nepíše že dieta je tyranr že nie je on poatarane, či chodí čisté, špinavé, najedene, hladne
A inak furt nevieme kolko rokov ma dieta
AAAAAAAAAA..... SORRY, IDEM SA VYVENTILOVAT, TAKZE, ANO MUSELA POUZIT CAPS LOCK, LEBO ANO, ZIAPEM PO VSETKYCH MUDRLANTKACH, KTORE NAMIESTO TOHO, ABY ODPOVEDALI K VECI, RYPU, CI JE SVOKRA, ALEBO SVAGRINA A POD... A ODKIAL TO VIE... A BLA BLA ....
ženy, keď sa medializoval prípad mladej 18r. dievčiny, ktorá skočila do Dunaja, každý druhý človek sa na internete dušoval, že by určite neobišiel placuce dievča na moste, ako urobila nejaká okoloiduca, či kto....
Keď polícia vrazila do bytu kde v noci plakali 3 maličké deti, lebo ich rodicia boli spití, či sfetovani, zas sa ďalší mudrlanti oháňali tým, že kde bolo okolie....
A tu sa žena ktorá chce pomôcť opýta, čo robiť, ako kde a vy ju zvozite pod čiernu zem a ešte sa tu musí obraňovat... kks, to už kde sme...
Nie nie, nie právo na svoj názor, ale MLCAT JE ZLATO, si vtrepte do hláv!!!!!!!!!!!!!!! Mudrlantky!!!
To je také cudná diskusia, hned navrhuješ odobrať dieta. To si nejak preskočila do extrému. To sa tak nerobí, inak by v osadach nebolo tolko deti tyranych a neberu im deti aj ked su podvyzivené a tyrané, zanedbavané, samý syndrom CAN, kde pozrieš. Su nastroje pomoci, ktore predchádzajú odobratiu, to sa robi v pripadoch, ked neni mozná náprava. Vies kolko detí je bez rodicov, ze za profesionálnych rodičov beru hocikoho, ak je ona sama na dieta sa jej necuduj, zrejme potrebuje fakt pomoc..ale nieze hned navrh na súd, vsak naco potom je socialnopravna ochrana detí.
Presne niečo v tomto znení som chcela napísať... Veľa krát keď už bolo neskoro všetkých zaujímalo kde boli susedia alebo blízka rodina že či sa tomu nedalo zabrániť? A keď sa vo vašom prípade niečo také deje že vsimavost je ešte vás tu osocuju... Ú nás teraz niečo podobné veľká tragédia mladý chalan ukončil dobrovoľne svoj život a keď čítam tie komentáre na fb každý že kde boli jeho priatelia rodina prečo tomu nikto z blízkych nevedel zabrániť, aj keď samozrejme sú to 2 odlišné prípady 🤷
@zuzicka122 presne tak súhlasím aj som sa autorke tiež vyjadrila
Keď čítam prvotné komentáre, jediné, čo mi napadlo, že toto je ozajstný kurinec a mali by tu fóra zakázať. Všetci anonymne hneď vedia, čo je vo veci bez poznania súvislostí a podrobností. Ani si neuvedomujete, že svojimi komentármi by ste nepriamo mohli byť zodpovedné za smrť človeka. Ďalej som komentáre nečítala, no len k tým prvým pár - čo ak ide o susedu, ktorá vidí, že niečo nie je v poriadku, no má strach či úzkosť sa angažovať v záležitostiach súdu, štátu…? Sama má možno problémy, no chce pomôcť a tak jej napadne sa poradiť s inými ženami, ktoré sa tu napokon zachovajú ako totálne sliepky. Hanba vám.
Nabudúce pri podobných otázkach, ak je v téme život, zdravie a pohodový psychický rozvoj, radšej držte tie svoje hnusné prsty bokom, pretože ak moja prax má niečo dať aj vám, tak je to poznanie, že presne takáto bezohľadnosť a primitívnosť, ktorou sa tu prezentujete, dokáže spôsobiť niečo nezvratné a fatálne.
Pre autorku: Skvelé, že ste prítomná a všimli ste si, že sa deje možno niečo zlé. Možno aj nie, avšak preveriť to, nikomu neublíži, práve naopak - môže zachrániť. Obráťte sa na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Keď tak, napíšte mi IP, aby som Vás bližšie nasmerovala.
Veľmi pekné od teba, že si si to všimla a chceš nejako pomôcť. Malým deťom v ich trápení môžu pomôcť len vnímaví ľudia z okolia 🙂 Keby bolo viac takých ľudí na svete. Na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny by niekto tento tvoj podnet neriešil?
@zuzanka.zuzu zatiaľ čo dieťa trpí tak, že si to všimla suseda, tu trepeš dve na tri, nie každá matka je žiaľ zodpovedná a chodí aj na preventívne prehliadky a to dieťatko vôbec nemusí chodiť ani do škôlky...
@chillibubble no ktovie či tam je nejaká láska a túlenie, možno to chúďa dieťa len prežíva zo dňa na deň a bolo by mu naozaj lepšie bez takej matky
alebo sú aj linky dôvery, možno by vedeli poradiť ako by sa dalo pomôcť v takomto prípade
@paulita autorka podla mna velmi malo popisala situaciu. ani nevieme ako stare je dieta. moja dcera dokaze mavat otrasne zachvaty hnevu a revu, k lekarke tiez nechodime kym nema horucku dlhsie ako 3 dni, liecim ju tiez doma(a sopel a kasel uz tym duplom). keby mi vonku spadne, tak ju samozrejme ratujem, vonku drzim za ruku takze ani to auto by dufam nehrozilo. ale nevieme do akej miery do matkinho nezaujmu zasahuje to, ze tiez je mozno trochu zaostala. akoze preverit socialkou ok, dobre. ale ona pise o odobrati dietata a to uz je trochu moc ak nepozname situaciu u nich doma.
Tak liečenie doma je úplne normálne ak dieťa nemá teplotu alebo extrémne dlhý kašeľ naša pediatrická mi sama povedala ze by som neutekala hneď k lekárovi ak nemáme teploty. A zo skúseností po navsteve lekárky sú moje deti ešte viac choré ako keď tam ideme len so slabším kašľom. Myslím ze toto nie je dohôd na odobratie dieťaťa a každé dieťa má nejaké tie úrazy stačí ze sa naháňajú na ihrisku atď. Vážny dôvod by bol ak ba dieťa bolo hladné špinavé a tyrane neustále bytky a podobne.
Staci napisat na socialnopravnu ochranu deti a socialnu kuratelu na prislusnom urade, cize v mieste bydliska dietata. Mozete ist osobne, spisu s vami zaznam, alebo poslat poštou. Kludne aj anonym... Rodine sa budu venovať, popripade poskytnu potrebnu pomoc. Neriesi sa to hned odobratim dieťaťa. Mozno len matka potrebuje pomoc.
Nenechaj sa odradiť... Ak máš pocit, že matka nie je dostatočne kompetentná postarať sa o to dieťa, určite daj podnet na socialku, oni jej nesmú povedať kto ten podnet dal. Matka bude zrejme mentálne zaostalejšia, asi to majú dané geneticky, keď tam žijú aj jej zťp bratia. Minimálne dohľad by potrebovala evidentne.
Ako to tu tak čítam tie komentáre ako nehas, čo ťa nepáli a podobne, tak už chápem,ako je možné, že v novinách koľko krát vidím, že dieťa zabili a zakopali na zahrade a nik si to zo susedov nevšimol, alebo je roky muž bije ženu a deti a okolie, susedia nič... Každý sa zaujíma o seba, len aby mal pokoj.
Viac ľudí ako si ty... 👍 Ďakujem za to drobčiatko nevinné.
@chillibubble tym odobratím chcela autorka asi povedať, že je to už dosť zlé a zdá sa, že matka nie je spôsobilá vychovávať dieťa. Treba zasiahnuť a preskúmať situaciu skôr ako niečo dieťaťu matka spraví a ono chúďa bude trpieť ešte viac nejakými následkami....
Autorka ako to pokračuje ?

Ja ti verim.Kazdy sudny clovek vie posudit co je v hraniciach normy a co vyzera divne a podozrivo.Skratka bezpecie a zdrava vychova dietata musia byt na prvom mieste.Som vdacna,ze nie su vsetci ludia sebecki ignoranti,ktori nevidia nic co sa netyka ich samych.Ak je to dieta v bezpeci a matka v poriadku,tak sa to potvrdi a vysvetli.Ale ak nie,tak by si si vycitala ze si nic neurobila ak by sa nieco stalo.Vdaka ze nie si nevsimava ani k cudzim ❤